Zondag 11 juni 2000

Na heel veel twijfels (ik moest allerlei onderzoeken ondergaan i.v.m. een epilepsieaanval) zijn we toch vertrokken vanmorgen voor ruim twee weken in het Zwarte Woud met Karel en Jannie. We zijn vanmorgen weggegaan met grijs weer, maar ’t was droog. We waren nog niet in Sampigny of het regende en dat bleef zo tot aan de Col de la Schlucht. Daar zaten we dicht in de mist tot boven op de Col. Na de col was het droog tot bij Freiburg. Toen we zaten te lunchen belde Jannie, dat de camping die we hadden uitgezocht, helemaal niets was. Later belde ze weer om te zeggen dat er op de volgende camping maar één plaats was. We spraken af dat we naar Simonswald zouden rijden, daar had ze twee plaatsen gereserveerd. We waren nauwelijks vijf minuten op camping “Schwarzwald” toen Jannie en Karel ook arriveerden. Nadat we bijna doodgeknuffeld waren, zetten we de caravans op hun plek. De onze voor één nacht, morgen komt de plek naast Karel vrij.

Simonswald

We hebben een prachtig uitzicht op de bergen, maar er is hier ook veel schade door de storm van 26 december 1999. We dronken gezellig koffie en een aperitief bij Jannie en Karel en zijn daarna in Simonswald gaan eten bij restaurant “Krone-Post”. Dat was heerlijk en heel gezellig. Toen we terug waren hebben we in de kantine naar de voetbalwedstrijd Nederland-Tjechië gekeken (Europees kampioenschap). Daarna koffie bij ons in de caravan.

Maandag 12 juni 2000

De zon is weer terug en het was heerlijk weer vandaag. Na het ontbijt (buiten) dronken we koffie bij Karel en Jannie en vervolgens hebben we onze caravan met hulp van de heel aardige beheerder op onze definitieve plek gezet. Daarna hebben we de luifels aan allebei de caravans gezet en vervolgens geluncht, gelezen, geluierd. Tot bijna 23.00 uur buiten gezeten, daarna nog een afzakkertje bij ons in de caravan en toen was de tweede dag ook al weer voorbij.

Dinsdag 13 juni 2000

Vandaag alweer heel mooi weer. Na de koffie zijn we in Simonswald boodschappen gaan doen. Na de lunch hebben we een heerlijke wandeling gemaakt van 14.15-17.15 uur.

Terug in Simonswald zagen Nico en Karel een kalf van de berg afvallen. We aten op het terras bij de watermolen een ijsje en waren tegen zessen weer bij de caravan. Daar hebben we heerlijk gebarbecued en vervolgens tot 22.30 uur buiten gezeten, terwijl Jannie in de kantine naar de voeetbalwedstrijd was kijken.

Woensdag 14 juni 2000

Ook vandaag hebben we de hele dag prachtig weer gehad, hoewel het vanmiddag in de verte onweerde. Na de koffie zijn we naar Schauinsland gereden. We zijn daar met de kabelbaan omhoog gegaan (20 minuten). Boven zijn we naar de top gelopen. Daar hebben we ons brood opgegeten en daarna zijn we om even over tweeën aan de afdaling begonnen. We hebben onderweg twee keer even gerust en wat gedronken en waren om 16.30 uur, na een prachtige wandeling, weer bij het dalstation. Daar lesten we onze dorst op het terras en vervolgens reden we over kronkelige bergwegen en via Freiburg weer terug naar Simonswald. We aten weer buiten, maar moesten om 22.00 uur naar binnen omdat het vochtig werd buiten. Karel en Jannie dronken nog wat bij ons en gingen om 23.00 uur naar hun eigen caravan.

Donderdag 16 juni 2000

Vanmorgen was het en beetje bewolkt, maar dat was van korte duur. De zon kwam steeds weer te voorschijn en was warm. Na de koffie hebben we lekker lui zitten lezen. In de middag zijn we naar de “Flohmarkt” in Simonswald gelopen. Niet heel erg groot, maar wel aardig. Ik kocht er een presenteerschaal voor DM 4,=. Vervolgens kwamen we bij een schoenenwinkel terecht, waar ik een paar nieuw wandelschoenen heb gekocht. Daarna nog even naar de VVV en de supermarkt en toen weer naar de caravan om iets te drinken en kaarten te schrijven. Om 19.00 uur liepen we naar hotel-restaurant “Tannenhof” om te gaan eten. Heerlijk! Nadat we terug waren nog buiten koffie gedronken en zitten kletsen tot het bedtijd was.

Vrijdag 16 juni 2000

Alweer mooi weer. We ontbeten buiten en na de koffie reden we naar Triberg om de waterval te bezichtigen. Wel mooi, maar erg toeristisch. Daarna gingen we naar het Schwarzwald Museum. Heel veel klokken en klederdrachten, maar ook schitterende orgels en mechanische orkesten.

waterval

Op de terugweg kochten we lekkere aardbeien en kersen langs de weg. Terug op de camping eerst wat gedronken en toen naar de pannenkoekenmaaltijd. Dat was georganiseerd door de beheerder en nog gratis ook. Na afloop keken we in de kantine naar de voetbalwedstrijd Nederland-Denemarken.

Zaterdag 17 juni 2000

De zon stond alweer flink te schijnen toen we opstonden. We ontbeten, dronken koffie en deden boodschappen. Na de lunch zijn we naar Waldkirch gereden via Hexenlochmühle en Kandel. We hadden prachtige vergezichten en wandelden een eindje op de “Kandelberg”. We dronken wat op het terras van een restaurant en daalden af naar Waldkirch, waar een feest was vanwege het 700-jarig bestaan. Daar waren alleen eet- en drinktentjes. We zochten het gasthof, waar we 38 jaar geleden gelogeerd hadden. Het gebouw stond er nog wel, maar is geen hotel meer. We herkenden trouwens helemaal niets meer van Waldkirch. Thuis lekker buiten gegeten en daarna gelezen tot bedtijd.

Zondag 18 juni 2000

Vandaag was het zo warm, dat we het kalm aan deden. We dronken koffie met op de camping gekochte aardbeientaart, we lazen wat, lunchten en daarna gingen Karel en Jannie zwemmen, Nico een eind wandelen en ik tekenen. Om een uur of zeven brandde de barbecue en zaten we gezellig te eten tot een uur of negen. Afwassen, koffie en buiten tot 23.00 uur.

Maandag 19 juni 2000

Vandaag hebben we een flinke wandeling gemaakt, Nadat we eerst in Simonswald nieuwe wandelschoenen voor Nico hadden gekocht, reden we naar Ober-Simonswald. We parkeerden de auto en dronken koffie, gezeten op een grote boomstam. Om even voor elf uur vertrokken we voor een wandeling richting Zweribach watervallen. Hoewel het vandaag heel warm was (om 19.00 uur nog 33°!) hadden we er geen last van, omdat we omhoog geklommen waren, waar het een beetje waaide. We vonden een prima tafel en bank om ons brood op te eten en klommen daarna verder naar de waterval. Die was veel mooier, dan die van Triberg.

waterval

We besloten om terug naar Simonswald te lopen. Karel en Jannie namen een kortere weg terug naar de auto. We liepen eerst over de weg en een breed pad. We stopten bij Gasthaus Plattenhof om onze dorst te lessen en we kochten er nog wat water. We hadden door de hitte enorm veel behoefte aan vocht. Daarna volgden we het Jägerpfad. Dat was bijna een geitenpaadje, dat op sommige plaatsen bijna overgroeid was en zo smal, dat je er net één voet kon neerzetten. We liepen tussen varens, haagbeukstruiken, bosbessenstruiken en hei alsmaar dalend terug naar de camping, waar we even over zessen, moe maar voldaan, aankwamen. Jannie en Karel meldden dat er ook nog maar net waren. Ze hadden het juiste pad niet gevonden en waren ook helemaal teruggelopen, over allerlei paden naar de camping. Jannie en ik doken onder de douche, Nico en Karel gingen de auto halen in Ober-Simonswald. Toen ze terug waren kookte ik eten en ging Nico lekker douchen. Na het eten vielen m’n ogen bijna dicht. We dronken koffie buiten en Jannie en Karel gingen nog even voetballen kijken. Morgen maar weer even een beetje rustigere dag.

Dinsdag 20 juni 2000

Het wordt eentonig, maar we hebben al weer de hele dag heel erg mooi en zelfs heel warm weer gehad. Nadat we ontbeten hadden, eerst maar eens een was in de machine gestopt en de bonte was met de hand gedaan. Daarna op ons gemak koffie en wat gelezen. Vanmiddag zijn we naar het zwembad in Simonswald geweest. Dat was heel lekker. Toen we terug waren nog wat gedronken bij de caravan en daarna een gezellige barbecuemaaltijd met een hele groep mensen van de camping. Gezellig zitten kletsen met allerlei mensen en daarna naar de tweede helft van de voetbalwedstrijd Duitsland-Portugal gekeken.

Woensdag 21 juni 2000

Eerst hebben we vanmorgen na de koffie boodschappen gedaan en onze schoenen bij de schoenmaker gebracht. Na de lunch zijn Nico en Karel naar Gutenbach gereden om de Faller modelbaan te bekijken. Jannie en ik zijn met de auto naar Elzach gereden om een beetje te winkelen. Het was eigenlijk te warm, we dronken wat op een terras en zijn weer terug naar de camping gereden. We zaten net aan een ijsje, toen Karel en Nico weer terugkwamen. Na het eten zijn we de voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk gaan kijken in het Aufenthaltsraum. Uitslag 3-2. Het was erg gezellig en we kletsten nog wat met de eigenaar en z’n vrouw en een paar vaste gasten.

Donderdag 22 juni 2000

Dit was de eerste bewolkte dag. Het was vandaag sacramentsdag en dat betekende al om 5.30 uur vanmorgen kanonsschoten en vervolgens om 9.15 uur na de mis een processie dor het dorp. Er waren leden van verenigingen, maar ook “gewone” mensen, de in klederdracht liepen.

processie

In het dorp waren drie altaren opgericht, waar steeds halt werd gehouden om te bidden en bij verschillende huizen stonden beelden en vazen met bloemen buiten. Overal in Simonswald hingen en stonden geelwitte vlaggen en vaantjes. Na afloop dronken we koffie bij “Krone-Post” en vervolgens liepen we naar het schoolplein, waar onder een heel groot afdak een zgn. “Frühshoppenkonzert” gegeven werd. Een behoorlijk grote “Kapelle” speelde allerlei gezellige muziek terwijl de mensen aan lange tafels iets aten of dronken. We zijn daar 1,5 uur blijven zitten. Na de lunch (onder de luifel, omdat het begon te spetteren) zijn we naar de Donauquelle gereden.

Donau Quelle

We parkeerden de auto en liepen er heen en langs een andere weg weer terug. Bij de quelle gebruikten we wat in een Gasthof. Dat kwam goed uit, want het heeft toen even behoorlijk geregend. We hebben vandaag dan ook voor het eerst binnen gegeten en na het eten triominos gespeeld bij Karel en Jannie. Toen we gingen tandenpoetsen was de lucht weer vol sterren, dus morgen zal het weer wel weer goed zijn.

Vrijdag 23 juni 2000

Hoewel het vanmorgen om 7.30 uur nog regende is het de hele dag droog en af en toe zelfs zonnig gebleven. Na het ontbijt zijn we naar Schaffhausen gereden om naar de Rheinfall te kijken. Prachtig, wat een bulderende massa water. We zijn er voor bijna driekwart omheengelopen en konden hem zo van alle kanten (zelfs van boven) goed bewonderen.

Rheinfalll

Toen we er genoeg van hadden, reden we naar het centrum van Schaffhausen. Dat was een openbaring. Het oude centrum heeft nog veel middeleeuwse huizen met mooie roccoco-erkers. De zuilengalerij bij de “Munster” was bijzonder mooi. De kerk zelf was wel apart, maar heel erg kaal.

Schaffhausen

Er waren leuke hoekjes met fonteinen, waarop aardige beelden stonden en nog een oud verdedigingswerk, waar we helaas niet in konden omdat juist vanavond een concert plaats vond van Myriam Makeba. Op de terugweg stopten we bij een pizzeria om te eten. We waren om 21.15 uur weer terug en dronken koffie bij ons in de caravan, waarna Jannie en ik nog een spelletje rummikub speelden.

Zaterdag 24 juni 2000

Na het ontbijt zijn we eerst onze schoenen gaan halen bij de schoenmaker. Hij hoopte dat Nico geen problemen meer zou hebben en verontschuldigde zich, dat hij hier en blaar had opgelopen! Vervolgens namen we de bus van 11.00 uur naar Freiburg. Daar haalden we een stadswandeling bij de Tourist Information. We liepen langs allerlei prachtige gebouwen en torens, door brede straten en smalle steegjes tot het etenstijd werd. We ontdekten een heel leuk klein restaurantje, maar dat was helaas vol. We gingen de pizzeria er tegenover binnen en hadden daar geen spijt van. Helaas was het carnavalsmuseum gesloten; we gingen naar binnen bij het foltermuseum. Vreselijk!!! Wat een smerige, gemene werktuigen. Wie zegt dat de mensheid steeds gekker wordt, zou daar eens moeten gaan kijken. We waren allebei blij, dat we weer buiten stonden. Helaas begon het hard te regenen. We hadden het meeste ook wel bekeken en ik had geen zin meer om nog verder te gaan. We namen de tram naar het station (2 haltes maar, maar het goot). Op het station dronken we een kop koffie, terwijl we op de trein wachtten, die ons naar Waldkirch zou brengen. Vandaar met de bus verder naar Simonswald.

Zondag 25 juni 2000

Het weer wordt weer wat beter. We konden vanmorgen alweer buiten koffie drinken. Na de lunch zijn we gaan wandelen van 13.15-16.45 uur. We wilden wandeling 1 doen, maar konden halverwege het pad nergens meer vinden. Daarom liepen we terug naar het dal en namen het pad langs de rivier. We stopten bij Gasthof “Märchenhof”, waar we wat dronken. Er waren in een soort tuin allerlei sprookjes uitgebeeld met figuren op schaal. In de trant van sprookjespark de Efteling, maar dan veel kleiner. Terug op de camping lazen we nog wat en gingen daarna de voetbalwedstrijd Nederland-Joegoslavië kijken (6-1). Na afloop aten we bij Gasthof Ochsen heel erg lekker en veel. We waren om 22.15 uur terug en keken nog even het laatste kwartier van de wedstrijd Frankrijk-Spanje (2-1).

Maandag 26 juni 2000

Het mooie weer is weer terug, maar gelukkig wel wat minder heet. Na de koffie namen we afscheid van Karel en Jannie, die weer aan de terugweg begonnen. Wij deden boodschappen in Simonswald en gingen tanken. We lunchten op ons dooie gemak buiten en maakten kennis met onze nieuwe buren. Daarna stapten we in de auto voor een prachtige rondrit.

St.Peter

We stopten eerst in St. Peter om de kerk en het klooster te bezichtigen. De kerk liep net leeg na een rouwdienst en we zagen heel veel vrouwen in een mooie zwarte rouwklederdracht. De kerk zelf was neo-barok met veel goud en glitter. Vervolgens reden we naar St. Märgen. Daar kwamen we op een prachtig hofje terecht vlak bij de kerk. Die kerk was iets eenvoudiger, maar toch ook nog veel geschitter. Het prachtige, zeer oude Mariabeeldje stond onder een groot crèmekleurig kleed met veel sieraden verstopt. Zonde! Een ansicht die in de kerk te koop was, toonde het beeldje in normale staat. Prachtig. We gingen verder. Op de kaart had ik zien staan “Ravennaschlucht” De weg erheen was bijzonder mooi met heel veel mooie uitzichten. Aan het begin van de Schlucht staat een enorm (wel heel oud) hotel. Marie-Antoinette logeerde er ooit.

Ravennaschlucht hotel

We liepen het pad naar de Schlucht op en hebben erg genoten van de wandeling. Donderend water, steile wanden, bruggetjes en loopplanken erover en er langs. En geen mens te zien. De terugweg ging door het Höllental en over Kandel. We hebben volop genoten.

Ravenna Schlucht

Thuis (19.30 uur) konden we nog buiten wat drinken en daarna eten. Het toetje namen we binnen, want toen de zon achter de berg verdwenen was, werd het fris.

Dinsdag 27 juni 2000

Zulk mooi weer dat we vanaf het ontbijt buiten konden zitten. We brachten de ochtend door met de afwas van gisteren, koffie drinken en lezen. Na de lunch vertrokken we om 13.30 uur naar Gutach om het Freiluchtmuseum “Vogtbauernhof” te bezoeken. Zoals steeds was de weg erheen alleen al de moeite waard. Het openluchtmuseum was dat beslist ook. We hebben er tot over vijven rondgelopen. Om 18.15 uur zaten we bij de caravan aan een aperitief. We aten buiten, wasten weer af en dronken koffie. Het tweede kopje binnen in de caravan. Het koelt steeds heel plotseling af.

Woensdag 28 juni 2000

Vanmorgen was het eerst en klein beetje bewolkt, maar we konden gewoon buiten ontbijten. Vervolgens deden we voor de laatste keer boodschappen bij de Spar en de slager en gingen weer terug om koffie te drinken.

wandeling

Na de lunch maakten we een lange wandeling (14.10-17.30 uur) door het Ettersbachtal tot aan de Waldheilhütte en toen over de Neumalerweg en de Unt. Hornweg terug naar de Wilde Gutach en Simonswald. We aten bij Gasthof Tannenhof en keken daarna nog naar de voetbalwedstrijd Frankrijk-Portugal.

Donderdag 29 juni 2000

Voor de laatste keer deze vakantie ontbeten we buiten. Om 11.00 uur vertrokken we van camping “Schwarzwaldhorn” en begonnen aan de terugreis. Het was prachtig weer. Bij Muhele zagen we 12 ooievaars in een weiland grazen. Op de Col de la Schlucht maakten we de laatste foto’s. Om 17.15 uur waren we thuis na een zeer geslaagde vakantie en keken we Nederland-Italië (0-3).

Begin juli 2000

De MRI n.a.v. de epilepsie aanval is gunstig; er is niets te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *