9 febr. 2003                        Deuxnouds-Géraudot                                                         166 km

10 febr. 2003                        Géraudot-Bellevue                                                            462 km

11 febr. 2003                        Bellevue-St. Maixant                                                          273 km

12 febr. 2003                        St.Maixant-Pas St.Georges                                                 36 km

14 febr. 2003                        Pas St. Georges-Beaulac                                                      41 km

15 febr. 2003                        Beaulac-Dune de Pyla                                                        108 km

16 febr. 2003                        Dune de Pyla-Parentis en Borne                                        57 km

17 febr. 2003                        Parentis en Borne-Mimizan Plage                                     43 km

19 febr. 2003                        Mimizan Plage-Nailhac                                                     298 km

20 febr. 2003                        Nailhac-Châtel de Neuvre                                                295 km

21 febr. 2003                        Châtel de Neuvre-Deuxnouds                                         428 km

________

Totaal                                                                                            2.207 km

=========

zondag 9 februari 2003

Vanmiddag om 14.10 uur reden we weg uit een grauw Deuxnouds. ’t Was ± 3°C. We zagen onderweg hier en daar nog wat restjes sneeuw, maar het was heel aardig weer. Tegen vieren kwam de zon zelfs nog even door. In de buurt van het Lac du Der zagen we in een weiland een aantal kraanvogels foerageren. Wat verder een aantal keren een buizerd, die wat gevangen had in de wei.

Lac d'Orient
overnachten Lac d’Orient (F)

En ’t wordt echt lente: er waren al lammetjes te zien. We staan nu op een “Aire de Service” aan het Lac d’Orient in Géraudot, 12°C. Veel hebben we van het meer nog niet gezien. Toen we aankwamen was alles grauw en grijs en regende het en dat doet het nog steeds. Morgen zoeken we Aki en Theo op, die óf bij een zus, óf bij een broer van Theo op ons wachten. Daarna gaan we met z’n vieren naar de Gironde en Les Landes, vóórdat zij naar Spanje gaan.

Maandag 10 februari 2003

Vannacht heeft het flink gevroren. Nadat we het meer nog even bewonderd hadden, vertrokken we met heel aardig weer uit Géraudot. Eerst nog wat mist, maar verder de hele dag aardig weer met zelfs af en toe zon. In La Charité sur Loire tankten we, deden boodschappen en verruilden onze lege gasfles voor een volle. Om 18.40 uur reden we de camper in Bellevue het terrein op Van Miriam (de zus van Theo). We dronken wat binnen en zijn daarna, uitgenodigd door Theo gaan eten in restaurant “La Grimolée” in Le Vigeant. We waren om 23.00 uur weer terug en gaan nu naar bed. We zijn moe van een hele dag in de auto.

Dinsdag 11 februari 2003

We vertrokken om 10.35 uur uit Bellevue, nadat we koffie hadden gedronken bij Miriam. We reden eerst nog even naar “le petit Bourgesse” om naar het huis van Ruud (de broer van Theo) te kijken. Het was mooi droog weer en het is niet koud. Eenmaal dicht bij Bordeaux was er behoorlijk veel verkeer, maar alles verliep prima. We zijn uiteindelijk aangeland in St. Maixant, waar we op een parkeerplaats staan tussen het dorp en een terrein voor hondentraining vlak bij de Garonne. Na de thee verkenden we de omgeving een beetje. De Garonne was op het weggetje er heen afgeschermd met een soort “Overstroomplank” (in de dijk). We liepen daarna het dorpje even door en dronken vervolgens bij ons een aperitief. Morgen gaan we een wandeling maken. We aten al met al pas om 20.30 uur en speelden daarna een paar spelletjes rummikub. Het is nu 23.00 uur en we houden het voor gezien voor vandaag.

Woensdag 12 februari 2003

Het is 20.45 uur en Nico ligt in bed. Hij is koortsig en heel verkouden. ’n Warme citroen en paracetamol doen hopelijk hun best om hem morgen weer op de been te hebben. Vanmorgen om 11.00 uur hadden we de rugzakken om en begonnen we aan een wandeling, die ons eerst langs de Garonne leidde. De “vloedplank” was weg en twee oude mannen waren de modder een beetje van het pad aan het halen. We zakten centimeters diep in de door de rivier achtergelaten blubber. Dat duurde het hele stuk langs de rivier. We misten een groen paaltje en liepen daardoor ook nog verder langs het water dan eigenlijk de bedoeling was. Daardoor zagen we wel een stuk of negen reeën. We liepen een eind terug langs de weg en vonden het goede pad weer. We liepen tussen de wijngaarden door, die nu gesnoeid worden en vonden een prachtige plek om te lunchen. Een boomstam om op te zitten en een schitterend uitzicht en ook nog in de zon. De jassen gingen uit. We liepen verder en kwamen langs het kerkhof waar Henry Toulouse Lautrec begraven ligt en vervolgens bij een oude molen, die gerestaureerd wordt. De man, die verantwoordelijke is voor die restauratie, was er toevallig en vroeg of we binnen wilden kijken. We klommen de twee stenen trappen op en bewonderden de geheel vernieuwde dakconstructie en het raderwerk om de kap te laten draaien. Er zat al 800 manuren werk in. ’t Was heel mooi om te zien, al die balken en spanten en hoe al dat houtwerk nog meer heet. Buiten hadden we een prachtig uitzicht en toen we onze weg vervolgden, bleven we de molen nog een hele tijd zien, omdat hij zo hoog stond. Om 16.15 uur waren we terug en borstelden we onze schoenen en broeken schoon. Nico lag om 20.30 uur met koorts in bed!

Donderdag 13 februari 2003

Vanmorgen zouden we eerst naar Langon rijden. Daar is bij Leclerc een aire de service, waar we water wilden innemen. Na enige omzwervingen en een aantal keren vragen, kwamen we daar ook. Maar helaas, het apparaat was bevroren; geen water. We deden wat boodschappen en reden naar Caudrot. Daar was vroeger een haven, waar de schepen aanlegden, die de wijn vervoerden. We hadden gehoopt, dat we daar konden staan, maar er was een balk op 1.70 m. Daar konden we dus niet onderdoor. En als het wel had gekund, zou het ook onmogelijk zijn geweest; veel te modderig. We hebben wel op een bank aan de Garonne geluncht. Daarna reden we een paar km. verder naar het beginpunt van een wandeling. We parkeerden de campers en vertrokken om 14.00 uur voor een wandeling door stukken bos en langs druivenakkers. We klommen en daalden en sopten door de modder. Het heeft hier de afgelopen tijd enorm veel geregend. ’t Voordeel was dat we de afdrukken van reeën- en zwijnenpoten goed konden zien. Terug van onze wandeling reden we de campers over een smalle weg omhoog naar een plateau, waar we uitzicht op de druivenakkers hebben. Een prima plek om te overnachten.

Vrijdag 14 februari 2003

Het heeft vannacht weer gevroren en er staat nu een fris windje. Om 10.50 uur vertrokken we uit Pas St. Georges naar Beaulac. We dronken koffie op de aire de service van Beaulac en reden daarna naar de garage, waar we munten konden kopen om water te vullen. Helaas de kraan deed het niet. Terug naar de garage. Er werd gebeld naar het gemeentehuis en er zou iemand komen.

Beaulac

We lunchten, maar om 13.45 uur was er nog steeds niemand. Daarom belde ik naar het gemeentehuis. Na enig aandringen, zou ze de technische dienst bellen. Ik moest over 10 minuten maar terugbellen: ze wist niet of dat allemaal ging lukken. Binnen 5 minuten stond er een gemeenteauto met 2 man voor de deur. De kraan bleek bevroren te zijn geweest, Ze gaven ons een hele hand munten en we konden dus onze watertanks vullen. Om 14.45 uur begonnen we aan weer een heel mooie wandeling. De temperatuur was nog steeds laag, maar gelukkig hebben we pet, sjaals en handschoenen meegenomen. We liepen door dennenbossen met varens en brem (in bloei!) als onderbegroeiing. We hadden het geluk, dat we behalve sporen, nu ook een echte ree zagen. Om 17.15 uur waren we terug in het dorp en deden een paar boodschappen, waarna we thee en een aperitief dronken en de route voor morgen bespraken. Het is nu 21.00 uur en buiten is het niet warmer dan 0,7°C. Gelukkig hebben we een heel goede kachel.

Zaterdag 15 februari 2003

Nadat we naar de slager en de bakker waren geweest, vertrokken we om 9.50 uur uit Beaulac. We reden door allerlei prachtige dorpen en langs dennenbossen naar de “Dune de Pyla”. Na de lunch beklommen we Europa;s hoogste duin (114 m.) door het zeer losse zand. Het loonde de moeite. Het uitzicht was schitterend.

Dune de Pyla

Links beneden dennenbossen en rechts beneden de zee. We daalden aan de zeekant af en wandelden langs het strand. Er lag gelukkig geen olie meer (van de gestrande “Prestige”, maar de sporen van de machines die het strand hadden schoongemaakt, waren nog wel te zien. Toen we terugliepen werd het vloed en het strand dus steeds smaller, terwijl wij eerst dachten dat het eb werd! Toen moesten we dat hele hoge duin weer op en vervolgens weer naar beneden. Omlaag ging gelukkig erg makkelijk. Terug bij de camper konden we van het zand uit onze schoenen bijna nog een duin bouwen.

Zondag 16 februari 2003

Slecht geslapen vannacht. Kennelijk was er vannacht in de buurt een houseparty. Het heeft gevroren. Toen we om 10.00 uur vertrokken was het nog –0,3°C, maar al wel heel zonnig. Om 10.45 uur parkeerden we bij Bicarosse Lac. We dronken koffie en wandelden langs het meer. Heel veel boten op de kant en in het haventje bij Port Maguide en campings natuurlijk. Om even voor half een zochten we een andere plek om te gaan wandelen. Na het eten begonnen we om 13.40 uur aan de “paarse wandeling” van ruim 9 km, die verder werd aangegeven als “B”. Heel mooi door dennenbossen en weer langs het meer omhoog en omlaag over zandduinen. De enige dieren, die we zagen waren een sliert processierupsen. Om 17.10 uur waren we zeer voldaan weer terug bij de campers en vertrokken we op zoek naar en Renault-garage. Theo heeft startproblemen. We staan nu op een plek vlak voor de Renault-garage in Parentis en Born. Morgenochtend zien we wel verder.

Maandag 17 februari 2002

Nadat Theo zijn camper in de garage had gestald, zijn we eerst boodschappen gaan doen. We dronken koffie en Aki haalde petitfours erbij. We reden terug naar de garage om de boodschappen op te ruimen en de wandelspullen te pakken. Daarna lunchten we bij ons in de camper.

Parentis en Borne

Om twee uur reden we naar het beginpunt van een stuk van de GR8. We liepen tot het Etang de Bicarosse et de Parentis. Daar lag een roeibootje op de kant dat we gebruikten als bank voor de theepauze. We liepen weer terug. De wilde runderen, die we op de heenweg hadden geaaid, lagen nu te herkauwen. Om 16.45 uur konden we de camper van Theo weer in ontvangst nemen en reden we naar Mimizan-Plage. Daar staan we nu op een grote camperplek in de duinen, vlak aan zee.

Dinsdag 18 februari 2003

Het heeft vannacht flink gevroren, maar het is prachtig weer. Een strakblauwe lucht en geen wind. Om 11.15 uur begonnen we aan een fietstocht richting Etang d’Aureilhan. We stopten in het dorp om wat eetbaars voor tussen de middag te kopen en reden daarna over mooie fietspaden naar het meer. Daar aten we met uitzicht op het mooie meer en met de zon in ons gezicht ons lunch. We hielden een kleine siësta om van de zon te genieten en reden terug naar Mimizan-Plage.

Mimizan Plage

Op de boulevard keken we op een bankje naar de zee. Thuis dronken we thee en besloten toen door de duinen (die meteen achter de camper liggen) naar het strand te lopen. We liepen een heel eind langs zee. Het was heerlijk. Om 18.00 uur waren we terug en dronken een aperitief bij Aki en Theo. De totale fietstocht was 30 km (natuurlijk heb ik zadelpijn).

Woensdag 19 februari 2003

Het is vannacht gaan regenen en dat doet het nog steeds. Dat betekent dat we de terugtocht hebben aangevangen. Jammer, anders hadden we nog een dag kunnen fietsen. We dronken nog met z’n vieren koffie en gingen toen elk een ander kant op. Aki en Theo naar het zuiden, wij weer naar het noorden. We deden eerst nog wat boodschappen in Mimizan (ik kocht een kookboekje met recepten uit Les Landes als souvenir). Na de lunch reden we tussen de wijngaarden van Pommerol en ander bekende gebieden.

Nailhac

Om half zes parkeerden we in Nailhac op de “Ferme de la Jalovie”, waar we heel vriendelijk werden ontvangen. Het is een aire de service privé bij eendenmesters. Het ziet er prachtig uit. Het huis op de achtergrond in de breedte en links en rechts (als een H dus) stallen.

Donderdag 20 februari 2003

Het regent niet meer. Nadat we rosé, eigengemaakte rillette en eendenpaté hadden gekocht, keken we nog even bij de eenden. ’t Stonk behoorlijk en die eenden waren bange wezels. De herdershond was heel wat leuker, die wilde alsmaar rennen en spelen. We vertrokken even na tienen, deden onderweg boodschappen en tankten. Na de lunch reden we ineens tussen de sneeuw. De wegen waren goed schoon. We hadden van het uitzicht willen genieten vanaf de Puy de Dome. Helaas het laatste stuk weg was afgesloten en de aangekondigde navette reed niet.

Chatel de Neuvre

Dus vervolgden we onze weg. Om even over half zes parkeerden we in Châtel de Neuvre op de parkeerplaats van een heel oud kerkje hoog boven het dal van de Allier. Ooit kampeerden we een nacht op de camping beneden. We liepen even naar het dorp en naar de rivier en keerden terug naar onze heel mooie overnachtingsplek.

Vrijdag 21 februari 2003

Vannacht heeft het weer gevroren, maar daar hebben we in de camper geen last van gelukkig. We vertrokken om 10.00 uur met heel mooi weer uit Châtel de Neuvre, nadat we het kerkje van St. Laurent nog even bekeken hadden. Het was zulk mooi weer, dat we buiten konden lunchen. Het bleef prachtig weer, maar er lag nog overal ijs op plassen en sloten.

Bijna thuis

We stopten bij C.L.C. in St. Dizier om de handel van de kraan van de afvalwatertank te laten repareren. Dat duurde een uur. Daardoor waren we pas om 19.10 uur weer thuis. We vertrokken meteen weer om te gaan eten bij Renée Giri, die ons had uitgenodigd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *