29.6.2013 Deuxnouds-Marcoing 279 km.
We vertrokken vanmorgen om 11.30 u. uitgezwaaid door Annemarie en Fred. Zoals een van onze buren zegt: “Les pigeons voyageurs sont en route”. We reden langs de Maas naar het noorden; af en toe kwam een plezierboot ons tegemoet. Het was redelijk weer en we zagen zelfs de zon heel even. Om 17.45 u. stopten we in Marcoing op een camperplaats, die iets hoger lag, zodat we een mooi uitzicht hadden. We begonnen meteen aan een wandeling langs het Canal de St. Quentin, waar we vlak bij stonden.Canal St. Quentin
We genoten nog na van het vogelfluitconcert toen we over de sluis weer terug naar de camper liepen.

30.6.2013 Marcoing-Calais (174 km).
Onderweg naar Calais reden we door het département Nord, waar veel huizen gebouwd zijn van donkerrode bakstenen. Dat is een heel ander gezicht dan de crepis in de Meuse.
We reden langs enorm veel oorlogsgedenktekens en –kerkhoven (uit de 2e wereldoorlog). In Arques stopten we om de botenlift te bekijken. We kwamen meteen op een enorme brocante terecht. De lift is niet meer in gebruik, maar is nu een museum.ascenseur Arques We voeren nog met een boot door de nieuwe sluis, die in 1967 is aangelegd. Daarna verder naar Calais. Het was druk op de parking daar, maar we vonden toch een plek voor de nacht. We aten in het restaurant met uitzicht op de zee en de terminal.

1.7.2013 Calais-Dover-Billingshurst (202 km + de overtocht).
De wekker liep om 4.30 u. af. Om 4.50 u. waren we op de kade en checkten we in.ferry Om 5.45 u. voeren we de haven van Calais uit. Aankomst in Dover 6.15 u. Engelse tijd (1 uur vroeger).White cliffs of Dover Om 6.40 uur begon ons linkse avontuur. We reden langs de kust richting Folkstone en verder naar het westen. We zochten een parking om te ontbijten, maar die zijn er niet veel langs de smalle (nogal slechte) wegen. We vonden er een om 08.00 uur.
Het landschap was wel heel mooi groen en vaak reden we door een groene tunnel van boomtakken boven de weg. We stopten in Petworth voor de lunch en bekeken het mooie stadje, waar heel veel antiekwinkels zijn. We zochten daarna een overnachtingsplek (vroeg omdat we allebei moe zijn en Nico ook nog van het rijden over de smalle wegen).
Dat lukte niet en daarom staan we nu op een kleine camping in Billingshurst, waar we de middag al lezend buiten hebben doorgebracht Het is mooi zomerweer.

Engeland/Wales
2juli 2013. Billingshurst-Liverton 290 km.
Een schitterende rit langs prachtige huizen met erkers en dakkapellen, langs korenvelden en door groene boomtunnels. Na de lunch werd het regenachtig. We reden een groot stuk over de A-303, maar die A wil niet zeggen dat die overal 4-baans was. We stopten in Liverton bij de “Welcome Strangers Inn”, waar een klein kampeerveldje was. We aten er verrukkelijk in de pub. De eigenaresse is een Nederlandse, bekend van het programma “Ik vertrek”.

3 juli 2013. Liverton-Princetown 53 km.
Was het vanmorgen bewolkt, later op de dag werd het zonniger. We reden weer over bijzonder smalle wegen (de camper kon er net door) naar Hayton Vale.Hayton Vale Daar maakten we na de koffie een prachtige wandeling over het Moor (We zijn in Dartmoor nu). Heel mooie uitzichten en af en toe rotsformaties.

Hayton Vale
Hayton Vale

In de namiddag reden we naar Postbridge. Daar ligt naast de in gebruik zijnde brug een heel oude brug (clapperbridge) van granieten platen die 8 ton wegen.granieten brug Vervolgens zochten we een parkeerplaats voor de nacht. Dat lukte na drie pogingen in Princetown. Daar staan we op een parking van het informatiecentrum van het Nationaal Park Dartmoor in een heel rustig hoekje. Er is verder niemand, maar het is in het stadje.

4 juli 2013. Princetown-Burrator reservoir-Princetown 46 km.
Vanmorgen was het mistig en daarna regenachtig. We gingen dus kijken in het bezoekerscentrum van het Dartmoor Nat. Park. Na de lunch werd het droog en reden we naar het Burrator reservoir.

Burrator reservoir
Burrator reservoir

Daar wandelen we van 16.10 – 19.00 uur rond het meer. Het was prachtig, maar af en toe modderig. Daarna reden we terug naar Princetown en parkeerden op “ons” plekje om te overnachten.

5 juli 2013. Princetown-Moorshop-Tavistock-Princetown 31 km.
Een heel leuke dag vandaag. Het was prachtig zonnig weer. We reden naar een parkeerplaats vanwaar we een enorm mooi uitzicht over het “Moor” hadden. We zetten de stoelen buiten en dronken koffie. Er waren veel pony’s met veulens. paarden Na de lunch reden we naar Tavistock om nieuwe wandelschoenen voor Nico te kopen. Er was een heel leuke markthal. We kochten bij een takeaway cream tea en namen die mee naar de eerder genoemde parkeerplaats op het Moor. We genoten van het lekkers, de zon en het mooie uizicht.

Cream Tea
Cream Tea

Tegen 20.00 uur waren we terug op ons plekje in Princetown.

6 juli 2013. Princetown-Postbridge 8 km. Postbridge-Kennegy Cove 162 km.
Het is zomerweer. We trokken de korte broeken er bij aan. Vanmorgen hebben we eerst 1,5 uur gewandeld in Postbridge. Heel mooi omhoog en omlaag door weiden en velden.

wandelen Postbridge
wandelen Postbridge

We lunchten daarna buiten aan een picknickbank.
Vervolgens reden we naar de zuidkust van Cornwall. Vandaag hebben we een camping uitgezocht, omdat we water nodig hebben en de WC moeten legen. Vrije plaatsen met dat soort voorzieningen zijn er niet. We staan in Kennegy Cove op loopafstand van de zee. Dat gaan we morgen maar eens bekijken.

strandpad
strandpad

7.7.2013. We hebben enorm geluk met het weer, het is heel warm. Vanmiddag zijn we over een heel smal , volkomen overgroeid, steil paadje afgedaald naar het strand. Heerlijk zitten lezen met onze rug tegen een enorm granietblok. Terug naar de camper moesten we over een ander, nog steiler paadje omhoog klauteren.

8.7.2013. Kennegy-St. Erth-Penzance: 23 km.
Vanmorgen zijn we naar het station van St. Erth gereden. Daar hebben we de trein naar St.Ives genomen. De campingbeheerster had ons afgeraden om met de auto naar St. Ives te gaan; onmogelijk er te parkeren. Dat klopte, het was er enorm druk met toeristen.

st/ives
st/ives

Heel veel galeries en eet- en drinkgelegenheden, maar ook mooie stranden. We bekeken het museum, hoewel het daar eigenlijk te warm voor was. We hebben nog nooit zoveel verschillende objecten in één museum gezien; veel te veel naar onze smaak. Jammer, want er waren interessante dingen bij. We klommen nog omhoog naar de St. Nicolas kapel, war we een prachtig uitzicht op St. Ives hadden. Na onze dorst te hebben gelest op een piepklein caféterras, namen we de trein terug naar St. Erth. Toen we de camper opendeden was het er 41,3 °C! We reden naar de haven van Penzance, waar we een prima plek vonden om te overnachten en waar bedrijvigheid was met zeilboten en kano’s e.d. Parkeerkosten van 18.00-8.00 uur: 2,00 pond. Vanaf de kade konden we St. Michaels Mount (de Engelse Mont St. Michel) zien.

penzance
penzance

9.7.2013. Penzance-Sennen Cove: 28 km.
Alweer van dat schitterende weer. Toen we vanmorgen op zoek gingen naar brood, bleken we aan de overkant van het parkeerterrein zo de stad in te kunnen lopen. Heel gezellige winkelstraat met allerlei winkels. We dronken nog koffie terwijl we op de rand van de kade zaten en daarna vertrokken we naar Porthcurno. We bezochten daar het Telegraafmuseum. Dat was werkelijk de moeite waard en we kwamen aan de weet, dat in 1870 de eerste onderwater telegraafkabel, die Engeland verbond met India aankwam in Porthcurno. In de 2e wereldoorlog was het Porthcurno het grootste en drukste telegraafstation van de wereld.
We lunchten op een kleine parkeerplek langs de weg en reden daarna naar Lands End.
Daar hebben ze een heel vermaakcentrum van gemaakt, wat wij genegeerd hebben. We hebben wel foto’s gemaakt van het “eerste en laatste huis van Engeland” en van de afstandspaal, zoals we dat ook in John O’Groats in Schotland (het andere Lands End) gedaan hebben indertijd. We zijn daarna de wandelschoenen aan gaan doen en hebben een prachtige wandeling van 2 uur gemaakt over het Kustpad.

lands end
lands end

We mochten helaas niet op de parking blijven om te overnachten en er was niets in de buurt, dus weer een camping!

10.7.2013. Sennen Cove-Tintagel: 126 km.
Vanmorgen zijn we nog een keer naar Lands End gereden om de Southward Walk te doen. Wat was dat mooi.

lands end
lands end

Prachtig uitzicht over de baai en enorme rotsformaties. We moesten bij terugkomst de camper flink laten doortochten om een dragelijke temperatuur te krijgen. Na de lunch reden we naar Tintagel. Even na vieren deden we
3,00 pond in de automaat en mochten we de hele nacht op de parking blijven. We bekeken “The Old Postoffice” een gebouw waar de eerste delen van gebouwd zijn aan het eind van de 14e eeuw.. Daarna nog een terrasje gepikt en terug naar de camper om te koken.

11.7.2013. Tintagel-Lynton: 151 km.
En het mooie weer kan niet meer op lijkt het wel. Na het ontbijt liepen we nog een rondje Tintagel voor een paar boodschappen en daarna vertrokken we naar Bocastle. Een leuk (toeristisch) dorpje met een geheel natuurlijke haven.

boscastle
boscastle

We wandelden door het dorp en over een smal paadje langs de leistenen-rotsen naar boven voor een magnifiek uitzicht op dat alles. Daarna vervolgden we onze weg over de A-39. Stel je er niets van voor. Het is gewoon een smalle Engelse twee-baans weg. Ilfracombe sloegen we over; er waren alleen een paar kleine scheve parkeerplaatsen, maar wel een super Tesco om boodschappen te doen. Even na vijfen waren we in het Exmoor National Park, maar vonden alleen parkings met “No overnight stay”. Volgens een winkelier in Lynmouth konden we rustig aan de kade gaan staan; na 18.00 uur was parkeren gratis en er zou niet gecontroleerd worden. We vonden een prachtplaats met uizicht op zee, kookten en aten er. Toen was het afgelopen. Controle: niet toegestaan te overnachten en al helemaal niet twee parkeerplekjes tegelijk te gebruiken. De hele parking was leeg!. Er was wel een camping in de buurt. We vertrokken dus en vonden een geweldig mooi plekje op de Channel View Camping vlak bij Lynton.

12.7.2013. Channel View Camping.
Over vandaag valt niet heel veel te vertellen. We hielden een rustdag. De was in de machine en de droger en lekker buiten lezen. Als diner een lekkere barbecue. We hebben besloten hier een paar dagen te blijven. Het uitzicht is prachtig en we hebben een leuk plekje. De mensen zijn bijzonder aardig.

13.7.2013. Channel View Camping.
En het blijft mooi, warm weer. Na ontbijt en koffie bleven we lekker bij de camper genieten van het uitzicht op een tegenoverliggend veld, waar hooibalen gemaakt werden en vervolgens op de kar geladen om naar de boerderij gebracht te worden. Later zagen we er een mooie fazant rondscharrelen. Na de lunch namen we het “footpath” naar Lynton. We namen natuurlijk de verkeerde beslissing en deden we er langer over dan nodig was geweest. In Lynton namen we de Cliff Railway (een kabelspoor uit 1890) naar beneden naar Lynmouth. We wandelden er gezellig wat rond, liepen even bij het informatiecentrum van het National Park naar binnen, dronken wat op een terras en namen daarna het kabelspoor weer omhoog naar Lynton. Inmiddels hadden we een wandelkaartje gekocht, maar daar bleek niet veel van te kloppen. Toen we eens goed bekeken bleek het gebaseerd te zijn op gegevens uit 1894!!! De terugweg bleek een smal pad te zijn dat alleen maar omhoog klom. Om 18.15 uur waren we moe en warm terug bij de camper. Douche dus en daarna buiten eten.

channel view camping
channel view camping

14.7.2013. Channel View Camping.
Nog een heerlijk rustig dagje. Lekker buiten genieten en lezen en dit blog schrijven.
Morgen gaan we weer verder. De weersvoorspellingen zijn geweldig. Het blijft mooi weer. Morgen en overmorgen ± 22 °C en daarna weer warmer.

15.7.2013. Lynton-Porlock:33 km.
Vanmorgen was de wereld heel klein: dikke mist. We vertrokken van de camping in Lynton en na een mooie wandeling over de hei parkeerden we om 12.15 uur in Bossington. We lunchten buiten en begonnen aan een prachtige wandeling met uitzicht over de Severn baai.

Bossington
Bossington

Na de wandeling liepen we nog even door het dorp, waar heel mooie cottages staan.

Overnachten Porlock
Overnachten Porlock

We reden terug naar de parking bij de hei om te overnachten. Heel mooie, rustige plek bij de A-39. GPS coördinaten: N 5120460°, W 3.63880°.

16.7.2013. Porlock-Brockweir:158 km.
Het mooie weer blijft nog steeds. Vandaag zijn we naar Wales gereden via een stuk M5 en de brug over de Severn. Erg prettig om een keer over een normale brede weg te rijden. De wegen zijn hier overal ontzettend smal, zonder bermen en met heggen of muren er naast. In bochten vaak zo smal, dat er maar een auto tegelijk door kan. We bezochten in Chepstow de ruïnes van het kasteel.kasteel Chepstow Indrukwekkend. Daarna reden we naar Tintern, omdat we daar een overnachtingsplek dachten te vinden, maar dat ging niet door. Alweer bordjes met “No overnight stay”. We bezichtigden de ruïnes van de abdij.Abdij Tntern Ook heel interessant. Net voor sluitingstijd kregen we bij de toeristeninformatie een adres om te overnachten: Beeches camping.
Beeches camping ligt aan een naamloze weg in de gemeente Brockweir.
GPS: N 51.70259°, W. 2.65606°. De weg erheen is heel smal en slecht. De camping heel grote grasvelden. Voorzieningen o.k.

17.7.2013. Brockweir-Hay-on-Wye: 82 km.
We reden vandaag over weer heel smalle wegen langs een mooi kasteel en prachtige kerken naar Hay-on-Wye. We parkeerden op het grote parkeerterrein. Na de lunch begonnen we aan onze verkenningstocht door het boekenstadje. Hay on WyeGezellige drukte en inderdaad heel veel boekenwinkel(tje)s en antiquiteiten- en bric-à-brac winkels. Later in de middag wandelden we naar een keienstrandjes aan de rivier de Wye. Ik heb er even gezwommen maar was vergeten waterschoenen mee te nemen. Dat was ondoenlijk op de keien. Lekker gegeten in een Indisch restaurant. Toen we terugkwamen was het 44°C in de camper. Alles tegen elkaar open dus. We hebben op de parking overnacht voor 3,20 pond parkeergeld.

18.7.2013. Hay-on-Wye-Brecon Beacons: 36 km.
Vanmorgen zijn we eerst naar de markt in Hay-on-Wye geweest om boodschappen te doen. Daarna de afwas van gisteren en koffie gedronken en toen vertrokken we om 10.30 uur. Een half uur later waren we in Brecon, waar we parkeerden aan de Canal Road. We huurden een bootje en voeren tussen 13.00-16.00 uur over het kanaal. Het was minder leuk dan we gehoopt hadden. Het sturen van de boot was niet makkelijk. Het leek wel of er erg veel speling in het stuur zat. Het was ook heel erg heet en het kanaal smal en het hele stuk bijna hetzelfde. Varen is niet onze liefste bezigheid weten we nu.

Brecon
Brecon

Toen we terug waren zijn we Brecon nog even ingelopen en daarna vertrokken we naar het Informatiecentrum van het Brecon Beacon Nationaal Park bij Libanus. Daar overnachten we nu.

19.7.2013. Libanus-Graig y Ddinas: 39 km
En nog steeds prachtig weer. Vanmorgen hebben we van 11.15-13.15 uur een schitterende wandeling gemaakt over de Common naar Twyn y Gaer, het hoogste punt. We hadden boven een 360° uitzicht.

Twyn y Gear
Twyn y Gear

De paden liepen langs varens, jeneverbes en af en toe een meidoornboom omhoog. Na de lunch (in de camper, die gelukkig in de schaduw stond) vertrokken we om 14.00 uur en reden via de A-470 en de A-4050 naar het Waterfall Centre in Pontnêddféchan. Daar kochten we wandelkaartjes. We reden vervolgens naar de parkeerplaats Graig y Ddinas: GPS gegevens: N 51.75944°, W 3.57868°. Een geweldig leuke plek. Stoelen naar buiten en genieten. Om 17.15 uur nog even een wandelingetje naar de waterval. We aten buiten aan de picknicktafel, die er stond en bleven tot 21.00 uur buiten. In de avond kwamen er veel mensen om aan bergbeklimmen zonder touwen te doen (boulderen).

Graig y Ddinas
Graig y Ddinas

20.7.2013. Graig y Ddinas-Little Tarrington: 142 km.
Je ziet het al aan de namen; We hebben Wales achter ons gelaten en zijn terug in Engeland. Vanmorgen hebben we wel eerst nog een prachtige, maar nogal klimmende en dalende wandeling gemaakt in Graig y Ddinas. We zagen er watersporters en bergbeklimmers e.d. aan het werk. Om 12.00 uur vertrokken we en probeerden de weg te vinden naar nog een parking vlak bij watervallen. We lunchten eerst in The New Inn in Ystrafellte en reden daarna weer een stukje terug. De parking bleek heel klein en heel vol te zijn. We konden er absoluut niet meer bij. Dat hebben we dus opgegeven.

Het ging net
Het ging net

We zijn toen naar Little Tarrington gereden en staan daar nu op een camping (we hebben weer water nodig en moeten de WC legen). GPS gegevens: N 52.06606°, W 2.54410°. Vanmiddag was het opeens een beetje bewolkt, maar dat is nu al weer over.

21.7.2013. Little Tarrington-Much Marcle-Little Tarrington: 25 km.
’s Morgens bewolkt, maar ’s middags weer heel veel zon en warm. We zijn vanmiddag naar Much Marcle gereden om de “Marcle Steam Rally” te bekijken. Een enorm terrein met heel veel stoommachines, oude auto’s, vrachtwagens, bussen en jeeps. Stands met onderdelen voor al dat moois en brocante-achtige stands en voor de kinderen een soort kermis.

Steamrally
Steamrally

Toen we weer terug waren op de camping hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de schaduw om uit te rusten en te eten.

22.7.2013. Little Tarrington-Bircher: 47 km.
Vanmorgen eerst weer een beetje bewolking, maar in de middag weer heel warm en zonnig. We dronken nog koffie op de camping en reden daarna naar Croft Castle. Een al heel oud kasteel waar de familie Croft , met uitzondering van 70 jaar, eigenaar is sinds Willem de Veroveraar. Een mooi gemeubileerd kasteel, waar veel te zien was. In elke ruimte iemand, die bereid was uitgebreid uitleg te geven. Later in de middag werden we nog rondgeleid door de bedienden-ruimtes en de kelders.

croft castle
croft castle

Helaas mochten we ook hier op de parking niet blijven overnachten. Enige alternatief een lay-by langs de weg. Heel smal en vlak langs de weg. Dat deden we dus niet. Het werd een mooie camping bij een boerderij “Home Farme Accomodation” in Bircher. GPS: N 52.28412°, W 2.76672°. Ook daar konden we in de schaduw van een enorme boom buien eten. Daarna maakten we nog een wandelingetje langs de velden.

23.7.2013. Bircher-Presteigne: 30 km.
Om 5.00 uur vanmorgen was er een onweersbui met nogal wat regen. Tafel en stoelen dus kleddernat. De rest van de dag bleef het bewolkt, maar de temperatuur is nog steeds “korte broeken”. We maakten geen haast en vertrokken om 12.15 uur. Onderweg deden we in Orleton boodschappen in weer een piepklein supermarktje. Er zijn hier alleen vlak bij de echt grote steden grote winkels.

winkel Orleton
winkel Orleton

Daarna reden we naar Presteigne. We betaalden de parkeerplaats: voor 2,50 pond mochten we blijven tot de volgende morgen 8.00 uur. GPS: Hereford Street. N 52.2783°, W 3.00517°.
We liepen naar de Judges’ Lodging. Geweldig interessant. Het gebouw uit de Victoriaanse tijd is nog helemaal ingericht zoals in ± 1870. De eetzaal, de zitkamer, de slaapkamer en kleedkamer van de rechter, de badkamer, de keuken en het bediendenverblijf, de cellen en de rechtszaal. Het leuke was, dat je overal aan mocht komen en zitten. Het werd gebruikt door de “rijdende rechters”, wanneer ze recht moesten spreken in Presteigne. Via een audio-guide waarin de verschillende personen, die er vroeger in dat huis aanwezig waren spraken, kwamen we van alles over die periode aan de weet. En we maakten zelfs in de rechtszaal een berechting mee (als een soort hoorspel).

The Judges' Lodging
The Judges’ Lodging

Na dat leuke museum liepen we Presteigne nog even door en lazen daarna in de camper een heel dikke Daily Mail met als belangrijkste nieuws de geboorte van de zoon van William en Kate.

24.7.2013. Presteigne-Shobdon 43 km.
Licht bewolkt weer vandaag met af en toe warme zon. We vertrokken om 9.30 uur en twintig minuten later parkeerden we in Knighton bij het Offa’s Dyke visitors center. We bekeken de informatie over Koning Offa en de dijk, die de grens vormde van zijn rijk met Engeland. We dronken koffie buiten in de zon op een bankje en deden een paar boodschappen. Daarna vervolgden we onze weg naar Shobdon, waar we wilden wandelen. We reden eerst naar een plek, die als visitors centre stond aangegeven: dat was gesloten. We vonden er wel een kapper voor Nico. We lunchten en daarna werd Nico geknipt. Daarna naar de in het wandelboekje aangegeven parkeerplaats. Die konden we helaas niet gebruiken: er was een hoogtebalk aangebracht. Weer naar een camping dus: The Beeches Campsite in Shobdon aan weg 4362. Om 14.00 uur hadden we de wandelschoenen aan en begonnen aan wat volgens het boekje 6 km was en 1,5 uur zou duren. Het was een schitterende wandeling, die eerst langs Shobdon church en Shobdon Arches ging en daarna door het bos en over allerlei weiden en velden. We liepen door weiden met koeien, paarden en schapen en door velden met gerst en haver.

nieuwsgierige koeien
nieuwsgierige koeien

Het was wel weer heel warm. De wandeling was beslist langer dan 6 km: we deden er 3 uur over. Om 17.00 uur waren we terug op de camping en konden we uitrusten, dit keer onder een treurwilg. We legden het vlees dat we hadden gekocht (van een boerderij vlak bij) op de barbecue en genoten ervan.

klimmen over een stile
klimmen over een stile

25.7.2013. Shobdon-Long Lawford: 138 km
Licht bewolkt, nogal benauwd weer vandaag. We vertrokken om 11.00 uur om naar Coventry te rijden. We wilden naar het Motor Museum. Het was enorm moeilijk om daar een fatsoenlijke parkeerplek te vinden, maar het lukte uiteindelijk toch. De toegang tot het museum was “free”. Het was erg leuk. Er was een tijdelijke tentoonstelling over motorvoertuigen tijdens WW2 en verder de hele geschiedenis van de Britse automobielindustrie (en motoren en rijwielen), die voor een heel groot deel in Coventry gevestigd was. We bleven tot bijna 16.30 uur in het museum.

motor museum coventry
motor museum coventry

Daarna kwamen we in een aantal files terecht om de stad uit te komen. We reden naar de Lodge Farm camping in Long Lawford. Een kleine familiecamping waar we weer bijzonder vriendelijk ontvangen werden.

26.7.2013. Lang Lawford-Warwick-Long Lawford: 59 km
Vandaag zijn we naar Warwick Castle geweest. Een groot kasteel met een schitterende hal en veel mooi ingerichte kamers, waar de geschiedenis van het kasteel uit de doeken wordt gedaan via wassen beelden (het kasteel is in bezit van Madame Tussauds). Buiten was er enorm veel te doen vooral voor kinderen, maar voor bepaalde dingen moest nog extra betaald worden, terwijl de entree er niet om loog (we betaalden voor 2 personen 33,60 pond + 6 pond om te parkeren!).

Warwick
Warwick

Het was er heel erg druk. We dronken nog een cream tea in het kasteel, maar die viel ons een beetje tegen. Nogal droge scones en thee uit een zakje, terwijl het “bestek” uit twee houten spateltjes bestond. We liepen daarna Warwick nog even in en bekeken de St. Mary’s kerk. We kwamen op een gezellig pleintje terecht, waar we een echte cream tea dronken.

tea
tea

We hoefden ’s avonds weer niet te eten. We zijn teruggereden naar de leuke camping in Long Lawford.

27.7.2013. Long Lawford-Whitstable: 242 km.
Vandaag was een rijdag, we zijn naar Kent gereden. We willen eerst nog een ritje langs de kust maken en daarna naar Canterbury voordat we naar Dover gaan. We konden natuurlijk weer geen vrije plaats vinden en de camping bleek vol te zijn. Het bleek het drukste weekend van het jaar te zijn in Whitstable: Oesterfestival! Na wat praten kregen we toch een plekje op de camping :iemand had gereserveerd, maar was niet komen opdagen. We konden nog buiten een glas wijn drinken, maar eten moest binnen omdat het begon te regenen en onweren.

28.8.2013. We vertrokken om 10.45 uur voor ons ritje langs de kust. Bijna meteen vonden we een geweldig leuke plek aan de dijk, die als zeewering dient in Sealsalter.
We dronken koffie terwijl we op de dijk zaten. Daarna verder, maar het was onbegonnen werk, Er was geen doorkomen aan in Whitstable om van parkeerplaatsen maar helemaal niet te spreken. We reden nog door tot Herny Bay, maar toen gaven we het op. We keerden terug naar de dijk, waar we besloten te overnachten. Na de lunch maakten we een heerlijke wandeling van bijna twee uur door het natuurreservaat: over de dijk heen en langs het strand terug. Lekker uitgewaaid.

Seasalter
Seasalter

29.7.2013. Het was droog, licht bewolkt, met nogal wat wind vandaag. We vertrokken om 9.30 uur om naar Canterbury te rijden. Daar vonden we een geweldige Park-and Ride parkeerplaats. Een grote parking, waar 23 speciale camperplaatsen zijn. Met het parkeerkaartje (3,00 pond) kun je gratis met een bus naar de stad (nog geen 10 minuten) en overnachten. Dat hebben we uiteraard gedaan. De kathedraal is immens groot en geweldig mooi en het centrum van Canterbury erg gezellig.

Kathedraal Canterbury
Kathedraal Canterbury

We hebben er de hele dag doorgebracht en ook nog wat kleding gekocht in de uitverkoop. We waren ook nog even in de Middeleeuwen, toen we de Canterbury Tales bezochten. Erg leuke manier om een aantal van de verhalen te laten vertellen alsof we op een pelgrimstocht waren naar Canterbury. We waren om 17.20 uur weer terug. De hele parking stond vol.

30.7.2013. Canterbury-Dover-Calais: 43 km + overtocht per ferry.
Erg bewolkt weer vanmorgen. Na het ontbijt reden we naar het visitors-center van de White Cliffs of Dover. Net toen we wilden gaan wandelen, begon het te regenen. We dronken dus eerst koffie in de camper. Om 12.00 uur gingen we toch op weg (het was droog). We maakten een schitterende wandeling over de kliffen, met schitterende uitzichten op de witte krijtrotsen en de haven van Dover. Helaas regenden we het laatste stuk kleddernat.

White Cliffs of Dover
White Cliffs of Dover

Droge kleren aan dus in de camper, lunchen en daarna naar de haven gereden. We kregen in het schip een plaats helemaal vooraan achter de deuren. We waren dus als eerste boven en konden kiezen waar we wilden zitten. Omdat het regende bleven we binnen tijdens de overtocht. Om 18.30 u stonden we op de parking van de haven van Calais en toen was het meteen een uur later. We aten in het restaurant van het havengebouw. Morgen en overmorgen nog ongeveer 400 km en dan zijn we weer thuis na een bijzonder geslaagde reis.
Wat we van Engeland en Wales zullen onthouden: Heel smalle wegen zonder bermen, maar met heggen of muren er langs;weinig parkeerplaatsen; de aanwijzingen staan bijna allemaal op het wegdek; soms heel oude wegwijzers; vrij overnachten is nagenoeg onmogelijk, aires de services of zoiets zijn niet bestaand, zelfs op de camping is niet altijd de mogelijkheid om vuil water kwijt te raken; het platteland is heel liefelijk; bij de meeste huizen zijn mooie tuinen met veel bloemen;heel erg vaak parkeergeld betalen (pay and display); diesel is duurder dan benzine; nergens staan straatnamen of GPS-coördinaten vermeld, alleen postcodes; bezienswaardigheden e.d. gaan vroeg dicht, vaak al om 17.00 uur; vriendelijke, behulpzame mensen.

2 antwoorden op “2013 Engeland/Wales”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *