27 juni 2004            Deuxnouds-Northeim                                                            565 km

28 juni 2004            Northeim-Ejer Baunehøj                                                            539 km

29 juni 2004            Eje Baunehøj-Saeby                                                                        262 km

30 juni 2004            Saeby-Skållerud (+ 3 uur boot)                                                151 km

1 juli 2004            Skållerud-Belgen (river Lågen)                                                292 km

2 juli 2004            Belgen-Ulvik                                                                                    262 km

3 juli 2004            Ulvik-Holmen                                                                                        4 km

4 juli 2004            Holmen-Osafjellet                                                                        20 km

5 juli 2004            Osafjellet-Bergen                                                                        164 km

7 juli 2004            Bergen-Vassenden                                                                        296 km

8 juli 2004            Vassenden-Briksdal                                                                        103 km

9 juli 2004            Briksdal-Åndalsnas                                                                        196 km

10 juli 2004            Åndalsnas-Sundalsøra                                                            181 km

11 juli 2004            Sundalsøra-Steinvikholm Slott                                                211 km

12 juli 2004            Seinvikholm Slott-Lakforsen                                                332 km

13 juli 2004            Lakfrosen-Jäkkvik                                                                        332 km

14 juli 2004            Käkkvik-Mellanström                                                            87 km

15 juli 2004            Mellanström-Skaitekojan (Muddus)                                    278 km

17 juli 2004            Skaitekojan-Kuttainen                                                            301 km

18 juli 2004            Kuttainen-Långforsen Rastplats                                                337 km

19 juli 2004            Långforsen-Enebacken Rastplats                                                377 km

20 juli 2007            Enebacken rastplats-Nyhem K:a                                                374 km

21 juli 2004            Nyhme k:a-Hamra Nat. Park.                                                224 km

22 juli 2004            Hamra Nat. Park-Mora                                                            106 km

23 juli 2004            Mora-Schisshyttan                                                                        142 km

24 juli 2004            Schisshyttan-Lillån                                                                        156 km

25 juli 2004            Lillån-Malexander                                                                        194 km

27 juli 2004            Malexander-Hultet-Malexander                                                 94 km

30 juli 2004            Rondom het Sommen meer                                                            136 km

2 aug. 2004            Malexander-Lensahn (incl.2 ferries)                                    593 km

3 aug. 2004            Lensahn-Grünberg                                                                        519 km

4 aug. 2004            Grünberg-Deuxnouds aux Bois                                                416 km

______

Totaal                                            8.242 km

========

 

zondag 27 juni 2004

Vanmorgen om 9.30 uur reden we weg uit een bewolkt, maar toch warm Deuxnouds. Bij Saint Maurice hingen er zoveel kersen aan de bomen, dat we wel hadden willen stoppen om te plukken, maar ze zijn nog niet rijp. We tankten nog één keer goedkoop in Wasserbillig, kochten er melk en dronken er koffie. Af en toe spetterde het en klein beetje, maar we konden op de Rastplatz Schmackenborn buiten lunchen. Toen we later in de middag stopen om wat te drinken begon het te regenen en vervolgens kregen we een stortbui onderweg.

overnachten Northeim

Om 17.40 uur stopten we bij Freiseitsee Northeim langs de A7. We dronken een glas witte wijn op het terras bij het water en besloten er ook te eten. Heerlijk en de hele tijd buiten. De temperatuur is zomers. We horen de autobaan wel, ben benieuwd of we goed slapen.

Maandag 28 juni 2004

We hebben helemaal niets gehoord van de autobaan. Om 10.00 uur vertrokken we met bewolkt weer en veel wind. We konden wel buiten koffie drinken op de rastplatz Bummelskampe, maar we waren net weer een kwartier onderweg toen het begon te gieten. Dat bleef zo (af en toe droog) tot de Elbetunnel. In Holmmoor lunchten we in de camper en kochten we een wegenatlas van Denemarken. Toen we de Duits/Deense grens over waren moesten we geld wisselen. Denemarken hoort bij de EG, maar heeft nog geen euro.

overnachten Ejer Baumhoj

Om 17.30 uur parkeerde we bij Ejer Baumhøj. Dat is het hoogste natuurlijke punt van Denemarken. We kijken prachtig uit over de vlakte. Aan de andere kant staat een uitzichttoren en voor ons een keurig toiletgebouw. Het café-restaurant is gesloten, maar er komen regelmatig mensen om de toren te beklimmen. Het is droog, maar het waait nog steeds heel hard. Baumhøj betekent “vuurheuvel”. Tot 1864 werden er op zulk hoge heuvels vuren ontstoken om de dienstplichtigen op te roepen. Die moesten zich dan op afgesproken plaatsen melden.

Dinsdag 29 juni 2004

Wind en regen toen we wakker werden. Om 9.30 uur vertrokken we van ons uitzichtpunt. In Skanderborg deden we een paar boodschappen. We reden nu over secundaire wegen en zagen overal leuke lage huizen en heel veel lupinen en korenbloemen. En overal windmolens. We staken per pont de Randersfjord over en vervolgens ook nog het Langerak. Bij Lyngså sloegen we rechtsaf de strandweg op. We parkeerden en wandelden en uur lang over het strand. Was het vanmorgen in Århus maar 11°, nu scheen de zon en alhoewel het nog steeds waaide, was het niet koud. We dronken thee en vertrokken weer (verboden te kamperen langs de kust). Daarom zochten we een plek op Hedebo Camping in Saeby. We staan er op een grote grasplek met uitzicht op zee. Na het eten wandelden we nog een stukje over het strand en daarna genieten van het uitzicht en mooie (radio)muziek.

Woensdag 30 juni 2004

De zon scheen vanmorgen, maar het waaide nog wel. Nadat we water hadden getankt en ons van vuil water hadden ontdaan, vertrokken we om 10.50 uur richting Frederikshaven. We waren veel te vroeg, vonden geen geschikte parkeerplaats en reden dus de terminal op. Tot onze verbazing konden we met de boot van 11.50 uur mee (we zouden om 14.30 uur vertrekken). We installeerden ons in de zon op het dek en genoten. We aten wat in het restaurant, lazen een beetje en gingen weer naar buiten in de zon kijken naar de meeuwen en Gothenburg dat al erg dichtbij was. Om 15.00 uur reden we van de boot af en namen weg no 45.

overnachten Skallerud

Het eerste stuk was behoorlijk druk, maar dat veranderde gelukkig. Bij Mellerud sloegen we af naar weg 166 en een km. of 10 verder namen we een kleine zijweg om een plek te zoeken. Dat lukte weer prima. We staan op een open plek in het bos aan een heel smalle grusweg. We zetten onze stoelen in de zon en hebben onder het genot van een glaasje port heerlijk zitten lezen. Ik heb zaden van de lupinen geplukt (kijken of die in Deuxnouds willen groeien).

Donderdag 1 juli 2004

Vanmorgen vroeg spetterde het even en het bleef de hele dag min of meer bewolkt, maar het is niet koud. We vertrokken om negen uur en deden wat boodschappen in Bäckeford. De bermen stonden vol bloeiende lupinen, paarse, roze en witte. Om 10.50 u passeerden we de Zweeds/Noorse grens. Geen douane controle. In Rakkestad zochten we een bank, want nu moeten we weer met Noorse kronen betalen.

overnachten Belgen aan de rivier Lagen

In een grote supermarkt hadden ze de Noorse wegenatlas, die we bij de benzinepompen niet konden vinden. In Drammen kwamen we in een behoorlijke file terecht (wegwerkzaamheden). Het landschap werd steeds bergachtiger. Om 16.45 u. vonden we eindelijk een plek om koffie te drinken. We konden de stal met aardbeien niet weerstaan. Om 17.30 uur vonden we een schitterende plek aan de rivier de Lågen. De aardbeien smaakten, zoals we die van vroeger herinneren.

Vrijdag 2 juli 2004

We vertrokken met wat regenspetters om 9.15 uur van ons plekje aan de rivier. Het landschap was bergachtig maar toch heel groen. In Nore bezochten we de Stavkirke (middenschip uit 1200). We ontmoetten er een heel aardige man uit Berlijn, die Nederlands sprak. Dat had hij zichzelf geleerd.

stavkirke Nore

We dronken koffie op een picknickbank bij het benzinestation van Nore. Tijdens de lunch hadden we een magnifiek uitzicht op de Hardanger Vida. Het was er te koud om buiten te blijven, we stonden op 1100 m. in Vasstulan. Daarna werd het weer steeds slechter. Dat was jammer, want we reden door een schitterende landschap; weids, veel water van meren, sneeuw, geen bomen, veel stenen, gras, mos. Alle kleuren grijs, groen, geelgroen, grijsgroen. Om 15.00 uur reden we bij Dyramat letterlijk in de wolken.

Voringfossen

We stopten bij Vøringfossen (waterval). Uit de hemel viel bijna net zoveel water als van de waterval. Om 17.00 uur stonden we te wachten op de veerpont in Brimnes. Een half uur later reden we er in Buravik weer af en namen een smalle weg naar Ulvik. We willen graag wandelen. Het toeristenbureau was al gesloten. Morgen dus maar. Na het eten was het eindelijk droog, dus trokken we onze jassen aan voor een avondwandeling. We hadden een prachtig uitzicht over de Ulvikfjord.

 

Zaterdag 3 juli 2004

Het regende vanmorgen en de lucht was compleet grijs. We liepen onder de paraplu naar het toeristenbureau, waar we vier wandelingen, die we hier in de buurt kunnen maken, kochten. We bestudeerden e.e.a. en besloten naar Holmen (4 km) te rijden voor onze eerste wandeling. Plotseling brak de zon door. We lunchten, trokken onze schoenen aan en vertrokken om 13.15 uur voor een wandeling van 3 à 4 uur. Het begin was een beetje moeilijk, maar toen we de juiste weg eenmaal hadden, genoten we volop van de schitterende uitzichten over de Ulvikfjord en de Osafjord. Om 17.00 uur waren we terug en dronken we limonade op een bankje aan het water in de zon. We staan hier helemaal aan het eind van de Ulvikfjord op het parkeerterrein van een klein sportpark.

overnachten Ulvik

Zondag 4 juli 2004

De zon scheen vanmorgen. Om 10.30 uur vertrokken we en reden over een heel smalle bochtige weg en door een donkere tunnel naar Osa. Daar bezochten we de Hjadlane Galleri, waar een bijzonder aardige Nederlandse de honneurs waarnam. Ze nodigde ons uit buiten op het terras koffie met haar te drinken. We kletsen gezellig wat en hadden een magnifiek uitzicht op de Osafjord. We vervolgden onze weg over een “bom-weg” (tolweg). We klommen 11 km over een heel smalle bochtige weg omhoog tot we niet verder konden.

Osafjallet overnachten

We stonden in een onwezenlijk mooi berglandschap, waar nog overal plekken sneeuw lagen. Na de lunch verkenden we de plek te voet. Adembenemend mooi. Na een uur waren we terug bij de camper, we besloten hier te overnachten. Na het eten speelden we triominos. Het begon te regenen, maar na een uur hield het weer op en nu hebben we gekleurde wolken en sneeuwplekken, die zich weerspiegelen in het water waar we op uitkijken.

Maandag 5 juli 2004

Toen we vanmorgen naar buiten keken zaten we helemaal in de wolken. We vertrokken om 9.30 uur uit Osafjellet en waren om 10.10 uur terug in Ulvik, waar we boodschappen deden en koffie dronken. We reden door de 7,5 km lange Vallavik tunnel en vonden voor de lunch een schitterende plek aan het water. Daarna reden we verder richting Bergen door zeker 50 tunnels en tunneltjes. We kwamen Bergen aan de noordkant binnen en vonden meteen een aanwijzing voor de “camperplaats”. Daar parkeerden we om 14.25 uur.

Bergen

Een half uur later liepen we naar het centrum van Bergen. Nadat we, na wat heen en weer geslenter, onze dorst hadden gelest op een terras, bekeken we Bryggen (het deel van Bergen, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat). Heel bijzonder. Alles van hout, zelfs de straten. We liepen een trap op en kwamen op een galerij, die ook weer een straat vormde en er was er nog een een verdieping hoger. We liepen naar de andere kant van het water en aten op een verwarmd terras met uitzicht op Bryggen. Daarna liepen we terug naar de camper terwijl de zon nog steeds scheen. Hoezo “Het regent in Bergen altijd!”?

 

Dinsdag 6 juli 2004

Om 11.00 uur liepen we weer in het centrum van Bergen over de vismarkt naar de aanlegplaats van het bootje, dat ons naar “Gamle Bergen” zou brengen. We slenterden door het openlucht museum en juist toen het lunchtijd was begon het te regenen. We aten wat in de “Gamle Bergen Tracteursted” en daarna was het ook weer droog.

Gammle Bergen

We voeren met het bootje van 14.30 uur terug. Vervolgens liepen we over de vismarkt, door strandgaten (de winkelstraat van Bergen) naar het aquarium. Vooral de pinguïns waren erg leuk. We liepen door C. Sundtsgate terug naar de vismarkt en vervolgens langs Bryggen weer terug naar de camper, waar we om 18.15 uur weer aankwamen. Daar bekeken we de visvangst van de Italianen, die tegenover ons stonden (15 vissen) praatten even met onze achterburen (Fransen uit dep. 57) en bekeken de route voor morgen. Om 23.00 uur werd er geklopt. Het was onze Italiaanse overbuurman, die twee schoongemaakte vissen kwam brengen.

Woensdag 7 juli 2004

Regen en tunnels vandaag. Tunnels, tunnels, tunnels; en allemaal hetzelfde 4 m. hoog, 2 rijstroken en een rij lampen midden erboven. Ze variëren in lengte van 75 m tot 7,5 km. Maar we reden vandaag ook, over weliswaar smalle maar goede wegen door prachtig berggebied. We namen de pont van Ytre Oppedal naar Lavik en staken zo de Sognefjord over.

Vervoer over de Sognefjord

Daarna reden we langs de noordelijke oever van de Sognefjord. We zagen velden vol frambozen, opgebonden alsof het wijnstokken waren. We zagen ook heel veel watervallen vandaag. Bij de parkeerplaats Grøndalstølen hadden we een prachtig uitzicht over de slingerende bergweg, die we hadden gereden en ook een prachtige regenboog.

Vassenden

We stopten nog even bij Valledsfossen en keken daarna uit naar een plek voor de nacht. Die vonden we op een parkeerplaats in Vassenden met uitzicht op het Jølstravatnet en de omringende bergen. In de verte schijnt de zon nog op een berg, waar nog sneeuw op ligt, erboven hangen overal regenwolken.

 

Donderdag 8 juli 2004

Vandaag was het de hele dag prachtig, warm weer. We reden vandaag door een schitterend dal langs het Jølstravatnet. Bij Olden sloegen we af richting Briksdal. Om 12.00 uur parkeerden we op Melkevoll Bretun, betaalden 40 Nok parkeergeld, lunchten buiten in de zon en trokken onze wandelschoenen aan.

Jostedals Bree

We klommen omhoog naar de Briksdalsbreen, een prachtige zijgletsjer van de Jostedalsbree. Prachtige uitzichten, de watervallen en uiteindelijk de gletsjer zelf. Om 17.00 uur waren we terug bij de camper en besloten hier te overnachten.

Briksdalsbree

We moesten wat bijbetalen, maar dat hadden we er wel voor over. We namen de gelegenheid waar en stapten lekker lang onder een warme douche (de douche in de camper is heerlijk, maar we moeten zuinig zijn met water). Als we naar buiten kijken zien we en heel hoge waterval en de Melkevoll gletsjer.

 

 

 

Vrijdag 9 juli 2004

Heel mooi weer vandaag. We dronken koffie buiten in de zon voor we vertrokken van de Melkevoll camping. We reden de 21 km terug naar Olden over de smalle, bochtige weg met de kleine uitwijkplaatsen langs het prachtige groene gletsjerwater. Tijdens de lunch kregen we bezoek van een paar brutale schapen. Natuurlijk reden we weer door een flink aantal tunnels. We stopten nog om foto’s te maken bij de Djupvashytte op 1030 m. Daarna staken we de Norddalsfjord over met de ferry van Eidsdal naar Linge. We begonnen aan de Trollstigvej met wild stromend water dan weer links dan weer rechts.Boven in de bergen dronken we thee met uitzicht op bergen en sneeuw. Daarna daalden we de trollstigvej af via een enorm aantal haarspeldbochten. In Åndalsnes vonden we een plek aan de Istfjord met uitzicht op …bergen met sneeuw. We barbecueden en bleven tot 20.30 uur buiten in de zon zitten. Het is nu 21.15 uur en we zitten nog steeds met de deur van de camper open. Als we om 23.00 of 24.00 uur naar bed gaan is het nog licht en als je ’s nachts een keer je ogen open doet, is het nog of weer licht.

Zaterdag 10 juli 2004

Korte broeken weer vandaag. We vertrokken tegen tienen en reden langs bermen vol bloemen: lupinen, leverkruid, margrieten, boterbloemen, klaver, zuring, wilgenroosjes, fluitenkruid, spirea, monnikskap, rolklaver, ooievaarsbek en campanula en dan nog een paar waar ik de naam niet van weet. We deden boodschappen in Åfarnes en dronken koffie op een bankje aan de Langfjord. Om 12.30 uur aten we een wafel en daarna boterhammen bij Mardalsfossen. Om 13.30 uur wandelden (klauterden) we omhoog naar de 297 m. omlaag stortende waterval, die alleen in de zomermaanden te zien is, de overige maanden wordt het water gebruikt om elektriciteit op te wekken. We liepen terug door een bos van varens, bosbessen, frambozen, berken en sparren.

Eikerdal

Om 15.30 uur deden we ons tegoed aan en ijsje en vervolgens reden we het Eikerdal in. We betaalden 100 Nok. tol en reden de Aursjøvegen. Onwaarschijnlijk mooi. Onbewoond, hoge kale toppen, loodrechte bergwanden, watervallen, wasbordweg met grind en/of zand, smal, haarspeldbochten zonder enige afrastering, hellingen van meer dan 10%. Om 18.30 uur stopten we in Sundalsøra, we tankten en vonden een plek op een parkeerplaats, waar later nog twee campers kwamen staan. (In het Eikerdal is kamperen verboden).

Zondag 11 juli 2004

We vertrokken om 10.15 uur met bewolkt weer. Dat bleef zo. De zon kwam niet te voorschijn, maar het was niet echt koud. We dronken koffie voor het nog gesloten Bygdemuseum in Åsen. Een uur verder was Bugdetun in Rindal wel open en daar werden we rondgeleid door een zeer bevlogen Eva.

Terug in de tijd

We bestelden kaffe och bakels (koffie en wafels) en vertrokken om 14.30 uur richting Trondheim. Daar moesten we op vier plekken tol betalen. We namen water in en loosden het vuile bij een Shell-station in Stav. Tenslotte reden we over een landweggetje naar Steinviksholm Slott, waar we bleven overnachten. Het Slott is een vesting, die in 1525 werd gebouwd en die nu gerenoveerd wordt.

maandag 12 juli 2004

Een beetje grauwe dag vandaag, geen zon gezien. Maar het is niet koud, een vest is genoeg. In Valøy bekeken we vóór de lunch de “hellristninger” (rotstekeningen), o.a. een rendier op werkelijke grootte, een beer en een man op ski’s.

Rotstekening

We dronken thee op de grens van “Norland” Noord Noorwegen. De afstanden tussen de dorpen werden steeds groter, de E-6 steeds smaller en benzinestations werden schaars. Om 18.00 uur parkeerden we bij de Lakfors waterval iets voorbij Trofors. Een prachtige plek, we horen en zien de waterval uit de camper. We besloten te eten in het restaurant , daar hadden we geen spijt van, ’t was lekker en we hadden uitzicht op de waterval. Vóór we koffie dronken in de camper wandelden we nog een eindje langs de rivier de Vefsna.

Lakfors

Dinsdag 13 juli 2004

Vandaag was een rijdag. We vertrokken om 9.35 uur bij de waterval, dronken koffie boven op Korgfjellet, waar we een prachtig uitzicht hadden. We reden verder richting Mo i Rana, er stond een prachtige vos met een witte punt aan z’n staart op de weg. Hij vluchtte het bos weer in.

Korgen

We reden door het Dunderlandsdal: eerst berken en een snelstromend riviertje, daarna geen bomen meer, maar wel sneeuwplekken. Bij de poolcirkel namen we natuurlijk een paar foto’s. Daarna verlieten we de E-6 en reden over weg 77 het Junkerdal binnen. Een prachtig groen dal met een brede kalme rivier met aan weerszijden hoog opgaande bergen. Nico vond eindelijk de goede elandsticker. Na de Noors/Zweedse grens kregen we meteen 21 km wegwerkzaamheden: grind, gruis, hobbel, hobbel. We reden door een prachtig breed dal zonder bomen en de zon kwam door. Om 16.45 uur deden we boodschappen bij Handlar’n in Jäkkvik. We zochten de parkeerplaats bij het Kungsled op, maar daar mochten we niet overnachten.

kerk Jackvik

Terug dus naar de plek bij de winkel, waar we prima staan. Na het eten wandelden we nog even naar het kapelletje van Järvikk uit 1777. De sleutel zat er gewoon in. Er waren ansichtkaarten te koop. Geld moest in de kartonnen doos met een gleuf. Die zat bijna helemaal vol en niemand is bang, dat dat geld gestolen zal worden.

Woensdag 14 juli 2004

Dat werd een heel andere dag dan we gepland hadden. We pakten de rugzakken in en reden naar de parkeerplaats van het Kungsled. We waren bezig schoenen aan te trekken en het begon te gieten. We dronken koffie in de hoop dat het weer droog zou worden. Maar nee, regen en nog eens regen. Om 12.00 uur reden we naar Arjeplog. Daar bezochten we het Silvermuseum. Heel mooi. We kochten wijn bij de systeembolaget, deden nog een paar boodschappen en waren net weer in de camper voordat het begon te gieten.

Mellanström

Na de thee vervolgden we onze route tot een parkeerplaats bij Mellanström aan de Skellefte Älv. We liepen naar het water, maar het begon te regenen. We dronken wat en veranderden de route nog weer een keer. We deden onze laarzen aan en liepen nu een stuk langs de oever en door het ondiepe water langs de kant. De zon kwam zelfs nog door. We besloten buiten te eten. We moesten ons wel wapenen tegen het muggentuig. Al met al toch een leuke dag, vooral ook, omdat we onderweg onze eerste rendieren van deze reis zagen. Na het eten scrabbelden we een paar spelletjes en keken of er nog rendieren langs wilden komen.

Donderdag 15 juli 2004

Grijs weer vanmorgen. We waren nog geen 10 minuten onderweg of we zagen al drie rendieren. Even later twee grote vogels (kraanvogels?). We kwamen niet erg veel auto’s tegen, maar des te meer rendieren. We stopten bij de brug over de Pite älv, waar het water met een enorme vaart onderdoor stroomde. Er was een keurig toiletgebouw, waar we ook nog een kraan met drinkwater vonden. We deden de tank dus weer vol.

Alsvsbyn water tanken

Daarna begon het weer te regenen. We lunchten op het parkeerterrein van de poolcirkel vlak vóór Jokkmokk. In Jokkmokk bezochten we het Svenkt Fjäll och Samenmuseum. We reden daarna door naar het Muddus Nationaal Park, waar we morgen willen wandelen. Tussen 18.00 en 20.00 uur regende het hard, maar nu is het droog. Hopen dat dat morgen ook zo is.

 

Vrijdag 16 juli 2004

We hadden geluk vandaag. Toen we opstonden was de lucht strakblauw. We besloten de afwas maar te vergeten en meteen na het ontbijt te gaan wandelen. We pakten de rugzakken in en om 9.30 uur liepen we door het prachtige natuurpark.

Muddus Nat. Park

Om 12.00 uur waren we bij de fjällstuga bij de Muddusfallet en dat kwam goed uit, want het spetterde een heel klein beetje. We lunchten dus in de hut, die voorzien was van 2 keukens met een gasstel, 12 bedden met een kussen en een deken, en grote tafel, banken, stoelen, een houtkachel. Buiten in een andere hut lag een enorme hoeveelheid gehakt hout. 140m. verderop was een waterput. Er waren keurige toiletten en in de hut ook nog een wasgelegenheid.

hut

Toen we om 13.15 uur weer vertrokken, scheen de zon weer volop. We waren om 16.00 uur terug bij de camper, moe, maar voldaan. We dronken thee en namen toen een douche. We plakten en stonken naar het antimuggen spul, dat we kwistig hadden gebruikt. Dat is wel jammer, we kunnen hier niet buiten eten; de muggen vallen onmiddellijk aan.

Zaterdag 17 juli 2004

Volop zon vanmorgen. We waren nog maar net op weg toen er vier rendieren voor ons uit renden. We stopten bij Harsprångfjället, eens een machtige waterval, die nu is ingedamd voor de waterkrachtcentrale. Even verder bij Porjus namen we een koffiepauze. Er was voor kinderen een heel systeem aangelegd om duidelijk te maken, wat je met waterkracht kunt doen. We deden boodschappen in Gällivare en lunchten er ook meteen. Daarna begonnen de plaatsnamen Fins te klinken met erg veel klinkers erin. Af en toe wat spetters en een regenbui. Dat leverde meteen een mooie regenboog op. Aan de Kalix älv vonden we weer een prachtige rastplats, waar we water konden innemen. Heel af en toe kwamen we een rendier tegen. Toen we aan thee toe waren, vonden we een heel mooie plek “Ryssajoki Natursrastplats”. Er was een hut, toiletten, zelfs een invalidentoilet, banken en tafels en dat alles midden in de natuur aan een meer.

Kuttainen

We liepen in Karesuando bij het toeristenbureau naar binnen en namen een kijkje in Zweden’s meest noordelijke kerk. Om 18.30 uur parkeerden we bij een meer vlak bij Kuttainen. Na het eten maakten we een vuur in de “lappkota”, waar we koffie dronken. Ook hier veel muggen. En ook hier wordt het ’s nachts niet donker.

 

Zondag 18 juli 2004

Toen we om 9.15 uur vertrokken was het lichtbewolkt met af en toe zon. Het was bijzonder rustig op onze route. We konden de auto’s op de vingers van één hand tellen, verder kwamen we een paar fietsers tegen, drie rolskiërs en een skater en gelukkig veel rendieren. Een keer zelfs een heel grote groep. Tegen koffietijd vonden we alweer zo’n mooie naturrastplats met een gezellige, schone hut. Er lag een gastenboek, dat terugging tot 1975 en de hut zag er nog als nieuw uit! We lunchten in Pajala, waar we het toeristenbureau bezochten en vervolgens een blik in de kerk wierpen en daarna de grootste zonnewijzer ter wereld bekeken. Om 15.45 uur passeerden we de poolcirkel weer: nu in Juoksengi. We aten er een ijsje en reden verder naar Lupioberget. We klommen omhoog naar de uitzichttoren boven op de rotsen, waar we een schitterend uitzicht hadden over de Torneälven en Finland aan de overkant.

Sneeuwscooter wegwijzer

Weer op weg stond er opeens schattig rendierjong voor de auto, ’t duurde even voor hij door had, dat hij beter naar het bos kon gaan. Om 18.00 uur stopten we voor de nacht bij Långforsen rastplats. We dronken een aperitief op een steigertje dat in de Sangisälv lag. De zon kroop net achter een wolk helaas, maar het was warm vandaag: 22° C.

 

Maandag 19 juli 2004

We vertrokken om 9.25 uur in onze korte broeken. We merkten dat we weer naar het zuiden rijden omdat we weer koeien in een weiland zagen en wat akkerlandjes. Om 11.10 uur waren we in Gammelstad (het oude Luleå). De korte broeken werden verruild voor lange en er ging een trui in de rugzak.

Gammelstaden Luleå

Gammelstaden is een bewoond openluchtmuseum. Rondom de oude kerk staan ruim 500 huisjes van de kyrkstad. Allemaal donkerrood geverfd. We zagen bij het informatiecentrum een diapresentatie over hoe het er vroeger was en hoe het er nu is. Bijzonder leuk om te zien. We slenterden door de smalle straatjes en besloten te eten in een gezellig caféachtig restaurantje. Toen we buiten kwamen begon het te regenen en dat hield niet meer op tot theetijd. Vanmiddag zagen we ook weer rendieren omdat we weer verder het binnenland ingingen. We stopten om even over zessen op een bijzonder mooie rastplats aan de Vindelälv. Prachtig tussen de bomen, overal banken en tafels, toiletten (heel schoon) en twee grillplaatsen met halfopen hutten aan de rivier. Jammer, dat het weer is gaan motregenen. We speelden dus een paar spelletjes yahtzee en gelukkig hebben we boeken mee.

Dinsdag 20 juli 2004

We vertrokken vanmorgen met regen, en dat bleef de hele ochtend zo: regen, regen. We waren om 10.00 uur in Luckelse, waar we tankten en water innamen, geld opnamen en boodschappen deden. We dronken er toen meteen ook onze koffie maar. We reden weer verder zuidwaarts en dat konden we goed zien: er staan weer veel bloemen in de bermen, lupinen, boerenwormkruid, wilgenroosje en moerasspirea o.a. We hadden een wegopbreking van 18 km, dat werd dus langzaam hobbelen en springen over een soort wasbord met kuilen.

Lupines

Na 14.00 uur werd het droog en we hebben zelfs thee buiten op een bankje in een soort plantsoen in Bispgården gedronken. Daarna werd het landschap weer wat heuvelachtiger. Om 17.45 uur hielden we het voor gezien voor vandaag. We parkeerden bij het kerkje van Nyhem. Ik ging vragen aan een man, die gras maaide, of dat mocht. “Det går bra” was het antwoord. De zon scheen volop, maar om nou bij het kerkhof tafel en stoelen buiten te zetten…

Woensdag 21 juli 2004

Het was warm en zonnig toen we om 10.00 uur vertrokken van ons plekje bij de kerk. Om 11.00 uur vonden we een schitterende plek aan de rivier de Ljungan. We dronken er koffie en besloten er tot minstens na de lunch te blijven. Tafel en stoelen naar buiten dus, leesboeken opgezocht en we zaten net te genieten, toen het weer verstoppertje begon te spelen met de zon. We aten dus binnen en vertrokken om even na één uur. In Älvros stond een heel oud kerkje (1500) met een losse klokkentoren. Wegens restauratie werkzaamheden konden we er helaas niet in.

Hembygdsgard Alvros

Aan de overkant van de weg stond ook nog een hembygdsgård. Daar klommen we naar boven naar een oude fäbod. Erg leuk om te zien. Daarna weer verder over de inlandsvägen (weg 45) tot onze theepauze bij een mooie waterval bij Björnan. En daarna verder naar het Hamra Nat. Park, waar we buiten wat dronken en aten. Morgen wandelen.

Hamra Nat. Park

Donderdag 22 juli 2004

Perfect wandelweer, beetje bewolkt, niet koud. We liepen door een van de laatste stukken oerbos. Overal omgevallen bomen, alles door elkaar. We liepen een stuk met uitzicht op een meertje en moerasland. Er groeiden orchideeën en we zagen hjotron, die helaas nog niet rijp waren. Opeens scharrelde er een pad tussen de struikjes. Om 12.00 uur waren we terug en vervolgden onze weg. We lunchten met uitzicht op de waterval op een bank in Noppikoski. Voor boodschappen stopten we in Orsa en vervolgens reden we naar Mora.

Mora

Daar liepen we het Vasamuseet binnen. Erg leuk om te zien dat dat net zo’n gekkenhuis oplevert als onze elfstedentocht. We proefden er “blåbärssoppa”, dat ook aan de deelnemers geserveerd wordt. Lekker warm bessensap. We slenterden door de gågatan en zetten daarna de camper op een plekje aan het Siljanmeer. Uit het raam zien we eerst een veld met margrieten en klaver, daarna een fietspad, het strand, het Siljanmeer met aan de overkant een rij bomen en daarachter de heuvels onder een blauwgrijze lucht. Ik spoelde wat wasgoed uit in het Siljanmeer en we dronken koffie, terwijl de zon onderging.

Vrijdag 23 juli 2004

Vanmorgen zijn we eerst naar het Anders Zorn museum gelopen. Daar hebben we lopen genieten: wat een prachtige schilderijen, etsen en aquarellen. We dronken daarna koffie met een gebakje in een konditori en liepen vervolgens door het park terug naar de camper. Om 12.25 uur vertrokken we uit Mora en een half uur later stopten we voor de lunch op een bank in de zon. We reden door naar Rättvik, waar we de kerkstallen bekeken. Elke stal is eigendom van een boerderij of dorp. Tegenwoordig worden ze alleen met Kerstmis nog gebruikt. Onze theepauze was aan het Längsjön en daarna reden we verder over weg 50 tot we er genoeg van hadden. We sloegen linksaf een kleine zijweg in en toen zag Nico een bord dat er uitnodigend uitzag. Nadere inspectie leerde, dat er een wandeling langs allerlei oude ijzergroeven en hun gebouwen was. We parkeerden er dus voor de nacht. Morgen gaan we eerst die wandeling maken. We dronken wat buiten in de zon, maar toen die achter de bomen verdween, werd het te kil buiten.

Zaterdag 24 juli 2004

Prachtig, warm weer toen we opstonden. Na het ontbijt en de afwas trokken we onze wandelschoenen aan en begonnen om 9.45 uur aan het Schisshyttans vandringsled. Het ging over een smal paadje door een prachtig bos omlaag naar Kvarndammen. We zagen een specht in een boom zitten hakken. De rest van de wandeling ging langs allerlei ruïnes van smederijen, hoogovens en gebouwen die daar bij hoorden. Er stonden overal bordjes met uitleg.

Shyshuttan

Om 11.30 uur waren we terug bij de camper. We trokken schone kleren aan (we hadden het erg warm) en vertrokken om 12.00 uur. We deden boodschappen, tankten water en diesel in Smedjebacken. Na de lunch zag ik bijzonder mooie ganzen (zwarte smalle snavels, nogal lange nek). Toen we via wat binnenwegen langs de camping in Malingsbo reden, konden we de verleiding niet weerstaan om er even een ijsje te eten. Daarna reden we naar Kopparberg. De kerk en het toeristenbureau waren gesloten, maar het postmuseum was open. Als entreebewijs kochten we er twee gefrankeerde ansichten, die we meteen moesten schrijven en posten. We werden rondgeleid door een bijzonder aardige Anders Bogland, die het erg op prijs stelde, dat ik z’n verhalen voor een paar Amerikanen in het Engels vertaalde.

Kopparberg

We moesten ook nog z’n gruvmuseum bekijken en het boek, dat hij had geschreven met wetenswaardigheden over allerlei personen, die bij de mijnen betrokken waren geweest. Nico mocht een stukje koperts meenemen (omdat ik hem zo goed geholpen had met dat engels!). We vertrokken weer; nu richting Örebro. Omdat er langs weg 50 geen parkeerplekken waren, namen we een klein weggetje en kwamen zo terecht in Lillån, waar we nu staan en uitkijken over en weiland met margrieten. Daarachter een bomenrij en de lucht, die een beetje rood kleurt.

Zondag 25 juli 2004

Om 8.00 uur kwam er een voice-mail van Annemarie, die waren dus al onderweg toen wij onze ogen net opendeden. Om 9.30 uur vertrokken wij ook met heel bewolkt weer. Om 12.45 uur waren we in Malexander, waar we enthousiast verwelkomd werden. We zaten net voor de tent van Annemarie en Fred te lunchen, toen het begon te regenen. Sindsdien is het niet meer opgehouden. We lazen wat folders, deden een spelletje, dronken thee en kookten eten bij ons in de camper. Het was een beetje proppen, maar we pasten er met z’n zevenen in. We aten in de tent bij Annemarie en Fred, gingen afwassen in de campingkeuken en dronken vervolgens koffie bij ons. Om 21.50 uur vertrok de hele familie naar hun eigen tent. Het is nu 23.40 uur en het regent nog steeds.

Maandag 26 juli 2004

Gelukkig scheen de zon toen we opstonden. We dronken buiten koffie, Sophie, Eileen en Jessye gingen naar het meer en wij reden naar Boxholm voor boodschappen. We kochten bij het toeristenbureau een wandelkaart, waar het Ostgötaled op staat. Het weerbericht in de krant voorspelde buien later in de middag. Daarom besloten we tussen de middag te barbecuen. Daarna trokken we onze wandelschoenen aan en om 16.00 uur vertrokken Fred, Annemarie, Eileen, Nico en Ineke voor een wandeling. We liepen een stuk van het Ostgötaled tot aan het vindskyd, dat aan het meer staat. Er was een oversteek over een moeras bij over planken. Het riet kwam er tot borsthoogte. Net toen we aan de terugweg begonnen moesten we onze regenjassen aan. Het regende de hele weg terug en we liepen de camping op en het was weer droog. We konden dus buiten thee drinken (om 18.30 uur). We hadden absoluut nog geen honger na die uitgebreide barbecue.

Dinsdag 27 juli 2004

Heel mooi weer, we ontbeten buiten. Om 11.30 uur stapten we in de auto en reden naar het museumdorp Hultet. Het was even zoeken, maar we vonden het uiteindelijk toch. Toen bleek, dat er alleen op dinsdag, donderdag en zaterdag rondleidingen waren om 14.00 uur. We waren te vroeg en besloten eerst te picknicken. Het begon te spetteren en dus picknickten we in de camper. Vlak achter ons stonden bomen met rijpe kersen, daar plukten Fred en Nico dus ijverig van. Om 14.00 uur werden we vriendelijk ontvangen en zeer uitgebreide rondgeleid door mevrouw Jonas, de dochter van de man, die de hele verzameling voorwerpen en huizen bij elkaar had gespaard. Er was van alles te zien, o.a. hoe arm en rijk leefde, een pelsmuseum, een vioolbouwers werkplaats, een verzameling hoeden van een hoedenmaakster, allerlei werktuigen en gereedschappen. Om 16.15 uur reden we weer weg naar Boxholm om een paar boodschappen te doen. Toen we om 17.45 uur terug waren op de camping vulden we water bij en dronken buiten wat. Dat was alleen gauw afgelopen, want het begon te hozen. Dat duurde tot over achten. Annemarie, Fred en de meiden dronken hier koffie/thee, want ze hadden het een beetje koud in de tent. We maakten plannen voor een tocht morgen.

Woensdag 28 juli 2004

De zon scheen volop toen we opstonden. We maakten geen haast, dronken koffie en besloten te gaan zwemmen. We verhuisden dus naar het strandje en de steiger. Het water was erg koud, maar eenmaal er door heen, was het heerlijk. Er zwom een hele massa heel kleine visjes om ons heen.

Malexander

Daarna lekkere zonnen op de steiger. Na de lunch pakten we onze rugzakken in met alles om een nacht in het vyndskyd te slapen. Voor we vertrokken hebben Fred en Nico nog geholpen de buurvrouw van Fred en Annemarie te ondersteunen. Ze was lelijk gevallen en had een grote wond aan haar knie. We lieten de ambulance bellen.

Klaar voor de wandeling

Daarna liepen we bepakt en bezakt door het bos richting vindskyd. Toen we dat een beetje wilden uitvegen, ontdekte Fred een wespennest op en onder de vloer (bewoond). Daar konden we dus niet slapen. Teleurstelling alom. We zochten een ander plekje, waar we soep maakten en pannenkoeken bakten. Dat was heel leuk. Daarna gingen Sophie, Eileen, Jessye en ik naar een piepklein steigertje om de afwas in het meer te doen. We dronken nog koffie en daarna aanvaardden de terugtocht. Om 21.00 uur waren we terug. De vrouw, die gevallen was, was gelukkig weer terug uit het ziekenhuis. Fred vroeg of ze iets kwamen drinken. Zij wilde liever naar bed. Hij kwam met z’n dochter van 10 gezellig even kletsen. Om de teleurstelling wat te verzachten, slapen de meiden vannacht in de camper.

vindskyd

 

Afwassen

Donderdag 29 juli 2004

Heel erg mooi weer, toen we wakker werden. De dames sliepen tot 9.30 uur en dus konden wij er ook niet eerder uit. We hielden vandaag een rustdag. Lekker onder luifel koffie drinken, lezen, route uitzoeken. Daarna even naar het winkeltje voor een paar boodschappen. Lunch onder de luifel, lezen, afwassen e.d. Om 17.00 uur zijn we ven naar het restaurant gelopen, om te reserveren voor zondag. Toen we terugkwamen ben ik nog even heerlijk gaan zwemmen. Sophie, Eileen en Jessye hebben bijna de hele dag samen met Laura (de dochter van de Duitse mensen naast hun) bij en in het meer doorgebracht. Het water was 20°. Na het eten kwam Thielo (de Duitser) vragen of we ook wat kwamen drinken. Hij had rode wijn gehaald en zoutjes. De meiden zochten stokken om gehaktballetjes boven het vuur te verwarmen. Dat was dus een gezellige avond.

Vrijdag 30 juli 2004

Alweer mooi weer. Na ontbijt, afwas, afscheid van de Duitsers uit Leipzig en de koffie, stapten we in de auto voor een rit rond het Sommenmeer. Fred, Annemarie en de meiden waren naar Tranås. Onze eerste stop was in Ulrika, waar een mooi houten kerkje met losse klokkentoren stond. Helaas gesloten. Wat verder in Tidersum hadden we geluk. Een kerkje uit 1263, een van Zweden’s oudste houten kerken. Vaag nog heel oude schilderingen op de houten planken. Er was een heel oud houten beeld van St. Olof met z’n voeten op een troll (symbool van het heidendom). Verder naar Smedstorps dubbelgård, dat al eeuwenlangs hetzelfde is. We zetten de camper op een plekje in de schaduw om te lunchen en daarna reden we naar Asby, waar we het schoolmuseum bezochten. Ik kocht er een oud schoolboek “Barn i Holland” voor 5 Kr. We hielden nog een korte pauze aan het meer van Torpons naturreservat en voeren daarna met een kabelpontje over om onze weg naar Malexander te vervolgen. Om 17.30 uur waren we weer terug.

Zaterdag 31 juli 2004

Vanmorgen was het bewolkt en dat bleef zo met af en toe een buitje tot ±17.00 uur. Toen kwam de zon nog even door. Vanmorgen had Fred een kano gehuurd voor een etmaal en dus gingen we om de beurt in de kano.

Kanotochtje

De rest van de dag verdwenen Sophie, Eileen en Jessye regelmatig om te gaan varen. Wij konden lekker buiten zitten onder de luifel. We liepen nog even naar het winkeltje om taart voor morgen te kopen. De kerk bleek open te zijn, dus daar liepen we ook even in. We lunchten laat en zaten daarna gezellig onder de luifel te lezen. We dronken wat bij Fred en Annemarie en na het eten dronken zij bij ons koffie onder de luifel. De maan kwam prachtig rond en heel rood op. Dat was een foto waard.

Zondag 1 augustus 2004

Omdat Nico vandaag 70 jaar werd, dronken we bij ons koffie met taart erbij. Het was de hele dag een beetje regenachtig weer. Het was niet koud. Zodat we wel onder de luifel konden zitten. Annemarie, Fred en de meiden reden nog naar Kisa, maar wij hadden geen zin om de luifel af te breken en alles op te ruimen voor een klein ritje. We lazen en puzzelden wat. Om 17.45 uur gingen we naar het restaurant hier in Malexander om Nico’s verjaardag verder te vieren. Fred reed de auto voor, want het regende weer. Het was erg lekker en gezellig. Na afloop koffie bij ons ons de camper, terwijl Sophie, Eileen en Jessye puzzelden.

Maandag 2 augustus 2004

Om zes uur vanmorgen hebben we Sophie, Eileen, Jessye, Annemarie en Fred uitgezwaaid. Het was jammer dat het regende, terwijl ze de tent afbraken. Wij vertrokken om 7.45 uur en het bleef de hele ochtend bewolkt, buiig weer. Na twaalven veranderde het landschap, we zagen nu heel veel korenvelden en akkerland. Tussen de middag tankten we en lunchten we in Åstorp. We boekten er ook meteen de twee ferry’s “Helsingborg-Helsingør” en “Rødbyhavn-Puttgarden”. Voor de eerste overtocht moesten we 25 minuten wachten voor we aan boord konden, maar de tweede liep gesmeerd. Aankomen, de boot in en vertrekken. We zaten lekker op het bovendek in de zon en in de wind. Ik besteedde onze laatste Deense Kronen aan chocolademelk en koffiebroodjes. Het weer was steeds beter geworden.

Lehnsahn

Om 18.45 uur parkeerden we in Lensahn op een groot rond plein. We liepen naar het dorp op zoek naar een bank. Toen we die gevonden hadden, terug naar de camper, omdat Nico de code van z’n bankpas niet wist. Toen weer terug naar de bank en vervolgens weer naar de camper en het er vlakbij gelegen restaurant. We aten er heerlijk. We zijn alleen allebei moe en gaan dus vroeg slapen vanavond.

Dinsdag 3 augustus 2004

Het was weer bewolkt toen we opstonden, maar absoluut niet koud. We vertrokken om 9.00 uur en de zon was er al gauw weer. We hebben de “airco” de hele dag aangehad. We reden vanmorgen eerst een stukje over een prachtige groene weg. De rest van de dag over de autobaan, daar valt niet veel over te vertellen. Na de theepauze namen we een secundaire weg, die heel mooi was en door mooie dorpen met vakwerkhuizen ging, maar waar we geen kampeerplek vonden. We reden dus naar camping “Spitzer Stein” in Grünberg. Ons plekje is goed, maar de rest van de camping in een groot stacaravanpark. We dronken en witbier voor de camper, aten buiten en zijn daarna gaan zwemmen in het gemeentelijk zwembad naast de camping. Dat was heerlijk, daarna buiten koffie tot 21.00 uur. Daarna koelde het snel af.

Woensdag 4 augustus 2004

Voor we vertrokken deden we boodschappen in Grünberg, dat een leuk oud stadje bleek te zijn. Leuk marktplein met veel vakwerkhuizen. De zon verschool zich vanmorgen en onderweg regende het ook af en toe. Na de middag werd het beter. Vanaf de Duits-Luxemburgse grens reden we langs de Moezel en de wijngaarden. Bij Thionville vergisten we ons in de weg en reden daardoor erg om. Om 17.00 uur werden we in Deuxnouds verwelkomd door Sophie, Eileen, Jessye, Annemarie, Fred, Luc, Sterre, Stijn, Wim en Peter-Paul.

We aten gezellig bij Annemarie achter buiten en lazen daarna onze post en e-mail.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *