2017 Slovenië

maandag 12 juni 2017 (11)

Van 2 t/m 11 juni hebben we in Nederland familiefeestjes gehad en vrienden bezocht. Nu gaan we richting Slovenië. We vertrekken om 10.00 uur, uitgezwaaid door kleindochter Jara. We doen eerst een paar noodzakelijke boodschappen: AH, Praxis, FIAT (koelvloeistof). Daarna rijden we door de polder naar Friesland. In Heerenveen laten we de camper wassen en in de was zetten, terwijl we een kop koffie krijgen. De camper ziet er daarna weer spik en span uit (was ook echt nodig; we kunnen hem zelf niet meer wassen). Tien minuten na ons vertrek uit Heerenveen stoppen we om te lunchen. Daarna richting Winterswijk (even naar Obelink voor Wc-vloeistof) en dan de grens over naar Duitsland. Om 18.15 uur staan we op de CP van Coesfeld. Als diner hebben we twee erg lekkere maaltijdsalades , die we bij AH kochten vanmorgen.

Almere – Heerenveen – Coesfeld: 366 km

dinsdag 13 juni 2017 (12)

Een bewolkte dag vandaag, maar niet koud. Om 10.15 uur zijn we klaar om te vertrekken. We rijden vandaag over kleinere wegen. Het is overal prachtig groen en het koren is al redelijk hoog. We denken, dat we vandaag twee keer geflitst zijn helaas. De eerste keer bij weg werkzaamheden, waar we nog geen 50 km/uur reden (maar kennelijk was dat te hard) en de tweede keer bij de ingang van een dorp, waar we nauwelijks de tijd hadden het gas los te laten voordat de flits ging. We zien wel wat de schade is als we weer thuis zijn.  In het Sauerland is de stijl van de huizen duidelijk anders. Veel vakwerk huizen en kerken met uientorens.

Bad Wildungen

Bad Wildungen

Om 15.20 uur rijden we de CP van Bad Wildungen op. Leuke privé plekjes tussen beukenhagen. We drinken thee en gaan dan een stukje lopen over “het blauwe stoel pad”. Na een half uur zijn we weer terug. Dat is genoeg voor Nico. Na het eten zitten we gezellig te lezen met de deur open.

Coesfeld – Bad Wildungen” 228 km

 

woensdag 14 juni 2017 (13)

Eerst naar de Aldi om verse  broodjes te halen. Na ontbijt en afwas besluiten we nog een dag hier te blijven. Het is mooi weer en we staan op een leuke plek. Tafel en stoelen naar buiten, de luifel uit, een pot koffie en een goed boek en de dag kan niet meer stuk. Vlak voor ons heeft een lijster een nest in een boom en ze vliegt af en aan met eten voor de jongen. Naast de camper loopt een klein “wildspoor”. Een veldmuisje vliegt er over heen en weer. Laat in de middag horen we opeens een luide bel klingelen. Een auto met ijs! We hebben een heerlijke rustige dag en gaan pas om 21.00 uur naar binnen.

Lijster op nest

Lijster op nest

donderdag 15 juni 2017 (14)

En weer heel mooi, warm weer. We vertrekken om 10.35 uur, na het waterritueel. We rijden door mooie bossen en langs akkers met klaprozen en margrieten aan de kant. Plotseling steekt er een ree vlak voor ons over. Het is een beetje moeilijk op deze kleine wegen een plek te vinden om koffie te drinken, maar om 11.30 uur lukt het. We rijden over de Deutsche Märchenstraße. We willen brood kopen, maar de winkels zijn gesloten, Opeens weet ik ook waarom: het sacramentsdag en dat is hier een feestdag. We rijden langs groene weilanden, groene akkers en door groene bossen in het Natuurpark Frankische Schweiz. Om 16.10 uur zijn we op de CP van brouwerij Reichold in Hochstahl. Het staat helemaal vol, maar we vinden toch een plekje. We installeren ons onder de luifel in de schaduw. Even na zessen lopen we naar het restaurant en eten een verrukkelijke schnitzel. Omdat het een beetje vochtig wordt, gaan we om 21.30 uur naar binnen.

Overnachten bij de brouwerij in Hochstahl

Overnachten bij de brouwerij in Hochstahl

Bad Wildungen –  Hochstahl: 270 km

vrijdag 16 juni 2017 (15)

Zonnig met hier en daar een wolk, maar alweer warm. Ik haal de bestelde broodjes bij het Gasthof en na het ontbijt vertrekken we om 9.45 uur. We rijden weer door bossen en langs velden, door het Natuurpark Bayerischer Wald. Om 13.40 uur zijn we in Plattling. We rijden steeds stukken van ± 200/250 km over binnenwegen. Dat bevalt ons prima. We zetten de tafel en de stoelen in de schaduw van een grote den. Daar krijgen we tijdens de lunch spijt van, want er valt hars naar beneden en dat plakt erg vies. We verplaatsen de camper naar de officiële CP bij het zwembad (die geen schaduw heeft), maar wel stroom. We hebben uitgevonden, dat we voor € 1,50 (€ 0,50/kWh) 15 uur stroom hebben. We gebruiken niet veel; alleen de koelkast en later op de avond een beetje licht. Tussen 15.35 – 17.20 uur lopen we naar het centrum, doen boodschappen, drinken iets op een terras en lopen weer terug naar de camper. Daarna buiten tot 18.45 uur. De zon is verdwenen en het waait behoorlijk.

Hochstahl – Plattling: 221 km

 zaterdag 17 juni 2017 (16)

Bewolkt vanmorgen. We vertrekken om 10.15 uur en stoppen meteen weer om te tanken. We rijden eerst over de Straße der Kaiser und Könige, maar die zijn er niet meer hier. Daarna rijden we langs de Donau en de zon schijnt weer af en toe. Om 12.10 uur rijden we Oostenrijk binnen. Ik vraag me af wie er kleurenblind is: Johann Strauss of ik? De Donau is hier echt niet blauw, maar werkelijk groen.

groene Donau

groene Donau

Na de lunch rijden we over de Romantik Straße (best leuk al die verschillende namen). We zien erg veel fietsers, die de Donau Rad-route volgen. Om 15.15 uur rijden we Donau Camping Emmersdorf op. We hebben behoefte aan een lekkere douche. Een kleine camping, vlak aan de Donau met heel mooi sanitair. Onze meubelen weer naar buiten en we genieten van de schepen, die vlak voor ons langs varen. Het is al donker als we buiten geknetter horen: op twee verschillende plaatsen wordt vuurwerk afgestoken. We weten niet waarom, maar denken aan de Sonnenwende.

Plattling – Emmersdorf: 232 km

zondag 18 juni 2017 (17)

Een rustige dag aan de oever van de Donau. Gelukkig is het half bewolkt. Als de zon doorkomt is het erg warm.

Emmersdorf aan de Donau

Emmersdorf aan de Donau

maandag 19 juni 2017 (18)

Heel warm. Ik haal broodjes bij de Imbisch vóór de camping. Ontbijt, afwas, water legen, water vullen, wc legen en dan vertrekken we om 10.15 uur. Na de koffie rijden we door een mooi groen dal tussen met dennen en sparren begroeide bergen. Als we Steirmark binnenrijden zien we eeuwige sneeuw op de berg voor ons. Vervolgens rijden we langs de rivier de Ennes, die ook groen is. Om te lunchen vinden we gelukkig een P in de schaduw. We rijden over smalle bergwegen door de schitterende Oostenrijkse natuur. Om 16.40 uur parkeren we in Bleiburg, niet ver van de Sloveense grens, op een mix-parking. We lessen onze dorst en lopen daarna het stadje in. Bij textielwinkel “Kik” kopen we een mouwloos T-shirt voor Nico en een rokje voor Ineke. Er zijn twee banken, dus geld uit de muur halen is ook niet moeilijk. Op de terugweg kopen we een lekker ijsje. Terug bij de camper gaan we even uitpuffen op de picknickbank in de schaduw vlak naast de camper. Het koelt niet erg af vanavond.

Emmersdorf – Bleiburg: 277 km

dinsdag 20 juni 2017 (19)

Alweer heel warm. We vertrekken om 9.50 uur en rijden echt midden tussen de bergen met rechts een snelstromend riviertje. We rijden over een heel smalle weg met veel haarspeldbochten naar de Sloveense grens op pashoogte. De grensgebouwtjes zijn verlaten (heerlijk Europa). De uitzichten zijn overweldigend mooi. We zien een waarschuwingsbordje “berengebied”! We dalen vanaf 1338 m. aan de Sloveense kant naar beneden. Bij het eerste benzinestation stoppen we en kopen behalve diesel ook een vignet. Verplicht in Slovenië, maar we vinden het nogal duur: € 60,= voor 30 dagen.

Ljubno Slovenie

Ljubno Slovenie

Om 12.30 uur zijn we bij camping Loka in Ljubno. We moeten  even een stukje omrijden, er wordt aan de weg gewerkt. De beheerder vertelt, dat de weg morgen helemaal dicht zal zijn i.v.m. asfaltering. Voor ons niet erg. Dit is een leuke kleine camping en we staan onder een grote boom in de schaduw. De rivier loopt hier vlak langs en we staan in het dorp (maar toch een beetje apart ervan). We hebben het warm en ook s’ nachts koelt het niet echt af.

Bleiburg – Ljubno: 77 km

woensdag 21 juni 2017 (20)

Warm, maar licht bewolkt. Na de koffie wandelen we over het pad, dat tussen de camping en de rivier ligt, naar het dorp. Een leuk klein plein met winkels, de kerk, een kapper, een restaurant, een café, een ijssalon en zelfs een klein “houtvlotters”-museum. Een aardige man in Sloveense kledij legt ons met een paar woorden Duits de geschiedenis van het vervoer van hout uit de bossen per vlot (over de rivieren naar de Zwarte Zee) uit.

Ljubno

Ljubno

We zien dat de weg inderdaad onbegaanbaar is. Er worden diepe gleuven in gemaakt. Tijdens de lunch vliegen er opeens enorm veel wilgenpluisjes rond. We moeten alles afdekken. We hebben daarna net onze stoelen iets meer inde schaduw gezet, als er een flinke onweersbui losbarst met harde regen en zelfs wat hagelstenen. Om 17.30 uur is het weer droog en lopen we over het pad nu de andere kant uit. We klimmen een trap op en komen uit op het kerkplein. We doen boodschappen en moeten daarna helaas binnen zitten. Het weer is een beetje van slag.

 

 

donderdag 22 juni 2017 (21)

Het mooie weer is weer terug, maar het is gelukkig niet meer zo benauwd. De weg ligt nog open, dus blijven we hier nog een dag genieten van de rust. In de middag is het weer zo heet geworden. We staan hier trouwens vlak bij de kerk. De klok slaat elk kwartier: eerst 1x, dan op het halve uur 2x, dan op drie kwartier 3x en op het hele uur 4x en dan nog de uren er achter aan. ‘s Avonds om 20.30 uur luidt hij zeer uitgebreid en ook ’s morgens om 07.00 uur. ’s Nachts slaat hij gelukkig niet.

vrijdag 23 juni 2017 (22)

Alweer heel warm. De zweetdruppels rollen van mijn gezicht zo in het afwas water. We haasten ons niet en vertrekken pas om 11.25 uur, na nog een leuk gesprek met onze “Nederlandse buren”. We zijn erg blij dat we airco in de camper hebben. Voor de koffiepauze en de lunch vinden we gelukkig plekjes in de schaduw. Wij vinden tot nu toe, dat de meest wegen goed zijn in Slovenië, het landschap vriendelijk, alles goed onderhouden en de mensen aardig.

schuur/garage

schuur/garage

Vlak voor Maribor doen we boodschappen bij een grote supermarkt van Lecler. In Maribor is een CP tussen de weg en het station. Goed om de stad te bekijken, maar het  begint juist een beetje te regenen. We zien er dus van af (wat we onderweg van de stad zagen, trok ons ook niet erg). Misschien hebben we iets gemist. We rijden iets verder naar een plek bij een restaurant aan de rivier de Drau. We installeren ons en gaan dan wandelen langs de rivier.

Langs de rivier Drau

We zien een drijvend terras (op een vlot) voorbij varen, geduwd door twee kleine motorbootjes. Na ¾ uur zijn we weer bij de camper en gaan we lekker buiten aan het water zitten. Om 19.15 uur ruimen we de stoelen op om naar het restaurant te gaan. Veel te heet om zelf te koken. We zijn net binnen als het begint te gieten. We eten lekker (en veel) en als we terug lopen is het weer droog en de temperatuur een stuk aangenamer.

vlot

diner

diner

zaterdag 24 juni 2017 (23)

Heel erg warm. Een groep Oostenrijkers komt met een bus aan. Even later horen we een accordeon en zingen. We gaan even kijken en zien ze nog net weg varen op zo’n zelfde vlot als we gisteren zagen. Het vlot wordt voortbewogen door twee wrikkende mannen. Terwijl we koffie drinken,  besluiten we hier weg te gaan. Het is veel te heet in de zon. We komen weer langs een KIK en gaan kijken of ze nog een mouwloos shirt voor Nico hebben. Helaas niet, maar wel voor ieder een korte broek en een shirtje voor Ineke. Om 13.15 uur zijn we op een CP in de schaduw aan de oever van een prachtige visvijver. Ook weer bij een restaurant. Navraag leert, dat het verblijf geheel gratis is. Naast ons staat een stel Australiërs, verder is er niemand. We lunchen buiten en blijven de hele middag buiten in de schaduw. Het is te heet om ook maar iets te ondernemen. Zelfs om eten te koken is het veel te warm. Naar het restaurant dus. Lekker en absoluut niet duur. Er is hier (net als bij het vorige restaurant trouwens) een verjaardagsfeest. Heel veel leuke volksmuziek, die uitbundig door de gasten wordt meegezongen. Het klinkt goed. Terug bij de camper is de temperatuur eindelijk aangenaam, maar nu komen de muggen. Naar binnen dus, waar het nog wel warm is. We horen de gasten nog steeds zingen in de verte.

zondag 25 juni 2017 (24)

Ljutomer

Ljutomer

Vannacht om 03.00 uur was de hemel één grote bliksem. Het was overal licht, maar bijna geen regen en alleen wat gerommel in de verte. We ontbijten weer gewoon buiten, want het is nog steeds warm. Maar net als we koffie willen gaan drinken, begint het heel zachtjes te spetteren. Om 12.00 uur is het alweer voorbij. We gaan even wandelen langs de vismeren, die hier zijn. Die visvijvers zijn eigenlijk overloop gebieden van de rivier de Mura. Daarna besluiten we pizza te gaan eten. We zitten net op het terras als er een enorme bui losbarst. Iedereen vlug naar binnen dus. Eten is hier niet duur: 2 enorme pizza’s, 2 glazen wijn, ½ liter bitter lemon: € 14,50. We hebben de helft van Ineke’s pizza en ¼ van die van Nico mee naar de camper genomen. We konden het echt niet op. Kunnen we dus nog een keer van eten. De temperatuur is behoorlijk gezakt en vanaf 19.30 uur onweer en regen.

maandag 26 juni 2017 (25)

Prachtig warm weer. We ontbijten buiten en genieten va de rust. Het restaurant is vandaag gesloten en de Australiërs zijn vertrokken, We zijn hier dus helemaal alleen. We horen alleen de vogels.

ontbijt

Om 10.45 uur vertrekken wij ook. We doen onderweg boodschappen bij Hofer (Aldi volgens ons). Daarna rijden we over een vlak stuk tussen de maïs- en de korenvelden en vervolgens door een prachtig bos. We zijn om 12.125 uur bij het info centrum van het National Park in Grad, maar we hebben pech: op maandag gesloten. We vervolgen onze weg en vinden een plek om te lunchen, maar niet in de schaduw….. pfff. Om 14.45 uur parkeren we op de CP van de Bioterme in Mala Nedelja. Mooie plaatsen achter de normale parking met heel veel stroom aansluitingen. We installeren ons in de schaduw met een koud glas appelsap Rond half vijf lopen we naar de receptie van het hotel om ons te melden. We krijgen een pas, waarmee we op alles 30% korting krijgen, omdat we op de CP staan. Morgen gaan we dus zeker het water in. We eten lekker buiten de overgebleven pizza’s van gisteren.

dinsdag 27 juni 2017 (26)

En ja hoor nog steeds mooi warm weer, maar vandaag een beetje bewolkt. Dat bevalt ons wel. We genieten volop buiten en gaan na de koffie naar de thermen. Binnen is de temperatuur van het water 35°C en buiten 29°C. Nico vindt het buiten te koud! Hij blijft dus lekker binnen in het warme water en de bubbels. Ineke gaat buiten zwemmen en door de snelle stroombaan. Heerlijk. Daarna lijkt het water binnen wel gekookt. Na zo ongeveer twee uur vinden we het wel genoeg en gaan terug naar de camper. Als we willen mogen we op hetzelfde kaartje straks nog een keer, maar ik denk niet dat, dat gaat gebeuren. We zijn een beetje uitgeteld van al dat warme water. Nico maakt om 18.30 uur de barbecue aan (het is eindelijk een beetje een aangenamere temperatuur) en we eten lekker gemarineerd vlees. Daarna draaien we de luifel in, tafel en stoelen naar binnen en wijzelf ook naar binnen vanwege de muggen. Morgen gaan we weer een stukje verder.

woensdag 28 juni 2017 (27)

Heel warm. We zoeken uit waar we heen zullen gaan. Na de koffie gaat Ineke betalen en doen we water en WC. Om 11.30 uur rijden we. We zien hier dat de koren overblijfselen met de hand op rijen worden geharkt. TomTom stuurt ons over een grindweg door het bos. Er staan hier overal kleine kapelletjes met een puntige toren langs de wegen. Om 12.00 uur zijn we op de CP van Ormoz (ook weer aan een vismeer). We lunchen onder de bomen, zetten daarna de spullen binnen en lopen naar het centrum van Ormoz. Dat stelt echt niet veel voor. Een straat met een paar winkels en veel leegstaande panden. Vlakbij de CP is wel een winkelcentrum. We zitten net op een terras om wat te drinken, als er een hevige bui losbarst. Weer naar binnen dus. Als het droog is lopen we terug naar de camper (een beetje ver voor Nico 2 x 800 m.). We zijn net binnen als er weer een onweersbui losbarst. Een ware wolkbreuk. Voor de temperatuur heeft het geen enkele consequentie: nog steeds even warm. We raken in gesprek met Fransen uit de Vienne, de naast ons zijn komen staan. Om 18.45 uur lopen we naar het café op de hoek, maar daar kunnen we niet eten. We moeten verderop naar het zwembad. De serveerster spreekt twee woorden Engels. We bestellen spaghetti en ze wil weten wat we erbij willen. Kennelijk bepaal je zelf de inhoud van de spaghetti. Haar kennis van het Engels is echter zo beperkt, dat we niet verder komen dan tomatensaus en kaas. De spaghetti blijkt uit allerlei soorten pâtes te bestaan. Zeer eenvoudige maaltijd dus, maar we hadden wel een glas van de hier bekende Jeruzalem wijn. Weer thuis genieten we van een spectaculair schouwspel. Er hangen enorme donkere wolken boven het meer en daarin en daarachter is het een en al lichtflitsen van onweer, dat niet komt. Kennelijk alleen ontladingen tussen de wolken.

donderdag 29 juni 2017 (28)

Vannacht heeft het enorm hard geregend en gewaaid. We hoorden steeds kersen uit de boom waar we onder staan op het dak vallen. Vanmorgen even door het dakluik gekeken en ja het hele dak ligt vol, maar we kunnen er niet bij. Hoop dat ze er tijdens het rijden van af zullen vallen. Om 10.10 uur zijn we klaar voor vertrek en rijden we eerst naar de SPAR op de hoek voor boodschappen. Het is half bewolkt en iets minder warm. We rijden door een bergachtig gebied vlak bij de Kroatische grens. Erg mooie uitzichten. Om 12.40 uur zijn we op de CP van Eco Vila Mila in Kamenca. We worden vriendelijk te woord gestaan, maar de plek valt ons tegen, Gewoon het parkeerterrein van het hotel. Wel een mooi uitzicht. Er is wel een sanizuil. De enige reden, dat we blijven is dat we de wasmachine mogen gebruiken. Als die draait, gaan we even een stukje lopen, maar dat kan hier alleen langs de weg. We hebben 5 ezels als buren in een weitje naast ons. Het waait redelijk hard, dus de was is snel droog. Morgen verder dus.

vrijdag 30 juni 2017 (20)

30.6 houtsnij

houtsnijwerk

30.6. Savinja

Savinja

Alweer zo warm. We zwemmen zowat ons bed uit. We voeren de ezels een voor ons te droge boterham.  ezelsAls we gaan afrekenen, krijgen we een kop koffie aangeboden. Om 10.40 uur rijden we door het heuvelachtige landschap met kleine dorpjes en verspreid liggende huizen. De meeste huizen zijn gekleurd, vaak pastelkleurig, maar soms ook citroengeel of knal oranje. We houden in Sentjur pauze voor koffie en boodschappen. Als we verder rijden zien we enorm veel hop plantages. Om 12.30 uur zijn we op de CP van Vrjb. Mooie plaatsen langs een grasveld. We gaan meteen een eindje wandelen. Wat leuk. We lopen naar het meer en komen langs heel veel schitterend houtsnijwerk. Bij het meer zien we aan de overkant een zwerm vogels en vlak voor ons een zwanenpaar met vijf jongen. Iets verder lopen we over een bospad en komen bij de snelstormende rivier de Savinja. We volgen het bospad een eindje en gaan dan weer omhoog naar het pad langs het meer. Om 13.30 uur zijn we terug bij de camper. Voor Nico hebben we een behoorlijk stuk gelopen vandaag. Het meubilair naar buiten en we lunchen onder een esdoornboompje in de schaduw. Later verdwijnt de zon achter de wolken en nog iets later moeten we naar binnen omdat het regent.  Dat wordt dus binnen lezen.

zaterdag 1 juli 2017 (30)

1.7. schuur

schuur

1.7.barbecue

barbecue

Vannacht heeft het weer geregend, maar nu schijnt de zon weer volop. Om 10.00 uur zijn we weer onderweg. We rijden door Celje, een stad met heel veel bomen langs de rivier de Savinja. In Lasko stoppen we voor koffie en boodschappen. Er ligt een overdekte houten brug over de rivier. Om 13.00 uur zijn we op de CP van Kostanjevica da Krki. Vijf parkeerplaatsen vlak bij de weg, maar ook naast een flink grasveld met grote bomen aan de rivier de Krki. Er is ook een volleybalveld met zand als ondergrond. We zetten ons mobiele meubilair onder de grootste boom en maken de barbecue aan. We hebben zicht op veel kanovaarders en stand-up paddlers (ik geloof dat het zo heet). Na de barbecue een kleine siësta onder de boom en daarna wandelen we over de houten brug naar het stadje. De kerk is open en heeft een paar mooie fresco’s en buiten een mooi timpaan boven de ingang.  Na een half uur zijn we terug en genieten van een grote groep jongeren, die volleybal wedstrijden houden.

 

zondag 2 juli 2017 (31)

Alweer mooi weer. We vertrekken om 10.30 uur en twintig minuten later staan we in een mooi bos om koffie te drinken. We rijden verder door het middelgebergte met kleine percelen landbouwgrond, maïs, graan en wijnstokken. Dan door Novo Mesto en langs de rivier de Krka. We klimmen via een aantal haarspeldbochten weer omhoog en zien weer een bord, waarop voor beren wordt gewaarschuwd.

onderweg

onderweg

Om 12.10 uur worden we in Hinje vriendelijk ontvangen bij het plaatselijke hotel/restaurant. Als we de camper ± recht hebben staan (het is hier erg scheef), lunchen we aan een grote houten tafel buiten. Daarna gaan we een eindje lopen, maar het wordt erg kort. Het begint te spetteren en we hebben de dakluiken wijd open staan. Terug dus. We nemen onze leesboeken mee en installeren ons onder het afdak met tafels en banken. Om 15.00 uur gaan we toch terug naar de camper. De wind is wat fris. De rest van de middag vallen er buien, soms hard. Om 19.00 uur gaan we in het restaurant eten. We vragen om kleine porties, want we weten inmiddels, dat we de hier normale porties onmogelijk op krijgen.

Plek bij hete hotel

Plek bij het hotel

 

maandag 3 juli 2017 (32)

En weer mooi weer met alleen af en toe wat witte wolkjes. Na het ontbijt gaan we onze benen even strekken. We lopen omhoog naar het kerkhof, dat zoals alles in Slovenië keurig onderhouden is. Er staan twee gedenktekens voor de oorlogen van 1914-1918 en  1940-1945. Ook hier veel slachtoffers. Daarna even door het dorpje. De kerk is gesloten, maar de winkel/annex postkantoor is open.

zwemmen

zwemmen

Na de koffie gaat Ineke even zwemmen. Oeps, het water is wel wat kouder dan in de thermen. Maar eenmaal door is het toch erg lekker. Daarna onder een fijne douche en terug naar Nico, die nog bij het zwembad zit. Tot de lunch genieten we van de schaduw bij het zwembad en zien de zwaluwen een duik nemen voor wat water of een snelle dip. Na de lunch (op onze bank buiten) dit verslag en de foto’s op de computer. Morgen gaan we weer een stukje verder. Ik heb de eigenaar van dit plekje beloofd, dat ik zijn gegevens op campercontact zal aanpassen.

zwaluwen

dinsdag 4 juli 2017 (33)

Het mooie weer blijft ons nog steeds gezelschap houden. Eerst even brood halen in de winkel aan de overkant. We betalen onze schuld en vertrekken om 10.35 uur. We doen onderweg nog wat boodschappen en zijn om 11.30 uur in Kovece, 25 km. Verderop. We parkeren bij het meer en gaan op onderzoek uit. De officiële CP blijkt hier vlak naast te zijn. We gaan eerst barbecueën onder de treurwilgen. Om 15.00 uur rijden we naar de CP. Bijzonder aardige ontvangst bij de naastgelegen toeristeninformatie. Een heel nieuwe plek met plaats voor 4 campers, een paar cottages, een terrein voor tenten en een prachtig toiletgebouw. Alle service is in de prijs van € 10,00 inbegrepen.

Kocevje

Kocevje

Om 15.30 uur wandelen we naar het meer en doen een poging er omheen te lopen. Dat lukt niet, te ver voor Nico helaas. Er zijn veel jongelui, die zwemmen in het meer. Er wordt ook gevist en we zien iemand met veel moeite een enorme vis binnenhalen. Om 16.30 uur zijn we terug en zitten we lekker buiten tot het eten.

woensdag 5 juli 2017 (34)

En alweer volop warme zon. We ontbijten buiten, daarna doet Ineke de afwas en Nico de 3 W’s. Om 11.10 uur vertrekken we naar het meer, waar we gisteren ook waren en parkeren weer onder de treurwilgen. Heerlijk buiten koffie en lunch. We hebben bij de toeristeninfo een boekje gekregen www.camperstop.si. We zoeken bij al die plaatsen de coördinaten van de wegenatlas., zodat we ongeveer weten waar ze liggen. Om 14.00 uur vragen we TomTom ons naar een adres uit dat boekje te brengen. Een half uur later stoppen we in Ribnica, omdat Ineke een bordje “Middeleeuws centrum en brug” ziet. Dat was een mooie stop. Twee oude stenen bruggen bij een klein kasteel (nu museum, maar gesloten) in een park.

Ribnica

Ribnica

Om 15.00 uur rijden we verder, maar de plaats bij de watermolen blijkt niet te bestaan. Oké, we tanken diesel en zoeken een nieuwe plaats uit. Dat lukt perfect. Om 16.50 uur zijn we in “The Pristava Tourist Village”. Niks dorp. Een aantal boeren heeft de handen in elkaar geslagen en een prachtig stuk natuur opengesteld voor toeristen. We staan helemaal alleen op een grasstrook omzoomd met bomen. Een uur na aankomst komt een jonge vrouw informatie brengen. Als we willen kunnen we ook de sleutel van de WC en de douche krijgen. Dat hebben we nu niet nodig. We zijn “vol en leeg” aangekomen. We genieten van de rustige natuur buiten in de schaduw. Iets terug langs de weg kunnen we, als we van te voren bellen, eten.

Pristava

Pristava

 

donderdag 6 juli 2017 (35)

Weer heel erg warm. Gelukkig kunnen we in de schaduw ontbijten. Na de afwas lopen we het pad omhoog en vinden een prachtig toiletgebouw, speeltoestellen, banken en een soort dortoir; alles van hout. Een grote barbecueplaats en een geweldig uitzicht.

Alles draait hier om de slang die ook in het log van Alfa Romeo zit
Alles draait hier om de slang die ook in het logo van Alfa Romeo zit

We lopen terug en drinken koffie onder de luifel. Om 12.45 uur lopen we de weg af naar het “dorp”. In de eerste boerderij links (we hebben van te voren gebeld) eten we heerlijk buiten in de schaduw: courgettesoep, karbonade en kippenpootjes van de barbecue, nieuwe krielaardappeltjes, kool/bonensalade, Apfelstrudel en heerlijke rode wijn uit de streek: € 24,00/2 pers. We nemen nu toch maar de sleutels van het toiletgebouw mee.

Om 14.30 uur zijn we terug bij de camper, waar we gelukkig nog steeds in de schaduw kunnen zitten. Binnen is het 37,1 °C!!! We gaan later nog even het andere pad op en komen bij de 4 officiële camperplaatsen. Elk met water en stroom en een geweldig uitzicht, maar helaas geen schaduw. Daarna klimmen we nog een ander paadje op en komen boven op een heuvel bij weer een overdekte picknicktafel met schitterend uitzicht. We dalen via een weiland weer af naar de weg en naar de camper. Tijd voor een groot glas fris drinken. De zon gaat vanavond knalrood onder.

vrijdag 7 juli 2017 (36)

Heel erg warm. We ontbijten buiten. Om 10.00 uur rijden we naar de eerste boerderij rechts om de sleutels terug te brengen en te betalen. Vijf kwartier later (we deden ook nog boodschappen) staan we bij Ljubljana op de CP in Sostro bij Gostilna Pri Kovacu. We melden ons en kopen een buskaart. We drinken koffie op een stenen bankje achter de camper en gaan dan naar de bushalte (tegenover het restaurant). De bus van 12.20 uur brengt ons in 20 minuten naar het centrum van Ljubljana. Gezellige drukte. We bekijken eerst de drie stenen bruggen (naast elkaar).

Ljubljana 3 bruggen

Ljubljana 3 bruggen

Daarna lopen we langs de rivier de Ljubljanica, waar enorm veel terrasjes zijn. We vinden er een waar de tosti’s verkopen. Daarna maken we een boottochtje (hoeft Nico niet zo veel te lopen) van ¾ uur over diezelfde rivier. We lopen daarna langs de rivier verder en komen op een plein met prachtige gekleurde gebouwen. De binnenkant van de St.Jacobskerk kunnen we alleen van achter glas bekijken jammer genoeg. Dan lopen we over de schoenmakersbrug met allemaal pilaren er op naar de andere oever en drinken wat op een leuk terras.

Ljubljana

Ljubljana

Het dreigt erg naar onweer. We lopen richting bushalte (even gevraagd bij de toeristeninfo) en komen langs een kapper. Die neemt Nico’s hoofd onderhanden. Bus 13 brengt ons daarna weer terug bij de camper, waar we de moeie voeten even laten uitrusten. Om 19.15 uur lopen we naar het restaurant, waar we buiten op een leuk terras lekker eten. De CP kost € 10,00 (inclusief alle service en stroom), maar als je eet in het restaurant is het gratis. We betalen voor het eten € 27,00 en hebben dus eigenlijk met z’n tweeën voor € 17,00 gegeten. Het onweer hebben we niet gehad; we zijn het waarschijnlijk net voor gebleven.

zaterdag 8 juli 2017 (37)

Heel erg warm. Ineke publiceert het blog. We drinken koffie buiten op het bankje. Daarna de service en dan vertrekken we om 12.00 uur. We rijden door Ljubljana, een stuk dubbelbaans weg, een enorme rotonde en dan zien we de Julische Alpen voor ons. We rijden tot we niet verder kunnen en hebben dan pech. Bij de CP is een bruiloft vandaag en absoluut geen plaats voor campers. We programmeren de GPS op een plek uit het boekje in Trzic. Die is helemaal vol met personenauto’s. Een tweede er vlak bij is ook niks. We kopen onderweg bij een fruitstalletje kersen en perziken. En dan rijden we naar Kranje.

Kranje

Kranje

Hm, ook niet echt geweldig, maar voldoende plaats en rustig. Geen schaduw, maar we zetten de camper zo, dat we onze eigen schaduw maken. Zal alleen morgenochtend wel erg warm zijn als we wakker worden. We maken nog maar weer eens een barbecue aan (we kopen weggooi barbecues, dan hoeven we geen barbecue en geen houtskool mee te nemen). Er zijn in de avond wat “hangjongeren”, maar daar hebben we geen last van. We horen ze praten, dat is alles.

Kranje

Kranje

 

zondag 9 juli 2017 (38)

We lagen net in bed gisteravond, toen het begon te bliksemen en te regenen. Dus moesten de dakluiken op een kleine kier. Beetje jammer met deze hitte. Vanmorgen hebben we na het ontbijt de camper opzij gezet in de schaduw. We zoeken uit waar we heen zullen gaan, doen geld in de parkeerautomaat en vertrekken om 10.20 uur. Het is druk op de weg, veel fietsers ook. Zondag, mooi weer en ook nog vakantieperiode. We rijden de weg richting Bled en Bohinj. Dat houden we snel voor gezien. Eén grote file. We keren om en rijden noordwaarts richting Trigalv.

De Prisnak (2500 m.)

De Prisnak (2500 m.)

We rijden door het National Park Trigalv en nemen dan de Vrsic-pas; 25 haarspeldbochten omhoog. De parkeerplaats voor uitzicht op de berg Prinsak (2500 m.) is voor ons. Daarna verder naar de pas op 1611 m. in bocht 25. We stoppen er niet, het is er een gekkenhuis. Overal geparkeerde auto’s en motoren. We dalen vervolgens via 25 haarspeldbochten weer af. Bij bocht 32 vinden we een lunchplek in de schaduw.  Behalve die haarspeldbochten zitten er ook nog een flink aantal gewone bochten in de weg. De uitzichten zijn erg mooi, maar het is vooral Ineke die er van geniet. Nico moet sturen.

Bij de schapenboer in Soca

Bij de schapenboer in Soca

Om 14.15 uur zijn we bij Tourist Farm Jelincic in Soca. Beetje rommelig, maar wel gezellig geheel bij een schapenboerderij. We zitten onder de luifel en de bomen. Het is mooi. We staan in de Julische Alpen langs de rivier de Soca. Glashelder snelstromend water. Er zijn vooral veel plaatsen voor tenten (veel wandelaars) en vijf krappe plaatsen voor campers. Het is veel te warm om te koken, dus eten we weer in het bijbehorende restaurant. Gelukkig is dat hier niet erg duur.

maandag 10 juli 2017 (39)

Licht bewolkt, maar warm. Ineke gaat schapenkaas kopen. We vertrekken om 10.10 uur van deze plek in de schitterende bergen. We rijden bijna de hele tijd langs de rivier de Soca. Prachtig. Eerst is hij kristalhelder, dan azuurblauw en dan groen. Het schijnt te komen door de mineralen, die hij mee voert op zijn weg naar de Adriatische Zee. In Nova Gorica doen we boodschappen bij een enorme Mercator; dat kost even tijd.

Bij de wijnboer in Vrjpolje

Bij de wijnboer in Vrjpolje

We rijden verder door het middelgebergte tot de camping bij een wijnboer in Vrhpolje. We worden bijzonder vriendelijk ontvangen en krijgen het laatste beschikbare plekje. Onze paspoortgegevens worden weer genoteerd. We krijgen een plattegrond van de omgeving en even later komt de eigenaresse ons een karafje wijn brengen als welkom. We lunchen door dat alles erg laat en kunnen daarna alleen maar stil in de schaduw van de luifel zitten. Het is heel heet en heel benauwd. Er staan hier trouwens bijna alleen Nederlanders. Er zijn 15 plaatsen. Om 20.30 uur hebben we vlees op de barbecue. De temperatuur is nu eindelijk lekker buiten.

 

dinsdag 11 juli 2017 (40)

Half bewolkt en een beetje wind, maar nog steeds heel warm. We hebben besloten hier een paar dagen te blijven. Dit is een heel leuke kleine camping. We staan in een hoek achteraan en hebben dus maar aan een kant buren. We maken gebruik van de wasmachine en daarna is het nauwelijks de moeite om het aan de lijn te hangen. Het is bijna meteen droog in de zon. Na de lunch lopen we het dorpje even in. De kerk (die trouwens ook op de gekste tijden hard luidt) is open en we zien verbazend mooie mozaïeken.

Mozaiek

Mozaiek

Na dat warme rondje lopen, even onder de douche en lezen tot het tijd is naar het restaurant te lopen. We kunnen het niet vinden en vragen het aan iemand, die net zijn auto parkeert. Hij ziet Nico met z’n wandelstok en gebaart: “veel te ver”. We moeten instappen en hij brengt ons er heen. We bieden hem een drankje aan als dank en zitten dan op een leuk terras. Tijdens het (erg lekkere) eten barst er een flinke, maar korte onweersbui los. We moeten een stukje opschuiven om niet nat te regenen. Als we bijna klaar zijn met eten, komt de ober melden, dat ze ons met de auto terug zullen brengen.

Maar er zitten ook camping buren op het terras en die bieden ons een lift aan. Als de rekening komt wordt er gezegd, dat 2 glazen wijn van het huis zijn voor het ongemak van de regen (alsof zij daar iets aan konden doen). Allemaal aardige gebaren dus. Om 21.15 uur zijn we voldaan weer terug.

 

woensdag 12 juli 2017 (41)

Heel warm weer. We doen alleen het aller noodzakelijkste en lezen onder de luifel. Terwijl we koffie drinken komt de camping eigenaresse vragen of we nog iets nodig hebben. Ze gaat naar de supermarkt. Alweer zo’n aardig gebaar. Ineke ziet opeens een hop over het gras lopen, maar als het fototoestel is opgeduikeld, is de vogel natuurlijk gevlogen. We eten vanavond gewoon naast de camper in de schaduw. We kunnen toch niet elke dag naar een restaurant gaan. We zoeken uit waar onze volgende stop zal zijn, zetten de foto’s op de computer en schrijven weer een deel van het blog.

donderdag 13 juli 2017 (42)

Het waait behoorlijk, maar het blijft warm. We ruimen op, betalen de camping en vertrekken om 10.35 uur. Onderweg koffie en boodschappen. Om 12.30 uur zijn we op de CP bij het Museum van de Militaire Geschiedenis van Slovenië.

Pivak

Pivak

We melden ons en kopen meteen kaartjes voor het museum. De CP kost € 10,00 (inclusief service, stroom en 1 toegangskaart voor het museum. Het museum kost € 8,00, dus we staan hier voor   € 2,00. We lunchen en daarna slenteren we van 14.00 – 16.15 uur door het museum. Nico bekijkt alles met de bekende nauwkeurigheid. Ineke vind vooral het gedeelte over het ontstaan en de onafhankelijkheid (in 1991) van Slovenië interessant.

Military Museum

Military Museum

We drinken wat in het bijbehorende café en zien pizzadozen staan. We bestellen er twee (geen dozen natuurlijk). We zetten de stoelen buiten in de schaduw en laten onze voeten even bijkomen. Tegen zessen (dan sluit het museum) gaat Ineke de pizza’s ophalen en dus eten we voor ons doen erg vroeg vanavond. We kunnen die pizza’s natuurlijk weer niet op, dus hebben we voor nog een keer eten. Daarna nog even lekker buiten, maar om 19.30 uur wordt de wind, die we de hele dag heerlijk vonden, te fris.

pizza

pizza

vrijdag 14 juli 2017 (43)

Een weersomslag. Vanmorgen waait het, het is minstens 15°C kouder er het begint te regenen. We vertrekken om 10.00 uur en rijden door een prachtig bos. Drie kwartier later zijn we in Lipica bij de stoeterij van de Lippizaner paarden. We zien meteen al een grote groep merries met veulens lopen. We drinken koffie, trekken een jack aan en nemen een paraplu mee. Als we kaartjes gaan kopen is het weer droog. We gaan eerst het rijtuigmuseum bekijken.

Lipica (Lipizaner)

Lipica (lippizaner paarden)

Daarna maken we een rondleiding met een gids. Erg leuk om alles over de paarden, de stoeterij en alles wat daarbij hoort, te horen. We maken mooie foto’s van de hengsten in hun boxen en van een paar merries  met nog heel kleine (bruine) veulens. Het mooie weer is ook weer terug. De jassen kunnen uit. Voor de lunch lopen we terug naar de camper. Je mag hier met je toegangskaartje net zo veel in- en uit lopen als je wilt. Om 15.00 uur zitten we in de grote rijhal op de tribune en kijken we naar een mooie presentatie met de Lippizaners. Daarna lopen we nog even naar het Lipica museum en dan vinden we het genoeg,

Lipica

Lipica

Voor we vertrekken lessen we onze dorst en besluiten dan naar Smarje te rijden. Dat ligt vlak bij Koper, waar een FIAT garage moet zijn. We horen de achterste remmen “versleten” geluiden maken. Minstens de remblokken moeten vervangen worden. We zijn vlak voor zessen, na een nogal chaotisch stuk door Italië weer in Slovenië. We staan bij een pension op een privé plaats. De dame belt meteen naar de garage, maar krijgt te horen dat ze geen FIAT meer hebben, alleen Mercedes. Ze weten nog een andere garage, maar die is al gesloten. Morgenochtend maar even bellen dus. We eten vanavond weer gewoon buiten.

zaterdag 15 juli 2017 (44)

Weer warm, maar iets minder heet: 27°C. Ineke heeft de garage gebeld, maar de werkplaats is op zaterdag gesloten. Of we maandag om 8.00 uur willen terugbellen. We blijven hier dus nog twee nachten. Daarom gaat Ineke lopend naar het dorp ( ½  uur bergop, ¼ uur boodschappen doen en ½ uur teruglopen). De rest van de ochtend zitten we lekker met koffie buiten. We bellen broer Leo voor zijn verjaardag. Als de zon draait, zetten we de luifel uit. Om 16.00 uur komt er opeens veel wind en donkere wolken. Luifel weer indraaien, meubilair naar binnen en dakluiken lager. Na 1 ½ uur is het voorbij en is het weer prachtig weer. Alleen in de nacht nog wel wind.

Smarje

Smarje

 

zondag 16 juli 2017 (56)

Iets minder warm vanmorgen, maar het waait flink. Wel mooi zonnig. Na de koffie lopen we even een rondje. We krijgen de sleutel van de WC bij het zwembadje. De onze is bijna vol, doordat we hier langer staan dan voorzien was en er is hier geen gelegenheid om de WC te legen. Na de lunch weer lekker buiten lezen en breien. De temperatuur loopt weer op, maar gelukkig is de wind er. Om 19.00 uur gaan we naar het restaurant aan de overkant, waar een zeer attente ober ons een heerlijk menu aanpraat.

 

maandag 17 juli 2017 (46)

En alweer mooi weer. We staan om 7.00 uur op. We moeten om 8.00 uur de garage bellen en als we dan kunnen komen, moeten we klaar zijn om te vertrekken. Ze beloven ons terug te bellen. Het is erg druk in de garage. Om 9.30 hebben we nog niets gehoord. Ineke belt dus nog een keer om te vragen of ze hebben begrepen dat onze GSM een Frans nummer heeft. “Ja hoor en u wordt echt terug gebeld.” 12.30 uur nog steeds niets. We besluiten te lunchen en dan gewoon naar de garage te rijden. Dan zien we wel hoe het gaat. Het is inderdaad erg druk en de receptie van de technische dienst weet niets van ons! Ze willen wel, maar hebben geen tijd om ons te helpen.

remblokken vernieuwen

remblokken vernieuwen

We zien, dat ze een filiaal in Sezana hebben en vraagt of het daar wel zou kunnen. Er wordt heen en weer gebeld en ja we kunnen meteen komen. Als we er ruim een half uur later aankomen worden we meteen geholpen. Na ¾ uur is de klus geklaard en kunnen we dus veilig verder rijden. We doen boodschappen en rijden naar de CP in Sezana. Tenminste, dat was de bedoeling. We kunnen het niet vinden. Navraag bij een restaurant levert op dat we naar Storje moeten. Dat blijkt een leuke kleine camping te zijn. Ook goed. We worden welkom geheten door eigenaar Martin, die als hij onze paspoorten komt terug brengen meteen een karafje wijn als welkom geeft. We staan hier weer onder een kersenboom, maar nu zonder vruchten erin. Na het eten lopen we een rondje Storje en blijven daarna tot 21.00 uur buiten.

dinsdag 18 juli 2017 (47)

We blijven nog een dagje hier. We ontbijten onder de kersenboom, doen de afwas en drinken ook koffie ook onder de boom. Daarna gaat Nico lezen en Ineke de foto’s op de computer zetten en het blog publiceren.

Storje

Storje

Ineke zoekt een plekje in de schaduw om op de computer te kunnen werken en Martin komt meteen met een stoel en een tafeltje aansjouwen. Hij doet werkelijk alles om het iedereen naar de zin te maken.  Morgen verder, door Italië richting Frankrijk. We gaan langzaam op huis aan.

woensdag 19 juli 2017 (48)

We betalen de camping en vertrekken om 10.05 uur. Nu rijden we over een smalle weg langs de wijngaarden. We tanken diesel en drinken even later koffie vlak bij de Italiaanse grens in Veliki Dol. Daarna rijden we langs kleine percelen landbouwgrond gescheiden door gestapelde muurtjes en struiken. Om 11.15 uur rijden we Italië binnen. We doen boodschappen in Palma Nova. Verder door een nogal vlak stuk Italië, veel maïs velden en wijnranken. Het is inmiddels 34°C. Blij met de airco in de cabine.

Tambre

Tambre

We hebben erg veel moeite een plek te vinden om te lunchen, maar om 14.05 uur stoppen we in Sartone. Drie kwartier later klimmen we over een smalle weg met ….tig haarspeldbochten omhoog naar de pas La Grosette op 1127 m. Erg mooi. We dalen langs bergweiden weer een beetje af. In de verte zien we bewolking. Om 15.45 uur zijn we op de CP van Tambre. Simpel, maar goed voor een nacht. We staan net, als het begint te regenen met wat weerlicht en donder. Na het eten maken we een wandeling door het dorp. In de hoofdstraat staat een levensgroot schaakspel.

donderdag 20 juli 2017 (49)

Als Ineke naar het dorp loopt om geld uit de muur te halen, blijkt er een kleine markt te zijn. Er is ook een kraam waar brood verkocht wordt. Dat is handig dus. We vertrekken om 10.10 uur en dalen de rest van de pas, die we gisteren omhoog klommen, weer af en daarna rijden we in het dal van de Piave. Om 11.00 uur wijst een thermometer in Lantiai 26°C aan. We vervolgen onze weg door het Val Sujana met bergen aan weerszijden. En dan langs enorm veel appelboomgaarden.

Lago di Cei

Lago di Sei

We klimmen weer een bergweg op en belanden zo op de CP van Cei. We lunchen buiten op een klein schaduwplekje achter de camper. Daarna wandelen we een half uur over een mooi bospad, na een gesprek met een Nederlander, die hier ook staat. Als we terug zijn gaan we opzij van de camper in de schaduw genieten van het lekkere weer.

Cei

Cei

vrijdag 21 juli 2017 (50)

Mooi weer. We zijn om 10.00 uur klaar om te vertrekken. We rijden langs het Brenta gebergte. Tijdens de koffie bellen we broer Gerard om hem met zijn 65e verjaardag te feliciteren. We rijden verder langs enorm veel appelboomgaarden. Af en toe staan er hele muren van appelkisten. In Cles doen we boodschappen bij Lidl. Nico haalt daar zijn hand open zonder dat hij het merkt. Het bloed behoorlijk. Hij moet meteen mee naar achteren om te desinfecteren en een pleister er op. Daarna rijden we aan de zuidrand van het National Park Stelvio. Erg veel toeristische plaatsen. Tijdens de lunch in Pellizzano vallen er een paar regendruppels. Inmiddels is het 28°C. We klimmen weer naar een pas. Links liggen de Ostler Alpen. Boven op pashoogte (1885 m) is het 18°C, maar beneden weer 28°C. Vervolgens rijden we door een heel breed dal met overal dorpjes tegen de hellingen.

Novate Mezzola

Novate Mezzola

Om 16.30 uur zijn we in Nova Mezzola op een parking aan het Lago di Mezzola. Mooi omzoomd door de bergen. We lopen een stukje en als we terug komen, moeten we onze nieuwe Italiaanse buurman vragen een stukje op te schuiven (plaats genoeg, dus waarom zo dichtbij?). We kunnen de luifel niet eens uitdraaien. Er komt een ijswagen, dus allebei een lekker ijsje. We eten buiten en als het bijna donker is ruimen we op. Ineke wordt belaagd door de muggen. Het is ook net op tijd, want er barst weer een onweersbui los. Hevige regen, maar niet lang.

zaterdag 22 juli 2017 (51)

Gisteravond dus regen en onweer, maar nu is het alweer erg warm (30°C). Het meer ligt spiegelglad tussen de bergen als we om 9.50 uur vertrekken. Daarna rijden we langs het Comomeer, maar we zien alleen een glimp. De hele weg bestaat uit tunnels. Na de koffie en tankpauze rijden we door een heel vlak stuk. Het zou Nederland kunnen zijn. Er zijn zelfs sloten, maar er staat rijst te groeien en in de verte staan cipressen. Om 13.30 uur parkeren we op de CP aan het Lago de Viverone. Na inschrijven (paspoortgegevens worden weer genoteerd) en uitleg waar alles is, beginnen we aan een erg late lunch. Daarna lekker lezen en mensen kijken onder de luifel.

zondag 23 juli 2017 (52)

Erg warm alweer. Ontbijt en koffie buiten. Daarna lekker lezen. Te warm om te bewegen. Om 12.30 uur lopen we naar de kantine, waar we voor € 15,00/pp een heel menu voorgeschoteld krijgen. Voorgerecht: plakjes worst en meloen met ham; 1e gerecht: lasagne gevuld met aardappel en sperziebonen; 2e gerecht: gaar rundvlees met frites; dessert: vienetta ijs; koffie en grappa. Een fles witte wijn en een fles water inclusief. We boeken nog een nacht bij. De baas geeft ons € 4,00 korting en we worden allebei omhelsd om te bedanken.

Viverone

Viverone

Later in de middag gaan we even naar het meer. De CP heeft een privé strandje. Ineke zwemt een paar rondjes en Nico bekijkt alles van onder een parasol. Naast de camper staat een kleine auto van een stel Italianen met twee dochters. We zitten midden in een film. Pa en Ma hebben de hele dag al ruzie en dat houdt pas op als hij om 19.00 uur pizza’s gaat halen.

maandag 24 juli 2018 (53)

Vanmorgen om 7.30 uur een regenbui, maar nu is het alweer net zo heet. We ontbijten buiten en ruimen daarna alles op. Voor we vertrekken nog even langs de sani-zuil en dan is het 11.10 uur en al weer 31°C. We kopen onderweg brood en doen na de koffiepauze nog maar weer eens boodschappen. De TomTom stuurt ons door de buitenwijken van Turijn. We vinden er een prima plek om te lunchen in de schaduw van de bomen. We bellen met schoonzus Jannie, die vandaag jarig is. Na Turijn rijden we weer tussen de bergen. Het waait nu flink. Recht voor ons ligt het mooie fort van Exilles. We rijden nu ons laatste stukje door Italië. Rechts stroomt met grote snelheid de Dora Ripavia. Om 16.05 uur rijden we Frankrijk weer binnen. Dan door Briançon, waar het behoorlijk druk is en om 16.35 uur zijn we in Saint-Chaffrey. We lopen het toeristische plaatsje even in en verplaatsen ons dan naar de officiële CP. We zijn allebei blij, dat we in de camper kunnen zitten, zonder dat we het heet hebben.

dinsdag 25 juli 2017 (54)

Half bewolkt met nog redelijk wat wind. We kiezen voor een driekwart broek en een normaal T-shirt. Als we om 9.50 uur vetrekken begint het te spetteren. We rijden langs het Parc des Ecrins en komen langs Le Casset, waar we 35 jaar geleden eens kampeerden. Er zijn prachtige groen begroeide bergen zonder bomen. We rijden over de Col de Lautaret en de Col de Galibier.

Col du Lautaret

Col du Lautaret

Schitterend. Dan door een heel smal tunneltje en weer naar beneden. Eerst mist en daarna regen. De omgeving is prachtig. Tijdens de koffiepauze in La Rivine trekken we een lange broek aan. Het wordt steeds frisser en de regen wil niet ophouden. In Les Verneys bekijken we Sculptures sur Foin: Stro figuren dus. Prachtig. We stoppen daarna nog even op de Col du Télégraphe en moeten jassen aan als we foto’s willen maken. In de auto hebben we nu de kachel aan in plaats van de airco. Na de lunch in La Chapelle rijden we eerst langs de rivier de Arc, waar soms veel water in stroomt en soms bijna niets en daarna langs de Isère. Een uur later klimmen we weer over een smalle weg omhoog naar de Col de Marais. Er klimmen ook wolkenslierten tegen de bergen op. We rijden naar beneden langs het riviertje de Chamfroid.

Stro figuren

Stro figuren

Hier in de Haute Savoie zijn nagenoeg alle huizen van hout en ze hebben allemaal een flink balkon. We passeren de Col de la Colombière op 1613 m. en daarna zijn we om 15.20 uur op de CP van Le Reposoir, midden in de bergen. Dit was onze berg etappe dag! We bekijken onze plek even, drinken thee en willen nog even lopen, maar het begint te regenen. Het temperatuur verschil met de afgelopen weken is enorm. We hebben nu zelfs een trui aan. Nico gaat na het eten nog even naar buiten en ziet op een thermometer dat het maar 12°C is.

Pontailler s Saone

Pontailler s Saone

De weg is van iedereen. Eerlijk delen.

De weg is van iedereen. Eerlijk delen.

woensdag 26 juli 2017 (55)

Half bewolkt, maar niet koud. We vertrekken om 9.20 uur en rijden eerst mooi door de bergen. Omdat we niet door Zwitserland willen (we hebben geen vignet) nemen we de tolweg zuidelijk om Geneve. Als we later besluiten weer over kleinere wegen te rijden, zijn we zuidelijker dan eigenlijk de bedoeling was. Naar het noorden dus weer langs alle meertjes in de buurt van Villars les Dombes. Het is inmiddels 25°C. Op een ogenblik zien we twee donkerbruine reeën in een gemaaid korenveld staan. Om 16.00 uur zijn we op de CP van Pontailler s. Saône. Leuk aan de rivier. We lopen het dorp door op zoek naar een restaurant voor vanavond. Blijkt het vlak bij de camper te zijn. We drinken er wat en reserveren een tafel. We lopen nog even naar het jachthaventje en zijn om 17.30 uur weer terug. Om 19.00 uur lopen we naar het Restaurant Des Maronniers, waar we overheerlijk eten buiten op een gezellig terras.

donderdag 27 juli 2017 (56)Bewolkt, maar niet koud. Om 10.10 uur zijn we startklaar en rijden we over kleine wegen tussen de bossen en de graanvelden. Af e toe zien we een buizerd zitten. Er staat enorm veel fluitenkruid en Sint Jakobskruid langs de wegkanten. Om 11.00 uur precies bereikt de km-teller van onze Adria Twin het mooie getal van 100.000 km op weg D 460 in de Haute Saône.

100.000 veilige km.

100.000 veilige kilometers

Tien minuten later houden we koffiepauze op de grens van de Haute Saône en de Haute Marne en dan regent het weer. Af en toe wordt het wat lichter en droger. We doen boodschappen in Chauvoncourt en tanken de camper nog een vol en dan rijden we naar huis. Om 15.50 uur parkeren we in Deuxnouds aux Bois en gaan we thee drinken bij Annemarie en Fred. We hebben 8 heerlijke weken gehad.

We vinden Slovenië een gastvrij land met zeer vriendelijke bewoners. Er zijn inmiddels een redelijk aantal camperplaatsen met servicezuil en kleine campings, die goed onderhouden zijn. Het landschap is golvend, vriendelijk en groen. Omdat we niet van drukte houden hebben we de meren van Bled en Bohinj en de kuststrook gemeden. In het noord westen zijn het National Parc Trigalv en vooral de Vrsic-pas en het dal van de Soca bijzonder de moeite waard.

En weer thuis in de Meuse

En weer thuis in de Meuse

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
3 Responses
 1. FRED & ELS schreef:

  Hallo Ineke en Nico,
  Een groot deel van de afgelegde route konden we, in gedachten, méérijden.
  Daarom weten we dat jullie (de hitte even negerend….) volop genieten!
  Ga daar mee door, we houden jullie in de gaten!
  Groeten,
  FrEls

 2. Pieter en Wil van Dee schreef:

  Hallo,

  Jullie reis gelezen. Genoten van de verhalen. Hoeveel km hebben jullie gereden ?
  Groeten
  Pieter en Wil van Dee

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>