zondag 12 juni 2011 (1)

Na een druk weekend met leden van het popkoor Binnenstebuiten, zijn we vanmorgen om 12.20 uur vertrokken voor onze tocht langs de Donau. Het was mooi weer (± 25°C.). Om 13.00 u. lunchten we in Montauville en daarna reden we via Selestad naar de grens met Duitsland.  Daarna reden we over de “Badische Weinstraße”, maar we zagen alleen maïs- en korenvelden. De drukte op de weg viel erg mee. Om 17.30 u. parkeerden we op de camperplaats van Emmendingen. We liepen naar het centrum en aten lekker buiten op een terras. Een hoofdgerecht (Schweinskotelet met tagliatelle en groente) en vooraf een rauwkostsalade met brood. Een groot glas witte wijn. Kosten € 25,= incl. fooi. Daarna liepen we iets verder om een ijsje als dessert te kopen. Terug bij de camper, hoorden we muziek. Er was een camperaar, die een klein draaiorgeltje bij zich had. Nico ging een foto maken en we hebben nog even gedanst en daarna gepraat met de mensen, dier omheen stonden. Om 20.15 u. waren we terug in de camper.

Emmendingen
Emmendingen

Maandag 13 juni 2011 (2)

Vannacht regende het steeds zachtjes. Om 11.10 u. vertrokken we met bewolkt weer. We reden nu over de “Deutsche Uhrenstraße” door het Zwarte Woud. Onderweg kochten we bij een kraam langs de weg prachtige aardbeien en sla. Om 12.00 u. dronken we koffie op de P “Dreitaler Blick”. Heel mooi uitzicht en een paar leuke ruige runderen. Het was de hele morgen wat spetterig weer. Om 12.50 u. liepen we onder de paraplu naar de Donauquelle (daar waar de Breg ontspringt).

Bron van de Donau
Bron van de Donau

We reden weer verder, lunchten onderweg en waren om 15.00 u. op de camperplaats bij het Schlosspark ion Donaueschingen. We dronken thee en liepen om 16.00 u. richting centrum door het park van het kasteel. We bekeken de St. Johanneskerk en daarna de Donauquelle. Ik probeerde het omhoog borrelende water te fotograferen. We liepen het centrum in en dronken koffie met kwarktaart (beetje droog) op een terras. We kochten een kaart, waar de hele Donau en alle bezienswaardigheden op staan. In dezelfde winkel vond ik ook nog groene wol voor het sprei, waar ik mee bezig ben. Om 18.00 u. waren we terug bij de camper. Het is de hele middag droog gebleven.

Nog minstens 2840 km te gaan.
Nog minstens 2840 km te gaan.

Dinsdag 14 juni (3)

Vanmorgen om 11.00 u. begonnen we aan de wandeling naar de Donau-samenvloeiing. We konden het niet vinden en kwamen langs een omweg weer in het centrum van Donaueschingen terecht. We kochten brood en haalden een wandelkaartje bij het toeristenbureau. We volgden nu uit het centrum de bordjes, maar die hielden ook weer op. Dus maar even gevraagd. We kwamen langs de plek waar de Donauquelle uitmondt in de Brichag. We volgden de rivier en kwamen op een punt waar een andere rivier zich erbij voegde. We dachten, dat we er waren. Maar nee, we moesten nog verder. Teruglopend bleek, dat we maar ± 500 meter van de camperplek waren, In totaal hebben we 1 uur en 3 kwartier gelopen! We lunchten en hielden verder een rustige middag. Route, lezen, haken. Van 16.00 – 17.00 u. regende het flink. Na het eten liepen we nog een rondje om de eendenvijver in het slotpark.

Woensdag 15 juni (4)

Om 10.10 u. vertrokken we uit Donaueschingen. We deden boodschappen bij Rewe. Koffiepauze om 11.00 u. We reden twee keer over een brug over de Donau. Om 11.45 u. waren we in Immendingen. We liepen naar de Donauversinkung. Raar gezicht, dat het water ineens niet meer stroomt, maar in de grond verdwijnt.

Donauversinkung
Donauversinkung

Iets terug bij de overdekte brug parkeerden we om te lunchen. Het spetterde een beetje. Om 14.00 u. stopten we bij de Knopmacherfelsen om van het uitzicht ( en de Donau) te genieten. Tien minuten later waren we in Beuron, waar een prachtige Holzbrücke over de Donau ligt en waar we de Gnadenkapelle bezichtigden, die bij het enorme klooster (wat we niet bezochten) hoort. Om 15.40 u. waren we in Sigmaringen. De weg erheen was smal, maar mooi en bijna steeds konden we de rivier zien. We dronken thee en liepen daarna naar het centrum. Ik kocht in de uitverkoop een badpak. Daarna liepen we naar het Hohenzollern Schloss. We kregen een rondleiding van een uur. Om 18.10 u. stonden we weer buiten, waar het nog steeds erg warm was. We kochten een lekker ijsje en liepen terug naar de camper. De tafel aan de buitenkant aangehaakt en lekker buiten gegeten. We gingen om 21.00 u. naar binnen.

Sigmaringen
Sigmaringen

Donderdag 16 juni (5)

Een heel warme dag vandaag. We namen water in en leegden wat nodig was. Om 9.45 u. vertrokken we uit Sigmaringen. We reden weer over kleine wegen. De “Oberschwäbische Barockstraße” en de “Deutsche Fackwerkstraße” o.a. We passeerden de Donau weer een paar keer en reden er ook langs. Hij wordt steeds breder. We hebben ook nog nooit zoveel daken met zonnepanelen gezien. Op huizen, maar vooral ook op grote schuren en stallen. Om 12.15 u. lunchten we buiten aan een grote stenen tafel iets voorbij Leipheim. We tankten in Gunzburg en reden door naar Donauwörth.  De parkeerplek daar beviel ons niet erg. We liepen het stadje even in over de brug over de Donau en zagen de rivier de Wörth in de Donau vloeien. Het stadje was aardig, maar wel erg “nieuw”. We liepen nog even de Münster binnen. Daarna verder tot Neuburg a/d Donau. Daar stonden we op een grote camperplaats direct aan de Donau. We begonnen met een groot glas limonade, want het was heel warm. Buiten in de schaduw uitgebreid de krant gelezen. Daarna lokte de Donau. Er was een leuk zandstrandje. Zwempak aan dus. De temperatuur van het water viel nogal tegen. Toen ik door was, vijf slagen heen en vijg slagen terug en toen vlug er weer uit. Terug naar de camper om eten te koken, maar buiten eten lukte niet. Er kwam opeens veel wind en een flinke regenbui. Om 22.00 u. spetterde het weer een beetje.

Neuburg an der Donau
Neuburg an der Donau

Vrijdag 17 juni (6)

We liepen vanmorgen eerst naar de bakker en daarna even naar het kasteel, waar we de kapel bekeken en de binnenplaats. Daarna naar het toeristenbureau. We liepen terug en lunchten en begonnen daarna aan een wandeling langs de Donau. Na ruim twee uur waren we terug. We vertrokken naar Kelheim. Daar waren we om 15.55 u. We zetten de camper op een enorm terrein aan de Donau, waar nog meer campers stonden. Wat later ontdekten we, dat dit niet de officiële camperplek was (maar die zag er ook heel vol uit). We boekten een boottocht voor morgen. Daarna wasten we onze haren en dronken buiten een glaasje port. De temperatuur is gezakt, daarom aten we binnen. Het heeft vanavond wat gespetterd.

Zaterdag 18 juni (7)

Het heeft de hele nacht geregend en vandaag overdag plensde het tot 17.00 uur. Om 9.35 u. vertrokken we met de m.s. Kelheim via de Donaudurchbruch naar Weltenburg.

Kehlheim
Kehlheim

Daar hadden we een pauze van 1,5 uur. We bekeken de kloosterkerk, dronken koffie met uitzicht op de Donau, liepen even de souvenirwinkel in, waar we twee leuke “gebak”-kookboeken kochten en daarna weer naar de aanlegsteiger. Het hoosde werkelijk. Om 11.45 u. vertrokken we weer; nu met de m.s. Renate. We aten aan boord en voeren via Kelheim het Altmühltal in. Jammer at het regende. In Riedenburg gingen we weer van boord. Nu hadden we 2 uur de tijd. We liepen naar het toeristenbureau om de weg te vragen naar het Kristalmuseum. Dat was de moeite waard (iets anders was met al die regen ook niet mogelijk). Om 16.40 u. vertrok de boot weer en voeren we terug naar Kelheim.

Donau bij Weltenburg
Donau bij Weltenburg

Zondag 19 juni (8)

Het weer was vandaag nog een beetje van slag. Veel buien en niet erg warm. We vertrokken om 9.40 u. uit Kelheim en namen een route over kleine wegen ten zuiden van Regensburg. We zagen een enorme haas in een aardappelveld. Na de koffie kwam er een sms van Annemarie, die wilde weten op welke temperatuur onze C.V. moest staan en of de computer uit moest. Vanaf 12.30 u. reden we weer langs de Donau. De weg heette “Straße der Kaiser und Könige”. Om 12.55 u. waren we op de camperplaats aan de Regensburgerstraße in Passau. We lunchten en besloten, dat we ons niet weer nat zouden laten regenen. We bleven in de camper lezen. Om 17.30 u. scheen opeens de zon. We gingen dus even een frisse neus halen en keken meteen waar de bushalte was.

Maandag 20 juni (9)

Om 10.03 u. namen we de bus naar Passau. Een gezellige, niet al te grote stad aan de samenvloeiing van 3 rivieren: De Inn, de Ilz en de Donau.

Passau
Passau

We dronken koffie in een aardige conditorei. Ik kocht nieuwe “gympen”, want de oude (die ik in Schotland had gekochte) waren lek. We gingen in de St. Stephansdom naar een orgelconcert. We liepen daarna naar het punt waar de drie rivieren bij elkaar komen en vervolgens weer terug richting Domplatz. We lunchten buiten op een terras. Erg lekker, maar we konden geen pap meer zeggen. We kochten het hoognodige (brood, melk, koffie) en namen de bus van 15.35 u. weer terug. Om 16.10 u. vertrokken we van de camperplaats en rede naar het verzorgingsstation bij het station. Voor € 3,= parkeergeld konden we water nemen en vuil water en WC legen. Om 16.45 u. reden we verder, maar aan de verkeerde kant van de Donau. Gelukkig was er nog een pont om ons naar de andere oever te brengen. We reden met behulp van de Tom-Tom door Linz en parkeerden om 19.00 u. op camping Grein (aan de Donau) in Oostenrijk. Na een boterham en een glas melk liepen we nog even langs het water.

Dinsdag 21 juni (10)

Weer heel mooi weer. We besloten nog een nacht bij te boeken. We liepen na het ontbijt naar de stad. We bezochten het stadstheater uit 1792. Wat was dat leuk. Een heel klein theater met ook nog een balkon. De “stalles”-stoelen konden met een sleutel op slot gedaan worden, die sleutel was meteen het “abonnement”. Er was een “poepdoos”, die alleen door een gordijn van de zaal gescheiden was. Verder allerlei toneelattributen.

Grein
Grein

We dronken koffie, deden een paar boodschappen, kochten kaarten en postzegels en gingen “thuis” lunchen. Daarna schreven we de kaarten. Om 15.00 u. vertrokken we voor de wandeling “Greiner Donaurunde”. Het was heel warm. Om 17.00 u. waren we terug. We kochten een ijsje en aten dat op het terras van de camping op (zicht op de Donau). We zetten de stoelen buiten en genoten van het lekkere weer (helaas twee keer een kort regenbuitje). Daarom aten we uiteindelijk binnen met alle ramen en deuren open.

 

Woensdag 22 juni (11)

Het was vandaag heel erg warm, 29,4 °C. Om 9.40 u. vertrokken we uit Grein. We stopten om 10.25 u. in Melk, dronken koffie en liepen naar de Stift Melk. Wat een pracht en praal. De bibliotheek leek wel wat op die in St. Mihiel. In de kerk (overal bladgoud) was een orgelconcert aan de gang.

Stift Melk
Stift Melk

Toen we alles bekeken hadden, liepen we de trappen van de Klostergasse weer af naar de benedenstad. We reden naar een parkeerplaats, waar we in de schaduw konden lunchen. Daarna verder langs de Donau tussen fruitbomen en wijnranken en veel hotelschepen op de Donau. Om 14.50u. waren we op de camperplaats van Kritzendorf. We vonden een plek bij een grote kastanjeboom, waar we lekker in de schaduw konden zitten. Het enige nadeel: we staan langs het spoort en er passeren veel treinen. Het voordeel: We kunnen elk half uur met de trein naar Wenen (15 min.). We zaten tot 21.15 u. buiten, toen begon het even te spetteren.

Kritzendorf
Kritzendorf

 

Donderdag 23 juni (12)

Lekker weer vanmorgen. Paraplu etc. In de rugzak en met de trein van 10.03 uur naar Wenen. We kochten meteen op het station een openbaar vervoerkaart voor 48 uur. Op de Stephansplatz boekten we een concert voor morgenavond in de Wiener Musikverein (het gebouw vanwaar uit elk jaar het Nieuwjaarsconcert wordt uitgezonden). We liepen naar het toeristenbureau voor een stadsplattegrond en info over de laatste trein terug morgen. Daarna dronken we koffie “Bei Mozart”; ein groser Braune und ein Cappuccino.  Vervolgens liepen we het museum Albertina in: Max Weiler; Monet bis Picasso (Die Sammlung Batliner) en heel mooi Dürer en Rubens. Daarna lunchten we bij “Wiener Wald”. We liepen de dom in en gingen met de lift omhoog om de grote klok te zien en het uitzicht over Wenen.

Wenen
Wenen

We kochten een boekje over Wenen. Daarna namen we de U-bahn naar de Opera. Pech: vandaag laatste rondleiding een half uur geleden. Het begon een beetje te spetteren. We keken waar we heen zouden gaan toen Theo belde: ze hebben een Pössl-camper gekocht. We namen de U-bahn naar het Prater. De kermis is een stuk groter dan 40 jaar geleden. We liepen naar het parkgedeelte en dronken wat fris op een terras. Daarna liepen we nog een eind door het park en vervolgens over de kermis weer terug naar de U-bahn. We kwamen net droog onder de grond. Met de trein van 19.08 u. weer terug en het regende nog steeds flink (hadden we de paraplu’s dus niet voor niets mee genomen).

Vrijdag 24 juni (13)

De hele dag droog vandaag en niet koud. Vanmorgen zijn we eerst boodschappen gaan doen bij de SPAR. Op de terugweg dronken we koffie in de bar op de hoek. Daarna gingen we met de trein van 11.32 u. naar Heiligenstadt en daarna met de U4 naar het centrum. Bij de Spaanse rijschool hadden we pech; vandaag alle rondleidingen vol. We boekten een Donaukanalrundfahrt met Wiener Schnitzel. De boot vertrok om 12.30 u. en we genoten met een glas Grüne Veltliner en een enorme schnitzel van het uitzicht. Om 14.00 u. legden we weer aan. We liepen naar de Hofburg, waar we de Silberkammer, het Sisi-museum en de Kaiserappartements bekeken. Daarna liepen we over de Graben, dronken iets op de Stephansplatz en liepen door de Kärtnerstraße op zoek naar een zwarte legging (ben ik vergeten mee te nemen). Daarna was het tijd om te eten. We kregen een flyer voor restaurant Zum Blumenstock. Zag er leuk uit, het eten was niet echt geweldig. Toen liepen we via de Kärtnerstraße naar de Ring en daarna naar de Musikverein, waar we in de gouden zaal een prachtig concert bijwoonden met als toegift de “Blaue Donau” en de “Radetsky mars”. Terug met de U4 en de S40 en om 23.25 u. waren we weer in de camper met heel moeie voeten en benen.

Musikverrein
Musikverrein

 

Zaterdag 25 juni (14)

We leegden vuil water en WC en namen nieuw water in en daarna vertrokken we om 10.45 u. uit Kritzendorf. We vroegen Tom-Tom een route zonder snelweg richting Orth. Dat lukte zonder een probleem. Om 11.50 u. parkeerden we in Orth a/d Donau.

Orth an der Donau
Orth an der Donau

We liepen naar het kasteel, waar ook informatie over het Nationalpark Donau-Auen voorhanden was. We haalden o.a. een wandelkaart. Terug in de camper kwam de fanfare (op een door een tractor getrokken kar) spelen. Na de lunch begonnen we aan een wandeling door het Nationalpark. We liepen tot we weer aan de Donau kwamen en dronken wat op het terras van restaurant Uferhaus. Terug in het dorp kochten we een ijsje, dat we op een bank in de zon opaten. Om 18.30 u. waren we terug.

 

Zondag 26 juni (15)

Het heeft vannacht geregend en vanmorgen was het bewolkt. Om 10.30 u. liepen we naar het Schlossinsel. Dat was erg leuk. Allerlei waterpartijen (oude Donauarm) met allerhande soorten (water)dieren. Uitleg over sporen e.d. Om 12.15 u. waren we terug. We dronken koffie en vertrokken om 13.00 u. uit Orth. Een kwartier later stopten we in Stopfenreuth onder aan de dijk. We lunchten en begonnen om 14.00 u. aan de Stopfenreuther Donauroute. Leuke wandeling. Om 16.00 u. waren we terug; we dronken wat en daarna even helemaal niets.

Maandag 27 juni (16)

Heel mooi weer vandaag. We vertrokken om 10.15 uur van ons plekje onder aan de dijk. Iets verder deden we wat boodschappen. Omdat we een brievenbus zochten (kaarten moesten gepost worden vóór de grens), stopten we in Hainsburg a/d Donau. We vonden er een leuk plekje aan de rivier met een bank om koffie te drinken. Om 11.30 u. reden we verder en een kwartier later passeerden we de Slowaakse grens. We reden met hulp van de Tom-Tom rechtstreeks naar de camping in het recreatiegebied Zlate Piesky in Bratislava. We werden vriendelijk ontvangen. Na de lunch stopte ik de was in de wasmachine. Nico spande een lijn en toen kon het drogen beginnen. We liepen het hele recreatiegebied over; ligweiden, zwemgelegenheid, waterskiën, waterfietsen etc. De campingplaatsen zijn  leuk, de gebouwen lichtelijk “Oost-Europees”. Geen deuren of gordijnen voor de douches. We genoten lekker van het mooi weer en aten buiten.

Dinsdag 28 juni (17)

Heel warm weer vandaag (29°C). Om 10.30 u. kochten we in de receptie kaartjes voor de tram. We liepen over de loopbrug naar de halte. En toen begon het wachten. Tram 4 kwam pas om 11.51 u. In het centrum haalden we eerst een stadsplattegrond bij de toeristeninfo. We liepen wat rond en zochten een restaurant. Dat lukt deze keer bijzonder goed. Een leuk terrasje bij Bistro “Petite Provence”. Daarna vervolgden we onze ontdekkingstocht door het oude centrum van Bratislava.

Bratislava
Bratislava

We liepen de St. Martina kathedraal binnen, waar de kerkschatten tentoongesteld waren. Wat verder bezochten we het apothekersmuseum, dat in de oude apotheek “De rode garnaal” was gevestigd. Mooie oude apothekerskasten vol met allerlei potten en flessen. Op hetzelfde kaartje mochten we ook nog het “Musee des Armes” in de St. Michaelstoren bezoeken. Boven keken we uit over de stad. We dronken wat op een terrasje en liepen daarna naar de Donau. Daar lagen weer enorme hotelschepen. We namen de tram van 17.15 u. terug. Thuis de stoelen buiten en een groot glas limonade. We aten buiten.

Woensdag 29 juni (18)

Na het water- en WC-ritueel betaalden we de camping en deden eerst bij Tesco een paar boodschappen. Daar vertrokken we om 11.00 u. Om 11.30 u. stopten we voor koffie op een parkeerplaats met uitzicht op een korenveld. Tot de lunch reden we over het platteland met veel koren- en maïs- en zonnebloemvelden. We zagen ook ooievaars op hun nesten zitten, waaronder een zwarte. We lunchten in Klizta Nema bij een oud kerkje, dat helaas op slot was. De hele middag heeft het geregend (soms erg hard). In Sturovo (vlak vóór de grens) haalden we nog wat euro’s uit de muur en we kochten kleding (2 bloesjes voor mij, 1 shirt en een korte broek voor Nico voor € 29,=). Om 16.00 u. passeerden we de Hongaarse grens midden op de brug over de Donau. Jammer dat het zo hard regende. Het landschap is heuvelachtig en zag er mooi uit. Om 17.10 u. reden we in Budapest over een brug over de Donau.

grens met Hongarije
grens met Hongarije

We zochten een camperplek uit het boek, maar vonden hem niet. We programmeerden Tom-Tom op camping Haller. Daar bracht hij ons feilloos heen. Om 18.00 u. parkeerden we daar en werden we bijzonder vriendelijk ontvangen.

Donderdag 30 juni (19)

Vannacht regende het en vanmorgen ook. Na het ontbijt zochten we eerst een bank om euro’s om te wisselen voor Hongaarse forinten. Daarna dronken we koffie in de camper. Vervolgens namen we tram 24, stapten over op tram 2 en reden naar het centrum van Budapest. We liepen eerst maar een beetje op goed geluk om een indruk te krijgen. We lunchten in Anna Café aan een tafeltje binnen, maar bijna op het terras. Daarna kochten we een presentje voor Renée en busjes paprika voor Annemarie en Maaike. Toen zochten we het beginpunt van de Hop-on/Hop-off bus. We deden de gele route, die door Pest en Buda ging. We stapten bijna aan het eind over op de blauwe route (een boottochtje over de Donau). Gelukkig zaten we binnen want het begon weer te regenen. Toen we uitstapten regende het nog steeds. We besloten daarom terug naar de camping te gaan en morgen ons geluk opnieuw te beproeven. Net terug onweerde het en om 22.30 u. waaide het hard.

Vrijdag 1 juli (20)

Het heeft de hele nacht hard gewaaid en de temperatuur is behoorlijk gedaald. We namen om 11.45 u. tram 24 en tram 2. We stapten een halte eerder uit als gisteren en waren toen bij de markthal. Dat was erg leuk. We slenterden langs de stallen met groente, prachtig fruit, veel paprika en op de galerij schitterend borduurwerk, lederwaren en souvenirs. Ik kocht paprikaolie en voor Jara en Gwen een Hongaars houten poppetje, met een pen erin. We kwamen langs een wol-winkel waar ik nog wat wol kocht voor het groene sprei. We lunchten in een klein zaakje, waar mensen even kwamen eten of dingen afhalen. Pizza Hawaï; erg lekker. Daarna liepen we naar de halte van de Hop-on/Hop-off bus om de rode route te doen. We stapten uit op nr. 10 (de burchtheuvel) en liepen rond in het Buda-stadsdeel. We bezochten de Matthiaskerk en het Vissersbastion.

Vissersbastion
Vissersbastion

Prachtige uitzichten over de Donau richting het Pest-stadsdeel. We dronken wat en namen de rode bus tot nr. 11: De Citadel. Nog mooiere uitzichten: nu van de beide stadsdelen. Daarna de rest van de rode route. We liepen daarna naar de St. Stephansdom. Schitterend en er was een mis aan de gang, die we een tijd gevolgd hebben. Het zingen klonk mooi. Daarna liepen we naar de tramhalte aan de Donau. Om 19.45 u. waren we “thuis”.

Zaterdag 2 juli (21)

Na de koffie liepen we om 11.30 u. naar de metro. We stapten uit op station Opera (aan de oudste Europese metro met heel mooie kleine stations). We gingen met de lift omhoog in de toren van de St. Stefansdom. We hadden een geweldig uitzicht over Budapest. Weer beneden zochten we een lunchplekje. Dat vonden we bij Coffee and Co, We aten een ciabatta met rauwe ham en kaas en tomaat. Daarbij een caffe Americano. Daarna reden we met de metro naar de thermaalbaden van Széchenyr. Dat was heerlijk. Baden van 37°C en 40°C, maar ook 20°C! En ook buitenbaden van 38°C met allerlei massagestralen. De sauna hebben we niet geprobeerd.

metrostation Budapest
metrostation Budapest

Vervolgens reden we met de metro terug naar de Opera. Daar kregen we een rondleiding door het schitterende gebouw en als toegift 2 aria’s gezongen door een sopraan. Daarna liepen we door het park richting Donau, maar we namen eerst nog een lekker ijsje op een gezellig plein. Om 18.00 u. waren we terug op de camping. Nico zette de stoelen buiten en ik deed de natte zwemspullen in de wasmachine.

 

 

Opera Budapest
Opera Budapest
Uitzicht op Pest
Uitzicht op Pest

Zondag 3 juli (22)

De was van het droogrek gehaald, water en WC en daarna de camping betaald. Veel excuses van de camping eigenaar voor het vervelende gedrag van drie Engelse meisjes. We vertrokken met de belofte zeker op camping Haller terug te komen als we nog eens in Budapest zouden zijn. Het was bewolkt, maar niet koud. Na 50 km. dronken we koffie bij Ivancsa. Om 12.45 u. reden we weer over een brug over de Donau nu tussen Dunafölvas en Solt. In Solt deden we boodschappen bij de SPAR en we lunchten er meteen op de parkeerplaats. Om 14.00 u. reden we verder langs veel zonnebloemvelden en af en toe ooievaars. Het was 23°C. Om 16.00 u. stonden we voor de pont bij Mohacs. We moesten betalen bij een kantoortje. Een half uur later reden we de grens met Kroatië over. Paspoortcontrole en de douanier wilde in de camper kijken. Pure nieuwsgierigheid; hij vond hem mooi. Overal werd het graan geoogst. De zon scheen; kortom zomer. Om 17.00 u. stopten we in Ceminak om wat te drinken. Het was 18.00 u. toen we na even zoeken parkeerden bij het bezoekerscentrum van het Nationale Park Kopacki Rit in Copacevo. Het bezoekerscentrum was al dicht, maar we wandelden even langs het water. Mooie waterlelies, riet en overal kikkers; bruine, groene en bruin/groene. Om 21.00 u. spetterde het heel even.

Maandag 4 juli (23)

Een heel leuke dag. Vanmorgen liepen we naar het infocentrum en boekten we een tochtje met een bootje. Leuke engelsprekende gids. We zagen veel reigers, aalscholvers, schildpadden en zelfs de white-tailed eagle. Op de heen- en terugweg naar de boot weer heel veel kikkers.

Kopacki Rit
Kopacki Rit

We waren om 12.20 u. terug en dronken koffie. Daarna vertrokken we en reden per ongeluk over een heel smalle dijk, waar we niet verder konden. Er waren allerlei tractoren aan het maaien, die keurig voor ons opzij gingen. Een man legde ons uit waar we waren en hoe we de juiste weg konden vinden. We lunchten op een leuke plek met een overdekte picknicktafel.  We reden naar Tilwesi Dvorac, waar een kasteeltje en een oude villa stonden, waar vroeger de Habsburgers en later Tito gebruik van maakten als ze gingen jagen. Dat viel een beetje tegen. Om 15.40 u. reden we verder.

lunch
lunch

In Osijek stopten we even bij een FIAT-garage, omdat de ruitensproeier het niet meer deed. Er bleek vuil in het slangetje te zitten. We namen bij de bank wat Kuna’s op en tankten in Vukovar. Daar zagen we nog veel kogelgaten in de huizen en kapotte gebouwen. We bezochten het Memorial. Triest al die graven met als datum 1991. Om 18.30 u. stopten we in Sarengrad, waar we een plekje vonden bij een zeer eenvoudig restaurantje aan de Donau. We konden er niet eten, maar dronken er een glas plaatselijke wijn. Gezellig gepraat met de zoon van de eigenaar. Hij stelde ons toch voor wat te eten te maken. Dat was heerlijk. We kregen speciale boompaddenstoelen met een tomaat/komkommersalade (uit eigen tuin) en plakjes droge worst en brood. Daarna bracht hij ons nog een schaaltje fruit uit eigen tuin. We kochten ook nog een fles wijn. Samen met de wijn, die we als aperitief hadden gedronken en de wijn bij het eten: HRK 170,=. Een bijzonder geslaagde avond.

Restaurant Sarengrad
Restaurant Sarengrad

Dinsdag 5 juli (24)

Het was erg warm vandaag. Meer dan 30°C. We vertrokken om 9.30 u. uitgezwaaid door de zoon. We reden door een vriendelijk, groen, heuvelachtig landschap. In Ilok deden we boodschappen. Om 10.05 u. waren we aan de grens met Servië. Paspoortcontrole en weer binnen kijken. De douanebeambte was een jonge vrouw, die de camper erg mooi vond. We reden door niemandsland en om 10.10 u. waren we bij de Servische douane. Weer paspoortcontrole, groene kaart. Waar gaat u heen? Daarna nog een andere douanebeambte, die wilde weten of we iets aan te geven hadden. Om 10.20 u. reden we verder. Een kwartier later dronken we koffie bij Cerevic. Het was 31°C. De huizen zien er iets beter uit als in Kroatië, maar de wegen zijn beduidend slechter. De aanwijzingsborden soms half weg, of ondergekladderd of ze ontbreken helemaal. Om 12.35 u. lunchten we in Stara Pazova. Om 14.00 u. parkeerden we in Belgrado aan de Donau. Ik legde de parkeerwacht uit, dat we eerst geld moesten wisselen op de bank. Hij meldde, dat hij het eerste half uur niet meer langs zou komen. Daarna probeerden we aan de weet te komen, waar een camping was. Iedereen was erg aardig en behulpzaam. We kwamen uiteindelijk terecht op Auto Camp Dunav (± 13 km. buiten Belgrado). Te ver om naar de stad te gaan vonden we. (’t Had wel gekund, er was een bushalte aan het eind van de weg naar de camping, ongeveer 800 m. lopen). We besloten er een rustige middag van te maken buiten onder de luifel. We aten buiten. We hadden ook hier uitzicht op de Donau. De toiletten en douches zijn wel schoon, maar oud en het lekt hier en daar.

Woensdag 6 juli (25)

De wegen leken vandaag we op een gatenkaas. Overal bobbels en gaten. Nadat we de WC hadden geleegd en water gevuld (afvalwater kon niet) betaalde we de camping en kregen nog informatie mee over de Donau in Servië en campings. We kunnen hier niet wild kamperen; we krijgen een soort formuliertje in ons paspoort, waaruit blijkt waar we geweest zijn. We vertrokken om 10.45 u. en hadden een heel uur nodig om Belgrado te rijden. Slecht wegdek, druk ongeorganiseerd verkeer, lelijke flats, maar ook een mooi groot park en bomen in de straten. In Brestovic kochten we op een fruitmarktje 3 kg vruchten (perziken, nectarines en abrikozen) voor € 1,60.

markt
markt

Om 13.30 u. lunchten we langs weg 24. We deden in Klenovik een paar boodschappen in een heel kleine winkel. We reden even verkeerd bij Drmno, maar daardoor zagen we een heel mooi kerkje en overlijdensberichten opgeplakt aan de lantaarnpalen.

Drmo
Drmo

Bij Klicevac fotografeerde Nico een enorme (bruinkool?)mijn. Bij Ram kwam het uitzicht op de foto en daarna bij Gulobac het kasteel aan de Donau, die daar 7 km. breed is. Om 16.50 u. parkeerden we op kamp Toma op nog geen 3 meter van het water. Er was niemand, alleen twee kleine tentjes, die van Nederlanders bleken te zijn, die naar Istanboel fietsen. We hebben heerlijk aan het water gezeten tot 21.00 u. Toen kwam de beheerder geld halen. Schitterend uizicht (net een Zweeds meer).

Brnjica
Brnjica

Donderdag 7 juli (26)

Een heel warme dag. De hele dag met de airco aan gereden. We vertrokken om 9.35 u. en reden langs de Donau door een bergachtig gebied. Veel steenslag. Inhaalmanoeuvres waar je koud van werd en 20 onverlichte tunneltjes. Om 10.15 u. kochten we op een fruitmarktje in Donji Milanovac 500 gram tomaten voor € 0,20. Daarna nog boodschappen en langs de toeristeninfo, die ons sterk afraadde om wild te kamperen. We dronken (Turkse) koffie op ene terras ( € 0,50 per kop). Om 11.20 u. reden we verder. Een half uur later stopten we om de “Iron Gate” te bewonderen. We dronken daar meteen onze eigen koffie. Wat verderop was nog een leuke picknicktafel met een schitterend uitzicht. Daar lunchten we.

Donau
Donau

Toe we verder gingen overreden we bijna een overstekend schildpadje. Omdat we nog een nacht camping moesten betalen, namen we nog RSD 2000,= op . We stopten om 14.30 u. bij de camping van Brza Palanka. Die was gesloten (volgens de restauranthouder zou die om 15.00 u. weer opengaan). We vonden hem niet zo bijzonder en besloten naar camping Borsko Jezero (uit de infofolder) te gaan. Ook gesloten tot 16.00 u. en geen erg vriendelijke mensen. We liepen erover: wat een ellende en wat een troep. Je kon er geen kat aan z’n staart door trekken. We reden dus terug naar Brza Palanka. Om 17.50 u. nog steeds gesloten. We parkeerden op de brede strook voor de camping met uitzicht op de Donau.

Brza Palanck
Brza Palanck

We zetten onze stoelen buiten in de schaduw van de camper. We aten buiten en gaven een boterham aan twee zielige kleine hondjes. Om 21.00 u. gingen we naar binnen. 21.45 Werd er geklopt: receptie!. Hij was kennelijk bijgekomen uit z’n roes; z’n ogen waren nog erg klein. Of we stroom wilden: nee. Toilet: nee. Hij moest er van zuchten en riep toen: Good Luck. We mochten voor niets blijven waar we waren.

 

Vrijdag 8 juli (27)

We werden vroeg wakker van de warmte. Om 8.05 u. vertrokken we naar de benzinepomp om onze laatste dinars op te maken (overgehouden omdat we de camping niet hoefden te betalen). Het was er erg druk. Om 8.20 u. reden we weg uit Brza Palanka. Om 9.30 u. waren we aan de grens met Bulgarije. Douane en politiecontrole. Een (verplicht) vignet kopen duurde tot 9.55 u. Daarna reden we meteen over een weg, die meer gaten dan asfalt had. We zagen ook karren met paarden of ezels ervoor.

vervoermiddelen
vervoermiddelen

In Bregovo tankten we vol bij een heel aardige vrouw, die wel euro’s wilde.  Om half elf dronken we koffie met uitzicht op een mooi korenveld. Een half uur later zochten we in Vidin een bank en vonden een automaat recht tegenover onze parkeerplaats.  Om half twaalf reden we weer langs de Donau slalom tussen alle gaten in de weg. We aten om 13.00 u. aan weg 11 voorbij Lom. We zagen enorme velden met zonnebloemen. Het landschap is heuvelachtig en mooi, maar de wegen erbarmelijk. Om 14.30 u. deden we boodschappen bij de Penny Market in Kozloduj. We probeerden informatie te krijgen over campings. Die zijn er niet. De verkeersborden zijn moeilijk te begrijpen en ontbreken soms. We reden af en toe ergens zonder te weten waar we precies waren. Op de kaart had ik een dorpje gezien aan een doodlopende weg vlak bij de rivier. We kwamen op een brede parkeerstrook vlak voor een café terecht. Binnen vroeg ik of we daar mochten overnachten. Geen enkel probleem. We hadden net het luik open toen de man naar z’n auto liep en gebaarde, dat ik moest instappen en Nico hem volgen. Hij bracht ons over heel smalle paadjes naar een prachtige plek direct aan de Donau. We bedankten hem en dronken buiten limonade en daarna wijn. We aten ook buiten.

Dolni Vadin
Dolni Vadin

 

Zaterdag 9 juli (28)

We werden vanmorgen om 8.00 u. min of meer gekookt wakker. Het was 30°C in de camper. We ontbeten buiten in de schaduw en verplaatsten de camper naar een plekje onder bomen (het paste maar net). Daarna maakten we er een luie rustdag van. We hebben de hele dag zitten lezen. Het was ook veel te warm om iets anders te doen. In de middag kwam er opeens een man bij ons staan. We begrepen helemaal niets van hem. En hij bleef vlakbij. We liepen naar een visser, maar die sprak alleen Bulgaars. Hij belde zijn dochten, die een beetje Engels sprak. Maar uiteindelijk leverde dat niets op. De man ging na verloop van tijd weg, maar kwam later nog eens terug. We negeerden hem maar. Op een ogenblik vertrok hij toch. We besloten, dat het een simpele van geest was. We bleven na het eten tot donker buiten en hoorden alleen de kikkers.

wie begrijpt dit?
wie begrijpt dit?

Zondag 10 juli (29)

Alweer zo heet. Om 8.50 u. vertrokken we over alweer kuilen en gaten. Alles is oud en verwaarloosd. Tussen Gigen en Guljanci opeens een volmaakt goede asfaltweg. Bij Cerkovice dronken we koffie. We raakten weer van de juiste weg af, omdat er een (dwang)pijl naar rechts stond, die we (bleek later) hadden moeten negeren. Dat was nadat we in Nikopol boodschappen hadden gedaan. We lunchten in Sistov in een leuk parkje naast een prachtige kerk (die gesloten was). Bij een stalletje kochten we een meloen en appelen. Daarna om 13.30 u. weer verder. Om 15.30 u. waren we in Nikolovo, waar een kampeerplek zou moeten zijn volgens de kaart. We kwamen bij een leuke bistro aan het meer, waar veel parkeerplaats was. We dronken wat en informeerden naar de kampeerplaats. De kampeerplek was aan de andere kant van het meertje, maar er was niets. Alleen een strook gras. Volgens de serveerster was het beter op de parking te blijven, want dat was ook verlicht. We zetten dus de stoelen in de schaduw en lazen en puzzelden. Om 18.30 u. gingen we eten bij de bistro. Erg lekker; schnitzel met frites, een glas chardonnay en een coupe ijs (LEV 23,00/€ 11,73; fooi LEV 3,00/€ 1,53) voor 2 personen. In de camper eerst alles tegen elkaar open gezet. Het was om 22.45 u. nog 27°C binnen.

Nikolovo
Nikolovo

 

Maandag 11 juli (30)

We waren erg vroeg wakker en besloten om 6.15 u. op te staan om te voorkomen, dat we weer in een oven lagen. Een uur later vertrokken we. Je zou hier de prachtigste veldboeketten kunnen plukken, omdat de bermen niet gemaaid worden. De weg is daardoor soms wel een meter smaller. Om 9.15 u. dronken we koffie in Silistra op het parkeerterrein van de ferry. We kregen te horen, dat de ferryboot niet ging. We moesten naar de pont in Silistra. Om 10.10 u. werden we door de douane gecontroleerd. Toen naar het kantoortje voor de wegenbelasting en daarna naar de pont. Daar moesten we aan een loket een kaartje kopen voor de overtocht. Dat moesten we betalen in Roemeense Lei. We hadden alleen Bulgaarse Lev en Euro’s. Dat ging niet. Wisselen bij een bar. Bleek niet genoeg te zijn. Nog meer wisselen (nu bij een restaurant). En ja hoor, eindelijk een ticket. De pont dwars op. Dat ging maar net zonder schade aan uitlaat of trapje. Om 11.05 u. waren we aan de overkant in Roemenië.

Roemeens vervoermiddel
Roemeens vervoermiddel

In Calasari wisselden we bij een bank euro’s om voor lei. De gebouwen zien er hier beter uit en we zagen parkjes en speelplaatsen. Na de lunch zagen we weer veel ooievaars met jongen op hun nesten zitten. Ik probeerde in een paar kleine winkeltjes melk te kopen, maar ze hadden allemaal alleen yoghurt. Om 15.40 u. reden we camping Donaris ten zuiden van Braila op. Een klein camping in een boomgaard achter een restaurant. Het sanitair is wel heel erg oud. We zaten lekker buiten in de schaduw (evengoed 32°C) en besloten te eten in het restaurant. Er dreigde onweer. Bij de eerste spetters ruimden we alles op en sloten alle ramen en luiken. We renden naar het restaurant. Net op tijd. We zaten buiten onder het afdak op het terras, maar moesten naar binnen vluchten. Een ware wolkbreuk. Binnen was het jammer genoeg erg warm en de decoratie niet geheel onze smaak. Het eten was heel lekker: varkenshaas met gebakken aardappelschijfjes en paddenstoelen,  een fles pinot-noir (de helft mee naar de camper) voor  72,00 Lei (incl. fooi). = € 18,00. In het restaurant ontdekten we dat het in Roemenië een uur later was.

Dinsdag 12 juli (31)

Beetje rare dag vandaag. We vertrokken om 8.45 u. = 9.45 u. en deden boodschappen bij Carrefour in Braila. Daarna richting Galati, waar we met de pont over de Donau moesten om naar de Delta te rijden. Om 11.15 u. stonden we in der rij tussen de vrachtwagens. Er bleek een probleem te zijn: één van de ponten was kapot. Na verloop van tijd mochten we tussen de vrachtwagens uit naar voren rijden. Bij het kantoor kocht een ticket en daarna moesten we nog steeds wachten. Het was ontzettend heet. Om 13.00 u. stonden we eindelijk op de pont en konden we kijken naar “de film Roemeens pont-laden”. Wat een gehannes. Om 13.15 u. vertrok de pont eindelijk en om 13.35 u. reden we eraf. Tien minuten later vonden we een heel leuke lunchplek met picknickbanken met een dakje erboven aan een meer. Er was ook nog een pomp.

lunchplekje
lunchplekje

Om 14.35 u. reden we verder en zagen veel huizen met zinken daken en mooie versieringen. Om 15.15 u. begon het hard te waaien en het bliksemde. Even later regende het hard. De straten veranderden in modderrivieren, die enorm hard stroomden. Er waren plassen zo breed als de weg. Om 16.30 u. parkeerden we op camping Lac in Murighiol. We werden aardig ontvangen en boekten meteen een excursie door de Delta voor morgen. Na het eten liepen we een uur door Murighiol. Alleen de hoofdstraat is geplaveid. We zagen nog heel oude langwerpige huizen met rieten daken en mooie versieringen.

Regenbui
Regenbui
Murighiol
Murighiol
Murighiol
Murighiol

Woensdag 13 juli (32)

Vanmorgen stonden we om 5.15 uur naast ons bed. Om 6.00 u. vertrokken we met Octavian Glodian in z’n oude Dacia, die bijna uit elkaar valt, samen met een Oostenrijks stel naar z’n boot voor een excursie door de Delta. Wat was dat geweldig. We hebben vier uur gevaren en een enorme hoeveelheid vogels gezien. Kwak, ijsvogel, scharrelaar, jonge kwak, hop, pelikaan, ralreiger, zilverreiger, bruine kiekendief, waterhoen, purperreiger, waterkastanje, dotters, waterlelies, zwarte ibis, schildpad, ooievaar.

boottocht in de Delta
boottocht in de Delta

Om 10.15 uur waren we terug en dronken koffie met de Oostenrijkers. We wisselden e-mail adressen uit voor de foto’s. Om 11.30 uur betaalden we de rest van de excursie (we hadden onderweg besloten geen 30, maar 50 km. te varen) en ik deed de was in de machine. De Fransen naast ons nodigden ons uit voor een aperitief. Dat hadden we beter af kunnen slaan. Een veel te praatgrage man en een beetje onverzorgde mensen. Ik durfde bijna niet uit het glas te drinken. Na de lunch bleven we de hele middag buiten in de schaduw, maar Nico is toch verbrand. Na het diner (buiten) zochten we binnen een route uit.

Pelikaan
Pelikaan

 

Pelikanen
Pelikanen

Donderdag 14 juli (33)

Na het water- en Wc-ritueel namen we afscheid van Lili Lodian en haar zoontje Christian en begonnen we om 9.15 u. aan de weg terug naar huis. We zagen onderweg een ganzenhoedster in de berm van de weg. We reden naar Slava Ruska, waar in een deel van dorp de tijd heeft stilgestaan, alhoewel er een heel grote goed onderhouden kerk staat. In Slava Cercheza kocht ik in een klein winkeltje brood. We zagen veel oude huizen met golfplaten daken en af en toe een paar nieuwe felgekleurde huizen. Stukken land, die nog met de hand bewerkt werden en de hele grote graanvelden met modernere machines. Af en toe een koe of een paard aan een touw langs de weg. Overal kleine winkeltjes en barretjes. Vlak land met graan en zonnebloemen en maïs. Opeens zagen we een lepelaar staan. We reden tussen Vadu Oii en Giurgeni over de tolbrug voor de laatste keer over de Donau. Bij een Petrom benzinestation kochten we nog 7 dagen wegenbelasting erbij. Tussen 13.20 – 14.00 u. lunchten we in Teindarei. Daarna verder over een weg met aan elke kant een brede vluchtstrook, maar zonder vangrails in het midden, die als 4-baans weg werd gebruikt. We stopten nog een keer om wat te drinken, we gaven de auto ook nog brandstof en daarna stopten we bij het Monastère Ciolanu.

Ciolanu
Ciolanu

We trokken lange broeken en een shirt met mouwen aan en gingen door de poort. Er was een oude monnik en een jongen van ±15 jaar. We mochten gaan kijken. In een hokje met plaatjes en boekjes zat een oude non, die niet erg toeschietelijk was. We maakten foto’s en de oude monnik wenkte ons. Hij deed het deel achter het altaar open en we moesten meekomen. Het was prachtig. Hij liet ons ook vol trots het gebedenboek zien, waarvan de kaft prachtig bewerkt was. Ondertussen zat de non luid te mopperen, ze was het er kennelijk niet mee eens. We maakten nog wat foto’s en wilden wat plaatjes bij haar kopen. Ze deed nijdig de deur van het hokje op slot. ’t Mocht alleen via het loket. Ik moest 3 Lei betalen en gaf er 10. Ze mocht de rest houden, maar ze gaf er toch 7 terug. Ik gaf haar er daarna 5, die ze toch maar aannam. De jongen liep nog even met ons mee en ik gaf hem 10 Lei voor z’n “hulp” (2 woorden Engels). Hij liep meteen blij weg. We zetten de camper voor de nacht op een plek iets verder op de parkeerplaats.

Vrijdag 15 juli (34)

Alweer een heel leuke dag. Het was wel weer heel heet (±36°C). Vanmorgen om 7.15 u. hoorden we opeens zingen bij het klooster. We trokken snel kleren aan en liepen naar de kerk. Er was een orthodoxe mis aan de gang. De priester in het achterste deel, waar we gisteren gekeken hadden. Steeds het gordijn en het deurtje open en dicht, kaars of licht aan en uit. Veel wierook en veel kruistekens. En alles gezongen door mannen, ook de lezingen. Heel bijzonder. Om 8.15 u. was het afgelopen. We gingen terug ons wassen, scheren en ontbijten. Er kwam een herder met koeien achter langs de camper. Ze liepen over het kerkhofje de heuvels in. Om 9.30 u. vertrokken we en we reden door een prachtig dal en langs de rivier de Buzau. In de berm zat een vrouw te spinnen. Ik maakte een foto van de kerk van Nehoiu. Om 10.45 u. dronken we koffie boven het stuwmeer van Siriu. Wat verder een foto van het viaduct van Siriu, waar we ven later overheen reden. De bergen waren prachtig. Wat opmerkelijk is in Roemenië is dat elk huis is omgeven door hekken. Om 11.45 u. waarschuwde een auto achter ons met knipperlichten. We verloren water rechts achter. De dop was uit de watertank gerammeld. Niets ernstigs dus. We stopten om 12.00 u. in Prejmer om nog wat geld te wisselen. Dat duurde een eeuwigheid. Veel papier, veel stempels. Voor 100,00 € kreeg ik 419,50 Lei. We parkeerden iets verder en bezochte de versterkte kerk Tartau. Prachtig. We klommen naar boven en liepen door de verdedigingsgang met de schietgaten en gaten om het olie door te gooien. De kerk zelf was heel eenvoudig.

Tartiau
Tartiau

Daarna kochten we brood en een lekkere brood-krakeling; we lunchten en reden om 14.00 u. verder. De kerk van Faganas met z’n “gouden” koepel kwam ook op de foto. Om 15.45 u. stopten we in Sambata de Jos bij de fokkerij van de Lipizaner paarden. Daar kregen we een rondleiding langs de boxen waar de hengsten in stonden en later buiten bij de troep merries met veulens. Heel leuk. Een uur later reden we weer tot we om 17.15 u. stopten op camping “De oude wilg” in Carta. We moesten in het dorp wel eerst onder een loshangende elektrakabel door. Op de camping kregen we eigengemaakte likeur als welkomstdrankje.

 

Sambata de Joa
Sambata de Joa

Zaterdag 16 juli (35)

Toen we buiten zaten te ontbijten zagen we dat we een lekke achterband hadden. De eigenaresse van de camping legde ons uit waar we hem konden laten plakken. Een garage van ± 40m2. Allemaal oud spul, maar het werkte wel en ze wisten goed waar ze mee bezig waren. Na een half uur was de band gerepareerd en het wiel weer gewisseld. Kosten 30 Lei. Terug in het dorp zagen we mensen met boodschappen uit een vierkant “hok” komen. Het bleek een winkeltje te zijn. We kochten brood, fruit e.d.

Winkel
Winkel

We dronken koffie en genoten van de zigeuner buren. Zij met haar handen in haar zij scheldend op haar man, die rustig in het gras bleef liggen. Van 14.00-16.30 u. zaten we binnen vanwege een onweersbui. Daarna dronken we buiten wat en nam ik een lekkere douche. Nico was vanmorgen na het banden wisselen al geweest. Om 19.00 u. gingen we eten in het huiskamer restaurant van de camping eigenaren. Er waren nog twee andere gasten. Het was heerlijk. Eerst Palinka op abrikozen, daarna meloen met ham. Vervolgens varkensvlees, gebakken aardappelen, paar sperziebonen, salade. Rosé wijn. Dessert: ijs met bosbessen en yoghurt van groene noten. Toen we terug liepen bleven we even praten met een Duits stel (die ook op de camping in de Delta hadden gestaan gelijk met ons). Zij raadden ons een mooie tocht aan voor morgen. Dat gaan we dus doen.

camping Carta
camping Carta
Carta
Carta

Zondag 17 juli (36)

Vannacht sliepen we voor het eerst sinds tijden weer met een pyjama. Om 8.00 u. vanmorgen vertrokken we voor een rondrit naar het zuiden. Het was een beetje heiig. Om 8.40 u. reden we langs de rivier de Olt en kwam de zon door. Om 9.30 u. waren we bij het Monastir Cozia. Het was er heel druk en er was een dienst aan de gang. We besloten terug naar de camper te gaan en eerst koffie te drinken in de hoop dat daarna de dienst afgelopen zou zijn. Nee dus. We bekeken de buitenkant en het bijbehorende museum. We liepen de voorste hal nog een keer in, maar het was zo druk dat we van de rest niets konden zien.

Cozia
Cozia

Om 10.45 u. reden we verder. In Ramnico Valcea deden we boodschappen bij een Intermarché. We reden weer verder en constateerden, dat alle wat oudere vrouwen rokken en hoofddoeken dragen. Bij Piatra maakte ik een paar foto’s van nog oude huizen en de hooioppers. We lunchten in Curtea de Arges en zochten de twee kerken. De eerste (St. Dimitri) was op slot. De tweede vonden we niet. Een eind verder stond een kleine houten kerk. Daar was een trouwerij aan de gang. We klommen steeds hoger de bergen in.

Bergweg
Bergweg

Langs het grote meer was het heel druk met Roemen die barbecueden. Helemaal boven op de pas was het uitzicht geweldig. Toen we uit de tunnel kwamen lag het dal helemaal in de mist. Om 17.00 u. waren we terug op de camping. We praatten een tijdje met de “overburen”. Dronken buiten een glas wijn en aten daarna lekker buiten. Om 21.00 u. naar binnen, de temperatuur is iets gedaald.

Maandag 18 juli (37)

Weer heel erg warm vandaag. We leegden de WC en namen water in (we hadden helemaal niets meer). We betaalden de camping en ons diner van eergisteren en vertrokken om 10.30 uur. We reden eerst naar Sibiu, waar het niet meeviel om een parkeerplaats te vinden. We liepen naar het historische centrum. Het zag er allemaal leuk uit, maar ook veel oud. Ook hier veel gekleurde huizen.

Sibiu
Sibiu

We bekeken de Drievuldigheidskerk. Een prachtige orthodoxe kerk met ook hier geweldige schilderingen. We lunchten in de gezellige hoofdstraat (spaghetti carbonara) en slenterden toen weer verder met een hoorntje ijs. We kwamen bij een stuk oude stadsmuur met twee torens. Daar waren de “Gesellen” of “Compagnons” aan het werk. We klommen de toren in en bekeken de foto’s van hun werkzaamheden. Via het grote plein liepen we terug naar de camper. Het was binnen 41,8 °C. Op zulke momenten zijn we blij dat we een goede airco hebben. Om 15.30 uur reden we zonder problemen de stad weer uit. Een half uur later stopten we om te tanken. Rond Sebes waren er nogal veel industrieterreinen, daarna reden we door een heel breed dal, met niet al te hoge bergen, maar helemaal zonder bomen. De A3 ten zuiden van Cluj-Napoca was geweldig goed en de uitzichten prachtig.  Om 18.40 u. waren we op camping El Dorado in Gilau. Een veel grotere camping dan de vorige, met heel mooi sanitair. Wel veel opschriften met voorschriften. We zaten lekker tot 21.15 u. buiten.

Dinsdag 19 juli (38)

Voor we vertrokken kocht ik brood en ansichtkaarten. We leegden de vuilwatertank. Om 10.10 u. waren we weer onderweg. Het landschap was heel mooi. In Almasu zagen we een kar met een hele zigeunerfamilie erop. In Baica fotografeerde ik een heel oud kerkje.

Baica
Baica

Om 13.00 u. lunchten we in Mestea can op een parkeerplaats, waar betonnen tafeltjes en stoeltjes stonden. We voerden er een van vele zwerfhonden. Onderweg nog boodschappen in een magasin-mixte en toen naar Gherta Mica om de blauwe huizen te kijken. Ze zijn er niet meer, allemaal vervangen door nieuwbouw. We reden terug naar het meer van Calinesti, waar we een leuke overnachtingsplek vonden. Het pad erheen was wel heel erg smal. We zetten onze stoelen aan de oever en lazen onze boeken. Daarna barbecueden we tot het begon te rommelen en te spetteren. Alles opgeruimd en toen werd het weer droog. We zaten lekker buiten, toen een van de mannen, die de hele dag had staan vissen ons vroeg of we wat kwamen drinken. Hij vertelde, dat hij een vergunning heeft om te vissen en voor een stuk grond aan de oever. Daar heeft hij een groot soort schuilhut gebouwd, waar hij in eet en slaapt als hij komt om te vissen. Terwijl we er waren ving hij een vis, die we hebben gekregen. Hij heeft hem (op mijn vraag) ook schoongemaakt. Om 23.00 u. gingen we terug naar de camper met een uitnodiging om morgen bij hem thuis langs te komen. Dat gaan we maar niet doen. Hij is werkeloos en z’n vrouw had de palinka mee naar huis genomen! Het is nog steeds heel warm.

L. Calinesti
L. Calinesti

Woensdag 20 juli (39)

Het was de hele nacht warm, we sliepen zonder dekbed. Toen we om 9.10 u. vertrokken, nadat we afscheid van Ludovic hadden genomen, was het in de camper al weer 29°C. Op het smalle pad langs het meer kwam ons een auto tegemoet, die net langs ons heen kon, De man sprak ons in het Frans aan; dat was de enige Roemeen, die wij zijn tegengekomen, die Frans sprak. Het waaide flink. Er worden hier veel nieuwe huizen gebouwd. Om 10.30 u. waren we in Satu Mare en werd het bewolkt. Om 11.00 u. stopten we voor koffie bij Caei en daar zagen we wat biologisch boeren inhoudt: 23 mensen, die op een rij met de hand een bietenveld wiedden. We kochten onderweg nog een meloen en tomaten langs de weg.

watermeleoenen
watermeleoenen

Om 12.35 u. tankten we van onze laatste Roemeense Lei en we lunchten meteen op de parking. De lucht werd heel donker, het waaide hard en vijf minuten later regende het (een kwartier). Wat we van Roemenië onthouden: stoplichten, die seconden tellen; zwerfhonden (die niet agressief zijn); fel gekleurde nieuwe huizen en nog heel veel oude huizen; er wordt nog heel veel gelopen; karren met paarden of ezels ervoor, waarop van alles wordt vervoerd; kleine magasin-mixte; zigeunervrouwen met mooie gekleurde kleding; kamikaze chauffeurs; heel oude tractoren; veel groente- en fruitstalletjes langs de wegen (vooral enorme hoeveelheden watermeloenen); heel veel rommel op parkeerplaatsen en langs de wegen; heel slechte wegen (vooral in de steden); een veilig land met vriendelijke mensen. Om 14.00 uur passeerden we de grens met Hongarije en toen was het weer 13.00 uur. De Hongaarse douanier vond ons “des faux français”. We reden door een heel vlak agrarisch gebied. In Csökmö kochten we een lekker ijsje en we programmeerden Tom-Tom op en camperplek in Bugac. Daar waren we om 17.15 uur. Een mooi grasveld omzoomd met bomen bij een restaurant. We dronken op het terras een glas bier met onze Zwitserse buren. Daarna maakten we eten; de vis buiten op de barbecue en worst voor Nico binnen in de pan. Een andere Zwitserse buurman kwam mijn glas vullen met witte wijn, want hij zag dat we alleen rode op tafel hadden staan. We ontmoeten alleen maar aardige mensen. Uiteindelijk aten we binnen, want de lucht werd erg dreigend. De temperatuur is hier een stuk lager (ik trok een T-shirt met mouwtjes aan en een lange broek). Om 20.30 uur begon het te regenen.

Donderdag 21 juli (40)

Vanmorgen om 8.30 u. was het buiten nog maar 16,8°C. Dat is ± 20°C kouder dan we gewend waren. Het heeft bijna de hele dag geregend. We betaalden de camping voor 2 nachten en boekten een rijtoer naar de pustza. Om 11.15 u. reden we met een kar met twee paarden ervoor naar het herdersmuseum. Mooie tentoonstelling. Vervolgens liepen we naar de stallen en we bekeken de runderen, schapen en varkens. Om 12.30 u. keken we naar een leuke paardenshow met uitleg over hoe het er op de pustza toeging vroeger (beetje onverstaanbaar door de harde luidsprekers).

Bugac
Bugac

Daarna met de kar weer terug, nog steeds in de regen. Om 13.30 u. waren we terug in de camper, waar we de regenpakken zo goed en zo kwaad als dat ging in de badkamer te drogen hingen. We lunchten en daarna bleven we binnen haken, lezen, lusjes aan handdoeken naaien, kastje opruimen, kaarten. Om vier uur was het heel even droog, maar daarna begon het weer. We aten vanavond in het restaurant, waar de camperplaats bij hoort. Toen we terugliepen was het eindelijk droog.

Bugac
Bugac

Vrijdag 22 juli (41)

Na water en WC vertrokken we om 10.45 u. met licht bewolkt weer. Bij Orgovany zag ik weer een kar met een paard ervoor, maar dat was de enig hier in Hongarije. Om 11.30 u. dronken we koffie en wisselden onze lange broeken weer voor een short. We besloten naar Pàpa te gaan, waar een camperplek is bij een thermaalbad. We moesten een paar boodschappen doen en kwamen in Solt terecht bij dezelfde SPAR, waar we op de heenweg ook geweest waren. We reden nog een keer over een brug over de Donau. We hadden een regenbui van 15 min. Na Varpalotea reden we door een mooi heuvelachtig landschap. We reden langs kastanjebomen, waarvan de bladeren al helemaal bruin waren. Om 16.15 uur reden we door een enorme hoosbui. Een kwartier later parkeerden we in Pàpa voor de camping. Buiten was het 20,8°C. Om 18.00 uur liepen we naar het thermaalbad en kochten kaartjes voor twee uur warm water plezier. Daarna dineerden we in Vackert-Etteren en kregen 10% korting omdat we bij de camping stonden.

Erg grote porties in Papa
Erg grote porties in Papa

Om 20.45 u. waren we terug in de camper. We konden onze ogen nauwelijks open houden. De camperplek op zich is goed, maar zo tegen een camping met activiteiten, die worden aangekondigd door luidsprekers, niet onze keus.

Zaterdag 23 juli (42)

Regen, regen! Om 10.10 u. reden we weg uit Pàpa. Onderweg zagen we weer ooievaars op nesten en we vonden dat jonge ooievaars het niet leuk hebben. Als de zon schijnt worden ze zowat gekookt, als het regent zien ze eruit als verzopen katten. Schuilen gaat niet. Om 11.00 uur dronken we koffie op de parking van een TESCO-winkel. Toen was het even droog. We reden na 20 minuten verder en tankten in Szomlately van onze laatste Hongaarse forinten en vulden via VISA de rest van de tank. Om 12.10 uur passeerden we de Oostenrijkse grens (allen verlaten douanehokken). In Markt Allhau lunchten we. Het was opmerkelijk dat het landschap na de grens meteen Oostenrijks was. Bergachtig, bochtige bergwegen met lange tijd een riviertje ernaast. We klommen tot 1170 m., maar het uitzicht was niet veel vanwege de laaghangende wolken. Beneden in het dal was het 18,3 °C. Om 15.30 u. stonden we in Vordernberg op de camperplek. Het kostte wat moeite om de camper een beetje horizontaal te krijgen. We dronken thee, maar zagen daarna af van een wandeling naar het dorp omdat het weer serieus begon te regenen. 22.45 uur: buiten 10,5°C, binnen 19,3°C.

Vordernberg
Vordernberg

Zondag 24 juli (43)

Regen! En van die regen waarvan je denkt, dat het nooit meer ophoudt. En uitgerekend dan is midden in de nacht de gasfles leeg. Vanmorgen was het maar 7°C! Om 10.10 uur vertrokken we en reden door Vordernberg. Dat zag er leuk uit. We hebben nu lange broeken, truien en sokken aan. Op 1225 m. hoogte niets dan mist en regen. Jammer, want het is hier prachtig. We reden over de Eisenstraße. Toen we na de koffie de auto startten, brandde er opeens een geel lampje. Er blijkt water in het brandstoffilter te zitten. We moesten dus naar en garage in Steyr. We reden door het prachtige Ennstal. In Steyr zag Nico bordjes van de ÖAMTC, Daar zijn we dus heen gereden. Was gesloten, maar we konden een hulpnummer bellen. We werden geholpen, maar ze konden het euvel niet verhelpen. Toch naar de Fiatgarage dus. Daar waren we om 14.00 uur. Het regende de hele middag. Dus lazen we een boek. Er was daar trouwens niets te beleven, zondagmiddag en we stonden op een industrieterrein. Het was om 21.30 uur buiten 10,1°C en binnen 19,5°C.

Maandag 25 juli (44)

Om 7.00 uur vanmorgen waren we binnen bij de garage. Er bleek geen water in het brandstoffilter te zitten. Het onderdeel zou stuk kunnen zijn, maar was niet in voorraad. Het kan ook een elektronisch probleem zijn, maar we kunnen er gewoon mee doorrijden. Om 7.20 uur vertrokken we dus uit Steyr. We reden over een heel smalle landweg en zagen een haas heel hard rennen. We reden langs enorme boerenhoeves. In Riedau dronken we om 9.00 uur koffie in een gezellige conditorei. Om 10.00 uur passeerden we de Duitse grens. Tijdens de koffie in Portmünster belden we Arjen. Het werd steeds mooier weer, de truien konden weer uit. Om 12.45 uur stopten we voor de lunch in Furth. Na een Siësta reden we om 14.15 uur weer verder. Nu langs enorme hopkwekerijen. Om 15.00 uur werd het weer een beetje spetterig weer. In Neustadt a/d Donau (waar we op de heenweg ook waren) leegden we de WC en het vuile water en namen schoon water in. Om 17.00 uur waren we in Gerolfingen (Arjen en Maaike hebben er een huisje gehuurd), waar Arjen ons al opwachtte. We kregen een heel leuk plekje aan een meertje achter de boerderij. We dronken thee en bekeken het boerenerf. We maakten salades en gingen om 19.00 u. barbecueën met alle andere gasten. Dat was gezellig. We bleven tot 22.15 uur buiten.

Gerolfingen
Gerolfingen

Dinsdag 26 juli (45)

Vandaag zijn we met Arjen, Maaike, Jara en Gwen naar het Playmobil Funpark in Zirndorf geweest. Een heel leuk park met veel “doe”-dingen en waterpret en nog een groot gebouw, waar ze in levensgrote playmobil-gebouwen konden spelen met playmobil. De meiden hebben zich kostelijk vermaakt. Op de terugweg nog even boodschappen en “thuis” lekker buiten wat drinken op het terras. Na het eten mochten alle kinderen twee rondjes paardrijden. Daarna buiten op het terras koffie. Om 21.45 uur liepen we naar de camper.

Woensdag 27 juli (46)

Na het ontbijt en de afwas gingen we in het huisje van Arjen en Maaike onder de douche. We dronken nog gezellig koffie buiten op het terras en daarna vertrokken we om 11.00 uur, uitgezwaaid door Arjen, Maaike, Jara en Gwen. Door allerlei omleidingen schoten we niet erg snel op en Tom-Tom stuurde ons door Stuttgart heen. Geen idee waarom. In de middag werd het regenachtig. Uiteindelijk parkeerden we om 16.30 uur in Albstadt op de camperplaats van Badkap. Daar moesten we ons melden en kregen een formuliertje met toestemming om te parkeren. (Deutsch gründlich). Het weer bleef regenachtig.

Donderdag 28 juli (47)

Toen we om 10.10 uur vertrokken was het bewolkt en aan het eind van de ochtend hadden we een regenbui, maar daarna werd het steeds mooier weer. In Empfingen deden we nog een keer boodschappen in Duitsland en trakteerden we onszelf op gebak bij de koffie. We reden weer over kleine wegen en hadden ook vandaag weer last van allerlei omleidingen. We lunchten bij de Schwarzenbach Talsperre en wandelden eroverheen. Daarna moesten we weer een stuk terug omdat de weg afgesloten was. Om 15.10 u. stonden we bij de pont in Greffern en om 15.30 uur waren we aan de overkant in Frankrijk. Het was 29°C. Om 16.50 uur waren we in Saverne, waar de camperparking helaas verplaatst is. Niet meer vlak langs het kanaal, maar aan de andere kant van het Champ de Mars, vlak bij de trein.

Saverne
Saverne

We dronken wat buiten en plukten wat bramen. Na het eten liepen we om 19.30 uur naar de stad. We dronken koffie op een terras voor het kasteel Rohan en liepen langs het kanaal weer terug. Om 20.50 u. stapten we de camper weer binnen.

Vrijdag 29 juli (48)

Om 10.15 u. vertrokken voor de laatste etappe. Bij Fénétrange stopten we voor koffie. De lunch was bij Richeling. We hadden af en toe een regenbui, maar het was 25°C. Om 14.50 uur stopten we bij de Fiatgarage in Woippy om een afspraak te maken. 10 Minuten later reden we naar CLC om alle kleine ongemakken te laten verhelpen (uitzetijzers van het linker zijraam, de sluiting van de kast boven de cabine, spatlappen monteren, de vuilwaterkraan vastzetten, de deur van de koelkast stellen, hier en daar een anti-rammeldopje). Om 17.40 u. reden we weer. We hadden besloten dat we eerst boodschappen zouden doen bij Auchan en daarna doorrijden naar Pagny sur Meuse om te eten. Om 22.00 uur waren we heel erg voldaan over deze reis thuis.

We hebben in totaal 7.180km gereden deze reis.

3 antwoorden op “2011 Reis langs de Donau (van Zwarte Woud naar Zwarte Zee).”

 1. Wat hebben jullie een mooie reis gemaakt in 2011. Er zal best wel wat zijn veranderd gedurende de 9 jaar. De reis gaat zeker in ons bucket boek en hopen deze nog een keertje te reizen. Maar alleen het lezen was al een genot. Groeten van Cor en Wil van Dee

 2. Geachten,
  Ik zal voor Le Monde du Camping Car lezers uw reis vertalen (op mijn Brussels’ gemak).
  Als Luikenaar t’is “tof” hulp te lenen alhoewel mijn NL nu lam is.
  Ik heb zelf tussen ’60-’62 in Den Haag, als kind, gewoond; en heb met en voor Volvo fabriek in Helmond en VNL, invoerder, gewerkt; Volvo Europa Cars en Trucks fabrieken in Gent, ook Vlaams sprekend zijn; ik ken ook u RDW en de test baan in Leliestad; LOL.
  Groetjes uit Brussel.
  BONS VOYAGES .

  Pierre LAURENT
  Former lobbyist (Legal requirements; Type approval, Product homologations; UN EC & EU

  1. Bonjour M. Laurent

   Ik heb er geen bezwaar tegen als u mijn verslag vertaald voor Le monde du camping car als u er wel bij verteld dat het onze reis was en wanneer wij dat deden.
   Alvast bedankt.
   Nico en Ineke Hermanns.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *