25 aug. 2006                        Deuxnouds-Almere                                                            487 km

28 aug. 2006                        Almere-Berlijn                                                            650 km

31 aug. 2006                        Berlijn-Lobbe (Rügen)                                                309 km

1 sept. 2006                        Lobbe-Thiessow-Gross Zicker                                        9 km

2 sept. 2006                        Gross Zicker-Sassnitz Neu Mukran                                     44 km

3 sept. 2006                        Neu Mukran-Hagen                                                            18 km

4 sept. 2006                        Hagen-Putgarten                                                            31 km

5 sept. 2006                        Putgarten-Suhrendorf                                                96 km

6 sept. 2006                        Suhrendorf-Bad Bramstedt                                                302 km

7 sept. 2006                        Bad Bramstedt-Steinbild                                                273 km

8 sept. 2006                        Steinbild-Almere                                                            218 km

11 sept. 2006                        Almere-Deuxnouds aux Bois                                    501 km

Boodschappen Almere+Roeiwedstrijden

Bosbaan                                                                        90 km

___________

 

Totaal                                                   3.028 km

========

maandag 28 augustus 2006

We vertrokken, nadat we een paar boodschappen hadden gedaan, om 9.35 uur uit Almere met stromende regen. En het bleef regenen; de enige troost was, dat de hei in bloei stond. Pas na 15.00 uur werd het droog. We hebben de hele dag over de autobaan gereden, omdat we niet zo’n erg lange vakantie hebben. Annemarie viert 9 september haar verjaardag, dan willen we dus weer terug zijn.

Berlijn

Om 18.40 uur parkeerden we, na wat heen en weer rijden (foutje in de beschrijving, die ik van internet had gehaald) op de “Reisemobilhafen Berlin”. Op een oud kazerneterrein bij een prachtig gebouw van de voormalige Britse bezettingsmacht, kunnen zo’n 150 campers staan. Stroom, water, toiletten, douches aanwezig voor €12,00 per nacht. Na het eten hebben we nog een flink rondje gelopen. We waren nog maar net binnen vlak voor negen uur, en het begon te regenen.

Dinsdag 29 augustus 2006

Met bus 145 naar Berlijn centrum: halte “Zoologischer Garten”. Vervolgens met bus 100 (de toeristenbus) naar de Alexanderplatz. We gingen met de lift in de 365m. hoge TV toren omhoog naar 207m. Het uitzicht was matig door het regenachtige weer. We aten in de Rathauskeller.

Das Rote Rathaus

We bekeken de Berliner Dom en het afbreken van het reusachtige “Palast der Republik” (Oost-Duitse Volkskultur). Daarna liepen we richting “Unter den Linden”. We liepen onder de Brandenburger Tor door en langs de Reichstag naar de bocht in de rivier de Spree. Daarna een stuk langs het Tiergartenpark, waar we een bus pikten, overstapten en naar de Potsdammer Platz reden. We dronken een kop warme chocola en bekeken het Sony-Centrum met z’n enorme koepeldak.

Brandenburger Tor

Verder naar het Holocaust Museum voor de vermoorde Joden in Europa. Indrukwekkend. Daarna liepen we naar Checkpoint Charlie. In de regen zochten we vervolgens een restaurant. Dat viel niet mee. Uiteindelijk belandden we in een Turks restaurant, waar we niet lekker aten. We namen de U-bahn naar Zoologische Garten en vervolgens bus M45 terug naar de Klinkeplatz. Om 22.20 uur waren we terug in de camper.

monument
Holocost monument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laatste stuk muur

 

checkpoint Charly

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 30 augustus 2006

’t Regende toen we vanmorgen om 10.00 uur naar de bus liepen. De rest van de dag bleef het redelijk droog. We stapten uit bij Schloss Charlottenburg, waar we een rondleiding kregen door het oude deel van het slot door een zeer bevlogen gids. Daarna bezichtigden we het nieuwere deel: porselein, zilver, munten e.d. We kochten kaarten voor en klassiek concert voor ’s avonds. We namen bus M45 weer en reden naar het eindpunt. Daar vandaan liepen we een stuk over de Kurfürstendamm en de Tauentzienstrasse naar KaDeWe “Kaufhaus des Westens”. We aten er in het “Silberterrasse” en raakten in gesprek met een aardig ouder echtpaar.

East Side Galery

We namen vervolgens de U-bahn naar de Oberbaumbrücke en de “East-Side Galery”, het langste deel van de muur dat nog over is. We liepen er helemaal langs. De beschilderingen zijn bijna allemaal afgebladderd of overgekalkt met graffiti. We zetten er nog een Trabant op de foto.

concert

Met de U-bahn terug en vervolgens met de bus naar Schloss Charlottenburg om te eten in de kleine Orangerie en naar het concert te gaan in de grote Orangerie. We hebben genoten. Om 23.00 uur waren we terug in de camper.

Donderdag 31 augustus 2006

Om 10.20 uur vertrokken we met zonnig weer van de Reisemobilhafen Berlin Spandau. We vonden in Löwenberg een Netto supermarkt om onze voorraad aan te vullen. We volgden vandaag de B96, die af en toe nogal smal was, maar wel heel mooi met veel bomen er langs en een dicht bladerdak erboven. Tussen Gransee en Fürstenberg was er een omleiding door een prachtig bos, maar met een heel slecht wegdek. Bij de thee aten we de vanochtend gekochte Johannisbehrkuchen. We besloten de veerpont te nemen tussen Stahlbrode en Glewitz, dat scheelde een km of 30. We reden over de zuidelijke weg van Rügen, die heel smal is, maar wel geasfalteerd. Behalve in sommige dorpen, daar liggen nog kinderkopjes. In Lobbe hielden we het voor gezien. Geen vrije plaats, wel een camping vlak achter het strand.

Vrijdag 1 september 2006

We vertrokken vanmorgen met lekker zonnig weer. In Thiessow wandelden we naar de Lotsenberg. We beklommen de toren; prachtig uitzicht en vervolgden onze wandeling. Daarna reden we terug naar een parkeerplaats bij een strandtentrestaurant. We parkeerden er en deden het benodigde geld in de parkeerautomaat (overal betaald parkeren hier). Na de koffie, besloten we te lunchen op het terras van het restaurant.

wandeling

Daarna trokken we onze wandelschoenen aan en liepen over de dijk naar de Bakenberg, waar we weer een prachtig uitzicht hadden. We vervolgden al dalend en klimmend onze weg tot in Gager. Daar bekeken we de haven, dronken wat op een bankje en aanvaardden de terugtocht. We waren nog geen 10 min. onderweg toen het begon te gieten van de regen.

Gager

Regenjassen aan dus. Regenbroeken hadden we niet meegenomen, dus kwamen we kletsnat bij de camper terug. En toen werd het weer droog. We mogen hier blijven staan voor de nacht (€ 5,00). Dat dien we dus (met nog een stuk of vijf anderen).

Zaterdag 2 september 2006

Regen vanmorgen. We deden boodschappen in Baabe en reden naar Jagdschloss Granitz. Omdat het nog steeds regende namen we het shuttletreintje naar het slot i.p.v. 2,5 km te lopen. In het slot was vooral de ijzeren, opengewerkte wenteltrap naar de uitkijktoren, indrukwekkend.

wenteltrap

We lunchten op de parkeerplaats en reden naar Binz. Het weer was weer o.k. We liepen door het centrum en over de lange in zee stekende aanlegsteiger. Vervolgens reden we naar Prora om de “Koloss van Prora” te zien. Acht betonblokken van ieder 550 m. lengte vormen over 4,5 km lengte een vakantiepark uit de tijd van het National Sozialisme. We bleven twee uur in het museum (in een van de acht blokken), waar de bouw en de ondergang van het geheel uit de doeken wordt gedaan.

Koloss van Prora

Om 18.00 uur reden we naar de haven van Sassnitz bij Neu Mukran, waar we een prachtige overnachtingsplek aan het water hebben gevonden. We dronken buiten een aperitief en wandelden na het eten nog even langs het water. We waren nog niet binnen of het begon te gieten van de regen (met wat onweer).

interieur Koloss van Prora

 

 

Zondag 3 september 2006

Vanmorgen scheen de zon weer. We reden naar Sassnitz, waar we aan de haven parkeerden. Daar daalden we af in een onderzeeër. Heel interessant, heel ingewikkeld en de ruimte heel klein. We liepen daarna het stadje in en vonden er niet veel te beleven. Beneden aan de haven dronken we koffie en daarna vertrokken we weer.

interieur onderzeeer

We reden door prachtig beukenbossen en over veel stukken straat met kinderkopjes. In Hagen kwamen we op onze volgende parkeerplaats terecht. Het is hier volstrekt onmogelijk zomaar ergens te parkeren. Overal moet (vaak veel) betaald worden. We lunchten en wandelden vervolgens door een prachtig beukenbos naar Königsstuhl. Er was een schitterende tentoonstelling terug in de tijd over het ontstaan van Jasmund en de krijtrotsen.

Krijtrotsen

Toen we na een paar uur weer buiten kwamen goot ’t van de regen. Regenjassen en paraplu’s dus. We liepen naar de krijtrotsen, maar het uitzicht was bijna nihil door het slechte weer. Een kop warme chocola en daarna met de bus terug naar de camper. Het is nu 23.00 uur en wel droog, maar het waait flink.

Maandag 4 september 2006

De wind is niet meer gaan liggen, maar wel harder geworden. De wolken joegen elkaar na boven ons hoofd. Om 10.30 uur vertrokken we. We deden in de “Dorfsladen” in Lohm wat boodschappen en kochten eindelijk postzegels (niemand heeft hier postzegels van het juiste bedrag en de postkantoren zijn dun gezaaid). Om 12.10 uur parkeerden we in Putgarten. We willen naar Kap Arkona, maar zijn verplicht hier te parkeren. We lunchen en gaan dan te voet naar Kap Ankona met z’n drie vuurtorens. We beklimmen de oudste via weer een prachtige gietijzeren trap.

Arkona

Daarna lopen we over de steile oever via een trap naar beneden naar het strand. We lopen er een stuk langs met de steile kust aan onze rechterhand. We drinken wat terwijl we zittend op een rotsblok van de zee en de aalscholvers genieten. Iets verderop lopen we weer een hoge houten trap op naar boven. We wandelen via Vilt terug naar Putgarten, waar we nog een Trödelmarktje bezoeken. We kopen eten bij een restaurantje en nemen dat mee naar de camper om het later op te warmen. De wind lijkt wel steeds sterker te worden. We zitten te schudden in de camper.

Dinsdag 5 september 2006

Nog steeds die harde wind, maar wel zon. We vertrokken om 8.50 uur van onze parkeerplaats in Putgarten en reden naar het Wittower pontveer, maar dat was (technisch mankement) buiten bedrijf. Terug dus en via een andere route naar Ummanz. We zagen een weiland vol grauwe ganzen. Bij Bobbin dronken we koffie en beklommen de Tempelberg. Mooi uitzicht over de Tromper Wiek. Op Ummanz reden we eerst over een betonnen pad naar Tankov. Dat zou de beste plaats zijn om kraanvogels te zien. Maar helaas, we zijn te vroeg in het jaar. Helemaal geen een kraanvogel te vinden, wel veel zwanen en kievieten. We rijden naar Camping Suhrendorf (nergens een plek om zo te staan) en ontdekken dat de koelkast het niet meer doet. We lunchen en controleren daarna alle zekeringen. Resultaat:nihil. We lieten het maar zo; klus voor CLC. We wandelden naar zee, waar veel surfers en kitesurfers zijn. Op de camping namen we een uitgebreide douche en daarna schreven we de route voor de terugreis op.

Woensdag 6 september 2006

De wind is gaan liggen, vannacht heeft het geregend en vanmorgen was het zwaar bewolkt. Hoe verder op de dag, hoe beter het werd. Om 12.30 uur waren we in Rostock en parkeerden we aan de haven om te lunchen. We liepen eerst nog een eind langs de prachtigste schepen en gebouwen. Om 17.30 uur waren we in Bad Bramstedt en zochten (pure nostalgie) camping Roland op. De eigenaar kwam gezellig kletsen en koffie drinken. Na het eten wandelden we nog een rondje (soort industrieterreinen geworden vlak bij de camping).

Donderdag 7 september 2006

Bij het opstaan weer regen. We vertrokken na een uitgebreid afscheid van de campingbaas. We reden door een bijna Hollands landschap met koeien en schapen in de weilanden. Om half twaalf klommen we een trap op van de Elbedijk. Mooi uitzicht over de rivier met z’n grote schepen.

pont bij Gluckstadt

Even over twaalf stonden we bij de veerpont van Glückstadt. De overtocht over de Elbe duurde 25 minuten. We waren naar het bovendek gegaan, maar het begon weer te regenen. Toen we weer reden, zagen we turfstekerrijen. Terwijl we zaten te lunchen kwam de zon door. Om 15.15 uur stonden we op de pont over de Weser. Dat duurde niet langer dan 10 minuten. Om half zes verlieten we weg 70 om een plekje voor de nacht te zoeken. Dat vonden we in Steinbild aan de Ems. We liepen het dorp door en vonden aan de overkant van de rivier een restaurant met uitzicht op het water (een jachthaven met vakantiehuisjes, etc.), waar we heerlijk gegeten hebben. Om 20.15 uur waren we terug bij de camper en begon het weer te regenen, maar nu (een uur later) is het weer droog.

Steinbild

Vrijdag 8 september 2006

We rijden de hele dag met droog en lichtbewolkt weer. Als we over de Nederlandse grens zijn, is het meteen veel weidser en groener. We zien enorm veel kieviten overal. We lunchen op een plekje in het Larserbos. Daarna rijden we naar Almere, waar we wat boodschappen doen. Om 16.15 uur worden we op Roef verwelkomd door Sophie en Jessye en de honden.

Zaterdag 9 september 2006

We vieren de verjaardag van Annemarie. Heel gezellig en heel laat (02.00 uur).

Zondag 10 september 2006

We ruimen de verjaardagsresten op en rijden daarna naar de Bosbaan. De meiden hebben roeiwedstrijden. Daarna gaan we eten bij Wim Weller.

Maandag 11 september 2006

Het gebruikelijke ritje. Eerst boodschappen doen en dan via Maastricht en Luik terug naar Deuxnouds. Het weer wordt steeds mooier. Om 18.35 uur parkeren we thuis voor de deur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *