Donderdag 28 januari 2016.

Het is weer zover. We vertrekken morgen om de rest van de winter in warmere streken door te brengen. De camper is ingepakt en staat klaar voor vertrek. Vanavond hebben we heerlijk gegeten bij Annemarie en Fred en ook onze mail even gelezen (ons internet doet het op dit moment niet). We hebben er zin in.

Vrijdag 29 januari 2016.

Route: Deuxnouds-St.Mihiel-Commercy-Void Vacon-Domremy-Neufchâteau-Langres-Dijon-Seurre-Chalons sur Saone: 305 km.

Om 10.15 uur zwaaien Annemarie en Fred ons uit en beginnen we aan onze reis naar het zuiden. Het is mooi, half bewolkt weer. Een uur later stoppen we voor koffie iets voorbij Void-Vacon. We genieten van de vele kleuren groen in de weilanden en op de akkers. De bomen zijn winters-kaal. Om 12.45 uur stoppen we in de buurt van Frécourt om te lunchen. Als we verder rijden zijn de grijze wolken veranderd in witte wolken en is er veel blauw in de lucht. Achter de voorruit zou je bijna denken dat het voorjaar is maar als je je neus buiten de deur steekt, denk je daar meteen anders over hoewel de temperatuur niet echt heel winters is. We tanken diesel in Seurre. Dat scheelt een slok op een borrel vergeleken met de prijs van vorig jaar februari: toen € 1,32/L, nu € 0,998/L. Om 16.10 uur staan we geparkeerd in Chalon sur Saone. We drinken thee en gaan daarna op verkenning uit. Wat een leuk oud centrum. Veel oude panden, een heel leuk gezellig pleintje, een flinke kathedraal (half Romaans, half Gotisch). Vijf kwartier later zij we voldaan terug in de camper.

Chalons sur Saone
Chalons sur Saone

Zaterdag 30 januari 2016

Route: Chalons sur Saone-Paray le Monial-Vichy-Clermont Ferrand-Campagnac: 411 km

We vertrekken om 10.00 uur met licht bewolkt weer. Het is 5°C. In de Morvan is het landschap al anders dan gisteren. De heuvels zijn hoger en de uitzichten weidser. Tijdens de koffiepauze aan de N-70 komt de zon even kijken. Als we verder rijden zien we behalve schapen en paarden ook koeien in de wei lopen en zelfs kalfjes. We lunchen op een parkeerplaats iets voorbij Vichy. Het is de hele dag kalm bewolkt weer, maar af en toe waait het flink. We zien een sperwer en een buizerd vliegen. Bij Clermont-Ferrand rijden we de A-75 op. Die tolweg is gratis en zo schieten we een beetje op. De heuvels beginnen bergen te worden. We zien nu ook lammetjes in de wei. Op de Col de la Flageole liggen dotten sneeuw langs de weg en verderop bij de Col de Issarsets liggen op de noordelijke hellingen hele plakken sneeuw. Het is vandaag bijzonder rustig op de weg. Om 16.10 uur staan we in Campagnac op de camperplaats. We drinken thee, pakken onze jassen en klimmen het stadje in.  Erg veel heel oude huizen en zowaar een winkel (bakker en kleine kruidenier tegelijk).

Campagnac
Campagnac

 

Zondag 31 januari 2016

Route:  Campagnac-Millau-Beziers-Narbonne-Perpignan-Le Boulou: 310 km

Gisteravond is het gaan regenen en dat doet het nog steeds. We vertrekken dus om 10.30 uur in de regen. Een erg kleine wereld. De wolken hangen erg laag. Om 11.00 uur betalen we tol en rijden over het viaduct van Millau. Daarna vervolgen we onze weg door het Parc Naturel des Grand Causses. Een heel mooi, leeg gebied. Jammer dat het mistig is. We stoppen voor koffie op de P. van Le Caylar. We rijden verder en het regent nog steeds. Om 12.00 uur wordt het bij Lodeve lichter en zowaar ook droog. We zien cipressen, parasoldennen, rietkragen en wijngaarden. We zijn duidelijk in het zuiden. Bij Beziers tanken we de auto vol en we lunchen er meteen op de parkeerplaats. De wind blijft maar blazen. We zien bomen en struiken met veel bloesem en een prachtige mimosaboom in volle bloei. Bij Narbonne is het 15°C. In Perpignan staan we ineens voor een tunneltje van 2.60 m hoog. We rijden er hééél voorzichtig door; de camper is 2.58 m hoog. Het ging echt zuigend. We rijden naar St.André, maar kunnen de beoogde camperplaats niet vinden. We rijden dus naar Le Boulou, waar we om 15.45 uur een prima plekje voor de nacht vinden.

Le Bouloe
Le Bouloe

We drinken wat en lopen daarna naar het centrum om te kijken of er een restaurant te vinden is voor vanavond. Welgeteld 1 restaurant dat op zondagavond open is. Na 50 minuten zijn we terug bij de camper en nemen en glaasje port. Het is nu 20.30 uur en we zijn terug uit het restaurant. We aten er lekker, maar niet heel bijzonder.

 

Maandag 1 februari 2016

Route: Le Boulou-Le Perthus-La Jonquera-Figueres-Girona-Palamós: 124 km

Om 10.50 uur rijden we naar Leclerc voor boodschappen. We hoeven geen jas aan, het is aangenaam weer. Als we een uur later de TomTom opdracht geven naar Spanje te rijden, raakt hij volkomen van slag en vast. Wat ik ook probeer, uitzetten, resetten, niets helpt. We rijden dus op de ouderwetse manier via de wegenkaart. Dat gaat natuurlijk ook prima. Het is inmiddels 24°C. Trui wordt verruild voor een T-shirt. Tijdens de lunchpauze probeer ik  van alles en nog wat met de GPS, in eerste instantie zonder resultaat. Maar o wonder, bij het starten van de auto gaat hij even uit en weer aan en zowaar hij praat weer tegen ons, weet waar we zijn en waar we heen willen.  Het is nu ongelooflijk mooi weer. Strak blauwe lucht en geen wind meer. Om 14.45 uur hebben we de camper geparkeerd bij Empord Area in Palamós. Hier waren we vorig jaar ook een paar dagen.

Palamos
Palamos

Tafel en stoelen naar buiten en genieten van de zon. Om 16.45 uur gaat Nico nog even wandelen en ik ga naar binnen, want de zon is achter de bomen verdwenen. Om kwart over zes lopen we naar het kantoortje om ons in te schrijven en de WIFI-code te vragen. En Rosalie (de beheerster) weet meteen, dat we hier al eerder waren. Ze herkende mijn stem!

 

Dinsdag 2 februari 2016

Een stralend blauwe lucht bij het opstaan. Nico haalt het bestelde brood bij Rosalie. Na ontbijt en afwas lopen we om 10.15 uur naar de markt in Palamós. Wat een enorme hoeveelheid kramen. Dat ziet er erg gezellig uit. We komen ook niet zonder inkopen terug: 2 dunne truien voor Nico à € 6,= per stuk en een paar bollen wol, zodat ik weer kan haken.

Markt in Palamos
Markt in Palamos

We drinken op een terras buiten in de zon een café americano en lopen daarna terug naar de camper. Tafel en stoelen naar buiten en dan lunchen we lekker in de zon. We blijven daarna lezen tot er in de namiddag bewolking komt. Dan verhuizen we naar binnen. We bekijken een route om morgen verder te rijden.

 

 

Woensdag 3 februari 2016

Route: Palamós-Granollers-Westelijk om Barcelona-Avinyonet del Penedes: 161 km

Een beetje sluierbewolking vanmorgen. We gaan onder een lekker warme douche, kopen brood en gas en betalen de CP. Na het ontbijt vullen we water en legen de WC en de vuilwatertank. Daarna zijn we weer klaar voor de reis. Om 12.00 uur is de zon weer helemaal terug. Het is druk op de weg vandaag. Om 14.10 uur zijn we op een camperplaats bij een wijnboer in Avinyonet del Penedes. We lunchen. Het is doodstil hier. We kijken uit op een prachtig, breed dal met daarin een kerkje en een paar dorpjes.

