2019 Scandinavië deel 9

woensdag 24 juli 2019 (50)

Heel mooi weer nu. We nemen afscheid van de camping eigenaren en rijden naar Ånge voor boodschappen. Daarna verder over weg 83. Heel soms staat er een huis van bakstenen en we vinden allebei, dat het hier erg misstaat op het platteland. We lunchen in Hennan aan een heel groot meer, waar we een vlot zien varen. Er komt een enorm lange trein langs, die hout vervoert. Dat scheelt een flink aantal vrachtwagens op de weg. In Farila zien we op een thermometer, dat het 27 °C is. Om 15.15 uur zijn we bij Kolströmmen op een prachtige plek midden in de natuur boven de rivier Ljusnan.

Kolstrommen

En we ontdekken, dat we hier jaren geleden ook al eens waren. Er zijn nu parkeerplaatsen gemaakt, afgeschermd door houten schermen, maar campers mogen er omheen rijden. We zijn de rest van de middag buiten. We zijn niet alleen, er staan drie Zweedse caravans. De droogtoiletten zijn perfect. Een ervan is voor invaliden. Nu kunnen we wel barbecueën. Het is heel warm en een beetje benauwd weer. We zij tot 21.30 uur buiten. Qua temperatuur kan het langer, maar er komen kleine steek beestjes.

Route: Borsjö, Ånge, Mellansjö, Ramsjö, Hennan, Farila, Kolströmmen: 154 km

 Donderdag 25 juli 2019 (51)

Heel erg mooi weer. We vertrekken om 8.50 uur. We rijden over weg 50 nu en drinken koffie in Svabenverk. De lupines zijn uitgebloeid, maar op sommige plekken staat mooie paarse hei. In Falun tanken we diesel. Heel bijzonder: er wordt SEK 1500 van je kaart afgeschreven en wat je niet gebruikt wordt weer teruggestort. Je krijgt geen bonnetje; bent benieuwd. We zijn duidelijk terug in de bewoonde wereld. We rijden zelfs een stuk over een 4-baans en later 3-baans weg. Er zijn weer verkeerslichten ook. We zien hier nog veel grote, oude Amerikaanse auto’s rijden. Sommigen zelfs met een caravan in de zelfde kleur er achter.

Gronbo

In Ludvika vinden we een parkeerplaats om te lunchen bij de Lidl. Om 14.50 uur staat de kilometer teller van de camper bij Lindesberg op 123456. Tien minuten later parkeren we aan een meertje Bij Grönbo. Lekker buiten en ook even zwemmen (Ineke). De lucht is hier vanavond werkelijk knalrood. Het is nu 22.30 uur en nog steeds warm.

 

zonsondergang Gronbo

Route: Kolströmmen, Farila, Stocksbo, Edsbyn, Falun, Ludvika, Kopparberg, Lindesberg, Grönbo: 344 km

 

 Vrijdag 26 juli 2019 (52)

We staan vroeg op vanwege de warmte. Om 8.15 uur springen de eerste zwemmers al weer in het meer. Wij vertrekken om 8.30 uur. Het is hier heel vlak met graanvelden aan twee kanten van de weg. Er zijn niet veel parkeerplekjes, dus als we er om10.00 uur een zien, drinken we daar koffie. Een half uur later zijn we weer onderweg en heel blij met de airco. Nu rijden we wel weer door de bossen. In Tjällmo doen we nog weer eens een paar boodschappen. Even verder hebben we bijna een reebok onder de wielen. Hij sprong zo uit de berm de weg op en rende gelukkig door. Als hij van schrik was blijven staan had remmen niet geholpen. Om 15.15 uur zijn we bij Natuurcamping Ekna.

Ekna

Uitgezocht via Campercontact, waar hij bijzonder goede waarderingen kreeg. Ik denk van mensen, die nog nooit eerder in Zweden zijn geweest. Ja er zijn mooie plekjes langs het meer, maar het is nu zo druk, dat we met een flink aantal anderen op een grasvlakte staan. We kunnen wel lekker buiten zitten, maar besluiten binnen te eten omdat het opeens raar begint te waaien. Dat is nu weer over en de deur en het dakluik blijven voorlopig nog even open.

Route: Grönbö, Lindesberg, Örebro, Skollersta, Örmon, Borensberg, Mjölby, Tranäs, Vetlanda, Rottne, Ekna: 366 km

 Zaterdag 27 juli 2019 (53)

Mooi weer. Vandaag gaan we Arjen, Maaike, Jara en Gwen ontmoeten, die ook in Zweden op vakantie zijn. Om 10.30uur zijn we reisvaardig. We drinken koffie op Rastplats Kungastenen bij Tingsryd en we rijden daarna naar de afgesproken plaats bij een elandenparkje aan het Miensjö. We worden flink geknuffeld en nadat we entree betaald hebben, lopen we het parkje in om elanden te zoeken.

eland

We zien eerst alpaca’s en daarna tussen de bomen elanden en herten. We eten aan een picknickbank bij het meer de door Maaike gebakken pannenkoeken. Op de terugweg naar de ingang regenen we nog even nat door een plotselinge (korte) bui. We rijden daarna naar de ICA in Tingsryd voor boodschappen en vervolgens naar Näset Naturcamping in S. Sandsjö. Een leuke plek bij alweer een meer met een strandje. We zetten de camper zo neer, dat hij als windscherm kan dienen. Het waait nl. best hard. We barbecueën heel lekker en na de koffie spelen we een leuk kaartspel met z’n zessen. We zijn tot 22.30 uur buiten.

picknick in elandenpark

 

Route: Ekna, Växjo, Tingsryd, Miensjö, Tingsryd, S. Sandsjö: 118 km

Zondag 28 juli 2019 (54)

Half bewolkt, maar prima temperaturen. We ontbijten met z’n allen onder de luifel. Afwassen, luifel indraaien, tafels en stoelen opruimen, afscheid van kinderen en kleindochters en dan vertrekken we om 10.05 uur. Wij richting Malmö, zij naar Öland. We rijden weer prachtig door de bossen en ook hier is bloeiende hei. In Lönsboda stoppen we om weer een winkel te bezoeken en koffie te drinken. Daarna lunchen we op een heel leuke parkeerplaats in N. Mellby.  En nog een keer stoppen om te tanken in Tjörnarp. We zien verschillende keren rode wouwen vliegen. We rijden weer langs graanvelden en er wordt volop geoogst.

avondwandeling Hollsviken

Om 15.25 uur zijn we op de beoogde plek in S. Klagshamn, daar  mag je tegenwoordig maar 4 uur parkeren met parkeerschijf. Navraag bij de kiosk, waar we een ijsje kopen, leert ons dat er 2 x per dag gecontroleerd wordt. Daarbij nog dat je op een gewone parking staat, doet ons besluiten om een andere plek op te zoeken. Om 16.35 uur zijn we aan het Falsterbo kanaal in Hollviken. Een leuke plek langs het kanaal en aan de andere kant bos en een strand.  Na het eten lopen we door het bos naar het strand en langs het kanaal weer terug.

Route: S. Sandsjö, Tingsryd, Lönsboda, Osby, Hassleholm, N.Mellby, Höör, Kävlinge, S. Klagshamn, Hollsviken: 263 km

 Maandag 29 juli 2019 (55)

Mooi warm weer. We vertrekken om 9.15 uur om bij Malmö over de Sontbrug naar Denemarken te rijden..We betalen SEK 620 en mogen dan over de brug en door de tunnel (17 km). Tack Sverige och välkommen åter.

Sontbrug

In Denemarken rijden we langs een kapper en die heeft ook nog tijd om Nico te knippen. We drinken koffie in Herfølge. In Vordingborg kopen we van onze laatste Deense kronen diesel. De tank precies vol. Daarna rijden we over de Strorstrømsbrug en we lunchen net aan de andere kant op P. Nørre Vedby. Om 14.15 staan we in rij 9 van de ferry Rødebyhavn-Puttgarden. Volgens de man in het loket gaan we met de ferry van 14.45 uur, maar we hebben weer geluk.

Ferry naar Duitsland

We zijn de laatste auto die nog met die van 14.15 uur mee mag. We varen al, voordat we uit de auto zijn gestapt. Om 15.00 uur zijn we aan de overkant in Duitsland en twintig minuten later staan we op een camperplaats in Burg. We zitten weer heerlijk buiten tot het etenstijd is. Daarvoor lopen we richting centrum Burg. We komen langs een pannenkoekenrestaurant en besluiten om naar binnen te gaan.

Burg

Omdat we alleen pannenkoek wat weinig vinden, bestellen we een kop bouillon vooraf. Oei, oei, we krijgen daarna een groot bord met een zeer rijk gevulde pannenkoek en een flinke salade met verse vruchten er op. We kunnen geen pap meer zeggen. We lopen daarna door naar het centrum, waar het gezellig druk is en alle terrassen vol zitten.

 

Route: Hölviken, Malmö, Zuid om Kopenhagen, Solrød Strand, Køge, Herfølge, Vordingborg, Guldborg, Rødbyhavn, Puttgarden: 215 km

 Dinsdag 30 juli 2019 (56)

Bewolkt, maar wel warm. Deze plek is niet helemaal de onze. Per dag €15,00. Je kunt niet kiezen of je stroom wilt of niet. Per dag € 4,00 toeristenbelasting (= dus € 8,00). Als je wilt douchen € 1,50 pp. Dat is € 26,00 voor een heel smalle plaats op een vol terrein vlak langs de weg. We vertrekken om 9.30 uur en een kwartier later regent het. Dat levert wel en schonere voorruit op. We rijden over het Noord Duitse platteland. Het graan is geoogst en de akkers wachten op de ploeg.

Geesthacht aan de Elbe

Door kleine dorpjes en langs prachtige boerenhoeves. We hebben wat vertraging door de drukte in Lübeck en een paar omleidingen, maar om 13.45 uur zijn we in Geesthacht aan de Elbe. Na de lunch lekker de hele middag buiten schepen kijken en lezen, want het is nu weer mooi weer. We kunnen vanavond ook buiten eten.

 

Route: Burg, Großenbrode, Neustadt i.Holstein, Bad Schwartau, Lübeck, Molin, Hamfelde, Geesthacht: 181 km

Woensdag 31 juli 2019 (57)

Vannacht heeft het hard geregend en nu begint het ook weer. We zijn om 9.15 uur weer onderweg en rijden door een heel vlak landschap met akkers, weilanden en maïsvelden. We houden koffie/boodschappenpauze en rijden daarna over de B-4, die erg druk is. Heel veel vrachtverkeer, maar wel door een mooi bosgebied. Daarna over de B-191 en daar is beduidend minder verkeer. De zon is er inmiddels ook weer.  We lunchen in Kirchhorst en besluiten een stuk snelweg te nemen omdat we anders door Hannover moeten. Maar pech: 15 minuten “stau” door werkzaamheden. Bij afrit 35 gaan we er weer af en rijden weer door bossen en dorpjes met mooie vakwerk huizen.

Exertal

Om 15.00 uur zijn we op camping Bambi in Exertal. We worden vriendelijk ontvangen en installeren ons met een glas drinken buiten in de schaduw. Daarna douchen en lekker lezen tot het etenstijd is. We eten binnen, omdat de zon ondergaat en dat is nu een beetje fris.

Route: Geesthacht, Lauenburg, Lüneburg, Melbeck, Uelzen, Celle, Hannover, Rannenberg, Exertal: 249 km

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>