2006 Spanje en Portugal

8 febr. 2006                        Deuxnouds-Vraincourt                                                133 km

9 febr. 2006                        Vraincourt-Villars les Dombes                                    292 km

10 febr. 2006                        Villars les Dombes-Poussan                                                390 km

11 febr. 2006                        Poussan-Roda de Bara Nord                                                409 km

12 febr. 2006                        Roda de Bara Nord-Valencia                                    297 km

14 febr. 2006                        Valencia-Gaudete                                                            163 km

15 febr. 2006                        Gaudete-Lagunas de Ruidera                                    203 km

17 febr. 2006                        Lagunas de Ruidera-Atalaya                                                442 km

18 febr. 2006                        Atalaya-Cortegana                                                            87 km

19 febr. 2006                        Cortegana-Castaña del Robledo                                    17 km

21 febr. 2006                        Castaña…-Almonaster la Real                                    23 km

22 febr. 2006                        Alonaster la Real-Pedras del Rey                                    197 km

27 febr. 2006                        Pedras del Rey-Alte                                                            89 km

1 maart 2006                        Alte-Barragem de Bavura                                                 69 km

3 maart 2006                        Barragem de Bavura-Sagres                                                 43 km

5 maart 2006                        Sagres-Carrapateira                                                             36 km

7 maart 2006                        Carrapateira-Monte Clérigo                                                56 km

8 maart 2006                        Monte Clérigo-Porto Covo                                                99 km

10 maart 2006            Porto Covo-Barragem de Odivelas                                    120 km

11 maart 2006            Barragen de Odivelas-Casa do Pinhal                        245 km

12 maart 2006            Casa do Pinhal-Porto                                                            213 km

14 maart 2006            Porto-Embalse de Villacampo                                    302 km

15 maart 2006            Villacampo-St Jean Pied de Port                                    520 km

16 maart 2006            St Jean Pied de Port-Sussargues                                    537 km

17 maart 2006            Sussargues-Vals les Bains                                                139 km

18 maart 2006            Vals les Bains-Autun                                                            374 km

19 maart 2006            Autun-Deuxnouds aux Bois                                                313 km

___________

Totaal                                                               5.808 km

Verschil km-teller                                          36 km

___________

5.844 km

========

 

woensdag 8 februari 2006

We dronken koffie bij Gerry en Chris en vertrokken daarna om 12.15 uur met regen uit Deuxnouds. Om 13.25 uur stonden we voor de deur bij CLC in St. Dizier. We hadden om 14.00 uur een afspraak: de nummerplaatverlichting zou worden vervangen voor garantie. Gelijk moesten ze naar de kachel kijken: we kregen hem met geen mogelijkheid meer aan.

Vraincourt

En de schoorsteenkap van de boiler wilde er ook niet meer af. Om 17.20 uur waren alle mankementen weer verholpen (losse draad in de kachel) en reden we weg om onze vakantie te beginnen. Om 18.20 uur parkeerden we net voor het donker, langs het water in Vaincourt. Morgen zullen we Aki en Theo ontmoeten in Villars les Dombes en daarna rijden we gezamenlijk verder.

 

Donderdag 9 februari 2006

We werden wakker met hagel op het dak. Toen we om even voor half negen vertrokken was het af en toe regen, hagel, sneeuw en een heel lage grijze lucht. We zagen een prachtige vos in een weiland vak langs de weg lopen. Om 9.30 uur scheen de zon zelfs, maar toen we om 10.30 uur vertrokken uit Norges la Ville, waar we een koffiestop hadden gehouden, spetterde het weer. Om 11.00 uur reden we over de Route des Grand Crus ten zuiden van Dyon weer in de zon. De wijnboeren waren allemaal aan het snoeien en overal brandden vuurtjes om de gesnoeide takken te verbranden. We lunchten in een restaurant langs de weg in St. Loup de Varennes. In Chatillon s. C. liepen we even bij het toeristenbureau binnen en een schoenenwinkel en toen viel er weer een hagelbui.

Villars les Dombles

Om 15.45 uur reden we het parkeerterrein van het Parque des Oiseaux op in Villars les Dombes, waar Aki en Theo tot onze verbazing al waren gearriveerd. Ze hadden gezegd, dat ze nog heel veel moesten doen en ook nog langs Henriette moesten. We dronken thee in de Eriba en wandelden daarna een stukje over het terrein van het park. We konden door de hekken schitterende, bijna rode flamingo’s zien. Voor het hek zaten een flink aantal ooievaars op hun nesten. Weer terug bij de campers dronken we een borrel in de Pilote, terwijl de triominos speelden. Het is nu bijna 21.00 uur en het regent zachtjes.

Vrijdag 10 februari 2006

Vannacht was het buiten -1°C en binnen 2°C. Prachtig zonnig winterweer bij het opstaan en uitzicht over het bevroren meer. Om 9.00 uur reden we van het terrein af, we deden boodschappen in Villars en vertrokken echt om 9.30 uur. Om Lyon heen namen we de autoroute. Voor de lunch vonden we een plek achter een kerk. Er waren toiletten en ook een waterkraan. Nico leegde de WC en Theo nam water in (was weer via de boiler weggelopen door de lage temperatuur). We vervolgden onze weg over de N86. Om 16.25 uur dronken we thee op een mooie plek in Laudun Village.

Poussan

Daar waren we gekomen door een “aire de service” bordje te volgen. Aki had aangegeven dat ze om een uur of vijf wel op een plekje wilde zijn, zodat ze nog wat kon wandelen. Maar toen we er waren, hoefde dat toch niet en wilde Theo nog een stuk over de autoroute om “op te schieten”. We vertrokken dus om 17.00 uur en reden over de A-9 langs Nîmes en Montpellier. Om 18.55 uur stopten we op een industrieterreintje in Poussan (± 15 km voorbij Montpellier). Borrel in de Eriba, eten koken en nu is het 22.00 uur.

Zaterdag 11 februari 2006

Een prachtige zon vanmorgen, maar het vroor nog wel toen we opstonden. Vannacht buiten –2°C, binnen 0,5°C. We reden naar Beziers om een paar boodschappen te doen en een telefoonwinkel te zoeken voor Theo. Parkeren was rampzalig. We konden ook niet onder de kassa van het tankstation door en moesten dus achteruit terug. Er stonden heel veel mimosabomen volop in de knop (toch een pluspuntje voor Beziers). Bij Sigean zagen we de eerste bloeiende bremstruiken. We aten vanmiddag buiten vlak bij Salses les Château. Aan Perpignan namen we de autoroute en daar zijn we op gebleven tot een km of 20 vóór Tarragona. We reden een plaats in die Roda de Bara heet en daar staan we nu in een vrij brede straat met allemaal nieuwe huizen. We hebben vanmiddag ook bloeiende amandelbomen gezien.

Zondag 12 februari 2006

Vannacht heeft het niet gevroren. Het was wat bewolkt, maar door de dag heen, heeft de zon het aardig geprobeerd. We besloten naar Peñiscola te rijden om evt. langs het strand te wandelen. Dat viel tegen. De aire de service stond mudvol en was ook veel duurder geworden (vorig jaar € 7,50; nu € 12,00). We reden door naar de haven, maar ook daar was het heel erg druk. We lunchten er en vervolgden daarna onze weg richting Valencia.

Valencia

Om 16.35 uur parkeerden we vlak bij het Oceanographic, dronken thee en gingen kijken naar betere plekken om te overnachten. We staan nu heel mooi, met uitzicht op een prachtig bassin en een heel bijzonder gebouw, in de parkeergarage. We mogen hier overnachten. Morgen gaan we dus uitgebreid alles bekijken hier. We wandelden al een stuk over het terrein en waren onder de indruk.

 

Maandag 13 februari 2006

Een heel leuke dag vandaag. Wat hebben we veel gezien en wat zijn onze voeten moe. Het was prachtig weer. Om 9.30 uur kochten we kaartjes voor l’Oceanographic; een enorm complex met prachtige aquaria en plekken buiten voor vissen en zeedieren uit alle wereldzeeën. We begonnen met de Middellandse zee, daarna de Tropen, vervolgens de Oceanen. Enorme bassins met heel veel verschillende vissen. Er waren ook grote tunnels, die de bassins verbonden en waar de vissen dus boven je hoofd zwommen.

Valencia

We lunchten buiten op het terras van restaurant Oceanos met uitzicht op de pelikanen. We liepen daarna naar “de eilanden”, waar zeehonden en zeerobben waren. Vervolgens naar het bassin van de Rode Zee en daarna naar de dolfijnen show. Om half zes liepen we naar El Corte Ingles om ansichten te kopen en brood en lekkere petits-fours. Terug bij de campers dronken we wat met de gebakjes en besloten we morgen naar de “Ciudad de los Arts i les Ciènces” en naar de “hemisphère de gaan.

Dinsdag 14 februari 2006

Weer prachtig zonnig weer vandaag. Vanmorgen zijn we eerst naar de wetenschap en techniek tentoonstelling geweest. Erg veel te zien en te doen. We lunchten in de camper en gingen om 13.45 uur naar l’hemisphère; een Imax theater. Gewapend met koptelefoons en liggend in onze stoelen keken we naar “Otros Mundo”, een film over de sterrenhemel, sterren, planeten e.d.

overnachten in de parkeergarage

Om 15.00 uur vertrokken we uit Valencia richting Albacete. Onderweg zochten we naar gas. Op het laatst zagen we dat we in de buurt van een repsol-depot waren, dat we vorig jaar hadden ontdekt. Na een beetje heen en weer rijden vonden we dat ook. We hadden geluk, er waren mensen. Na ons ging de poort dicht. We reden daarna naar Gaudete, waar we een plek hebben gevonden op een zanderig terrein tegenover de arena.

Woensdag 15 februari 2006

Het was mistig vanmorgen toen we wakker werden. Om 9.15 uur vertrokken we. Eerst moesten we boodschappen doen bij Mercadona in Gaudete. Daarna was het bijna haf elf toen we echt vertrokken. Tijdens de koffiepauze scheen de zon al volop. We tankten en namen water in Barrax en een kwartier later was het alweer lunchpauze. Tussen Gaudete en Albacete reden we door een heel weid dal met bergen in de verte met prachtige kleuren. Het stuk tussen Albacete en Barrax was helemaal vlak met wat groen op de velden en af en toe klaverbloemen. Voorbij Barrax reden we weer in de prachtige “Spaanse kleuren”.

Lagunas de Ruidera

Om 15.30 uur reden we bij Osse de Montiel linksaf richting Lagunes de Ruidera. Dat was een goede gok. We staan op een grote open plek in het Parque Natural de las Lagunas de Ruidera. We dronken thee en begonnen om 16.30 uur aan een wandeling “La ruta de Don Quichote”. Om 18.15 uur waren we terug. Het was prachtig. Veel water, watervalletjes, schitterende rotsen, mooie uitzichten over de meren.

 

Donderdag 16 februari 2006

Grijze lucht en wind vanmorgen. Buiten 5°C. Na de koffie begonnen we aan een wandeling langs de rechteroever van de Lagune. ’t Spetterde zachtjes. We klommen omhoog en liepen over de crête, waar we schitterende uitzichten hadden en heel veel wildpaadjes zagen. Het enige wild, dat we zagen, waren een paar konijnen.

wandeling

We lunchten zittend op wat grote stenen, met uitzicht op het moerasgebied aan het eind van de lagune. Er stond geen water in het moeras. We staken dus over naar de andere kant en liepen langs de linkeroever terug. Om 14.40 uur waren we terug bij de campers. We schreven een paar kaarten en puzzelden en lazen wat, terwijl het buiten af en toe spetterde. Om 18.00 uur dronken we wat in de Pilote terwijl we een spelletje Barricade speelden.

Vrijdag 17 februari 2006

Er was wat blauw in de lucht vanmorgen. Eerst zagen we olijfboomgaarden in de rode aarde, later veel wijngaarden. Na de lunch zag ik het eerste ooievaarsnest op een paal. Veel kleine stieren in de wei en prachtige bloeiende mimosa. Om 14.30 uur viel er een bui regen, maar even later scheen de zon weer. Er vloog een vlucht kraanvogels over en even later zagen we ze volop in de weilanden staan en ook ooievaars, koereigers en kievieten. We stopten om 18.10 uur in Atalaya, waar we op een grasveld naast een sportveldje staan. Terwijl we wat dronken zagen we een regenboog, even later regende het wat.

Zaterdag 18 februari 2006

Vannacht heeft het erg hard geregend. We vertrokken pas tegen tienen met aardig weer. We reden door een mooi landschap met veel zwarte varkens. Omdat we boodschappen moesten doen en tanken reden we Fregenal binnen. We kwamen in allemaal heel smalle straatjes terecht, waar we maar net doorkonden.

Cortagana

Om 12.50 uur parkeerden we in Cortegana, vanwaar een wandeling uit ons boekje begon. Daar begonnen we om 15.15 uur aan, nadat we boodschappen hadden gedaan, geld uit de muur gehaald (geen postzegels, postkantoor gesloten) en geluncht tijdens een enorme hoosbui. We liepen prachtig langs een beek, maar de beschrijving uit het boekje was moeilijk te volgen. Uiteindelijk waren we pas om 18.55 uur terug op de parkeerplaats in Cortegana (in het boekje stond dat het een wandeling van 2 uur was).

Zondag 19 februari 2006

Het heeft heel hard geregend en gestormd vannacht. We reden om 10.00 uur weg uit Cortegana en parkeerden om 10.45 uur op een leuke plek in Castaño del Robledo.

Castano el Robledo

Een parkeerplaatsje bij een kapelletje onder een heel oude eikenboom. Er zijn picknicktafels, een barbecueplek en een waterkraan. Jammer dat het weer het laat afweten. Regenachtig vandaag en maar 7°C. We maakten er een rustdag van.

 

Maandag 20 februari 2006

Gisteravond viel er een heel hard hagelbui; vanmorgen was het buiten 3°C. Om 11.15 uur begonnen we aan wandeling nr. 3 uit ons boekje “Wandelgids Andalusië”. De zon liet zich af en toe zien vandaag.

Castano el Robledo

We wandelden van Castaño del Robledo naar Calaroza, waar we eerst postzegels kochten (konden de kaarten tenminste op de bus). Theo trakteerde ons vervolgens op een apéritief in een café en daarna aten we ons brood op op een leuk pleintje.

Calaroza

’t Begon daarna weer een beetje te spetteren en even later was er een echte regenbui. We konden schuilen in een oude wasplaats. De rest van de wandeling liep voor en groot deel langs een prachtige beek. De zon kwam ook weer terug. Om 16.15 uur waren we terug, nadat we nog een rondje door Castaño del Robledo hadden gelopen. We dronken thee, lazen wat en speelden triominos terwijl we wat dronken.

Dinsdag 21 februari 2006

Nadat de WC was geleegd en we water hadden ingenomen, vertrokken we om 10.00 uur uit Castaño del Robledo. We parkeerden in Acebuches, waar we om 11.45 uur aan wandeling nr. 2 uit de wandelgids “Andalusië” begonnen. Het was een heel mooie wandeling over heel oude paden. Om 13.15 waren we in Almonaster la Real, waar we overheerlijk gegeten hebben bij “Las Palmeras”. Om 15.40 uur vervolgden we onze wandeling langs kastanjebossen, varen en zwarte varkens. Om 17.30 uur waren we terug in Acebuches. We lesten onze dorst en vertrokken naar Almonaster la Real, waar we een plek vonden bij het kerkhof en het Repsol depot.

Almonaster la Real)

Woensdag 22 februari 2006

Af en toe regende het vannacht en het was niet warmer dan 3,5°C. We hadden net ontbeten, toen de gaswagens naar het depot reden. We wisselden dus de (bijna) lege fles voor een volle, wasten af en vertrokken om 9.50 uur. De zon liet zich af en toe zien. We zagen onderweg ook steeds meer bloeiende struiken. Het landschap veranderde langzaam aan ook. Veel parasoldennen. We deden in Huelva boodschappen bij Carrefour en lunchten er op de parkeerplaats. We tankten en reden daarna richting Portugal. “Onze plek” in Pedras del Rey lag helemaal overhoop wegens werkzaamheden. We parkeerden iets verderop, dronken thee en gingen te voet kijken of we er toch niet konden staan. En ja hoor, achteraan stonden nog meer campers. We haalden de onze dus ook op en installeerden ons in de zon, terwijl Aki en Theo naar het strand wandelden.

Donderdag 23 februari 2006

Helaas regen vandaag. Rustdag dus. Gelezen, gepuzzeld, genoten van het uitzicht. Om een uur of drie naar de supermarkt op Pedras del Rey gelopen, daarna kaarten geschreven. Vanaf een uur of vijf is het weer droog geworden. Aki en Theo liepen naar Santa Luzia. Toen ze terug waren dronken we wat in de Eriba en gingen pas om 20.30uur (nee 19.30 uur) aan het eten beginnen.

Vrijdag 24 februari 2006

We weren wakker met volop zon. Aki en Theo verplaatsten hun camper naar een plek aan de lagunekant en wij schoven de onze wat naar voren en zetten hem op een blok. Ik deed een paar boodschappen en daarna dronken we koffie buiten in de zon. Aan de overkant vertrok een Engelsman en zo konden wij dus ook verhuizen naar de lagunekant van het terrein. We mochten Theo’s aggregaat gebruiken om de accu wat op te laden. Omdat de kachel veel aanstaat en we niet rijden, raakt die leeg.

Pedras d’el Rei

Na de lunch wandelden we naar het strand. We liepen heerlijk een stuk langs zee en aten een mandarijn met onze rug tegen en laag duintje. Daarna weer terug. We dronken wat op het terras en aten een crêpe. Daarna weer langs het spoorlijntje terug naar de campers. Het aggregaat nog even aan terwijl we wat dronken en toen ieder weer in z’n eigen camper. Hoogste temperatuur vandaag 16,5°C.

 

Zaterdag 25 februari 2006

Regenachtig weer vandaag. Onze Duitse buurman liet ons mee profiteren van z’n aggregaat, zodat we de accu een beetje konden bijladen. Om 11.30 uur begonnen we aan een tochtje langs de lagune om naar het restaurant te lopen. Hoewel het hoog water was, konden we er toch goed lopen.

wandeling langs de lagune

’t Was heel mooi. Het laatste kwartier hadden we pech; het goot van de lucht. We waren doorweekt en liepen te soppen in onze schoenen, toen we arriveerden. Het lekkere eten maakte veel goed, maar we werden wel een beetje koud door al dat vocht. Toen we weg wilden gaan bleek het nog steeds te hozen. We lieten dus maar een taxi bellen. Die bracht ons voor € 10,00 terug naar de campers. We trokken al dat natte goed uit en lekkere droge kleren aan en toen was het leed weer geleden. We scrabbelden een paar spelletjes, terwijl de camper stond te schudden van de windstoten. Het is nu 20.00 uur en eindelijk droog. De wind is ook gaan liggen.

Zondag 26 februari 2006

We hadden nog niet ontbeten, toen Aki en Theo kwamen melden, dat ze wilden vertrekken om te wandelen in de buurt van Tavira. We besloten niet mee te gaan, omdat ze dan op ons moesten wachten en ook omdat m’n schoenen nog kleddernat waren. Het was prachtig weer, dus we luchtten het dekbed buiten. Intussen kocht ik bij het “groente- en fruitmannetje” 2 kg mandarijnen, 2 kg sinaasappelen en wat wortelen voor € 3,00. We dronken koffie buiten en keken een beetje waar we heen zouden willen morgen.

Carnaval Tavira

Na de lunch liepen we naar Tavira via Santa Luzia (1 uur). We bleven er kijken naar de carnavalsoptocht, kochten een ijsje, trokken postzegels uit een automaat en liepen weer terug naar de camper. Aki belde en we spraken af dat we elkaar morgen in de loop van de dag in Alte zouden treffen.

 

Maandag 27 februari 2006

We vertrokken met volop zon uit Pedras del Rey. In Santa Luzia vulden we bij de kraan van de vissers onze watertank weer. We reden vervolgens naar Quelfes om onze gasflessen te laten vullen. Toen naar Olhão voor boodschappen. Olhão is hard aan het veranderen. Er is volop gebouwd, er is nu zelfs een Intermarché met een Vetimarché, een Lidl etc. Even buiten Olhão op de weg naar Pechão vonden we een geschikte plek om te lunchen.

Alte

Daarna reden we door een prachtig berglandschap naar Alte. We parkeerden om 15.15 uur bij de “kleine fonteinen” en bijna tegelijkertijd kwamen Aki en Theo terug van een korte wandeling. We dronken thee buiten in de zon. Vervolgens liepen we naar het centrum om postzegels te kopen. Toen we terug waren speelden we een spelletje rummikub bij Aki en Theo in de camper, terwijl we ons apéritief dronken. We aten met uitzicht op het leuke pleintje bij de fontein (=bron).

Dinsdag 28 februari 2006

Een bewolkte dag vandaag, maar perfect om te wandelen. Dat deden we dus ook. Om 10.15 uur vertrokken we voor de wandeling naar de Rocha dos Soidos. Onderweg aten we van de grond geraapte sinaasappelen. Heerlijk! We zagen veel verschillende planten en bloemen. De uitzichten over de dalen waren prachtig. Om 15.30 uur waren we terug bij de campers. Vanaf 18.00 uur speelden we triominos terwijl we wat dronken. Daarna beslisten we dat we vanaf morgen ieder onze eigen weg zullen gaan.

Woensdag 1 maart 2006

Een nare dag vandaag. Gisteravond beslisten we dat we apart verder zouden gaan. Vanmorgen bleek, dat Theo heel boos was. “Hij liet zich niet wegsturen!” Viel niet mee te praten, Nico heeft van alles geprobeerd. Ik hield me op de achtergrond, want hij blijkt vooral problemen met mij te hebben. “Te dominant”, etc. Aki kwam ons gedag zeggen en probeerde het uit te leggen. Wij van onze kant vertelden, dat we juist, omdat Theo problemen met mij heeft, vonden dat we nu beter apart verder konden gaan (dat hadden we trouwens een week geleden afgesproken (toen was Nico nogal mopperig), dat als het niet ging, we het zouden zeggen en elk onze eigen weg zouden gaan. Nico is toch nog weer naar Theo toegegaan en die zei, dat hij hem niet zou laten vallen. Laten we dat hopen, het is wat dat betreft een moeilijk mens. Verdriet alom.

Barragem de Bavura

Toen ze weg waren hebben we eerst buiten koffie gedronken en daarna zijn we Alte doorgelopen. We vertrokken om 11.30 uur. Om 14.00 uur parkeerden we bij het Barragem de Bavura. Heel mooi. We zaten lekker in de zon en staken om 17.30 uur de barbecue aan. Vanavond belde Aki om te vragen waar we waren. Ze wenste ons een goede vakante.

Donderdag 2 maart 2006

Stralend weer vanmorgen, maar wij zijn niet zo stralend. De boosheid van Theo blijft hangen in onze gedachten; we begrijpen het niet zo goed. Het hele eerste stuk van de vakantie hing er iets “ongemakkelijks” in de lucht. Nico was mopperig; daar werd ik niet vrolijker van; Aki was volgens mij in een bui dat ze steeds alles beter wist en ze gingen er vaker alleen op uit. De dag na ons regenavontuur vertrokken ze zo plotseling, dat we nauwelijks tijd hadden om te beslissen. We hadden toen al afgesproken, dat we zouden kijken hoe het verder zou gaan en als een van de twee koppels vond dat het niet goed ging, we dat zouden uitspreken. Toen we dat deden, was de boot aan. Na het ontbijt en de afwas pakten we de rugzak, trokken onze wandelschoenen aan en vertrokken om 9.45 uur voor een wandeling langs het meer. ’t Was prachtig. Er lopen allerlei paden omhoog en omlaag. We zochten een plek uit de wind om koffie te drinken. Daar bleven we lang van het schitterende uitzicht genieten. We liepen terug en kwamen vlak bij de barrage bij een restaurantje. Er stonden nog meer campers geparkeerd. We besloten de onze ook op te halen, omdat we dan meer uit de wind zouden staan. Daarna hebben we heerlijk gegeten bij het restaurant “O Recanto de Barragem”. We hebben binnen zitten lezen omdat het weer veranderde. De zon ging schuil. Theo belde om Nico te verzekeren, dat hij z’n beste vriend blijft. Valt dus gelukkig nog mee. We zullen zien hoe het verder gaat.

Vrijdag 3 maart 2006

Zon en wolken tegelijk vanmorgen. Om 10.00 uur vertrokken we. We kochten in Bensafrim brood en gebak (Arjen is jaren) bij een piepklein bakkerswinkeltje en aardappelen in de markthal. Er viel onderweg een regenbuitje. In Budens deden we de rest van onze boodschappen bij een Ecomarché. We wilden naar Vila do Bispo, want daar zouden we water kunnen tanken. Het bleek een nogal kleine plaats te zijn.

wasplaats in Vila do Bispo

Na wat zoeken vonden we de openbare wasgelegenheid. Ik maakte er meteen gebruik van om de was, die in het sop stond, uit te spoelen. We verzetten daarna de camper om te lunchen. Toen we uit het raam keken, zagen we een waterkraan, die veel gemakkelijker bereikbaar was geweest. Om 14.30 uur parkeerden we in Sagres op een groot parkeerterrein vlak bij het fort, met uitzicht op Cabo de S. Vincente. We hingen het wasgoed op het rekje uit het badkamerraam en zetten onze stoelen in de zon. Wat later ging de zon weer schuil en lazen we de krant verder binnen. Daarna liepen we naar het fort (nogal verwaarloosd) en waaiden lekker uit op het pad langs de rotsen.

Zaterdag 4 maart 2006

Storm en regen vannacht en vanmorgen. De luiken moesten dicht. De zee was indrukwekkend en de meeste tijd konden we Cabo de S. Vincente niet zien. Om 15.00 uur was het droog en liepen we naar Sagres. Een stadje als zovele, met veel bordjes “kamers te huur”, bijna zoals in Zandvoort.

Cabo Soa Vincente

We liepen naar de haven. Armoe troef het vissersbestaan hier. In een winkel vonden we cadeautjes voor Maaike, Annemarie, Sophie, Eileen en Jessye. We waren om 16.45 uur terug. De wind wakkerde weer aan en is weer stormachtig. De camper schudt aan alle kanten en het regent nu (22.00 uur) ook weer.

Zondag 5 maart 2006

De lucht was vanmorgen weer helemaal blauw, maar het waaide nog wel. Na het ontbijt vertrokken we naar Cabo de S. Vincente. We waren te vroeg. De vuurtoren was nog gesloten. De verkopers van souvenirs en fruit waren hun stalletjes nog aan het inrichten. We reden dus verder en pauzeerden voor koffie op een plek met uitzicht op een hele serie windmolens.

Carrapateria

Om 11.00 uur parkeerden we bij een prachtige baai in Carrapateira. We staan iets hoger dan ’t strand en hebben zo een schitterend uitzicht. We maakten meteen een wandeling langs het strand. De rotsen hebben hier prachtige kleuren; rood, zwart, geel, groenig. We lunchten daarna buiten en bleven heerlijk in de zon genieten van de warmte, het mooie uitzicht, de mensen in “de zigeunerwagen” naast ons, het geluid van de golven en de vliegshow van een groep sterns.

Maandag 6 maart 2006

Zon vandaag tot laat in de middag. Na de koffie vertrokken we om 11.00 uur voor een wandeling langs de rotskust. Prachtig. Na verloop van tijd kwamen we een bord tegen, waaruit bleek, dat het een bestaande wandeling was.

Carrapateira

We lunchten met onze rug tegen een duintje hoog boven een schitterend strand. Daarna liepen we verder naar Carrapateira, waar Nico een bordje Padaria (bakker) zag. Daar gingen we brood kopen. “Aberto” stond er op de deur; er hing een bellekoord, waar we aan moesten trekken. De deur werd geopend en ze hadden er echt bruin brood. Iets verderop was een kiosk, waar ze o.a. ijs verkochten. Daar namen we er dus twee van, die we op een bank in de zon opaten.

Carrapateira

Aan de overkant stond een paard vastgebonden te wachten tot z’n baas weer terug kwam. Om 15.00 uur waren we terug bij de camper. We zetten de stoelen in de zon en genoten tot een uur of half vijf. Toen was de zon verdwenen en zochten we ons heil binnen.

Dinsdag 7 maart 2006

Mooi weer vandaag en nauwelijks wind. We vertokken om 10.00 uur van onze prachtige plek in Carrapateira. In het dorpje namen we water in bij de fontein. Om 10.45 uur dronken we koffie bij een andere fontein. In Aljezur zochten we het bedrijf op, waar ze zonnepanelen e.d. verkopen. Ze maakten een offerte voor ons. Vervolgens reden we naar Rogil, waar we in allerlei piepkleine winkeltjes boodschappen deden. We reden naar het strand, van Carriagem, maar vonden dat niets om te blijven. We lunchten en reden daarna terug naar Aljezur. Daar liepen we binnen bij het toeristenbureau, maar dat leverde, zoals steeds hier, weinig informatie op. We klommen door het oude centrum naar het “kasteel”. Een kwart toren en een brok muur was alles wat er nog van over is.

Monte Clerigo

Om 15.15 uur parkeerden we bij het Praia de Monte Clérigo. We dronken thee en wandelden het strand op. We liepen vooral over de basaltbrokken, die langs de steile kust liggen. Er was een flinke geul, die ons het zandstrand belette (hoog water). We aten in en klein restaurantje aan het strand.

Monte Clerigo

Woensdag 8 maart 2006

Bewolkt weer vandaag, maar niet koud. We vertrokken om 9.30 uur uit Monte Clérigo. We tankten, namen water in en reden verder naar het noorden. Tijdens de koffiepauze hebben we Theo gebeld. Alles is weer bijgelegd gelukkig. We reden door een prachtig landschap vol gele lupine, oranje mombretia en grote gele boom/struiken, die op mimosa lijken. Veel parasoldennen ook.

Porto Covo

Om 13.00 uur parkeerden we in Porto Covo. We lunchten en gingen op onderzoek uit. Leuk dorpje met veel winkeltjes en restaurantjes. Mooie witte huizen met blauwe randen. Er bleken campers vlak aan zee te staan. We zijn daar dus ook heengereden. Prachtig uitzicht op de rotskust en de zee. We wandelden er een eindje langs, kwamen bij het haventje en klommen weer omhoog. In het dorp kocht ik een mooi vest voor mezelf en een cadeautje voor Gwen.

 Donderdag 9 maart 2006

Volop zon vanmorgen. We dronken dus buiten koffie en bleven buiten zitten lezen tot de lunch. Daarna trokken we de wandelschoenen aan en vertrokken om 13.45 uur voor een prachtige wandeling over de kliffen. We klauterden omlaag en weer omhoog bij de diepe inhammen in de rotskust. In een ervan lag een dode dolfijn. Dat was een triest gezicht. We liepen verder over heel smalle zanderige paadjes en het laatste stuk over een prachtig zandstrand. We kwamen bij een oud fort, dat we even bekeken. Niet veel bijzonders meer te zien. Om 15.15 uur begonnen we aan de terugtocht. Eerst een stuk over de weg, daarna over een breed, mul zandpad. We kwamen langs oude grafoverblijfselen van 1500-1200 AC. Bij de haven klauterden we weer naar beneden en omhoog. Om 16.15 uur waren we weer bij de camper en het begon het weer wat te spetteren.

Vrijdag 10 maart 2006

Zonnig weer vandaag. Nadat we nog een paar boodschappen hadden gedaan, vertrokken we uit Porto Covo. We reden over heel smalle wegen en overal waren bloemen, kurkeiken en parasoldennen. Het was ook de dag van de bijzondere dieren. Opeens stak er een kudde zwarte varkens de weg over. Later zagen we koereigers, die op schapen stonden!

Barragem d’Odivelas

Toen we bij het Barragem de Odivelas aankwamen zagen we een hop vliegen en bijna tegelijkertijd een prachtige haas lopen. We lunchten met het raam wijd open. Daarna liepen we een eindje langs het meer. We zetten vervolgens onze stoelen uit de wind in de zon en bleven lezen tot 16.30 uur. We aten binnen met uitzicht op het meer en de rode avondlucht. Het is hier heel stil. Aan de andere kant van de dam is wel een caféachtig iets en nog verderop een camping, maar daar wilden we niet heen.

Zaterdag 11 maart 2006

Alweer zonnig vandaag. We vertrokken om 9.50 uur van onze lekker rustige plek aan het meer. We reden weer over heel smalle wegen, zelfs een stuk over een oude klinkerweg. We zagen weer allerlei beesten; ooievaars, zwarte varkens, een ezel voor een kar, rode wouwen en ook velden en boomgaarden vol bloemen. Na de lunch vonden we een waterkraan in Raposa. Het duurde wel lang om de tank vol te krijgen; er stond niet erg veel druk op het water.

Casal do Pinal

De IC-2 tussen Rio Maior en Batalha hoeven we nooit meer te zien. Een rechte weg met steenhouwerijen, autosloperijen, garagebedrijven e.d. We stopten iets voorbij Leiria in een klein plaatsje dat Casal do Pinhal heet en niet eens op de kaart staat. We staan er rustig naast een kleuterschool. We liepen nog een eindje om, terwijl de thermometer nog 23°C aangaf.

 

Zondag 12 maart 2006

Prachtig weer. We vertrokken om 9.30 uur bij de kleuterschool van Casal do Pinhal en reden over de IC2. We hebben besloten, dat we die weg nooit meer willen rijden. Slecht wegdek, niets moois te zien, geen parkeerplaatsen. Om te lunchen reden we Sta Maria de Feira in, waar we een Pinco Doce zagen en dus een parkeerplaats. Na een keer vragen parkeerden we om 15.15 uur op de camping Quinta da Prelada in Porto. Een park/bosachtig geheel, waar we vriendelijk werden ontvangen. We verkenden de camping een beetje en zetten onze stoelen in de zon, 27°C. Na de thee, namen we allebei een heel warme douche, dronken wat en liepen naar een restaurantje om te eten. Gegrild varkensvlees is dé Portugese maaltijd. Ook hier waren de frieten verschrikkelijk. De Vino Verde daarentegen was heel lekker. Ananas met een glas port toe.

Maandag 13 maart 2006

Alweer van dat mooie weer vandaag. Na de koffie namen we de bus naar het centrum van Porto. We hadden een route bedacht, maar daar kwam, zoals gewoonlijk, niets van terecht. We slenterden langs winkeltjes (heel veel religieuze zaken als kaarsen en beeldjes), pleintjes, grote drukke straten, trapstraatjes, kades. We bezochten de Sé (kathedraal).

De kathedraal

En we liepen natuurlijk over de grote ijzeren brug. Eerst over het bovenste stuk, die de bovensteden van Porto en Vila Nova de Gaia verbindt. We aten op de kade langs de Duero buiten in Porto en liepen daarna over het lage deel van de brug naar de kades van Vila Nova de Gaia, waar alle porthuizen zijn. We bezochten Graham’s en proefden er drie verschillende soorten port. Heerlijk, maar te duur voor ons om te kopen. We liepen weer terug over de brug naar Porto en klommen weer richting bovenstad, waar we de bus terug namen. We hadden het wel gezien. Porto is heel druk, nog heel armoedig en lawaaiig. Om 18.20 uur deden we de deur van de camper weer open en konden onze voeten uitrusten.

Porto

 

 

 

Porto

 

 

Dinsdag 14 maart 2006

Heel erg mooi weer vandaag. We betaalden de camping en vertrokken om 9.55 uur richting het noorden. De terugreis is nu echt begonnen. We reden over de IP 4 door een prachtig berggebied. Een mooie weg en schitterende vergezichten. We lunchten buiten op een van de parkeerplaatsen. We gaven ons laatste stukje brood met een flinke lik leverpastei aan een heel zielig, mager hondje. Na de middag zagen we sneeuw op de Serra de Nogueria en beneden veel druiven en olijfbomen. Even over tweeën reden we de grens met Spanje over en toen was het meteen een uur later. We zagen nu heel veel percelen gescheiden door rechtopstaande leistenen.

Embalse de Villalcampo

Om 16.00 uur parkeerden we bij het Embalse de Villalcampo. En heel mooie, stille plek. Er kwam een herder met geiten en drie honden langs. We hebben tot 19.00 uur heerlijk buiten in de warme zon gezeten. Toen de zon onderging gingen de geiten in een soort kraal en bleven de honden achter om de wacht te houden (de herder ging naar huis).

 

Woensdag 15 maart 2006

Strak blauwe lucht de hele dag. We verlieten onze plek bij de geiten en de honden om 9.25 uur. We deden onderweg boodschappen in Zamora. Na de koffiepauze zagen we tussen Zamora en Tordesillas overal wijngaarden. Toen we iets voorbij Palencia zaten te eten, kwam een ooievaar ons zijn vliegkunst tonen. Na de middag reden we door een vlak open landschap met weinig bomen. In de verte zagen we sneeuw op de bergen. De Spaanse gasfles was vanmorgen leeg. We wilden hem graag omruilen voor een volle, zodat we de volgende keer niet meteen naar gas hoeven te zoeken. We hadden weer eens geluk. In Belorado reden we langs een Repsol agentschap. Het was alleen gesloten omdat het middagpauze was. We belden aan; geen gehoor. Nico probeerde een deur; op slot. Maar toen kwam er toch iemand open doen. De vrouw hielp ons meteen aan gas.

St. Jean Pied de Port

Om 16.00 uur reden we langs de wijngaarden van de Rioja wijnen. We waren om 19.00 uur boven op de Pta d’Ibaneta en besloten verder te rijden tot St. Jean Pied de Port. Dat was wel nog drie kwartier slingeren over een heel bochtige weg. We vonden er de aire de service, waar we nu staan met minstens 15 andere campers.

 

Donderdag 16 maart 2006

We vulden water, leegden de WC, deden een paar boodschappen en vertrokken om 9.30 uur uit St. Jean Pied de Port. Het was weer de hele dag prachtig weer ± 22°C. Het is lente hier in Zuid Frankrijk. De bomen hebben een lichtgroen lentewaas, de forsythia bloeit en ook allerlei bomen hebben witte bloesem. We hebben vandaag bijna steeds over de autoroute gereden. We moesten Zuid Frankrijk van West naar Oost oversteken. Tussen Pau en Tarbes zagen we heel veel sneeuw op de toppen van de Pyreneeën liggen. We hadden een schitterend uitzicht op Carcasonne. Het landschap veranderde ook sterk; heel veel cipressen. Om 15.00 uur waren we in Narbonne bij Narbonne accessoires waar we inlichtingen vroegen over zonnepanelen. Daarna reden we nog verder tot iets voorbij Montpellier. We namen een kleine weg en kwamen terecht in Sussargues op een terrein vlak bij een schoolgebouw. Heel rustig.

Vrijdag 17 maart 2006

Vandaag hebben we de zon niet gezien. De temperatuur was max. 19°C. Om 10.30 uur waren we bij Jos Bank in Les Mages. Daar bekeken we hun huis, dronken koffie en kletsten gezellig met Jos. Marianne was naar school. Ze kwam thuis voor de lunch. Om 13.45 uur vertrokken we uit Les Mages richting Vals les Bains, waar we om 14.50 uur parkeerden. We klommen naar boven en werden verwelkomd door Paul en Willy. Ook hier werd gezellig gekletst. Er kwamen nog vrienden (Linda en John) langs. We bleven eten en liepen om 22.00 uur weer naar beneden om in de camper te gaan slapen.

Zaterdag 18 maart 2006

We kochten brood en een krant en vertrokken om 9.30 uur uit Vals les Bains terwijl het een beetje spetterde. We namen de N-102 en dronken koffie op de Col de la Chavade midden tussen de sneeuw. Er vielen ook een paar vlokjes. Het was er guur en koud (3°C), maar mooi.

Autun

De zon heeft zich tussen 13.00 uur en 16.00 uur af en toe heel even laten zien. Veel “lentetekens” zien we hier nog niet. Om 17.20 uur parkeerden we op de aire de service in Autun aan een meer. We maakten nog een wandeling langs het meer, maar de temperatuur was niet aangenaam (°12C) en het waaide.

 

 

Zondag 19 maart 2006

Om 8.45 uur vertrokken we van de aire de service in Autun, voordat de VTT-cours daar begon. We kwamen onderweg nog resten sneeuw tegen. Het was echt zondagmorgen, we hadden de weg praktisch voor ons alleen. Er waren wel heel veel vogels overal. Om 11.00 uur kwam de zon door, maar de temperatuur steeg niet echt. Om 15.00 uur parkeerden we thuis voor de deur en kon het uitpakken en opruimen beginnen. De tuin stond vol bloeiende krokussen.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>