Avinyonet del Penedes

Van 15.55 u – 16.35 u. wandelen we een stuk. Nico kan na de operatie aan zijn knie nog niet heel lang wandelen. Na de wandeling drinken we thee buiten in de zon. Om 17.30 uur als de zon bijna weg is lopen we naar de wijnmakerij. We krijgen een leuke rondleiding van Eric (de wijnmaker), proeven de Cava en raken in een interessant gesprek over de onafhankelijkheidswens van de Catalanen. We komen er natuurlijk niet met lege handen vandaan.

 

Donderdag 4 februari 2016

Route: Avinyonet del Penedes-Vilafranca-Tarragona-Reus-Mora del Nova-Arcó: 134 km

Mooi, zonnig weer, maar ’s avonds en ’s nachts is het fris. Om 10.25 uur rijden we weer. Het is druk op de N-340. We zoeken een parkeerplaats om koffie te drinken, maar door een vergissing van Ineke missen we de enige, die we tegenkomen, Om 11.15 uur zien we de zee recht voor ons. 25 Minuten later drinken we eindelijk koffie in Riudecols in een parkeerhaven in een brede straat. Daarna stijgt en daalt de weg tussen prachtige bergen. We rijden over de Col de Pigat en langs een enorm windmolenpark. We zien geërodeerde kalksteenpieken en hebben uitzicht op een heel breed dal rechts van ons. En overal de lichtroze gloed van de bloeiende amandelbomen.

Asco

Om 12.40 uur zijn we in Ascó op een ruime camperplek aan de rivier de Ebro. De rivier kunnen we vanaf onze plek niet zien wel de brug er over heen. Het is jammer, dat de weg en de spoorlijn vlak langs de CP lopen. Na de lunch nemen we onze boeken mee naar en bank in het naastgelegen parkje. Ik wordt er alleen, zoals later blijkt enorm gestoken door ik weet niet wat voor insecten. Als het te fris wordt, drinken we binnen thee en daarna lopen we naar het dorp op zoek naar een bakker en evt. een supermarkt.  De bakker vinden we na een keer vragen en een drogist, maar verder geen winkel.

 

Vrijdag 5 februari 2016

Route: Ascó-Gandesa-Tortosa-Riumar-Casa de Fusta (Amposta): 138 km

Eerst een beetje mist, daarna mooi zonnig maar wel fris ’s morgens. We willen vertrekken, maar de motor wil niet. We laten hem draaien terwijl Nico de WC leegt en daarna kunnen we toch om 10.35 uur weg. We hopen dat het bij deze ene keer blijft. We hebben een prachtig uitzicht over de rivier de Ebro. Na de koffiepauze aan de C-12 rijden we langs de Ebro, die hier behoorlijk breed is. We tanken diesel in Benifallet (€ 0,869/L !). Verderop doen we boodschappen bij een Hyper Simply in Tortosa. We lunchen aan weg T-340 net in de delta van de Ebro. Om 14.45 uur parkeren we in Riumar, daar waar de weg ophoudt. Vijf minuten later zijn we onderweg voor een heel mooie wandeling over zandpaden door het deltagebied naar de monding van de Ebro. We stoppen bij twee vogelkijkhutten en beklimmen twee uitzichttorens. We zien o.a. flamingo’s. Om 16.30 uur zijn we terug en lessen onze dorst in de camper. Daarna rijden we naar de camperplaats bij Casa de Fusta.

Riumar

 

 

Zaterdag 6 februari 2016

Alweer mooi weer. Na het ontbijt lopen we naar het restaurant om brood te kopen. Daarna gaan we naar het informatiecentrum voor een plattegrond van de delta. Terwijl we buiten koffie zitten te drinken stopt er een bestelauto: of we sinaasappels willen kopen? Ja, dat willen we wel: een groot net (16 grote sinaasappels) voor € 3,00. En ze zijn verrukkelijk. Heel veel lekkerder, dan wat we thuis in de winkel kopen. Na de lunch wandelen we van 14.00 u. tot 16.15 uur door de delta. Langs de rietvelden en het water. We houden een kleine pauze bij een waterinlaat punt en lopen dan verder tot de uitzichttoren van l’Embut. We klimmen omhoog en genieten van het ruime uitzicht. Na deze pauze beginnen we aan de terugweg en we stoppen nog even bij het waterinlaatpunt om onze benen en knieën even rust te geven. Gisteren ging het lopen ons makkelijker af. Terug bij de camper praten we even leuk met onze Duitse “buurman”, die ook net terug is van een ritje met de motor. We drinken buiten thee en lezen onze mail. De WIFI werkt hier prima. Om 17.30 uur wordt het te fris en verplaatsen we ons naar binnen.

Ebro Delta

Zondag 7 februari 2016

Ik werd vannacht wakker van de wind en de regen, die samen probeerden hoe hard ze de camper konden laten schudden. Bij het opstaan is de regen weg, maar de wind is aangewakkerd tot stormachtig. De lucht is prachtig blauw met wat witte wolken in de verte boven de bergen. Als ik brood ga kopen in het restaurant, wordt ik zowat omver geblazen. We blijven lekker binnen koffie drinken, lezen en van het uitzicht genieten.

                      lunch in de Delta
                                                                                                         lunch in de Delta

Om 13.15 uur besluiten we te gaan eten in het restaurant. Het is heel erg druk, maar we krijgen toch een tafeltje. Het eten is bijzonder lekker en erg veel. Om 15.10 uur zijn we terug in de camper. Het stormt nu zo hard, dat we nauwelijks rechtop kunnen lopen. Het is goed, dat we veel leesvoer bij ons hebben.

19.00 uur: De camper beweegt niet meer, de storm is eindelijk gaan liggen.

Maandag 8 februari 2016

Route: Ebro Delta – Vinarós – Castellón – La Vall d’Usió – Segorbe – Alcublas – Villar del Arzobispo – Calles – Chelva – Tuéjar –  Mataparta – Benagéber: 267 km.

Heel mooi weer. We vertrekken om 10.20 uur uit de Delta. We rijden eerst een stuk over de N-340. Er is een nieuw stuk gemaakt, dat nu om Vinarós heen gaat. Dan een stuk over de CV-13, die voorheen A-7 heette. Dit stuk heet Autovia de la Plana. Bij uitrit 274 nemen we de N-225. Overal worden sinaasappelen geplukt. Na de lunch rijden we over de CV-245. We zien afwisselend percelen olijfbomen en amandelbomen gescheiden door gestapelde muurtjes en heel veel gele brem. We klimmen over een smalle weg omhoog. Bijna op pashoogte staat het Sanctuaria de Cueva Sante.

Amandelbomen
Amandelbomen

Sanctuaria

We lopen een stukje van wat kennelijk een soort pelgrimspad is met enorm veel staties, die het leven van Jezus vertellen. Daarna over de Pas Mont Mayor op 951 m. De flanken van de berg zijn geel van de brem. We klimmen en dalen naar de Pas Mataparta op 850 m. over een smalle, bochtige, maar goede weg. We rijden hoog boven langs het Embalse de Benagéber en de hele dag genieten we van de schitterende uitzichten. Om 16.10 uur parkeren we op de camperplaats van Benagéber. Het is hier wel iets frisser aan aan de kust.

Benageber
Benageber

Dinsdag 9 februari 2016

Route: Benagéber – Teruel – Zaragoza – Huesca – Jaca – Tunnel de Somport –  Accous: 621 km.

Het gaat allemaal een beetje anders, dan we gepland hadden. Nico heeft enorm veel pijn in z’n benen. Hij slaapt heel slecht en leeft op paracetamol. We hebben daarom besloten naar huis terug te rijden. Het wordt nl. niet beter, maar erger. Voor we om 10.00 uur vertrekken leegt Nico de WC en het vuile water en neemt schoon water in en ik ga in het dorpje op zoek naar een bakker. Ik vind een piepklein winkeltje en zoek o.a. naar eieren. De dame begrijpt mijn “Spaanse” uitspraak van het woord huevos niet, dus doe ik een kip na. Ze moet er heel hard om lachen en verontschuldigt zich wel drie keer, dat ze het niet begreep. We rijden weg uit Benagéber over een prachtige weg tussen enorme geel/rode rotsen door. Daarna rijden we langs de Rio Tura. De zon laat zich ook nog heel even zien, maar het blijft flink waaien. De rotsen zijn nu rood, geel en kopergroen van kleur. Dan nemen we de Autovia Mudéjar (A-23) over de vlakte richting Zaragoza.  Even voor enen tanken we diesel en we lunchen op de parking. Als we verder rijden wordt het weer wat bergachtiger. We zien zelfs twee arenden vliegen. We rijden over de Puerto de Paniza op 925 m. Het landschap is hier uitgestrekt, wijngaarden, boomgaarden ingezaaid land, maar nergens huizen of boerderijen. Om 15.30 uur houden we nog even pauze bij Aldumevar en we programmeren TomTom op een plaats net over de grens in Frankrijk. Bij de Pto de Monrepos rijden we weer tussen de bergen, maar nu begint het te spetteren. Als we de tunnel de Somport inrijden (wat een enorm lange tunnel) regent het en als we er aan de Franse kant uit rijden hoost het. We rijden door de Vallée d’Aspe, maar zien nauwelijks iets door de regen. Het is een smalle, bochtige weg tussen hoge bergen met rechts van ons de rivier de Gave d’Aspe. Om 17.15 uur zijn we in Accous, maar vinden de beoogde CP niet. We zien een camper bij een auberge en besluiten daar te gaan eten en meteen toestemming te vragen om te overnachten. Geen probleem en het eten was overheerlijk.

Accous

 

Woensdag 10 februari 2016

Route: Accous – Orthez – Mont de Marsan – Bordeaux – Angouleme – Limoges – Argenton sur Creuse: 573 km.

Gisteren met al die regen, konden we het niet zien, maar we staan in de Pyreneeën tussen de bergen, waar nog sneeuw op ligt. We vertrekken om 8.55 uur en het begint weer te regenen. Ergens staan narcissen langs de weg in de bloei. In Sault de Navalli stoppen we even om brood en iets lekkers bij de koffie te kopen. Het regent in deze streek kennelijk al veel langer. Alle afwateringsgeulen staan vol bruin modderwater en ook op de velden liggen grote plassen. We rijden langs een rivier vol kolkend bruin modderwater.

Accous in de Pyreneeen

Bij Mont de Marsan houden we koffiepauze. Daarna rijden we verder over de rechte, saaie wegen van Les Landes tussen de dennenplantages. Na de lunch zien we eindelijk weer wat blauw in de lucht. De ruitenwissers mogen uitrusten. Het is 9°C. Even een drinkpauze op de aire de la Aralett. Later op de middag regent het weer. Om 17.40 uur parkeren we in Argenton-sur-Creuse. We komen er achter, dat deze plek alleen voor de service is, om te overnachten moeten we 500 m. verderop. Daar staan we om 18.05 uur. Saaie plek.

Donderdag 11 februari 2016

Route: Argenton – Chateauroux – Vierzon – Bonny sur Loire – Auxerre – Troyes – St. Dizier – Bar le Duc – St. Mihiel – Deuxnouds aux Bois: 489 km

Het is bewolkt en heel af en toe spettert het een beetje. We rijden voor een groot deel over de A-20, wat redelijk saai is. Ik zag wel twee roofvogels op een paal zitten. Om 10.00 uur rijden we door het forêt de Vierzon en het forêt  d’Ivoy en dat ziet er heel wat beter uit. We houden koffiepauze in Villegenon en lunchen in St. Florentin. In de buurt van Troyes genieten we van de mooie vakwerkhuizen. In Piney staat een prachtige houten markthal. Ik let goed op of ik kraanvogels zie in de buurt van het Lac du Der. Ik zie er een paar grazen, maar te ver weg om op de foto te zetten. We komen langs de camperdealer in St. Dizier en dus gaan we maar weer even melden, dat de problemen met de motor nog steeds niet zijn opgelost. Om 17.25 uur parkeren we weer thuis voor deur en is deze reis, die eigenlijk twee maanden had moeten duren ingekort tot twee weken.

 

 

 

3 antwoorden op “2016 Spanje”

  1. j ai commencé de lire le début de vos vacances , cela nous réchauffe un peu car ici c est gris pluvieux et pas très chaud le temps de la meuse . Bonne continuation et bisous à vous deux . josiane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *