2014 Duitsland, Sauerland

11.10.2014            Deuxnouds aux Bois – Almere                                             509 km

12.10.2104            Almere – Meerkerk                                                                   82 km

13.10.2014            Meerkerk – De Meern- Bergisch Gladbach                        274 km

14.10 2014            Bergisch Gladbach – Wiehl                                                      52 km

15.10.2014            Wiehl – Möhnesee, Körbecke                                                 131 km

16.10.2014            Körbecke – Völlinghausen                                                           7 km

17.10.2014            Völlinghausen – St. Augustin – Freudenberg                       237 km

18.10.2014            Freudenberg – Siegen                                                                  20 km

19.10.2014            Siegen – Frankenberg                                                                  98 km

20.10.2014            Frankenberg – Delecke Möhnesee                                          105 km

21.10.2014            Delecke – Arnsberg – Meschede – Delecke                              97 km

22.10.2014            Delecke – Braubach                                                                    206 km

23.20.2014            Braubach – Deuxnouds aux Bois                                             282 km

_______

2100 km

=======

zaterdag 11 oktober 2014 (1)

We vertrekken om 8.55 uur uit Deuxnouds met mooi herfstweer. Beneden in het dal hang de mist tot op de grond. Dat duurt ongeveer drie kwartier, daarna kunnen we weer zien waar we rijden. Het is 12 °C. De bomen beginnen al herfstkleuren te krijgen, maar de koeien lopen overal nog in de wei. Bij Baraque de Fraiture zitten we weer even vol in de mist. We lunchen op de P. Sventibold. Om 14.00 uur begint het te regenen. In de buurt van Sint Michielsgestel zien we twee reeën in een weiland. In Almere doen we eerst wat boodschappen. Daarna parkeren we de camper bij Arjen en Maaike en  nemen daar vandaan de bus terug naar het centrum. We willen de camper niet op de parkeerplaats van de discotheek laten staan. We eten wat en gaan daarna naar Sophie om haar verjaardag te vieren. Erg gezellig. Linda en Guus brengen ons terug naar de Aardbeienstraat.

Zondag 12 oktober 2014 (2)

Pech geval vanmorgen. De kachel/boiler doet het niet. We ontbijten bij Arjen en Maaike en daarna proberen Arjen en Nico het euvel te verhelpen. Dat lukt niet, maar volgens Arjen is het bedieningspaneel kapot. We gaan eerst boodschappen doen en lunchen daarna op de P. van de Praxis. Daarna vertrekken we richting Meerkerk. We parkeren bij het AC restaurant en drinken daar wat, terwijl ik op de computer opzoek hoe laat Caravancentrum Meerkerk morgenochtend open gaat. We hopen dat ze het onderdeel in voorraad hebben. Daarna rijden we naar her Raadhuisplein voor een rustige overnachtingsplek. We maken een leuke wandeling langs het Merwedekanaal. Om 18.00 uur zijn we terug bij de camper.

Merwedekanaal Meerkerk

Merwedekanaal Meerkerk

 

Maandag 13 oktober 2014 (3)

Na een paar boodschappen rijden we om 8.50 uur naar Caravan Centrum Meerkerk. Daar kunnen ze ons niet helpen, maar ze bieden ons een kop koffie aan en geven ons het adres van Gimeg in de Meern. In De Meern hebben we pech. De technische dienst is niet aanwezig (op stage bij Truma). We krijgen een adres in de buurt. Net als we weg willen rijden, komt er iemand uit het bedrijf die ons wil proberen te helpen. We rijden de camper naar binnen en daar blijkt, dat het niet het bedieningspaneel is. Waarschijnlijk de printplaat of de ventilatormotor. Daarvoor moet het apparaat uitgebouwd en getest worden. Hij probeert twee adressen, die op onze route liggen. Dat lukt ook niet; geen tijd en geen onderdelen. We krijgen ondertussen ook hier koffie. We besluiten, dat de reparatie bij onze dealer in Frankrijk plaats zal moeten vinden als we terug zijn. We hopen op niet al te koud weer. Zonder warm water gaat wel, zonder kachel is iets moeilijker. Om 10.45 uur vertrekken we richting Duitsland. We rijden met prima weer over de Lekdijk en later over de Waalbandijk. Bij Ochten houden we lunchpauze op een strekdam in de Waal.

De Waal bij Ochten

De Waal bij Ochten

Prachtige wolkenluchten en veel schepen. Daarna rijden we over de smalle dijk verder en gaan bij Lent de brug over en dan via Nijmegen en Kleve naar het zuiden.  Om half vier is het bij Meerbusch 18°C. We gaan zuidelijk van Düsseldorf naar Leverkusen en zijn dan om 17.10 uur op de camperplaats in Bergisch Gladbach. Een plaats voor ± 20 campers bij het zwembad, maar zonder voorzieningen. We drinken wat en lopen een rondje. Het is helemaal niet koud.

Camperplaats in Bergisch Gladbach

Camperplaats in Bergisch Gladbach

Dinsdag 14 oktober 2014 (4)

Een heel rustige ochtend. We hebben een soort route bepaald en koffie gedronken. Het is prachtig droog herfstweer. Om 12.20 uur vertrekken we. Om 13.00 uur stoppen we bij het Freilicht Museum in Lindlar. We lunchen en lopen daarna naar de ingang.  We betalen € 12,00 en daarna mogen we al het moois bekijken. In alle gebouwen wordt uitgelegd hoe het vroeger in het Bergische Land toeging. We bezoeken een smederij. Een tentoonstelling over elektriciteit rond 1914, de touwslagerij, arbeidershuisjes, het prachtige huis van de eigenaar van o.a. een kalkgroeve.

Freilicht Museum Lindlar

Freilicht Museum Lindlar

Het is heerlijk weer en we lopen de hele middag lekker buiten. Om 16.00 uur drinken we wat in de camper en rijden dan naar de camperplaats in Wiehl over smalle wegen met bomen in prachtige herfst kleuren. Om 17.00 uur beginnen we aan een rondje door het stadje. We eten heel lekker Italiaans bij Al Dente. Het is om 18.30 uur nog 19°C.

 

Woensdag 15 oktober 2014 (5)

Eerst lekker “Brötchen” halen bij de bakker,  dan ontbijten en vervolgens boodschappen doen bij de Rewe (200 m.). Ik koop in de naastgelegen schoenenwinkel makkelijke (blauwe) schoenen. We drinken koffie en rijden de verzorgingsplaats op. W.C. en vuil water leeg, schoon water er in en dan vertrekken we om 11.50 uur. Om 12.30 uur zijn we in Lieberhausen, waar we de “Bonte Kerk” willen bekijken. In het stadje kunnen we niet parkeren, maar naast het kerkhof wel. We hebben pech, de kerk zit op slot. Ze hebben er gisteren een of ander giftig gas in gespoten (tegen houtworm o.i.d. denken we). We lunchen op de parkeerplaats en rijden dan naar Wiedenest, waar ook een Bonte Kerk staat. Na even zoeken en vragen vinden we hem net buiten het dorp. Mooie Middeleeuwse fresco’s, die het bijbel verhaal vertellen voor de mensen, die niet konden lezen en schrijven.

Bonte Kerk Wiedenest

Bonte Kerk Wiedenest

Om 14.35 uur zitten we weer in de auto en rijden we naar Arnsberg., waar we het Sauerland museum willen bezoeken. Weer pech, de hele verzameling is ingepakt wegens reorganisatie van het museum. Er is wel een tentoonstelling over Anne Frank. Erg mooi en indrukwekkend, maar voor ons heel bekend. Ik maak wel een foto van een paneel waarop behalve het achterhuis ook Keizersgracht 194 staat, waar Nico zo veel jaren gewerkt heeft. Om 17.00 uur rijden we naar de Möhnesee. We parkeren op de CP van Körbecke, drinken wat en maken nog een wandeling langs het meer.

Donderdag 16 oktober 2014 (6)

Regen vannacht en vanmorgen. Er gaat gewerkt worden op de CP. Ze komen vragen of we de camper aan de zijkant willen zetten. We lezen en handwerken tot de lunch. Om 14.00 uur is het droog en lopen we richting centrum. Maar we zijn nog niet onderweg of het begint weer te regenen. We kopen een wandelkaart in de boekwinkel en lopen naar de kerk aan de overkant om te schuilen voor de regen. Het wordt weer droog en we vervolgen onze route. Bij de toeristeninfo krijgen we veel informatie. Daarna nog een paar boodschappen en een nieuwe paraplu. Om 15.30 uur zijn we terug in de camper voor ‘Kaffee und Kuchen”, hoewel onze kaffee thee is. Om 16.25 uur vertrekken we richting Völlinghausen (ook aan de Möhnesee), waar we 10 minuten later op een mooie plek parkeren.

Camperplaats Vollinghausen

Camperplaats Vollinghausen

Er zijn, behalve vuilnisbakken, geen voorzieningen, maar de plaats is mooi omzoomd met bomen, die nu prachtig bruin en geel zijn.

Vrijdag 17 oktober 2014 (7)

We staan laat op want het regent. Na het ontbijt en de afwas wil Nico de zekeringen in de bankkast controleren (misschien zit het euvel van de niet werkende verwarming daar). We vinden niets, maar als we alles weer dicht hebben, blijkt de 12V niet meer te werken (dus geen licht, geen koelkast). Alles weer open, maar we vinden het probleem niet. We zoeken de dichtstbijzijnde Adria dealer. 1¾ uur rijden in Sankt Augustin. We vertrekken om 12.00 uur en rijden over de autobahn. Bij Keulen komen we in een enorme file terecht (3/4  uur oponthoud). Om 14.15 uur zijn we bij de dealer in St. Augustin en die ontdekt, dat de accu “uit” staat. Kennelijk hebben we bij het uit en inzetten van de zekeringen de schakelaar geraakt. Gelukkig niets ernstigs dus, maar wel dom. Al die kilometers en verloren tijd voor niets. We geven de man een fooi en parkeren in de straat om te lunchen. We besluiten om ons rondje Sauerland nu andersom te rijden. Freudenberg is het dichtste bij. We programmeren TomTom op vermijd snelwegen en vertrekken om 15.30 uur. Het is 20°C. Af en toe is TomTom in de war. Ik hoop niet, dat die nu ook nog kapot gaat. We parkeren om 17.00 uur in Freudenberg en drinken de pot koffie, die eigenlijk voor vanmorgen was, leeg. Daarna wandelen we even een stukje door het dorp. Morgen en zondag is er een Middeleeuwse markt in Freudenberg, als we niet zo dom waren geweest, hadden we die dus gemist. Zo zie je maar “Elk nadeel heb ze voordeel” om met Cruijf te spreken.

Zaterdag 18 oktober 2014 (8)

Zonnig vanmorgen. We gaan na het ontbijt eerst brood kopen. Dan drinken we koffie en lopen om 11.20 uur inde stad in. Wat leuk. Het plaatsje op zich met z’n smalle straten met vakwerk huizen, maar ook de stalletjes van de markt. Er is van alles te koop en natuurlijk zijn er de nodige eet- en drinkkramen. De verkopers zijn vaak min of meer Middeleeuws gekleed.

Markt in Freudenberg

Markt in Freudenberg

Freudenberg

Freudenberg

We lopen omhoog naar het park voor het uitzicht op de vakwerkhuizen van Freudenberg. Daarna besluiten we op een terras buiten in de zon te lunchen. Een erg lekker schnitzel.

markt Freudenberg

markt Freudenberg

lunch Freudenberg

lunch Freudenberg

Om 13.45 uur zijn we terug in de camper en vijf minuten later rijden we richting Siegen. We parkeren bij het Siegerland museum, dat zich in het Oberen Schloss bevindt. Behalve wetenswaardigheden over Siegen bevat het museum veel informatie en schilderijen over het “huis” Nassau-Siegen. Erg veel informatie over Willem de Zwijger, z’n vier vrouwen en kinderen. En er hangen schilderijen van Peter Paul Rubens, die hier geboren werd. Na al dat moois genoten te hebben, dalen we ook nog af in een mijngang onder het slot. Daarna vertrekken we naar de CP van Siegen. Om 16.35 uur parkeren we op het laatste beschikbare plekje en  laten we onze benen een beetje bijkomen van het geslenter van vandaag. Om 21.00 uur wordt er op de camper geklopt: er is iemand die informatie over Siegen brengt, met een aantal franse woorden erbij geschreven (we rijden met een frans kenteken). Dat is nog eens service.

 

Zondag 19 oktober 2014 (9)

Alweer zonnig vanmorgen. We hebben tot nu toe geluk met het weer en houden het zonder problemen vol zonder kachel. Om 11.00 uur vertrekken we. We rijden door een prachtig zonnig beukenbos en dan opeens volop in de mist. Na een half uur pauzeren we voor koffie. Het is 16°C en af en toe is er nog een mistbank. Om 13.00 uur staan we op een heel mooie CP in Frankenberg. Daar willen we morgen naar het Thonet museum. We proberen stroom aan te sluiten, maar het apparaat weigert onze euro. Ik bel het nummer dat op de paal staat. Het antwoord is dat ik de euro er met “schwung” in moet gooien. Hij valt kennelijk niet door. Mijn schwung wordt schudden aan de paal, en waarachtig dat werkt. Zo kan ik de computer en het fototoestel opladen en dit verhaal schrijven.

Oberen Schloss Siegen

Oberen Schloss Siegen

Maandag 20 oktober 2014 (10)

Gisteravond heeft het hard geregend, maar nu is het droog. We vertrekken om 11.00 uur, maar stoppen meteen weer om boodschappen te doen (de winkel blijkt naast de camperplaats te zijn). Drie kwartier later zijn we echt onderweg en nog vijf minuten later zijn we bij het Thonet Museum. Dat is werkelijk de moeite waard. De geschiedenis van de fabrieken van de familie Thonet en een exemplaar van heel veel van de door hen gemaakte meubelen. Verder ook een showroom met de huidige ontwerpen.

Thonetmuseum

Thonetmuseum

Om 13.00 uur rijden we verder. We lunchen onderweg en geven ook de auto wat te drinken. Hij doet af en toe een beetje raar, hij “stottert”, net of er geen kracht in zit. Om 15.40 uur zijn we toch zonder moeilijkheden op de camperplaats in Delecke aan de Möhnesee. Een schitterende plek direct aan het meer met een prima toiletgebouw. Kosten € 12,00/24 uur inclusief stroom, water en verzorging. Als je korter blijft hoe je minder te betalen. Dat kun je kiezen op de parkeermeter. We drinken thee en gaan dan onder een heerlijk warme douche. Als we terug zijn schijnt de zon prachtig over het meer.

Dinsdag 21 oktober 2014 (11)

Het waait behoorlijk en het spettert af en toe. Om 11.40 uur proberen we naar boven te rijden om de W.C. te legen en daarna naar de aanlegplaats van de boot te rijden, die over de Möhnesee vaart. Dat gaat niet. De auto heeft geen trekkracht en we moeten wachten tot de motor helemaal warm is voordat het lukt. We besluiten naar huis te rijden voordat we niet verder kunnen, maar onderweg gaat er een waarschuwingslampje branden. Ik vraag TomTom om de dichtstbijzijnde garage. Het is een VW-garage, daar informeren we naar een FIAT-garage. We krijgen een adres in Arnsberg. Tegen half een worden we vriendelijk ontvangen. Om 15.00 uur weten we dat er een verbinding gecorrodeerd was en dat de lambdasonde kapot is. Die is niet in voorraad, maar kan er morgenochtend zijn. We maken een afspraak voor 10.00 uur morgenochtend. We programmeren de GPS op een CP in Meschede. Als we daar aankomen blijkt er niets te zijn. We rijden nog een stukje, maar vinden nietes. We besluiten terug te rijden naar de plek aan de Möhnesee, waar we gisteren ook stonden. Daar zijn we om 16.15 uur. We hebben niet echt veel gemist vandaag; het regent bijna constant.

Camperplaats in Delecke aan de Mohnesee

Camperplaats in Delecke aan de Mohnesee

Woensdag 22 oktober 2014 (12)

Als we opstaan is het nog geen 10°C in de camper. Dat wordt toch een beetje fris. Om 9.00 uur vertrekken we naar de garage in Arnsberg. Het is buiten maar 7°C! Het blijkt toch niet de lambdasonde te zijn die kapot is. Kennelijk is de grote verbindingsstekker, waar allerlei verbindingen onder de motorkap mee gemaakt worden, gecorrodeerd. Schijnt een bekend probleem te zijn bij de FIAT-Ducato. Dat moet dus in Frankrijk gerepareerd worden. We kopen brood en halen geld uit de muur (allebei onze portemonnees zijn leeg; ik had 3 bankkaarten en kon met geen een betalen in de garage). Om 12.45 uur lunchen we in Gerlingen. Het blijft maar regenen. We hadden een camperplaats bij een restaurant in Bad Ems op het oog, maar die was gesloten. We zijn doorgereden naar Braunach en daar staan we nu heel mooi, direct aan de Rijn. We kunnen de enorme schepen, die voorbij varen, bijna aanraken. We drinken wat en omdat het even droog is, trekken we onze jassen aan en lopen een rondje. Over de promenade langs de Rijn heen en langs de weg en door een parkje weer terug. We zijn nog niet binnen of het regent weer.

Camperplaats in Braunach aan de Rijn

Camperplaats in Braunach aan de Rijn

Donderdag 23 oktober 2014 (13)

We vertrekken om 10.45 uur met grijs weer en rijden eerst een stukje langs de Rijn en vervolgens over de heel mooie Hunsrücker Höhenstrasse. De motor van de auto heeft weer hetzelfde probleem. Als we na de koffiepauze verder rijden, zien we in een akker een prachtige ree staan. Om 13.00 uur lunchen we bij Kell am See en om 14.15 uur rijden we Frankrijk weer binnen. Alles ziet er meteen rommeliger uit en ook de wegen zijn slechter dan in Duitsland. Het is de hele dag droog gebleven, maar wel heel grijs. Om 16.10 uur zijn we weer thuis en dan spettert het zachtjes.

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>