2016 Frankrijk Le Cotentin

 

donderdag 25 augustus 2016

Route: Deuxnouds aux Bois – Arlon – Bastogne – Luik – Hasselt – Houthalen – De Barrière – Bergeijk: 356 km

We rijden om 10.25 uur weg uit Deuxnouds. Het is heel erg warm weer. We rijden deze keer over de snelweg en stoppen zoals meestal voor koffie, een tankbeurt, de lunch. Omdat we de reis in twee dagen willen doen hebben we besloten op bezoek te gaan bij Nico’s broer, die twee maanden op een camping in Brabant staat. Om 15.50 uur zijn we op camping ’t Swinkeltje bij Karel en Jannie. We worden enthousiast ontvangen en zitten daarna lekker in de schaduw van de tent. Veel te warm voor iets anders. Karel haalt lekker eten in het dorp en we verplaatsen de tafel en de stoelen naar de schaduw achter de camper. We blijven, hoewel het erg vochtig is, de hele avond buiten.

Zonsondergang Bergeijk

Zonsondergang Bergeijk

Vrijdag 26 augustus 2016: Bergeijk

Vandaag is het ook erg warm, maar met een klein beetje wind. We gaan de camping betalen en besluiten nog een dag te blijven. In de middag rijden we naar een boerderij met een terras, waar ze verrukkelijk ijs verkopen. Daarna boodschappen in Bergeijk en dan kunnen we daarna lekker barbecueën. We zetten daarna de tafel en de stoelen in de voortent zodat we kunnen scrabbelen en triominos spelen. Erg gezellig.

Zaterdag 27 augustus 2016

Route: Bergeijk – Amstelveen – Almere: 181 km

Op deze camping komt ook een bakkersauto; heel handig. Na ontbijt en een kop koffie rijden we naar Almere om de verjaardagen van Gwen en Maaike te vieren. Maar eerst rijden we naar Amstelveen en drinken koffie bij Ineke’s moeder. Daarna via de kunstartikelen winkel, waar Nico zijn verjaardagsgeld besteedt aan kleurpotloden naar Almere. Bij Arjen en Maaike kunnen we de hele middag buiten in de tuin zitten.

Zondag 28 augustus 2016: Almere

Beetje regenachtig vandaag. We blijven vandaag ook nog gezellig in Almere en Arjen maakt de iPhone en de iPAd weer up-to-date.

Maandag 29 augustus 2016

Route: Almere – Hilversum – Utrecht – Dordrecht – Bergen op Zoom – havengebied Antwerpen – Paal: 219 km

We brengen Arjen naar het station en rijden naar Almere-Buiten voor wat boodschappen. We drinken gezellig koffie bij de HEMA en vertrekken om 12.10 uur. Bij Hilversum genieten we van de mooie paarse hei. We stoppen op parkeerplaats Scheiwijk voor de lunch en vervolgens in Gorinchem bij een garage om een kapotte gloeilamp te laten vervangen. Daarna verder over de snelweg, door de Liefkenshoektunnel, door het havengebied van Antwerpen naar de camperplaats in Paal (Zeeuws-Vlaanderen).

Overnachten in Paal

Overnachten in Paal

We parkeren er om 15.45 uur en proberen een rondje te lopen. Eerst een trap op naar de dijk, waar gelukkig bovenaan een bank staat. Het is erg druk bij het restaurant waar we op uit kijken. Daarna lopen we een klein  stukje over de (geasfalteerde) dijk naar het terras  van watersportvereniging Saeftinge. We drinken wat en kijken over het verdronken land van Saeftinge.

 

 

 

Dinsdag 30 augustus 2016

Route: Paal – Hulst – Gent – Kortrijk – Lille – Arras – Amiens – Pont de Normandie – Caen – St. Fromond: 583 km

We vertrekken om 7.55 uur uit Paal. Het is een mooie zomermorgen. We rijden over het Zeeuwse platteland door kleine plaatsen met gezellige terrasjes. Om Gent en Lille heen is het erg druk. We nemen vandaag de snelweg, omdat we maar een week weg zijn. Dat betekent om de have klap een ticket nemen of tol betalen.

Ste Mere Eglise

Ste Mere Eglise

Pont de Normandie

Pont de Normandie

Na de lunch rijden we over de prachtige Pont de Normandie over de delta van de Seine. Om 15.25 uur zijn we in St. Fromond en parkeren we op een mooie plaats aan de rivier de Vire. We drinken iets en lopen dan naar de mooie brug met bogen. Er staan foto’s en een herinneringszuil van de gebeurtenissen uit de 2e wereldoorlog. De brug werd door de Duitsers vernietigd en door de Amerikanen weer bruikbaar gemaakt. Na het eten lopen we nog een eindje langs de rivier.

St. Fromond

St. Fromond

 

Woensdag 31 augustus 2016

Route: St. Fromond – Carentan – Ste Mère Eglise – Valognes – Couville – Gréville Hague: 89 km

Het is heel mooi weer als we om 10.45 uur vertrekken uit St. Fromond. Boven het weiland hangt een klein beetje nevel. Om 11.10 uur besluiten we Ste Mère Eglise binnen te rijden. We drinken koffie en lopen dan naar het Airborn Museum.  Heel erg interessant museum over de landing in Normandië op 6 juni 1944. Ste Mère Eglise was het eerste dorp, dat bevrijd werd. Hier bleef ook een soldaat met z’n parachute aan de kerktoren hangen. Hij werd door een Duitse soldaat losgemaakt, maar ook meteen krijgsgevangen gemaakt. Hij wist echter snel te ontsnappen. Er hangt nu een pop met parachute ter herinnering aan die gebeurtenis. We zijn om 13.45 uur uit het museum en eten wat op het plein tegenover de kerk. Daarna koffie in de camper en dan rijden we naar Gréville Hague. Daar zetten we de stoelen buiten en genieten van de zon.

 

Donderdag 1 september 2016

Route: Greville Hague – Cap de la Hague – Nez de Jobourg – Gruchy – Sciotot Les Pieux: 67 km

Alweer heel mooi weer vandaag. Om 9.45 uur rijden we naar de Cap de la Hague en lopen een stukje over het douanierspad. De zee is hier prachtig. We drinken koffie bij de “semafoor” en vertrekken weer om 11.00 uur.

Nez de Jobourg

Nez de Jobourg

Cap de la Hague

Cap de la Hague

We rijden nu naar de Nez de Jobourg. Een erg mooie kaap vanwaar we een van de Engelse kanaaleilanden (Aldernay) en de Cap de la Hague kunnen zien liggen. We lunchen bij een kleine crêperie op de kaap. Om 13.55 uur vertrekken we naar het gehucht Gruchy bij Gréville Hague. We bezoeken er het geboortehuis van de schilder Jean-François Millet. Er is een film en een tentoonstelling (reproducties). Daarna rijden we naar Ciotot les Pieux. We staan op een camperplaats aan zee, maar het is er erg druk met heen en weer rijdende personenauto’s. We genieten buiten van de zon en lopen voor het eten nog even naar het strand. We eten binnen, omdat we in de barbecuerook van onze Engelse buren zitten. We drinken daarna nog wel koffie buiten, maar het wordt al gauw te fris.

Anse de Ciotot

Anse de Ciotot

Geboortehuis Millet

Geboortehuis Millet

 

Vrijdag 2 september 2016

Route: Sciotot – Les Pieux – Valognes – Carentan – Bayeux – Caen – Falaise – Argentan – Sées – Ventes du Four: 250 km

We vertrekken om 10.10 uur en rijden naar Les Pieux om boodschappen te doen, de WC te legen en koffie te drinken bij de Intermarché aldaar. Kwart over elf is dat allemaal klaar en rijden we verder over het Normandische platteland. We stoppen bij Colleville sur Mer bij het Overlord Museum. We lunchen eerst en gaan dan het museum in.

Overlord Museum

Overlord Museum

Omdat Nico met krukken loopt, mag hij voor het invalidentarief naar binnen (we hadden er niet om gevraagd). Een museum met enorm veel materiaal en informatie over de slag om Normandië in 1944 na de landing op D-day. Om 14.35 uur rijden we weer verder tot we om 17.00 uur in Ventes du Four (in de buurt van Alençon) zijn. De camperplaats is aan de rand  van een prachtig bos. De zon was de hele dag een beetje gesluierd, maar hij gaat prachtig rood onder. We zitten buiten koffie te drinken en genieten er enorm van. De vleermuizen beginnen rond te vliegen en we horen in het bos een uil roepen. Vlak voor het echt donker wordt, gaan we naar binnen.

Ventes du Four

Ventes du Four

 

Zaterdag 3 september 2016

Route: Ventes du Four – Mamers – Nogent le Rotrou – Chartres – Ymonville – Pithiviers – Souppes s Loing: 232 km

Alweer zulk mooi warm zomerweer. We vertrekken om 10.35 uur en stoppen in Mamers om brood te kopen. Koffie bij La Gué de la Chaine. Ik schrijf het alleen op voor al die geweldige plaatsnamen. We rijden verder dwars door Frankrijk van West naar Oost. We zien vooral veel gemaaide korenvelden. We lunchen bij Baroches-les-Gallerandes. De airco draait op volle toeren. Om 15.15 uur zijn we bij de aire de services van Souppes s. Loing, maar de plaats om te parkeren blijkt ergens anders in het dorp te zijn. Na een kwartier hebben we het gevonden en staan we op een mooie plek aan het Canal de Loing.

Souppes s Loing

Souppes s Loing

Stoelen naar buiten in de schaduw van de bomen en genieten van o.a. een eend met jongen. We drinken wat en lopen een (klein) stukje, eten buiten en blijven tot 21.00 uur van het warme weer genieten. De muggen jagen ons daarna naar binnen.

 

Zondag 4 september 2016

Route: Souppes s. Loing – Nogent sur Seine – Sézanne – Sommesous – Vitry le François –St. Dizier – Bar le Duc – St. Mihiel – Deuxnouds aux Bois: 289 km

We beginnen om 9.45 uur aan het laatste stuk naar huis. Het is bewolkt vandaag. We rijden langs velden vol zonnebloemen (helaas al uitgebloeid). In Villeneuve le Guyard geven we de auto te drinken en 20 minuten later drinken we zelf koffie bij Baloy. We rijden door het Bassin de Paris langs de Seine; een erg vlak stuk.

Bijna thuis

Bijna thuis

Daarna langs velden met vlas, door een stukje bos en weer langs gemaaide korenvelden langs druivenranken en over de N4 het vlakke stuk richting Vitry le François. We stoppen op een parkeerplaats in Coole om te lunchen. Als we verder rijden zien we al bomen, die herfstkleuren beginnen te krijgen. Tussen St. Dizier en Bar le Duc begint het een beetje te regenen. In St. Mihiel komen we in een omleiding terecht; kennelijk is er een braderie o.i.d. Om 15.15 uur staan we, voldaan, weer thuis voor de deur.  We gaan zeker nog eens terug naar La Manche, want een week is voor de afstand echt te kort.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>