vrijdag 10 juni 2016: Deuxnouds aux Bois  (F) – Grimbergen (B): 338 km

We vertrekken om 10.40 uur met mooi zomerweer. Dat is plezierig na een wel heel nat voorjaar. De bermen staan vol prachtige klaprozen. Omdat morgen onze kleindochter haar verjaardag viert, gaan we eerst naar Nederland. We waren van plan dan zondag verder te reizen richting Duitsland en Zweden, maar dat wordt een dag later. We hebben weer een probleem(pje) in de camper. De WC pakt water zonder dat wij er iets aan doen. Maandagmiddag hebben we een afspraak bij een bedrijf in Almere. Vandaag hebben we onderweg 5 x een omleiding gehad; dus duurde onze reis iets langer dan gepland.  Als we op de beoogde camperplaats in Bertem (B) komen blijkt er een kermis te staan.

Grimbergen
Grimbergen

We rijden dus verder en parkeren een uur later in Grimbergen op een mix-parking, waar ook campers mogen staan. Daar is het halve terrein afgezet omdat ze er morgen gaan filmen. Er zullen in de loop van de avond vrachtwagens geparkeerd worden. We hopen maar, dat dat niet al te veel lawaai zal geven. We drinken thee, lopen een stukje en maken wat te eten. Het is nu 20.00 uur en nog steeds warm.

Route vandaag: Deuxnouds aux Bois, Orval, Marche en Famenne, Namen, Leuven, Vilvoorde, Grimbergen.

 

Zaterdag 11 juni 2016: Grimbergen (B) – Almere (NL): 212 km

Lekker vers brood bij de bakker aan de overkant. Imiddels staat het terrein vol met enorme opleggers (een soort heel lange caravans) en bij de “restaurant”-caravan staan mensen te ontbijten. Wij zullen het allemaal niet meemaken. We vertrekken om 9.20 uur. De zon schijnt niet, maar het is niet koud. In de buurt van Antwerpen begint het te regenen en dat blijft zo tot bij Utrecht. Om 12.00 uur parkeren we bij Arjen en Maaike voor de deur om Jara’s verjaardag te vieren. Erg gezellig en we kunnen lekker buiten zitten.

Route vandaag: Grimbergen, Antwerpen, Breda, Utrecht, Almere

Zondag 12 juni 2012: Almere

Droog, maar grijs weer. We profiteren van stroom en internet om alles op te laden en te updaten. We spelen kaartspelletjes met onze kleindochters en Nico kan ’s avonds zelfs de F1-race in Canada op de TV kijken.

Maandag 13 juni 2013: Almere – Hoogeveen: 136 km

Iedereen is naar school en naar het werk. We maken van de gelegenheid gebruik om te douchen. We willen net koffie gaan drinken als Jara weer aan komt fietsen: ze heeft 3 tussenuren. Na de lunch doen we eerst boodschappen en dan vertrekken we naar Almere-Haven om naar de lekkage van de WC te laten kijken. Hoewel: sinds we onderweg zijn lekt het niet meer. De monteur laat het aan ons over of we toch willen dat hij alles controleert, maar zoeken naar iets wat er niet (meer) is, zal moeilijk zijn.

Hoogeveen
Hoogeveen

We laten het er dus bij en hopen dat het een voorbijgaand probleem was. Om 16.10 uur vertrekken we en beginnen dus echt aan onze reis naar het noorden. We rijden richting Harderwijk en het hoost van de regen een uur lang. Om 17.40 uur zijn we op de Camperplaats in Hoogeveen. We maken een kleine wandeling langs de tennisvelden, over het fietspad tussen de bomen, over de ophaalbrug en weer terug. Het is lekker weer. Een aperitief en eten en dan begint het weer te regenen.

Route vandaag: Almere, Harderwijk, Zwolle, Hoogeveen

Dinsdag 14 juni 2016: Hoogeveen – Puttgarden: 455 km

We vertrekken om 9.30 uur. De zon probeert door te komen. We hebben meteen in Hoogeveen al een omleiding te pakken. Hier is Nederland echt vlak. We zien in een weiland een ree met jongen. Weg 213 richting Cloppenburg is mooi, maar erg druk. Na de koffiepauze schijnt de zon wel, maar vóór ons is de lucht loodgrijs. Om 12.10 uur hebben we “stau” net onder Bremen. En dat alleen maar, omdat er aan een viaduct gewerkt wordt en we van 3 banen naar 1 baan moeten, maar dat is zo laat aangegeven, dat niemand kan “ritsen”. Bij parkeerplaats Postetal geven we de auto te drinken en lunchen we ook. Even ten zuiden van Hamburg begint het flink te regenen en dat houdt pas op als over de Fehmansundbrücke rijden. Om 15.40 uur staan we op het parkeerterrein vlak bij de veerboothaven. We lopen over de houten loopbrug naar het gebouw van de Scandlines en daarna nog even naar de enorme “taxfree” winkel. Niet ons ding. Dan langs het water terug naar de camper. Daar kunnen we lekker buiten achter de camper zitten om een aperitief te drinken., terwijl we even met een stel Nederlanders praten.

Puttgarden
Puttgarden

Route vandaag: Hoogeveen, Meppen, Haselüne, Coppenburg, Bremen, Hamburg, Lübeck, Puttgarden

Woensdag 15 juni 2016: Puttgarden – Osby: 324 km

We rijden om 8.50 uur naar de kassa van de veerboot. Tien minuten later zijn we € 137,= armer voor twee overtochten: Puttgarden-Rødbyhavn en Helsingør-Helsingborg. Om 9.20 uur varen we en om 10.10 uur rijden we in Denemarken van de ferry af. De douane wil onze paspoorten zien en in de camper kijken en daarna rijden we over de E47 langs vlak land met windmolens. Het is mooi, kalm weer. Een kwartier later stoppen we om koffie te drinken. Dat hebben we op de boot maar niet gedaan. We vinden € 4,99 voor een kop koffie wel erg veel geld.

Helsingor
Helsingor

We lunchen daarna bij Kastrup en het wordt steeds mooier weer (24°C). Om 13.30 uur staan we op de kade in Helsingør. We mogen meteen het schip op en om 14.00 uur rijden we er in Zweden weer af. Opeens begint het te regenen, maar de zon komt gelukkig weer terug. We vinden een parking in Osby bij een benzinestation. We doen wat inkopen en ontdekken, dat er achter de parkeerplaats (waar veel vrachtwagens op staan), heel leuke plekken zijn aan een klein meertje. Dat wordt dus onze overnachtingsplaats. We hebben heerlijk tot 18.00 uur buiten de krant gelezen en een aperitief gedronken in gezelschap van een stel wilde eenden.

Osby
Osby

Route vandaag: Puttgarden, Rødbyhavn, Vordingborg, København, Helsingør, Helsingborg, Klippan, Osby

Donderdag 16 juni 2016: Osby – Tived: 391 km

Beetje grijs weer, maar droog en niet koud bij het opstaan. Om 10.00 uur zijn we startklaar en rijden weg, maar helaas 20 minuten later regent het. We genieten toch van al het moois om ons heen. We zien lupines, varens, wollegras, dennen, sparren, berken en houten huizen okergeel of falunrood geverfd. Het kan niet Zweedser. We vinden in Alvesta een ICA-winkel voor de nodige inkopen en drinken meteen koffie. Het is nu weer droog. We rijden verder en stoppen om 13.30 uur in Eksjö om te tanken en te lunchen. We staan op een kleine parking aan een meertje. Als we verder rijden regent het weer. Om 16.00 uur zijn we bij de uitgezochte parkeerplek in Borensberg. We drinken thee en besluiten verder te rijden omdat dit een te kleine plek vlak langs de weg is.  Even later zie ik twee kraanvogels in een weiland staan. Om 17.40 uur arriveren we op camping Tiveden. We krijgen een mooi plekje met uitzicht op het Undenmeer. We sluiten de stroomkabel aan en…. hebben geen stroom! De camping eigenaar (die van beroep elektricien was) ontdekt dat we waarschijnlijk een kabelbreuk in een van onze aansluitsnoertjes hebben. Hij leent ons er een. Het regent de hele avond en nacht.

Route: Osby, Alvesta, Sävsjo, Eksjö, Tranås, Mjolby, Borensberg, Askersund, Tived: 391 km

Vrijdag 17 juni 2016: Tived

Mooi weer vandaag. Lekker buiten koffie en lunch. Daarna gaan we een wandeling maken langs het meer en door het bos. Prachtig. We zien wel uitwerpselen van elanden, maar helaas geen elanden. Een uur later zijn we terug, blij dat Nico dat weer kan. Tien dagen geleden kon hij nog geen 200 meter lopen zonder problemen. We melden bij de receptie, dat we nog een dag langer blijven. Het is hier erg mooi en we hebben geen haast. We blijven lekker buiten tot 18.00 uur. De zon verdwijnt achter de bomen en er komt een beetje wind. Vanavond eten we pyttipanna.

Tived
Tived

 zaterdag 18 juni 2016: Tived

Bewolkte dag. We blijven de hele morgen gezellig (mail)lezen en een boek lezen en beginnen na de lunch aan een wandeling. We lopen door een dennen/sparrenbos met hier en daar een berk met ondergroei van varens en bosbessen. We zien twee orchideeën en veel verschillende soorten mos. We klimmen en dalen een beetje en hebben op het hoogste punt een mooi uitzicht over het bos naar het Unden meer.

wandeling 2

We horen kloppen en meteen ziet Nico een specht wegvliegen. Om 15.15 uur zijn we terug. We kopen een lekker ijsje en gaan dan even uitrusten in de camper met een kop thee. We bekijken eventuele plaatsen voor onze volgende stop. Morgen vertrekken we hier weer. Om 18.30 uur lopen we naar het camping restaurantje. We eten er overheerlijk.

Zondag 19 juni 2016: Tived – Råda: 191 km

Het regent zachtjes als ik broodjes ga halen. We legen en vullen water, betalen de camping en vertrekken om 11.00 uur terwijl het weer droog is. Om koffie te drinken vinden we een mooi plekje aan een meer. Als we verder rijden zien we in Degerfors een bordje “Sveafällen”. We willen gaan kijken, maar een tunneltje van 2.50 m. hoog belet ons de doorgang. Jammer. Inmiddels motregent het weer en net als je denkt, dat het nooit meer droog wordt, houdt het op met regenen. Helaas maar 10 minuten. In het Lidsjön zien we een heel grote koppel ganzen. We rijden steeds over rustige wegen door mooie bossen met veel bloemen in de bermen. Om 14.45 uur zijn we op een prachtige parkeerplaats direct aan het meer in Råda. We drinken thee, lezen en kleuren tot het om 16.30 uur droog is. We lopen een stuk over het 90 km. lange fiets/voetpad van de Klarälvbanan (oude spoorweg). Erg mooi. Om 17.15 uur zijn we weer terug. Tijdens het eten wordt het opeens mooi weer. Nico gaat nog een klein stukje lopen.

Route vandaag: Tived, Laxå, Kristinehamn, Molkom, Uddeholm, Råda.

Rada
Rada

 

 

Maandag 20 juni 2016: Råda – Bornasjön: 219 km

We vertrekken om 9.40 uur met bewolkt, droog weer. We vinden bijna meteen een winkel voor de noodzakelijke boodschappen. We rijden daarna over de Klarälvsvägen. We drinken koffie op een P. aan de rivier de Klarälven. Daarna wordt het iets bergachtiger. Af en toe zien we grote zwerfkeien. Hoewel dit weg E-45 is, is hij maar 2-baans en er rijdt bijna niemand op. We zien ook bordjes langs de weg, die waarschuwen voor overstekende sneeuwscooters (s’ winters!). Autorijden is in Zweden erg plezier. Het is niet druk en de Zweedse mentaliteit is zeer hoffelijk.  Wat verder slaan we af naar de Inlandsvägan. We zijn duidelijk noordelijker nu. De bomen zijn kleiner, af en toe kleine vennetjes met wollegras. In Malung vinden we een winkel waar we een nieuwe steker kopen voor het aansluitsnoertje. De verkoper monteert hem ook meteen (gratis). En ik koop in de uitverkoop een paar schoenen. We lunchen aan weg 66. Wat verder wordt het iets warmer. We rijden nu langs de Västerdalsälven, door de Transtrandsfjällen. Hier wordt s’ winters geskied (vooral langlaufen). We komen in Sälen langs de startplaats van de Vasaloppet (net zo’n gekkenhuis als bij ons de elfstedentocht, maar dan op langlauf-skis).  Het is overal prachtig. Om 15.10 uur stoppen we op een geweldig mooie plaats aan het Bornasjön. We staan er helemaal alleen vlak langs het water met iets verderop nog een personen auto. Het is een P, die iets lager ligt dan de weg en is omzoomd met bomen en struiken en direct aan het water. We kunnen helaas niet buiten zitten omdat het net iets te hard waait en na het eten begint het weer te regenen. Een echt Zweedse plaats. Als het mooi weer zou zijn konden we er zwemmen.

Bornasjon
Bornasjon

Route vandaag: Råda, Eskärad, Malung, Sälen, Bornasjön

Dinsdag 21 juni 2016: Bornasjön – Arvesund: 310 km

Voor we om 10.30 uur vertrekken proberen we het deksel van de gootsteen te repareren. Er is een boutje dolgedraaid. Het lukt niet. Het is droog, maar bewolkt.  Anderhalf uur later zien we warempel wat blauw in de lucht. In de bermen vooral gele rolklaver. We tanken en doen boodschappen in Sveg. Sveg ligt op een kruispunt van wegen en is daardoor nogal druk. Het Henning Mankel centrum hebben we al eerder bezocht, dus dat slaan we nu over.  Tijdens de lunch schijnt de zon (een half uur!). We zien ons eerste rendier. Hij steekt vlak voor ons over. In de haast mijn fototoestel te pakken, blokkeert mijn veiligheidsriem en als ik het toestel heb is het beest in het bos verdwenen. We komen langs de achthoekige houten kerk van Vemdalen met z’n losse klokkentoren.

klokkentoren Vemdalen
klokkentoren Vemdalen

We gaan er even kijken. Er hangt een mededeling op de deur: “Deze kerk is niet gesloten, al lijkt dat wel zo. Pak de sleutel, ga naar binnen en geniet van de rust.” Ik maakte de deur open met de enorme sleutel en we ontwaarden een echte oude kleurige Zweedse kerk. Er was zelfs gesproken informatie in verschillende talen voorhanden.

sleutel kerk Vemdalen
sleutel kerk Vemdalen

We rijden verder door de ski-gebieden van Vemdalen e.o. Er zijn ook kabelbanen hier. Niet het mooiste stukje Zweden. Er staan (nog) sneeuwstokken langs de wegen hier. We hebben geluk; er steekt nu een prachtige rendierbok over en nu kan ik op tijd bij het fototoestel komen. Om 16.35 uur parkeren we in Arvesund  aan een zijtak van het Storsjön ter hoogte van Östersund op een leuke plek aan het water. Vriendelijk verzoek een bijdrage voor de plaats en de stroom in een enveloppe te doen en die in de daarvoor bestemde bus te deponeren (is gewoon open, maar hier zijn de mensen nog eerlijk).

Route vandaag: Bornasjön, Särna, Sveg, Vemdalen, Svenstavik, Arvesund

Woensdag 22 juni 2016: Arvesund – Meselefors: 264 km

Bewolkt en regenachtig vanmorgen. Het museum en het havencafé zijn alle twee gesloten, daar kunnen we dus niet terecht. We tanken water en drinken nog koffie voor we om 11.20 uur vertrekken. We hebben besloten iets meer naar het oosten te rijden, omdat het weer er iets beter zou zijn. Na de lunch staat er opeens een rendier in de berm. We stoppen en kunnen hem goed op de foto krijgen. Iets voorbij Dorotea wordt er aan de weg gewerkt. We moeten een loodsauto volgen omdat er afwisselend één baan beschikbaar is: “Lots följ mig”. Om 15.30 uur rijden we de parkeerplaats van Meselefors op.

Meselefors
Meselefors

Ligt ook weer aan een meer, er zijn picknickbanken, wc’s, je kunt er water nemen en het cassettetoilet legen (alles gratis). Het wordt steeds mooier weer. Blauwe lucht en de zon schijnt. Na het eten nemen we de koffie mee naar het meer. We smeren ons wel goed in met “mygg stopp”, want er zijn ernorm veel muggen en die vinden mij erg lekker. Daarna wandelen we nog eenhalf uur en drinken onze tweede kop koffie in de camper.

Route vandaag: Arvesund, Krokom, Hammerdal, Strömsund, Dorotea, Meselefors

Donderdag 23 juni 2016: Meselefors – Slagnäs: 198 km

Lekker weer vandaag, half bewolkt. We legen de WC en rijden dan om 10.10 uur over de Sagavägen. Eigenlijk moet ik zeggen over “de Sagaväg” of over “Sagavägen”. De “en” achter väg betekent in het Zweeds “de”. In Vilhelmina wil de COOP ons wel de nodige boodschappen verkopen en even verderop stoppen we alweer om koffie te drinken. Er staat een bord langs de weg, dat er 22 km. werkzaamheden zijn met gevaar voor steenslag. Indien mogelijk een andere weg kiezen. We bekijken de kaart en zien dat dat bijna onmogelijk is. We nemen het risico en dat valt enorm mee. We moeten weer twee keer achter een loodsauto aan rijden. We rijden over de E-45 en hebben af en toe het idee, dat we alleen op de wereld zijn; er rijdt erg weinig verkeer over deze weg. Om 12.45 uur hebben we onze dagelijkse regenbui te pakken, hoewel net genoeg om de voorruit een beetje schoon te vegen. We stoppen in Sorsele voor de lunch. Bij het toeristenbureau is ook een klein museum over de “Inlandsbane” (de spoorlijn  dwars door het land naar het noorden). We staan bij het kleine stationnetje en kijken even naar de aankomst en het vertrek van het dieseltreintje. Wissels e.d. nog hand bediend. We besluiten hier niet te blijven; iets te druk naar onze zin en er zou WIFI zijn bij het toeristenbureau, maar dat is niet zo. We tanken de auto vol en rijden naar de camping in Slagnäs. We zien opeens een hele groep rendieren met jongen langs de weg. Erg leuk om te zien. Op de camping worden we vriendelijk ontvangen door de Duitse eigenaar. We krijgen zonder er om te vragen meteen de WIFI-code.

rendieren
Rendieren

Route vandaag: Meselefors, Vilhelmina, Sorsele, Slagnäs: 198 km

 

 

 

 

 

 

 

vrijdag 24 juni 2016

Midsommar
Midsommar viering

Mooi weer en we ontbijten dus buiten. Voor we gaan afwassen hebben we een heel leuk gesprek met twee nederlandse dames (Judith en Hilde). Ze hadden pech met hun gehuurde buscamper en hadden als vervanging een heel grote camper gekregen. Na de afwas regent het en we drinken dus binnen koffie, maar we kunnen weer buiten lunchen. We gaan even kijken bij de Midsommar viering (daardoor is het behoorlijk druk op de camping). Er worden worstjes geroosterd en verkocht. Er zijn spelletjes als spijkers in een boomstronk slaan en touwtrekken. Er speelt een accordeonist. Ze hebben ook een “meiboom” opgericht. Gezellige drukte en iedereen heeft veel lol. Terwijl de was draait zitten we lekker buiten met een boek. Vanaf 15.30 uur lopen we bijna ¾ uur langs de rivier de Skellefeälven. We praten even met een visser, die net een vis vangt, maar hem weer terug gooit. Terwijl de was in de droger zit kunnen we nog lekker buiten zitten, maar om even voor zessen begint het behoorlijk hard te regenen. Naar binnen dus. Ik heb mijn telefoon een fabrieks-reset moeten geven. Hij meldde elke seconde: “google-app is gestopt”. En dan kon ik op ok drukken en supersnel proberen ergens op te drukken voordat hij dezelfde boodschap gaf. Dramatisch! Nu moet ik alles dus weer opnieuw installeren. Het is nu 20.00 uur en weer droog met een mooie regenboog.

 

Zaterdag 25 juni 2016: Slagnäs – Brudforsen: 199 km

Heel mooi weer vandaag. We vertrekken om 11.15 uur van camping Slagnäs na onze waterrituelen. We stoppen vijf minuten later al om koffie te drinken. Daarna is het rendierenfeest. Eerst een enkeling, daarna een paar op de weg en vervolgens een hele groep in de berm. We stoppen in Arvidsjaur voor boodschappen en bezoeken de Lappstaden.

Lappstaden Arvidsjaur
Lappstaden Arvidsjaur

Lappstaden is de kerkstad van de Saami. Werd en wordt alleen gebruikt om te overnachten bij kerkbezoek en het kerkfeest eind augustus (nog steeds). Daarna rijden we naar Storforsen. We wandelen gedurende 5 kwartier langs de denderende waterval. Wat een kracht, wat een lawaai. Schitterend. Terug bij het begin vragen we bij de toeristeninfo of er een plek is waar we vrij kunnen overnachten. Er wordt onmiddellijk een route op een kaartje getekend en als we die volgen komen we op een onwijs mooi plekje bij Brudforsen. We barbecueën op de vuurplaats bij de overdekte picknicktafel. Dit is Zweden op zijn best. Midden in de natuur en (bijna) alleen. Er staat een Duitse vrachtwagencamper, die dezelfde vraag bij het toeristenbureau had gesteld.

Route vandaag: Slagnäs, Arvidsjaur, Alvsbyn, Storforsen, Brudforsen: 199 km

 

Zondag 26 juni 2016: Brudforsen

Storforsen
Storforsen

Ongelooflijk mooi warm zomerweer. Tafel en stoelen naar buiten en genieten. Om 11.00 uur vertrekken onze Duitse buren en hebben we verder het rijk allen. Dit is puur genieten. Het enige geluid dat we horen is de machtige stroomversnelling in de Piteälven, waar we vlak naast staan. Van 14.30 – 15.30 uur wandelen we door “ons” bos. Veel steekvliegen en muggen, dus “Mygg stopp” nodig. Daarna weer lekker uitrusten buiten in de zon. Hebben we vanmorgen hout gesprokkeld voor een kampvuur, begint het terwijl we buiten zitten te eten, opeens flink te waaien. Geen koffie buiten bij een kampvuur dus. Veel te gevaarlijk tussen al die dennen en sparren.

Brudforsen
Brudforsen

 

 

Maandag 27 juni 2016: Brudforsen – Råneå: 142 km

Mooi weer, maar niet zonnig. Ik heb slecht geslapen vannacht door een steeds weer aanvallende mug. Maar toen we de gordijnen opendeden vanmorgen, bleek het een heel leger muggen te zijn. We sloegen er zeker 20 dood en in de loop van de dag nog zo’n aantal. We weten nu ook hoe ze binnenkomen, terwijl wij alle horren steeds goed dicht houden. Om de tafel en de stoelen op te ruimen moeten de achterdeuren open en dat is een erg groot gat voor muggen.  We zijn eerst teruggereden naar de toeriseninfo bij Storforsen, omdat daar een open WIFI-verbinding is. Omdat ik de GSM heb moeten resetten, ben ik de campercontact-app kwijt. Die moet ik dus opnieuw downloaden. Messenger ook, maar het lukt niet die opnieuw te installeren. Geen idee waarom. We kopen er meeteen een paar ansichtkaarten en drinken er koffie bij de “Servering”. Om 11.30 uur rijden we er weg en 40 minuten later stoppen we in Alvsbyn om boodschappen te doen. We vinden een prima plek om te lunchen en rijden vervolgens naar een camperplaats in Råneå aan de Botnische golf. Het zou gratis zijn, maar dat is achterhaald. Tegenwoordig € 10,=. De zon is vandaag kennelijk aan het uitrusten van het overdadige schijnen van gisteren; we hebben hem tenminste niet gezien. We lopen naar het havencafeetje om te betalen en praten even met een Nederlander, die blij is dat we blijven overnachten. Zijn vrouw durft nergens alleen te staan. We zien op het water voor ons een paar ganzen dobberen en een piepklein bootje waarin twee vissers staan te vliegvissen.

Ranea
Ranea

Route vandaag: Brudforsen, Alvsbyn, Alvik, Luleå, Råneå.

 

Dinsdag 28 juni 2016: Råneå – Rovaniemi: 233 km

Grijze lucht, maar wel droog. Gisteravond heeft het geregend. We vertrekken om 10.20 uur nadat we de WC geleegd hebben. We stoppen in Kalix, omdat we een mooie kerk zien. Helaas hij is op slot. We maken wel gebruik van de parkeerplaats om te koffie te drinken. De zon probeert het af en toe. In Haparanda tanken we nog een keer vol en dan rijden we Finse grens over. De plaatsnamen zijn meteen onuitspreekbaar en het is hier een uur later. Het is hier iets vlakker dan in Zweden, meer stukjes akkerland en de kwaliteit van de wegen is minder goed. Er zijn ook hier veel houten huizen, maar behalve rood en geel zijn er veel wit, lichtblauw of grijs geverfd. Langs de E-75 staan nergens wildhekken, maar er loopt wel een wandel/fietspad langs.

Rovaniemi Finland
Rovaniemi Finland

Om 15.45 uur (Finse tijd) parkeren we op de poolcirkel bij het dorp van de Kerstman in Rovaniemi. We drinken thee en gaan dan de kerstsfeer proeven. Een enorme toeristische bedoening natuurlijk. Wel grappig, kerstsfeer midden in de zomer. De Kerstman heeft hier al meer dan 7,5 miljoen brieven gekregen van kinderen uit 198 verschillende landen. Jaarlijks worden er ± 10.000 beantwoord. We zien af van eten in het bijbehorende restaurant vanwege de prijs, maar eten heerlijk in het wegrestaurant aan de overkant. Het is nu 21.15 uur en de zon doet erg zijn best.

Route vandaag: Råneå, Kalix, Haparanda, Tornio, Rovaniemi

 

woensdag 29 juni 2016: Rovaniemi – Käämänen: 330 km

Droog, half bewolkt weer. In de loop van de dag 22°C. We vertrekken, nadat we het blog bij het postkantoor van de Kerstman hebben verstuurd. Bijna meteen zien we alweer een aantal keren rendieren in de berm en op de weg.  We rijden eerst naar Torvinen, maar vinden dat geen plaats om te blijven. Een parkeerplaats nogal dicht langs de weg; er zijn wel droogtoiletten. We drinken er koffie en vervolgen onze weg over de E-75. Dan stoppen we in Kaunispää. Een skicentrum met een restaurant en souvenirshop boven op een berg. Prachtig 360° uitzicht. We lunchen er en bekijken de souvenirs. Mooie gouden en zilveren sieraden o.a., maar nogal duur. We wandelen nog even rond op de verder kale berg. Er stond vanaf 1950 een toren om driehoeksmetingen te doen voor geolocatie. Tegenwoordig gebeurt dat met satellieten. In 2011 is er een nieuwe (uitzicht)toren gebouwd ter herinnering aan de oude (die te gevaarlijk was geworden om te beklimmen). We vertrekken weer en vullen in Inari de voorraad aan. We denken daarna in Käämänen wen flinke parkeerplaats te vinden, maar we rijden zo een camping op. Nou vooruit dan maar, het is inmiddels 17.00 uur. Het enige nare is, dat we meteen weer een hele horde muggen binnen hebben. We hebben al heel wat moorden op ons geweten.

Route vandaag: Rovaniemi, Trovinen, Sodankyle, Kaunispää, Ivalo, Inari, Käämänen.

Donderdag 30 juni 2016: Käämänen – Kirkenes: 290 km

Dat was “une nuit blanche” vannacht wegens oorlog met de muggen. Er was een heel leger op ons afgestuurd. En net als we een bataljon verslagen hadden, viel het volgende al weer aan. Gevolg: we zijn vroeg uit bed (6.00 uur) en vangen/doden nog minstens honderd muggen. Overals bloedspatten, ook op het beddengoed. We zijn al voor de 14e keer in Scandinavië, maar zo’n muggeninvasie hebben we nog nooit meegemaakt. EN het regent ook vanmorgen. We vertrekken om 8.40 uur en rijden over weg 971, die erg mooi is. Jammer dat het regent. We drinken koffie op een heel mooie plek. Als het niet regende zouden we er best willen blijven (maar er zijn ook daar erg veel muggen). Vlak voor de Noorse grens in Näätamä tanken we nog eens vol. In Finland kost de diesel € 1,239/L en in Noorwegen € 1,422/L. Om 11.05 uur passeren we de grens en dan is het weer 10.05 uur. Het is meteen bergachtiger. We stoppen bij de Skolteforsen (een werkelijk prachtige waterval). Het is inmiddels droog geworden. We rijden door een woest landschap langs meren en bergen over weg 886, die niet al te best is.

Beluga's
Beluga’s bij Grense Jakobselv

We besluiten niet direct naar Kirkenes te gaan, maar eerst naar Grense Jakobselv te rijden. Daar staat de Oscar II kapel, die een spirituele herinnering is aan het oosten. We rijden langs de grens met Rusland en zien ook de grensovergang. In Grense Jakobselv, daar waar de weg ophoudt is een betonnen pier en een zandstrandje. We lopen de pier op en zien allebei iets wits in het water. Een enorme verrassing: er zwemmen twee witte walvissen (Beluga’s). Ze duiken, komen weer boven en blazen lucht uit. Fantastisch! We blijven een tijd kijken en maken een flink aantal foto’s. We lunchen ter plaatse en rijden dan dezelfde weg terug naar Kirkenes. (60 km.). Daar parkeren we op het parkeerterrein voor campers tegenover de aanlegplaats van de Hurtigruten boot. We lopen een rondje en vinden een winkel, waar ze een spuitbus insektendoder hebben. Er vliegen nog steeds muggen rond in de camper. We spuiten flink en gaan zelf kijken bij het Hurtigruten kantoortje. We hebben een leuk gesprek met de beheerster. Ze vertelt, dat morgen van 9.00 – 12.00 uur de Hurtigrutenboot aanlegt in Kirkenes en dat we gerust koffie kunnen gaan drinken aan boord. Om 16.00 uur stappen we de camper weer binnen. Er zijn geen muggen meer!!! We drinken wat en dan ga ik een uurtje op bed om de schade van vannacht in te halen.

Route vandaag: Käämänen, Näätäma, Skolteforsen, Storskog, Grense Jakobselv, Kirkenes.

Vrijdag 1 juli 2016: Kirkenes

Heel mooi, warm weer. We lopen na ontbijt en afwas naar de Finnmarken, die sinds 9.00 uur aan de kade ligt. We krijgen een bezoekerspas en mogen het schip op. We drinken koffie met iets lekkers terwijl we ons terug wanen in december 2013, toen we de Hurtigruten zeereis maakten. Als het schip signaal geeft voor de afvaart, gaan we nog even naar de kade. Mooi om het schip zo door de fjord te zien varen.

Hurtigruten schip
Hurtigruten schip

Na de lunch gaan we lopend naar het centrum van Kirkenes (25 minuten). De route is aangegeven door potten met bloemen van de haven naar het centrum. Dat centrum is niet al te groot. We lopen binnen bij de bibliotheek en vangen daar free WIFI. Nog even snuffelen in de winkel van het Leger des Heils, maar gauw er weer uit omdat het er veel te warm is. We drinken wat op een terras en zijn verbaasd, dat allerlei zaken al om 16.00 uur sluiten. ’s Winters kan ik me dat voorstellen, maar ’s zomers? Als we besluiten terug te lopen hoor ik onweer gerommel en dan barst er een regenbui los. Gelukkig hebben we regenjacks in de rugzak. Het blijft tot een uur of acht regenachtig, maar daarna schijnt de zon weer volop en kunnen we dus vannacht de middernachtszon weer zien. Om 22.00 uur gaan we nog een eindje lopen en maken we foto’s van de zonsondergang. Om 1.30 uur maak ik nog een foto van de zonsopkomst.

Kirkenes
Kirkenes

 

Zaterdag 2 juli 2016: Kirkenes – Vadsø (via Bugøynes): 221 km

Heel mooi weer. Om 9.00 uur horen we de misthoorn van het Hurtigrutenschip weer aankondigen, dat het gaat aanleggen.  Wij vertrekken na de 3 W’s om 10.20 uur uit Kirkenes. En ja hoor bijna meteen weer rendieren op de weg. We rijden nu langs de Varangerfjord; eerst aan de zuidkant dan om de punt heen en aan de noordkant verder.

Bij Skolteforsen wordt nu volop gevist. De route is weids, bergachtig, kaal, kleine berken en overal kleine meertjes en vennen. We lunchen terwijl we op een rots in de fjord een enorme troep meeuwen zien zitten.

Rendier
Rendier

We maken een uitstapje naar Bugøynes. Een vissersdorp, dat indertijd gesticht is door de Finnen en dat in de 2e wereldoorlog gespaard is gebleven. We vinden er een toeristenbureautje, dat onbemand is. Je kunt er zo binnenlopen en als je wilt koffie nemen. Er is een kleine tentoonstelling van hoe vroeger zo’n huis gemeubileerd was. Er staan heel veel boeken, die uitgeschreven zijn uit de bibliotheek en die je voor € 2,= kunt kopen. Helaas beheersen we het Noors niet.

Bugøynes
Bugoynes

We rijden daarna dezelfde weg terug naar de E-6 en verder langs de fjord. De bomen zijn hier gereduceerd tot het formaat struik. Om 16.30 uur parkeren we in Vardø op een tijdelijke CP bij Vadsø Fjordhotell. We drinken thee bij een picknicktafel, die langs het water staat met uitzicht op de brug en op Vadsø.

Route vandaag: Kirkenes, Skolteforsen,Bugøynes, Gandvik, Vestre Jakobselv, Vadsø.

 

zondag 3 juli 2016: Vadsø-Hamningberg: 125 km

Voor we vertrekken lopen we ± 3 kwartier over het natuurpad, dat achter de CP ligt naar de aanlegmast waar het luchtschip “Italia” in 1926 aanlegde. Daarna brengen we de sleutel terug naar het hotel. De hotel eigenaresse nodigt ons uit nog koffie te drinken. Daarom vertrekken we pas om 11.30 uur.

mast luchtschip
mast luchtschip

We rijden langs de Varangerfjord door een prachtig kaal, toendra landschap. We zien geen rendieren, maar wel veel schapen, die net al de rendieren overal loslopen. We rijden naar Ekkerøy. Als we een ijsje gaan kopen in het plaatselijke café, hebben we een heel leuke ontmoeting met een Nederlandse, die in het gebouw een tentoonstelling heeft. Ze is designer en ontwerpt veel op basis van zeewier. Er hangen ook prachtige foto’s.  Als we terugrijden zien we dat Ekkerøy een prachtige zandstrand heeft, waar op deze zondag flink gebruik van wordt gemaakt. Het is ook uitzonderlijk mooi weer. We rijden verder langs de Barentszzee en vinden om te lunchen een geweldige plek vlak aan zee. We kunnen in de verte Rusland zien liggen. Dan rijden we door een tunnel van bijna 3 km naar Vardø, dat op een eiland ligt. We bezoeken het fort, waar we ook in de winter van 2013 voor stonden, maar dat toen in de avond gesloten was. Om 15.15 uur nemen we weg 341 (Unesco erfgoed) naar Hamningsberg. De weg is heel smal met hier en daar een uitwijkhaven en gaat tussen spectaculaire basaltformaties door. Hier en daar liggen nog plukjes sneeuw op de bergen. We parkeren een uur later op de speciaal voor campers aangelegde parkeerplaats. Aan twee kanten van de CP lopen groepen rendieren te grazen. Geweldig mooi. We kijken even op het kerkhof (1906). Dan zetten we de stoelen buiten en drinken thee. Het waait flink, maar het is een beetje een warme wind.

Route vandaag: Vadsø, Ekkeroy,Vardø, Hamningberg.

 Maandag 4 juli 2016: Hamningberg

Het regent zachtjes als we wakker worden en de wind is gaan liggen. We zijn letterlijk omgeven door rendieren.  Ze lopen vlak achter de camper langs. Prachtige beesten met grote geweien.

Rendieren
Rendieren

We maken er een rustige ochtend van. We bestuderen de wegenkaart om een beetje te bepalen hoe we verder zullen rijden. We lezen wat. Na de lunch lopen we het dorp in. Helemaal aan het einde zien we in zee iets zwarts: zeehond. Jammer genoeg te ver om hem echt goed te kunnen zien. Op de terugweg drinken we koffie met een wafel in het “sommar café”, gevestigd in de gebouwen waar vroeger de vis werd verwerkt en bewaard. Helemaal gerenoveerd en er zijn ook kamers en boten te huur. Als we teruglopen begint het te regenen en dat houdt pas tegen tienen echt op. De temperatuur is flink gedaald. Warm vest en sokken aan.

De weg naar Hamningberg
De weg naar Hamningberg

 

Dinsdag 5 juli 2016:  Hamningberg – Gurrojokha: 249 km

Het weer vanmorgen: bewolkt, wind, koud, zeemist. We rijden om 10.10 uur weg uit Hamningberg. Wat een prachtige verlatenheid. We genieten van de schitterende omgeving net als op de heenweg. Als we net weer op de E-75 zijn stoppen we voor koffie. Het is nog steeds mistig, maar de zon probeert door te komen en dat geeft prachtig licht op het zeewater. In Vadsø tanken we vol, we doen boodschappen, lunchen en Nico laat z’n haar knippen. Het is inmiddels 14.30 uur als we weer gaan rijden. We stoppen in Mortensnes maar zien af van het bekijken van prehistorische resten. Te moeilijk voor Nico om heen te lopen. Een half uur later lopen we in Varangerbotn in het Sami museum. Heel interessant en mooie manier van tentoonstellen. We drinken er meteen een kop koffie/thee. Daarna rijden we iets meer het binnenland in en zien we weer bomen. Nou ja bomen, de berken zijn zielige stokjes met wat groen er aan. En het wordt ook weer mistig. Iets voorbij Sjussjok is een “vegbom”, die open staat. ’s Winters mag je hier alleen op bepaalde tijden in colonne rijden. We klimmen weer boven de boomgrens. Er liggen af en toe plakken sneeuw op de bergen. Om 18.25 uur stoppen we op een P. boven een meer, dat we door de mist niet kunnen zien. De temperatuur is buiten nog geen 10°C.

Gurrojohka (het meer dat we door de mist niet konden zien).
Gurrojokha (heet meer dat we door de mist niet zagen)

Route vandaag: Hamningberg, Vadsø, Vrangerbotn, Tana Bur, Gurrojohka.

 

Woensdag 6 juli 2016: Gurrojohka – Slettnes: 150 km

Gisteravond hadden we de kachel aan, maar nu schijnt de zon volop. We blijken op een mooie plek aan een meer te staan. Iets verder ligt vlak langs de weg nog wel een beetje sneeuw. We vertrekken om 8.55 uur. Na een kwartier rijden we weer vol in de mist (10 minuten) en het blijft min of meer mistig tot we om 9.45 uur stoppen in Bekkarfjord om koffie te drinken. De zon is terug. Een half uur later rijden we over de Nordkynveg. De weg is in 1989 door de Koning geopend. ‘s Winters mag er alleen in colonne over gereden worden op bepaalde tijden. Het is er onwerkelijk mooi. Kale, ronde bergen, kleine meertjes, wolken die uit de dalen omhoog stijgen. Hier is het echt kaal en leeg, maar zó mooi. Velden vol basaltpuin met smeltwater meertjes ertussen. Een grote roofvogel in de lucht. We komen eerst in Mehamn. Een niet heel bijzonder stadje. Daarna rijden we naar Gamvik. We bezoeken er het museum, dat is gevestigd in de oude visverwerkende fabriek en het vertelt de geschiedenis  van de omgeving van Mehamn.

Slettnes
Slettnes

We rijden nog iets verder tot aan de vuurtoren van Slettnes. Daar kunnen we niet verder, we staan bij de Barentszzee. We lunchen en gaan dan koffie drinken en onze mail lezen in het bijbehorende café. Daarna rijden we een paar honderd meter terug naar de parkeerplaats van het natuurreservaat. We zetten de stoelen achter de camper uit de wind en in de zon en blijven de hele middag genieten van het mooie weer. We barbecuën en drinken nog koffie buiten tot 20.30 uur. Ook hier lopen rendieren.

Slettnes
Slettnes

Route vandaag: Gurrojohka, Ifjord, Lebesby, Bekkarfjord, Mehamn, Gamvik, Slettnes.

 

Donderdag 7 juli 2016: Slettnes – Ifjord: 170 km

Vannacht om 2.00 uur werd ik wakker. Ik dacht dat ik mensen hoorde praten. Maar het waren de rendieren die vlak langs de camper liepen de knorren. De zon scheen net zo vel als thuis om 12.00 uur ’s middags. Het is nu een beetje grijs weer. Om 9.40 uur hebben we onze wandelschoenen aan en lopen ± 20 minuten in de buurt van de vuurtoren door nogal ongelijk terrein. Dat is te moeilijk voor Nico’s benen. We nemen een vlakker stuk en drinken dan onze meegebrachte koffie zittend op een stuk rots met uitzicht op zee.

Slettnes
Slettnes

Om 11.00 uur rijden we verder. Nou ja verder: terug. We kunnen niet verder dan dit punt. Boven het water hangt een lichte mist. We klimmen en dalen weer door de boomloze rotswereld. Als we weg 894 opdraaien rijden weer vol in de mist. In Kjollefjord ontdekken we dat de camperplaats niet meer bestaat: bouwactiviteiten. Terug dus.  Het is nog steeds een beetje mistig. We rijden langs een rivier van smeltwater, die met een noodvaart naar beneden stroomt vanaf 346 m. hoogte en die prachtige watervalletjes laat zien. Om 14.00 uur hebben we de kale steenmassa achter ons. Nu rijden we weer langs ronde bergen, waar bessenstruikjes op groeien en nu we verder dalen ook kleine berken. De zon piept af en toe door de wolken en dat geeft het water in de fjord een azuurblauwe kleur. Om 14.30 uur is de zon echt terug. We slapen vannacht op de camping in Ifjord. Was in de machine, foto’s op de computer, blog schrijven. Er zijn hier wel muggen.

vrijdag 8 juli 2016: Ifjord – Ytre Svartvik: 220 km

Grijs weer, maar niet koud. We vullen water en tanken diesel en vertrekken om 10.50 uur. De wolken hangen erg laag en het miezert inmiddels. We drinken koffie aan de Laksefjord. Erg mooi uitzicht, maar het is hier in het noorden erg moeilijk om geen mooi uitzicht te hebben. Daarna rijden we over een soort hoogvlakte tussen twee fjorden in: Laksefjorden en Porsangen (weg 98). De lunch is in de buurt van Borselv aan de Porsangerfjord. Het verhaal gaat, dat lemmingen af en toe massaal zelfmoord plegen, maar wij hebben een eenzaam exemplaar, dat een poging waagt. We missen hem op een haar na. In Laksev stoppen voor de nodige boodschappen. Er is zelfs een soort winkelcentrum. We rijden daarna aan de andere kant van de Porsangerfjord weer naar het noorden. Het is druk op deze weg, want dit is de weg die naar de Noordkaap gaat. We rijden door de karig verlichte Skarvbergtunnel en stoppen iets verder op een parkeerplaats in een bocht van de fjord, waar we vlak langs het water staan.

Sami vrouw en Ineke
Sami vrouw en Ineke

Een kop thee en dan even de benen strekken. Er liggen hier erg veel platte stenen. Daarvan hebben passanten steenmannetjes gebouwd, maar ook veel boodschappen of simpelweg namen en data er op geschreven, We lopen naar de overkant, waar een kleine souvenirshop is. Terwijl Nico terug loopt naar de camper om geld te halen, heb ik een heel gesprek met de sami-vrouw in het Zweeds/Noors. Ze vertelt, dat ze hier alleen zomers woont. Ze wil weten wat de temperatuur in Frankrijk is. 20°C/22°C Vindt ze een aangename temperatuur. Er hangt een prachtige witte jurk, gemaakt van rendierhuid. Niet te koop, alleen om te laten zien. Hij is uit 1963 en ziet er uit als nieuw. Zo sterk is dat leer. Na het eten begint het helaas weer te regenen.

Route vandaag: Iflord, Lakselv, Russenes, Ytre Svartvik.

Zaterdag 9 juli 2016: Ytre Svartvik – Skarsvåg: 95 km

Regen vandaag de hele dag. Om 9.50 uur rijden we over de Nordkapptunnelveien langs het water van de Porsangerfjord. We komen dichter bij de open zee, want er is af en toe golfslag te zien. En weer een lemming, die heel hard rennend de weg oversteekt. We rijden door de Nordkapptunnel, de burg over en nog een tunneltje en zijn dan op wat ooit een eiland was: Magerøya. Daarna door de Honingsvågtunnel. De regen is veranderd in dikke mist.  We stoppen in de dikke mist om koffie te drinken iets voorbij Kamøyvaer. We rijden langs Honningsvåg en zijn om 11.40 uur in Skarsvåg bij het Julehus.

Julehus Skarsvag
Julehus Skarsvag

Erg leuk om het weer te zien, maar nu niet in de winterduisternis en de sneeuw. We kopen een paar mooie tinnen hangers voor in de kerstboom en ik kan de verleiding niet weerstaan: een prachtige poncho. We drinken er koffie met een wafel en lopen daarna naar de haven en het regent weer. We rijden de camper naar een parkeerplaats bij de haven om te lunchen. We besluiten, dat we hier blijven. Het is nog steeds regenachtig. Als we gaan rijden, zullen we helemaal niets zien. Morgen hopelijk beter. Kachel aan en lezen, kleuren, handwerken, rummikub spelen.IMG_9066

Route vandaag: Ytre Svartvik, Nordkapptunnelen, Honingsvåg, Skarsvåg.

Zondag 10 juli 2016: Skarsvåg – Kvalsund: 239 km.

Regen! De hele nacht. Het is grijs, maar lijkt iets minder mistig. Om 10.00 uur is het vertrektijd. We rijden de weg terug en hebben een helling van 9%.  Voor ons “kruipt” een camper, die probeert hoe lang z’n remmen het zullen uithouden. We slaan af naar Honingsvåg. Dat hadden we beter over kunnen slaan. De toeristeninfo is gesloten, het museum is gesloten (op de deur staat: alle dagen open). Alleen de enorme souvenirshop is open, omdat er een cruiseschip in de haven ligt. Hier hebben ze het toeristenmelken uitgevonden. Gauw verder. Het regent nog steeds, maar de mist is opgetrokken. We zien dus waar we rijden. Een indrukwekkend landschap. Rotsen, fjorden, heel veel water dat langs de rotsen naar beneden komt. De weg is vaak smal, maar wel goed. Bij Olderfjord gaan we rechts af de E-6 op richting Hammerfest. Bomen aan twee kanten van de weg. Links bergen met sneeuwplekken er op. Ik heb geen idee waarom, maar Pluvius houdt kennelijk veel van ons. Hij blijft ons maar zegenen. We tanken in Skaidi weer diesel (de pompstations zijn hier niet zo dik gezaaid). Weg 94 wordt verbreed en we rijden een flink aantal kilometers over gravel en gaten. Daarna de Nordkapptunnel, de brug en nog een tweede tunnel en we zijn op Kvaløya. Om 14.50 uur parkeren we in Hammerfest.

Hammerfest
Kerk in Hammerfest

We bezoeken de prachtige kerk met zijn grote glas-in-lood raam. Daarna lopen we het “Post-war reconstruction” museum binnen. Indrukwekkend. Hammerfest is in 1944 helemaal vernietigd door de Duitsers. Alleen een klein kapel is gespaard. Het regent, het waait en het is koud. Geen weer om gezellig door de stad te wandelen. We rijden terug naar Kvalsund, waar we op een prima plek staan vlak bij de supermarkt met uitzicht op de fjord en de jachthaven. Vanaf  18.30 uur is het droog. We maken na het eten een wandelingetje naar de jachthaven. Het is heel stil weer nu.

Kvalsund
Kvalsund

Route vandaag: Skarsvåg, Honningsvåg, Olderfjord, Skaidi, Kvalsund, Hammerfest, Kvalsund.

Maandag 11 juli 2016: Kvalsund – Tretten: 275 km

Droog en een beetje blauw in de lucht. We maken geen haast. We doen boodschappen bij de COOP, we helpen een Duitser aan duckttape om de lekkage aan de voorruit van zijn camper te verhelpen, we drinken koffie en maken ons huis schoon. Daarna vertrekken we om 11.45 uur. Als we voorbij de wegwerkzaamheden zijn, slaan we bij Skaidi af naar de E-6. We rijden langs de Repparfjordelva. Heel erg mooi. Door het Breidal. Ik val in herhalingen, maar het is geweldig mooi. Brede fjorden met hoge bergen, die er vlak langs staan. Dan door het Stokkedal. Prachtige weidse verlatenheid. De Fransen zouden zeggen: “Plein les yeux”. We lunchen bij de Lakselva en lopen even over het bruggetje over de rivier, maar niet veel verder. Te steil. Als we verder rijden komen we veel Sami verkooppunten tegen van gedroogd vlees en souvenirs. Rond Alta staan erg mooie, grote houten huizen. We zien echte bomen en grasland. Langs de E-6 is het moeilijk een goede plek te vinden om te overnachten: aan de ene kant het water en aan de andere kant bergen. Om 16.50 uur stoppen we vlak voor Tretten op een P. waar ook WC’s zijn. We horen de weg wel, maar omdat we goede slapers zijn, zullen we er waarschijnlijk niet erg veel last van hebben. We lopen een stukje en drinken daarna thee. Deze 275 km. waren vermoeiender dan alle andere ritten. En het mooie weer is terug. De zon schijnt volop.

Route vandaag: Kvalsund, Skaidi, Alta, Alteidet, Sørstraumen, Tretten.

Dinsdag 12 juli 2016: Tretten – Overbygd: 202 km

Zon, maar we staan in de schaduw van een berg. Om 9.55 uur zijn we weer onderweg. Langs de E-6 hebben we uitzicht op machtige bergen met veel sneeuw er op. We rijden langs de Lyngen, een fjord, die enorm ver het land in gaat.

Onderweg
Onderweg

Bij de veerboot van Olderdalen stoppen we om even te kijken en koffie te drinken. Als we verder rijden zien we overal watervallen van smeltwater, die met een enorme vaart naar beneden denderen. Soms langs de rotsen een heel watergordijn. In Birtavarre zijn we aan het eind van de Kåfjord en gaan we langs de andere kant weer terug. Onvermijdelijk met de fjorden. We rijden door twee tunnels. Boven de bergen stijgen grote witte cumuluswolken op. Bij Skibotten rijden we ineens tussen dennenbomen. Een rare gewaarwording na al die berken en struiken. We lunchen aan een picknicktafel bij het natuurreservaat Olderbakken. We gaan even kijken bij het water. Wat opvalt is dat  overal door het hele land palen staan met electrakabels, tot in de kleinste gehuchten. We rijden volgens een bordje langs de weg over de Noorderlicht route. We besluiten bij Overgård weg 87 te nemen, die wat zuidelijker ligt dan de E-6, maar in dezelfde richting. We hopen zo een mooie plek te vinden. In eerste instantie komen we langs een aantal boerderijen en bewerkt land. Maar om 15.00 uur vinden we in de buurt van Øverbygd een kleine plek aan de Målselv.

Overbygd aan de Malselv
Overbygd aan de Malselv

De rivier stroomt behoorlijk snel. Bij het achteruit de plek op rijden, raakt het opstapje de weg. We vrezen het ergste, maar nee het is een gelukje. Het ding zat scheef van een eerdere aanraking met een bult in de weg en zit nu weer bijna recht. Aan de goede kant geraakt dus. We zetten de stoelen tussen de camper en de rivier en blijven de hele middag buiten genieten. Er zijn wel veel steekvliegen, maar die gaan we met onze “mygg stopp” te lijf. We eten daarom wel binnen, maar gaan weer naar buiten om koffie te drinken. Aan de rivier staan kleine schuilhutjes, die door vissers genruikt worden en privé eigendom zijn. Aan de overkant zien we twee mannen en twee kinderen een tent erbij opzetten en genieten van hun geweldige plek aan de rivier. Er wordt gevist, maar niets gevangen. Om 21.00 uur wordt het een beetje vochtig en dus gaan we naar binnen.

Route vandaag: Tretten, Sørkjosen, Djupvik, Olderdalen, Birtavarre, Odden, Skibotn, Øvergård, Øverbygd.

 Woensdag 13 juli 2016: Øverbygd – Langs de E-10: 186 km.

Een bewolkte dag. Als we om 10.30 uur vertrekken zijn de bergen achter de wolken verborgen. We verlaten het Tamokdal en rijden de E-8 weer op langs de Barduelva. In Stermoen gaan we boodschappen doen en koffie drinken. We schrijven ook nog een paar kaarten (hebben nog Noorse postzegels en we zijn bijna aan de grens met Zweden). Na de lunch in Fossbakken rijden we in de wolken, mistig dus. We zijn ook op zoek naar een plaats om de WC te legen. We vinden langs de E-6 een P. met WC, dus dat probleem is opgelost. Om half vier zijn we bij de haven van Narvik, maar daar mogen we niet overnachten. Daarom rijden we naar de kabelbaan. We besluiten omhoog te gaan om van het uitzicht te genieten. Boven is het mistig met af en toe een opening in het wolkendek. We nemen een kop warme chocola en een stukje appelgebak met vanille ijs. Beetje rare combinatie, maar wel erg lekker. We lopen nog wat rond boven op de bergen en gaan dan weer met de cabinebaan naar beneden. We willen niet in Narvik blijven en rijden dus verder over de E-10, die ook Kong Olavsvei heet. Om 18.15 uur vinden we een heel mooie plaats aan een meertje. Er liggen nog sneeuwplekken ook. En de zon laat zich nog even zien. Dit is weer genieten.

Overnachtingsplek
Overnachtingsplek

Route vandaag: Øverbygd, Elverum, Setermoen, Lapphaugen, Bjerkvik, Narvik, P. langs de E-10.

 

Donderdag 14 juli 2016: P. langs de E-10 – Abisko (S): 56 km

Bewolkt, droog en niet koud. We drinken koffie aan het meertje. Rotsen genoeg die als stoel en tafel kunnen dienen.

Koffiepauze

Om 10.55 uur vertrekken we. Er liggen nog flinke sneeuwplakken op de rotsen langs de weg. Even miezert het. Om 11.25 uur rijden we grens met Zweden over. Vóór ons is er blauw in de lucht, maar achter ons is het donkergrijs. Het is bijna twaalf uur als we bij het Abisko Tourist Center in het Abisko National Park parkeren. We gaan kijken in het informatiecentrum en halen een wandelkaartje. Na de lunch maken we wandeling nr. 6 naar een strandje aan het enorme meer. We komen onderweg langs de Canyon van de Torne älv. Prachtig geweld. Als we terug zijn schrijven we dit blog, zetten de foto’s op de computer en gaan naar het Tourist Center, want daar is WIFI. We mogen niet in het National Park overnachten, dus straks gaan we weer iets verder.

Abisko National Park
Abisko National Park

Helaas het signaal was niet sterk genoeg, dus niets gepubliceerd.

Route vandaag: P. E-10, Riksgrensen, Björkliden, Abisko, Pessisjåkka

Vrijdag 15 juli 2016: Pessisjåkka – Lappasuando: 157 km

Licht bewolkt vanmorgen. Om kwart over tien vertrekken we en rijden weer over de E-10, die niet meer is dan een tweebaans weg zonder vluchtstroken. We drinken koffie op de Natur Rastplats Rautas Ostra. Erg mooi aan de Rausta Alv. De zon is tevoorschijn gekomen. Om twaalf uur zijn we in Kiruna en lopen door het centrum. De ijzerertsmijnen komen gevaarlijk dicht bij de stad. Er wordt al een nieuw stadhuis gebouwd een eind verderop. Om te lunchen vinden we een plek in Jukkasjärvi. Daarna rijden we 400 m. verderop om te kerk te bezichtigen en een Sami plaats. De kerk is erg mooi, met Zweedse kleuren en een altaartriptiek met voorstelling waarin Leastadius predikt voor de Sami. Het Sami openlucht museum was mooi. Er was een bijzonder mooie film over het werk van de Sami met de rendieren in de verschillende seizoenen.

Lasso gooien
Lasso gooien

Nico heeft ook nog geprobeerd een “rendier” te vangen met een lasso. Als we weer onderweg zijn steekt er eerst een eekhoorntje over en dan loopt er midden op de weg een prachtige donkere rendierbok.  Om 16.15 uur stoppen we in Lappesuando en vinden een plek aan de rivier. We zitten de rest van de middag heerlijk in de zon te lezen. We besluiten te gaan eten in het bij de parkeerplaats behorende restaurant. Erg lekker: Nico Zweedse gehaktballetje en ik gerookt rendiervlees.

Route vandaag: Pessisjåkka, Kiruna, Jukkasjärvi, Lappusuando.

zaterdag 16 juli 2016: Lappesuanto – Kaitum: 62 km

Regen en niet zo’n klein beetje. Geen haast dus.Voorlopig verplaatsen we ons niet. Lezen en kleuren tot de lunch. En dan mindert het een beetje. We rijden bij de rivier vandaan omhoog, nemen water in en legen de WC. Daarna lopen we naar het restaurant, bestellen koffie en lezen nog even mail, nieuws en facebook. Om 14.45 uur rijden we over de Inlandsvägan. Even later slaan we af richting Kaitum. We willen naar de herinneringskapel voor Dag Hammerskjöld (de “verongelukte” secretaris-generaal van de VN). We rijden 50 km. met een gangetje van ± 35 km/uur over een asfalt/gruisweg met een enorm aantal gaten. Maar, daar waar de weg niet verder gaat, staat de wondermooie kapel in de vorm van een Kåta (lappenhut). Hij is overweldigend eenvoudig en mooi.

Kapel Kaitum
Kapel Kaitum

Als we uitgekeken zijn rijden we 50 m. terug naar een parkeerplaats aan de rand van het natuurgebied. Het regent helaas nog steeds. Mocht het morgen droog zijn, dan zouden we hier kunnen wandelen. Maar voor nu: het hoost, het giet, het plenst, het komt met bakken uit de hemel, de sluizen staan open daarboven. Dat geeft een idee van de hoeveleheid regen die valt? De camper zier er niet meer uit. Onder de modder. Er zit zoveel gruis en modder tussen het opstapje, dat we het niet uit kunnen zetten. Dat moeten we eerst schoon zien te krijgen als we deze weg weer terug zijn gereden.

Route vandaag: Lappesuanto, Skaulo, Kaitum.

 

Aan de rand van het natuurgebied
Aan de rand van het natuurgebied

Zondag 17 juli 2016: Kaitum – Parking Laponia (Jokkmokk): 201 km

Gisteravond om 21.00 uur zagen we een klein streepje wit en blauw boven de bomen. De lucht brak open en daarna werd het langzaam droog. Vanmorgen is het half bewolkt met een flinke wind. We rijden om 10.10 uur weg en hobbelen 65 minuten over de gruisweg, die nu het droog is, beter te berijden is, dan gisteren. Als we de E-10/E-45 weer opdraaien stoppen we om de welverdiende koffie te drinken. We doen vervolgens boodschappen in Gällivare en lunchen bij de skilift van Dundred (niets aan in de zomer). De E-45 ten zuiden van Gällivare lijkt op een wasbord. We schudden helemaal door elkaar. In Projus stoppen we even om naar de dam in de Luleälv te

De volgende morgen
De volgende morgen

kijken. De rivier wordt op verschillende plaatsen gebruikt om stroom op te wekken. Jammer, geen waterval meer, maar wel schone stroom. Na Porjus is over een stuk van 10 km. het asfalt verwijderd, hobbelen dus over het gruis, maar we hebben af en toe een mooi zicht op de rivier. Om 15.45 uur vinden we een geweldige parkeerplaats direkt aan een meer: Rastplats Laponia.

Parkeerplaats Laponia
Parkeerplaats Laponia

We drinken thee en bekijken de informatieborden. Als we ons aperitif mee naar buiten nemen, schuiven er een paar dikke wolken voor de zon. Hier aan de overkant is een stationnnetje van de Inlandsbanan. Het treintje stopt er twee keer per dag om de reizigers de gelegenheid te geven in het restaurant te eten. Vanaf 20.00 uur is het mooi kalm weer en schijnt de zon boven het meer.

Route vandaag: Kaitum, Skaulo, Gällivare, Porjus, Parking Laponia.

 

Maandag 18 juli 2016:  Parking Laponia – Ljusselforsen: 112 km

Het waait behoorlijk. Er staan flinke golven op het meer. Veel blauw in de lucht, dus het zal wel weer beter worden. We weten, dat we zuidwaarts moeten, maar we hebben er nog geen zin in. Dus we maken helemaal geen haast. Eventueel rijden we door Duitsland wel over de snelweg de laatste dagen. Om 11.30 uur vertrekken we toch, maar stoppen alweer bij de Lile Luleälvdammen. Ook hier wordt de rivier gebruikt om elektriciteit op te wekken. Daarna rijden we naar Jokkmokk, waar we Ajtte bezoeken. Het Svens Fjäll- och Samenmuseum. Schitterende tentoonstellingen over de manier van leven van de Samen vroeger en nu.

houtsnijwerk
houtsnijwerk

Prachtig houtsnijwerk ook. We lunchen er op de parkeerplaats en rijden om 14.30 uur verder. We tanken nog maar weer eens een keer en rijden om 14.55 uur weer over de poolcirkel (nu in Zweden). We stoppen natuurlijk even om foto’s te maken. We rijden verder over de E-45, waar nauwelijks verkeer op rijdt. Om 16.20 uur parkeren we op Ljusselforsen aan de Piteåälven net vóór de brug. Een mooie plek vlak langs de snelstromende rivier. We drinken thee en lopen dan over de oude brug naar de andere kant van de rivier, waar ook parkeerplaatsen zijn en toiletten en de mogelijkheid om water te tanken en het toilet te legen. We kunnen jammer genoeg niet buiten zitten, omdat het te hard waait.

Parkeerplaats Ljusselforsen
Parkeerplaats Fjusselforsen

Route vandaag: Laponia, Jokkmokk, Höodberget, Ljusselforsen.

 

Dinsdag 19 juli 2016: Ljullselforsen – Åsele: 300 km

We ontbijten buiten in de zon. Als we nog maar net op weg zijn heb ik mijn fototoestel nodig. Er loopt een jonge eland over de weg. Gisteren had ik het fototoestel de hele rit “schietklaar” en toen zagen we geen beest.

jonge eland
jonge eland

Behalve de eland komen we een fietser en twee rolskiërs tegen. Na de koffie, iets voorbij Arvidsjaur, zien we twee kraanvogels in een moeras. De weg heet Polarvägen, de zon schijnt volop en we zien overal meren, meertjes, vennen, rivieren. Als we de “365” opdraaien moeten we inhouden voor een hele groep rendieren. Precies om 12.00 uur verlaten we Norbottenslän en rijden we in Västerbottenslän langs bermen vol margrieten, wilgenroosjes e moerasspirea. Als we drie auto’s tegelijk zien, vinden we het druk! We lunchen op een heel erg mooie Rastplats”Enebacken”. Na de lunch zien we bij Bratten opeens een enorme hoeveelheid lupines en op de weg tot twee keer toe een grote groep rendieren. We besluiten in Åsele  naar de camping te rijden. En ja hoor, ook weer beheerd door Nederlanders. We draaien de luifel uit, zetten de tafel en de stoelen buiten en genieten van het mooie weer.

Camping Asele
Camping Asele

We staan vlak langs de Ångermanälven. Er komt iemand vliegvissen vlak bij de camper. Hij vangt een enorme vis, die hij niet wil hebben omdat hij niet lekker is. Vóór hij hem terug zet maak ik een foto. Hij knoopt een gesprek met ons aan. Hij is handelaar en heeft net vier dagen op de zomermarkt van Åsele gestaan (± 10.000 bezoekers). Nico steekt de barbecue aan en na het eten checken we even de mail (WIFI in en bij de receptie). Daarna blijven we buiten (nog steeds in korte broek) tot 21.30 uur. Het is nu 22.15 uur en de zon staat tegelijk met de maan te schijnen.

Route vandaag: Ljusselforsen, Moskosel, Arvidsjaur, Glommersträsk, Lycksele, Åsele.

Woensdag 20 juli 2016: Åsele

Geweldig mooi weer. Strak blauwe lucht en geen zuchtje wind. We besluiten dat we hier nog een dag blijven. Lezen, handwerken, van de zon genieten en verder niets.

donderdag 21 juli 2016: Åsele – Hornöberget: 213 km

We ontbijten weer buiten en lopen dan naar de afwaskeuken met onze vaat. Vóór we vertrekken drinken we een kop koffie bij de receptie, terwijl we nog even mail lezen en ons blog versturen. Daarna rijden we zuidwaarts over  Sagavägen. Nog een keer koffie onderweg en boodschappen in Junsele. Daarna zoeken we een plek in de schaduw om te lunchen. We vinden een prachtig bospad. Na de lunch rijden we niet meer alleen door bossen, maar ook langs weilanden, waar het gras gekeerd wordt. Om 16.00 uur zijn we bij de Höga Kustenbrug, één van ’s werelds langste hangbruggen.

brug
brug

De parking richting Zuid/Noord bij het hotel bevalt ons niet. We rijden even verder naar de parking Noord/Zuid. Daar staan we met uitzicht op de brug en de rivier. Er zijn toiletten en picknickbanken. Wij zetten onze eigen stoelen in de schaduw van een paar berken en lessen onze dorst. Later maakt Nico de barbecue weer aan en eten we aan een picknicktafel. We blijven tot 21.30 uur buiten. Daarna verdwijnt de zon achter de bomen, maar gaat ook hier ’s nachts niet onder.

Route vandaag: Åsele, Junsele, Sollefteå, Kramfors, Ramvik, Hornöberget.

Vrijdag 22 juli 2016: Hornöberget – Nusnäs: 368 km

Licht bewolkt, maar niet koud. Om 9.15 uur zijn we onderweg. We rijden nu over de E-4, die hier 3-baans is. Soms heeft de ene kant 2 banen, soms de ander kant. Een uur later zijn we in Bergeforsen iets ten noorden van Sundsvall bij het Laxaquariet. De studam in de Indalsälven houdt alle vissen tegen, die zwemmen dus weer terug en worden een eind verder gevangen in netten. De eitjes worden kunstmatig bevrucht, waarna de vissen in basins groter worden. Voordat de vissen (vooral zalmen) in de netten gevangen worden, mogen sportvissers hun geluk beproeven. Er is een hele promenade aangelegd en er zijn schuilhutten voor de vissers gebouwd. Je ziet de zalmen af en toe uit het water springen. Er is een klein aquarium bij de dam, waar je de kleine visjes, de iets grotere en de enorme volwassen exemplaren kunt zien.

zalm
zalm

We drinken koffie op een bank bij de rivier. Inmiddels schijnt de zon weer volop. We hebben een garage nodig voor een nieuwe gloeilamp van een van de lichten van de auto. Het geluk is met ons. We vinden een enorm garagecomplex met vier verschillende automerken. De lamp wordt er ook voor ons ingezet. Daarna rijden we van Sörfors 6 km over een weg met grof grind. In Hassela kunnen we prima in de schaduw parkeren om te lunchen. Tussen Figgesund en Ljusdal rijden we over een echter grüsväg, maar dat gaat prima. Het is 24°C . Weg 310 gaat langs kleine en grotere dennenbomen, bloeiende hei en af en toe schittert er een meer tussen de bomen. Even na vijfen zijn we in Nusnäs.

Beetje groot voor in de tuin
Beetje groot voor in de tuin

We staan op een groot grasveld met nog vijf andere campers. We gaan natuurlijk nog even kijken in de werkplaats, waar de Dalarna paardjes gemaakt worden. Dan door de souvenirwinkel, maar we kopen niets, alleen een ijsje. Bij de camper zetten we de tafel en de stoelen buiten. We blijven na het eten tot 21.30 uur buiten. Heerlijke zomeravond zonder wind.

Route vandaag: Härnösand, Timrå, Sörfors, Hassela, Frigesund, Ljusdal, Svedja, Los, Västbacka, Ordsa, Nusnäs.

Zaterdag 23 juli 2016: Nusnäs – Leksand: 72 km

Ontbijt en koffie buiten op het grasveld. We rijden om 11.00 uur naar Mora (11 km.) We lopen langs de ereboog voor de aankomst van de Vasalopet.

Ereboog
Ereboog

Daarna lopen we de kerk binnen. Heel eenvoudig, maar erg sfeervol. Bij een restauratie zijn nog mooie fresco’s tevoorschijn gekomen. Het enige barokke is de preekstoel. In 1671 werd de toren verwoest door brand van blikseminslag. Bij de ingang hangen de teruggevonden familiesymbolen van alle mensen, die geholpen hebben bij het herbouwen van de toren in 1673. We waren al eens eerder in het Zorn-museum, maar ik wilde nog een keer de prachtige schilderijen van Anders Zorn zien. We verlaten het museum om 13.30 uur en gaan eerst de winkelstraat in om een restaurant te zoeken. Prima gelukt. We eten in Restaurang Oscar een buffet menu voor SEK 115,= p/p. We mogen net zo veel eten als we willen, drinken en koffie inclusief. Daarna kopen we bij de Lidl een brood en lopen terug naar de camper. We rijden om 15.15 uur uit Mora, komen bij Rättvik bijna in een file (het is hier heel toeristisch) en stoppen een uur later op een mooie parkeerplaats bij Leksand. Er staat een oude kerkboot tentoongesteld. We drinken wat aan een picknicktafel en eten later gewoon een boterham. Het menu van vanmiddag zit er nog een beetje. Om half negen gaan we nog een half uur lopen in het park achter de parkeerplaats.

kerkboot
kerkboot

Route vandaag: Nüsnäs, Mora, Rättvik, Leksand.

Zondag 24 juli 2016: Leksand – Nykroppa: 217 km

Alweer heel mooi weer. We ontbijten buiten en vertrekken om 10.30 uur. We slaan in Gagnef af van weg 80 en komen bij de enige vlotbrug van heel Zweden,waar auto’s overheen kunnen. Iets verder is er nog een voor voetgangers en fietsers.

vlotburg
vlotbrug

Er is een uitspanning bij waar we koffie drinken. De eigenaar vertelt, dat de rivier daar 10-12 meter diep is en wat voor vis er allemaal te vangen is. Een uur later stoppen we nog om onze eigen koffie te drinken. Nog later lunchen we aan het Skotjärn, een mooi meertje waar waterlelies en dotters in drijven. Het is vandaag af en toe druk op de weg. Zondag, vakantie en mooi weer. We hadden een overnachtingsplaats ten zuidwesten van Filipstad op het oog. Maar dat vonden we allebei niets. Verder dus een stukje. We vinden ten zuiden van Filipstad bij Nykroppa een prachtige plek.

bij de aanlegsteiger
bij de aanlegsteiger

Ligt aan het water, er is een aanlegsteiger en een snackbar en daar wordt druk gebruik van gemaakt. We zitten de hele tijd buiten dat alles te bekijken. We halen een erg lekker schep-ijsje en we eten ook buiten. Voor SEK 50,= mogen we blijven overnachten. We zijn  met nog 5 andere campers.

Route vandaag: Leksand, Gagnef, Vansbro, Lesjöfors, Filipstad, Nykroppa.

Maandag 25 juli 2016: Nykroppa – Trädet: 225 km

Weer heel warm weer. Om 10.00 uur vertrekken we om eerst brood te kopen. Daarna stoppen we om koffie te drinken bij Krsitinehamn. We zien opeens een bordje S.Råda. Daar stond een heel oud prachtig middeleeuws houten kerkje met schitterende schilderingen op de houten muren en het plafond. Wij bezochten het minstens 30 jaar geleden. In 2001 is het tot de grond toe afgebrand. Een enorm verlies. Bij opgravingen ter plekke zijn nog oudere dingen gevonden. Het kerkje wordt nu weer opgebouwd, maar de schilderingen en de sfeer zijn voor eeuwig verloren., hoewel er wel veel foto’s van zijn. Na dit bezoek tijden we weer naar weg 26 om naar Sjötorp te rijden. Dat ligt aan het Vänern en is tevens het begin/eindpunt van het Götakanaal.

Gotakanaal
Gotakanaal

Het is er erg druk, maar we vinden een parkeerplekje. We lunchen en lopen een half uur naar de haven en het kanaal met de sluizen 1,2 en 3. Dan rijden we weer verder, we tanken diesel en komen in een onweersbui terecht. Geen konsekwentie voor de temperatuur, het blijft mooi zomerweer. Om 16.00 uur zijn we op Rastplats Trädet. We moeten even wachten voor we de camper kunnen neerzetten; het gras wordt gemaaid. Maar dan gaan de stoelen weer naar buiten om al lezend van het mooie weer te genieten.

Route vandaag: Nykroppa, Kristinehamn, Södra Råda, Sjötorp, Mariestad, Skøvde, Falköping, Trädet.

 Dinsdag 26 juli 2016: Trädet – Varberg: 151 km.

Het regent als we wakker worden, maar bij vertrek om 10.15 uur is het nagenoeg droog. Het is helemaal niet koud. We zien onderweg een enorme hoeveelheid ganzen in de weilanden.

ganzen
ganzen

We rijden langzaam maar zeker naar Varberg, waar we morgen de ferry naar Denemarken zullen nemen. We boeken bij het kantoor van de Stenalijn onze overtocht en proberen een parkeerplaats te bemachtigen. Dat lukt niet in Varberg, het is erg druk. We rijden op aanwijzing van de dame van de Stenalijn naar Getterön. Daar zijn plaatsen bij het vliegveldje. Het is trouwens weer heel mooi weer inmiddels.

Route vandaag: Trädet, Borras, Kinna, Varberg.

woensdag 27 juli 2016: Varborg – Odder: 87 km

Mooi rustig weer als we om 6.00 uur opstaan. Drie kwartier later rijden we naar de kade van de Stenalijn in Varberg. Daar mogen we om 7.00 uur in rij 11 gaan staan tot we de ferry op mogen. Het gas moet dicht; ik hoop dat het vriesvakje van de koelkast dat overleeft. Het is vier uur en een kwartier varen. Om 8.00 uur varen we de haven uit. “Tack Sverige och välkommen åter”.

Op de ferry
Op de ferry

We vinden de Stena Nautica allebei een van de mindere schepen van de Stenalijn. Heel kleine salons en een vrij klein restaurant. We zitten van 8.00 – 11.30 uur op een harde houten stoel, daarna komt  er een plaats vrij aan het raam op een bank en kunnen we nog even lekker zacht zitten. Er is wel WIFI aan boord, dus we kunnen even mail lezen. De rest van de tijd af en toe om de beurt even lopen (anders is je plek meteen weg), kaarten, spelletje op de iPad, borduren, koffie drinken (hebben we meegenomen deze keer).

Op de ferry
Op de ferry

Om 12.30 uur zitten we weer in de auto en programmeren TomTom op een CP in Odder (Denemarken). De koelkast heeft het wonderwel doorstaan. Een kwartier later stoppen we om te lunchen (het ontbijt was erg vroeg vanmorgen) op een parkeerplaats in Trustrup (leuke namen hebben ze hier). Daarna rijden we door een landschap, dat een beetje op de Meuse lijkt. Vóór ons hangen dreigend donkere wolken, maar in Århus zegt een thermometer, dat het 26°C is en verderop een dat het 22°c is. Zal er wel ergens tussen in zitten. We hebben de indruk, dat Århus vooral uit stoplichten bestaat. Om 15.10 uur zijn we op een leuke plek bij een gepensioneerde boer, die zelf ook camperaar is. Drie plaatsen tegenover de voormalige stallen, omzoomd met struiken en daarachter een weiland. De plaats kost inclusief stroom, water, WC, douche € 10,=. Het waait, maar naast de camper uit de wind is het heerlijk. Helaas is tegen zessen de zon weg en spettert het. We eten dus binnen. Om 19.00 uur begint het te gieten.

Camperplaats Odder
Camperplaats Odder

Route vandaag: Varberg, Grenaa, Århus, Odder.

 

Donderdag 28 juli 2016: Odder

Aubrac Kalf
Aubrac kalf

Half bewolkt, maar prima weer. We blijven nog een dag hier. Onze “buren” zijn erg geïnteresseerd in tips over camperplaatsen in Spanje/Portugal/Zweden. We stellen ons aan elkaar voor en dan komen Henk en Mariëtte gezellig buiten bij ons zitten om koffie te drinken. We blijven tot 14.30 uur over van alles en nog wat kletsen en geven ze een aantal tips terwijl we ook wat foto’s op de computer laten zien. Dan gaan zij wandelen en wij lunchen en blijven we buiten lezen en kleuren tot etenstijd. We bakken pannenkoeken deze keer. In de wei achter ons lopen een aantal heel mooie Aubrac kalfjes, die moeten natuurlijk op de foto.

Vrijdag 29 juli 2016: Odder – Niebüll (D): 194 km

Regenachtig als we opstaan. We doen alle waterrituelen en nemen afscheid van de beheerder en Henk en Mariëtte. Het is volgens een thermometer onderweg 18°C. Na een half uur stoppen we om koffie te drinken, Het is wel grijs, maar, droog,  heel rustig weer. We worden in Vejle door de politie naar rechts verwezen i.v.m. een wielercours, maar we komen daardoor met een heleboel andere auto’s in een straat terecht, waar werkzaamheden zijn en die is afgesloten. Geweldige organisatie dus. Maar TomTom redt ons uit de situatie.

Vejle
Vejle

Na de lunch begint ook de zon af en toe te schijnen. We willen nog in Denemarken tanken vanwege de prijs en vinden een pomp waar de diesel DK 7,77 kost (normaal ± DK 8.30). We hebben later wel pret om onze eigen zuinigheid, want er is vlak voor de Duitse grens een pomp waar de diesel DK 7,59 kost. (DK 1, 00 = € 0,13). Die idiote Nederlandse zuinigheid ook, wat maken die paar euros nou uit op zo’n hele reis. Om 15.00 uur zijn we op de camperplaats in Niebüll in Noord-West Duitsland. Het is er erg druk, maar we vinden nog een behoorlijke plaats. We staan net als het begint te regenen, maar we hebben de thee nog niet eens op als de zon alweer schijnt. We lopen naar het centrum. Dat ziet er gezellig uit met leuke winkels en terrasjes. Bij de bibliotheek is er een open WIFI. Als we terug zijn lezen we buiten de krant met een glas wijn onder handbereik. Tot onze verbazing werkt de open WIFI ook op de camperplaats. Het zou mooi zijn als dat overal zo was.

Niebull
Niebull

Route vandaag: Odder, Horsens, Vejle, Kolding, Toftlund, Tønder, Niebüll.

zaterdag 30 juli 2016: Niebüll – Seestermühe: 169 km

Het heeft geregend vannacht. Ik begin de dag met verse broodjes halen bij de bakker aan het eind van het plein. Om 10.00 uur rijden we weg en nemen Bundestraße no 5 naar het zuiden. We rijden langs weilanden, stukjes bos, kleine dorpjes, koeien in de wei, maïsvelden. Het is druk op de weg en af en toe regent het flink. We stoppen in Friedrichstadt voor de koffiepauze. Wat verder nog even wat boodschappen en dan rijden we verder echt binnendoor, waardoor we het nogal drukke vakantieverkeer op de grotere wegen omzeilen. Na de lunch regent het niet meer en zien we een thermometer die 23°C aangeeft.

Seestermuhe
Seestermuhe

Om 14.30 uur zijn we in Seestermühe bijna aan de Elbe ten westen van Hamburg. We blijken in een huis iets verderop € 2,00 voor de plaats te moeten betalen. Er ligt ook toeristische info in “de Appelkommer”. Leuk dialect hier. Je kunt er ook groente en fruit kopen (geld in een klaarstaand kistje doen). We lopen de dijk op, klimmen over een daarvoor gemaakt hekje en genieten van het nu weer mooie weer. Daarna lopen we benedenlangs weer terug. Lekker lezen tot etenstijd. Na het eten lopen we nog even een half uur door het dorp langs de luxe rietgedekte huizen.

Route vandaag: Niebüll, Husum, Alberdorf, Itzehoe, Elmshorn, Seestermühe.

 Zondag 31 juli 2016: Seestermühe – Nienburg: 189 km

We wennen er al aan. Bij het opstaan regent het. We rijden om 10.00 uur weg naar de veerboot in Glückstadt. Als we er om 10.35 uur aankomen vaart hij net vol weg. Een kwartier later staan we op de volgende en voor € 15,50 vaart hij ons in 25 minuten naar de overkant van de Elbe. We vinden er onmiddellijk een camperplaats, waar we koffie drinken. Daarna rijden we over het platteland, langs een turfstekerij, door een prachtig stuk bos, door zondagsstille stadjes. De huizen hebben glad gemaaide gazons met erg mooie bloementuinen. Dan rijden we door een tunnel van groene bomen, waar de zon doorheen schijnt. We zien heel veel trikes (motoren met drie wielen) voorbij komen met caravans en vouwwagens erachter. Kennelijk hebben ze ergens een evenement.

Nienburg
Nienburg

Na de lunch op een enorme parking in Hesedorf (waar ik bij een MacDo internet probeer, maar het niet krijg omdat het veel te druk is) rijden we door een erg mooi gemengd bos. In Verden is het 23°C, maar in Nienburg 20°C. We rijden de camperplaats langs de Weser op en bemachtigen het laatste, maar volgens ons ook het mooiste plekje.(voordeel van een kleine camper; we kunnen staan waar anderen niet in passen). Helaas regent het nu weer. We drinken thee en zoeken uit hoe we morgen verder gaan. Om 17.00 uur wordt het droog en lopen we over de voetgangersbrug naar het centrum van Nienburg. Een erg leuke stad. We strijken neer op een terras en eten een verrukkelijk ijsje met verse bosbessen. Om 18.30 uur zijn we terug in de camper.

Route vandaag: Seestermühe, Glückstadt, Wischhafen, Bremervörde, Verden, Nienburg.

 Maandag 1 augustus 2016: Nienburg – Faullebutter: 239 km

Heel mooi weer vanmorgen. We gaan lopend boodschappen doen. Daarna vieren we Nico’s verjaardag op een bankje in de zon aan de rivier de Weser met koffie en een gebakje. De zon helpt mee om er een feestje van te maken.

verjaardag vieren
verjaardag vieren

Om 11.00 uur beginnen we aan de laatste paar etappes van deze reis. Een erg mooie route over het Duitse platteland. De zon begint kat en muis met ons te spelen. Af en toe zelfs een spetter. In Barntrup is het 20°C. Om te lunchen vinden we een prachtige parkeerplaats in het bos (er zijn uitgezette wandelingen, maar die moeten we nu helaas overslaan). We zijn inmiddels in het Sauerland en dat is goed te merken, omhoog en omlaag (zelfs een helling van 15%) door pittoreske dorpjes. Om 15.45 uur zijn we in Faullebutter bij Landgasthof Rademacher. We drinken er wat op het terras en spreken af dat we er vanavond zullen eten. Daarom mogen we op hun parkeerplaats overnachten. Om 18.15 uur lopen we er weer heen en eten een overheerlijke schnitzel met een lekker glas witte wijn en koffie toe. Er is WIFI (in Duitsland heet dat WLAN) en dus kunnen we alle FB-felicitaties lezen. Om 20.00 uur zijn we terug in de camper. We zien een luchtballon voorbij varen. Het is ook een  mooie kalme avond.

Route vandaag: Nienburg, Minden, Rinteln, Barntrup, Paderborn, Meschede, Faullebutter.

 Dinsdag 2 augustus 2016: Faullebutter – St. Aldegond: 219 km

Het heeft de hele nacht geregend en nu stijgen de wolken ook  nog op uit het dal. We trekken een spijkerbroek en een trui aan. In het natuurpark Homert, waar we doorrijden, zijn erg veel uitgezette wandelingen. We rijden door het prachtige Sauerland. Erg jammer dat het regent. Ook op de parking, waar we koffie drinken, staan weer bordjes van wandelingen. We zien onderweg koeien met enkelbandjes i.p.v. oormerken. Dat vinden we een geweldig idee. Even later rijden we over een smalle weg, die wij als een breed fietspad zouden zien. We tanken nog maar weer eens een keer, kopen brood en lunchen daarna in Straßenhaus. Het vervolg gaat weer over kleine wegen, ook omdat we een paar keer een “umleitung” moeten volgen. Er zijn hellingen van 18% en 20%.

St. Aldegond
St. Aldegond

Om 15.20 uur zijn we op de camperplaats in St. Aldegond. We passen precies op een heel mooi plekje aan de Moezel, dat is vrijgelaten door de grotere campers, omdat er een boom staat. Voor ons geen probleem. We drinken thee en het regent nog steeds. Dan nemen we een paraplu mee, zetten de capuchon op en lopen naar het middeleeuwse centrum van St. Aldegond. Erg mooie huizen. Op de terugweg lopen we een wijnkelder binnen, die tegenover de camperplaats ligt. Ziet er mooi uit en er is een tentoonstelling van allerlei oude materiaal uit de wijnbouw. Drie kwartier later drinken we in de camper een aperitief en zien we een aantal schepen langs varen. Er komt een dame langs om het verschuldigde geld voor de overnachting op te halen.

Route vandaag: Faullebutter, Dorlshagen, Rosbach, Neuwied, Mayen, Driesch, Bad Bertrich, St. Aldegond.

 Woensdag 3 augustus 2016: St. Aldegond – Deuxnouds aux Bois: 228 km

bijna thuis
bijna thuis

Nog flink bewolkt, maar met wind en voor het moment droog. We legen de WC en het vuile water en vertrekken om 9.50 uur uit St. Aldegond. We rijden door kleine Duitse dorpen en het begint weer te regenen. Dan komt er opeens een omleiding, waar we niets van snappen. We rijden een stukje terug en gaan even de autobaan op. Na de koffie nemen we de eerstvolgende afslag en rijden weer verder. Vanaf Trier volgen we de Moezel een flink eind. Mooi langs de wijngaarden. We lunchen aan de Moezel in een plaatsje dat Wellen heet en het wordt zowaar droog. We hebben het slechte weer achter ons gelaten. Om 13.30 uur passeren we de Franse grens en rijden over min of meer bekende wegen. Hoewel de TomTom ons tussen Thionville en Metz over een stuk laat rijden, dat we in de 20 jaar die we hier wonen, nog nooit gereden hebben. Om 15.10 uur parkeren we thuis voor de deur. We eten gezellig mee bij Fred.

Dank aan TomTom voor de soms onwijs mooie routes, maar vooral dank aan echtgenoot Nico, die ons 9.880 km veilig heeft rondgereden.

Route vandaag: St. Aldegond, Trier, Thionville, Hannonville Suzemont, St. Maurice sous les Côtes, Deuxnouds aux Bois.

 

Overzicht bezochte rust-/overnachtingsplaatsen

 (B) = België   (D) = Duitsland   (DK) = Denemarken   (FIN) = Finland   (NL) = Nederland

 (N) = Noorwegen   (S) = Zweden

We maakten gebruik van:

www.campercontact.nl

www.trafikverket.se (Rastplatskartan Sverige)

Adac Stellplatzführer 2015

Regionale toeristeninformatie

De aanwijzingen, die we langs de wegen vonden

 

Grimbergen (B) N 50°55’39’ E 4°21’59” / N 50.92757 E 4.36644

Hoogeveen (NL) N 52°43’35” E 6°30’02”  /N 52.72643  E 6.50054

Puttgarden (D) N 54°30’06” E 11°13’25” / N 54.50175 E 11.22355

Osby (S) N 56°23’37” E 14°02’11”/  N 56.39367 E 14.03648

Tived (S) N 58°47’54” E 14°32’32” / N 58.79836 E 14.54215

Råda (S) N 60.00451 E 13.60420

Bornasjön (S) N 61°33’42” E 13°05’16” / N 61.56167 E 13.08766

Arvesund (S) Aan een zijarm van het Storsjön. Van weg 321 afslaan naar het schiereiland richting Hammernas

Meselefors (S) N 64°26’02” E 16°47’16” / N 64.43418 E 16.78831

Slagnäs Camping (S) N 65°35’05” E 18°10’23” / N 65.58461 E 18.17311

Brudforsen (S) N 65°50’08” E 20°21’51”

Råneå (S) N 65°50’27” E 22°22’11” / N 65.84073 E 22.36967

Rovaniemie (FIN) N 66°32’38” E 25°50’39: / N 66.54375 E 25.84429

Camping Kaamanen (FIN) N 69°05’33” E 27°10’52”

Kirkenes (N) N 69°43’39” E 30°04’20” / N 69.72752 E 30.07223

Vadsø (N) N 70°04’03” E 29°44’54”

Hamningberg (N) N 70°32’30” E 30°36’07”

Gurrojohka (N) Aan weg 98, Tana. ± 20 km. t.n.v.Ifjord

Slettnes fyr (N) Steinvåg; t.n.v. Gamvik en t.o.v. Mehamn.

Camping Ifjord (N) N 70°27’36” E 27°06’30”

Ytre Svartvik (N) Weg 69 tussen Stranda en Nordmannset. Richting Zuid/Noord net voorbij de Skarvbergettunnelen.

Skarsvåg (N) N 71°06’47” E 25°49’38”

Kvalsund (N) N 70°30’08” E 23°58’45” / N 70.50227 E 23.97917

Tretten (N) N 69°48’10” E 21°08’14”

Overbygd (N) Aan rivier Malselv N 68°59’46” E 19°14’31” (niet meer dan 1 plaatsje)

E 10 (Narvik) (N) N 68°30’04” E 17°48’08”

Pessisjåkka E-10 (S) N 68°18’06” E 19°13’35”

Rautas östra (Kiruna) (S) N 67°59’28” E 19°55’22”

Lappesuanto (S) N 67°29’27” E 21°07’16”

Kaitum (S) N 67°32’39” E 20°06’05”

Rastplats Laponia E-45 Jokkmokk (S) N 66°38’32” E 19°49’27”

Ljusselforsen (S) N 65°57’06” E 19°31’15” / N 65°57’14” E 19°31’17”

Enebacken (S) N 64°49’27” E 18°48’01”

Åsele camping (S) N 64°10’18” E 17°21’47” / N 64.17168 E 17.36304

Hörnöberget (S) N 62°48’24” E 17°57’04”

Nusnäs (S) N 60°57’44” E 14°39’02”

Mora (S) N 61°00’33” E 14°32’49”

Leksand (S) 60°42’46” E 15°02’01”

Prästbacken Nykroppa (S) N 59°37’28” E 14°15’35”

Trädet (S) N 57°59’35” E 13°32’55”

Varberg (Getterön) (S) N 57°07’20” E 12°13’24”

Odder (DK) N 56°00’59” E 10°10’53” / N 56.-1649 E 10.18148

Niebüll (D) N 54°47’17” E 8°49’28” / N 54.78803 E 8.82451

Seestermühe (D) N 53°42’12” E 9°33’44”

Wischhafen (D) N 53°47’10” E 9°20.24”

Nienburg (D) N 52°38’30” E 9°12’5”

Faullebutter (D) N 51°13’22” E 8°1’46”

St. Aldegond (D) N 50°4’42” E 7°7’49”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *