10 april 2008                        Deuxnouds-Pesmes                                                            340 km

11 april 2008                        Pesmes-Pont du Fossé                                                389 km

12 april 2008                        Pont du Fossé-Prapic                                                14 km

13 april 2008                        Prapic-Digne les Bains                                                135 km

14 april 2008                        Digne les Bains-S. Rocco di Camogli                        361 km

17 april 2008                        S. Rocci di Camogli-Portovenere                                     99 km

20 april 2008                        Portovenere-Pisa                                                            88 km

22 april 2008                        Pisa-Lucca                                                                        25 km

25 april 2008                        Lucca-Castellina in Chianti                                                107 km

29 april 2008                        Castellina in Chianti-Albarese                                    115 km

1 mei 2008                        Albarese-Pitigliano                                                            80 km

2 mei 2008                        Pitigliano-Assisi                                                            142 km

4 mei 2008                        Assisi-Montecucco                                                            71 km

5 mei 2008                        Montecucco-Gubbio                                                             32 km

6 mei 2008                        Gubbio-Fano                                                                        78 km

7 mei 2008                        Fano-Fontanellato                                                            294 km

8 mei 2008                        Fontanellato-Fenestrelle                                                313 km

9 mei 2008                        Fenestrelle-Aubignas                                                313 km

10 mei 2008                        Aubignas-Vals les Bains                                                33 km

11 mei 2008                        Vals les Bains-S. Victoir s Loire                                    184 km

12 mei 2008                        S. Victoir s Loire-Semur en Auxois                                    276 km

13 mei 2008                        Semur en Auxois-Deuxnouds                                    248 km

___________

totaal                                                               3.737 km

verschil km-teller                                               5 km

___________

Totaal                                                               3.742 km

=========

donderdag 10 april 2008

Half elf. Alle voorbereidingen zijn klaar. We gaan koffie drinken bij Chris en Gerry. Erg gezellig Chris heeft chaussons aux pommes gehaald bij de bakker. Om even voor twaalf uur starten we de camper en beginnen aan onze rit naar het zuiden. We hebben geluk; de voorspelde regen laat het afweten. Een uur later stoppen we om te lunchen. We horen een raar geluid, maar denken dat het buiten is. Een paar minuten later opnieuw, maar nu is duidelijk dat het bij ons is. Geen idee wat het is. Het stopt ook weer, maar vijf minuten later begint het weer. Het komt uit de elektrische installatie in de garderobekast. ’t Lijkt op een draaiende motor of pomp. We starten de motor, om te zien of dat helpt. Nee dus. We besluiten om te keren en naar CLC in St. Dizier te rijden. Daar wordt na enige overleg gemeld, dat het een relais zal zijn dat even van slag was. Hij zou er wel een nieuw in willen zetten, maar dat is niet in voorraad. Ook bij de andere vestigingen niet. We hoeven ons geen zorgen te maken, het kan absoluut geen kwaad. Helemaal gerust zijn we er niet op, maar we vertrekken. We zijn vertrokken als het toch begint te regenen. Het is blijven gieten tot 20.30 uur. In Joinville geven we de camper te drinken. Wijzelf houden om vijf uur even pauze iets voorbij Chaumont. Om 18.50 uur parkeren we de camper op een parking met aire de service in Pesmes (in het dorpscentrum).

Vrijdag 11 april 2008

We staan op met motregen. Het centrum van Pesmes is een leuke winkelstraat. We kopen en krant, brood, groente en vlees en vertrekken om tien over tien met regen. Als we koffie drinken, regent het nog steeds.

Pesmes

Tijdens de lunch in Bourg en Bresse: regen. We rijden verder langs brede, bruine modderige rivieren en beken. Overal staan weilanden en landerijen onder water. Tijdens een stop om de kaart te bekijken, rijden we het glas van een achterlicht kapot tegen een laag paaltje. We programmeren de GPS dus op de dichtstbijzijnde accessoirehandel (Voreppe), die op onze route ligt. Geen achterlicht voorhanden, maar een caravandealer iets terug langs de weg heeft het begeerde onderdeel. Het giet nog steeds. We komen in Grenoble in een enorme file terecht en de GPS raakt steeds van slag. Op de route Napoleon verandert de regen in sneeuw. We zien nagenoeg niets van de prachtige omgeving; wel langs de weg 3 reeën.

Pont du Fosse

Om 19.40 uur parkeren we in Pont du Fossé op de aire de service, tegenover restaurant l’Hysophe. Daar eten we dus. L’Hysope blijkt een méditerrane, medicinale plant te zijn. We krijgen na afloop een glaasje hysope likeur (45°).

Zaterdag 12 april 2008

De zon schijnt en we hebben een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergen. We ruilen de lege gasfles om voor een volle, doen wat boodschappen en ik koop een afritsbroek (€ 15,=). Om kwart voor elf vertrekken we en rijden verder de D9-44 af.

Prapic

Om 11.10 uur parkeren we in Prapic. De weg gaat hier niet verder. Er ligt nog heel veel sneeuw. We drinken koffie en maken brood klaar. We gaan wandelen (12.00 uur). Er ligt enorm veel sneeuw en af en toe zakken we weg met een voet.We zien wandelaars met sneeuwraketten onder hun schoenen en langlaufers. Terwijl we pauzeren ontdekt Nico 7 gemzen hoog op de berg. We horen marmotten fluiten en zien ze ook. En de zon blijft maar schijnen vandaag.

wandeling

We doen helaas niet de hele wandeling, ik voel me niet helemaal prettig (de hoogte). We draaien om en nu zakken we veel vaker diep in de sneeuw. Af en toe tot aan de knieën. Bij een blubberig, afgestort stuk, glijd ik uit. Een beschadigd dijbeen en, zoals later blijkt, een kapotte broek (de nieuwe). Om half vier zijn we terug bij de camper. We besluiten hier te overnachten.

Zondag 13 april 2008

Het was koud vannacht (-2°C), maar we worden wakker onder een strak blauwe hemel. Om kwart over elf starten we voor een wandeling naar “Le tombeau du poète”. De sneeuw is nog hard, dus lopen we makkelijker dan gisteren. Ik heb nu ook geen last meer van de hoogte. Voordat we teruglopen genieten we een kwartiertje van de zon. Om 12.45 uur zijn we terug en lunchen we met de camperdeur wijd open. De zon heeft kracht. Om twee uur vertrekken we van onze prachtige plek in de Ecrins. Onderweg zien we bloeiende abrikozenbomen en wilde irissen. We drinken thee met uitzicht op het Lac de Serre Ponçon.

Digne les Bains

Om kwart over vijf parkeren we (na een keer vragen) op de aire de service vlak bij de thermen in Digne les Bains. We kletsen wat met een paar Fransen, strekken onze benen even en maken eten. We hebben allebei prikkende ogen en een rood verbrand hoofd van de zon en de sneeuw.

Maandag 14 april 2008

Vannacht regende het en bij het opstaan motregent het. We halen een jeton bij de receptie van de thermen en vullen de watertank. We doen boodschappen en tanken in Digne-les-Bains. Koffie op de parkeerplaats van de Intermarché en dan vertrekken we om twaalf uur richting Nice en Italië. Om te vermijden dat we door Nice, Cannes, Menton e.d. moeten rijden, nemen we de autoroute. We drinken thee op de laatste parkeerplaats vóór de Italiaanse grens buiten op een bankje lekker in de zon. We maken een foto van Monaco, dat beneden in de diepte ligt. En dan over de grens richting Genua. Ongelooflijk hoeveel tunnels er in deze snelweg zitten. Meer tunnels en viaducten dan gewone stukken weg. Om vijf uur begint het te gieten en dat doet het nu nog steeds. We staan op de parkeerplaats van S. Rocco di Camogli. In de laatste paar plaatsjes voor we hierboven kwamen zagen we prachtige blauwe regen overal.

Dinsdag 15 april 2008

We worden wakker omdat er op de deur geklopt wordt. Of we de camper aan de kant van de parking willen zetten. Er gaat gewerkt worden op het plein. Een uur later begrijpen we het; er landt een helikopter, die verder de hele dag materiaal weghaalt en naar een werk op een moeilijk bereikbare plaats onder aan de kust brengt. De camper schudt door de enorme luchtverplaatsing. De zon schijnt volop. Na de koffie (11.25 uur) lopen we omhoog naar S. Rocco en vandaar verder naar de “Batterie”. Prachtig hoog langs de kust. Bijna twee en een half uur later zijn we terug. We lunchen en kijken met veel interesse naar de werkzaamheden van de helikopter. Om half vier hebben we de wandelschoenen weer aan en lopen naar S. Rocco en vandaar naar beneden (een enorme hoeveelheid trappen en schuine stukken) naar Camogli. Daar is het gezellig druk langs de boulevard. We kopen een ijsje en genieten op een bank van de zon en het uitzicht op zee. Op weg naar de bushalte kopen we een krant en brood. Bij de halte raken we in gesprek met twee stellen Italianen, die ook op de parkeerplaats va S. Rocco blijken te staan. Een van hen spreekt Frans en legt uit, dat we buskaartjes bij de “Tabacchi” moeten kopen. We lopen met hem mee. Maar nee, we worden doorgestuurd naar het toeristenbureau. Voorzien van buskaartjes wachten we al kletsend met de Italianen op de bus. Om kwart over zeven zijn we terug bij de camper, die we weer midden op het plein zetten, zodat we uitzicht op zee hebben.

Woensdag 16 april 2008

Beetje bewolkt vandaag. Om kwart voor elf vertrekken we met de rugzak om naar S. Fruttuoso. We moeten eerst een eind klimmen via trappen en smalle paden. Op het vlakke stuk voor Pietre Strette horen we een geluid. Tot onze verbazing komt er een jong gestreept zwijntje op ons af lopen. We letten goed op, maar z’n moeder laat zich niet zien. We lunchen bij Pietre Strette (er staan een aantal banken). Nu beginnen we aan de afdaling, die veel van onze knieën vergt.

Torre Doria

We komen uit bij de Torre Doria, waar we een mooie tentoonstelling van zeeschilderijen bezoeken. Daarna naar de abdij van Fruttuoso, waar nog meer schilderijen hangen en waar gerestaureerd aardewerk en de gewelven en grafkamer te bezichtigen zijn. Om drie uur stappen we op de boot om terug te varen naar Camogli. Er staan nogal hoge golven. De reis duurt 30 minuten. In Camogli zien we vissers een enorme zwaardvis in een auto hijsen. We strijken neer op een terras en genieten met een glas wijn van de spelende kinderen, de langslopende mensen en de zee. Dan lopen we naar het toeristenbureau voor buskaartjes en nemen de bus van 17.15 uur terug naar S. Rocco.

Donderdag 17 april 2008

De zon schijnt weer. We vertrekken om tien uur uit S. Rocco naar Portovenere. De weg is mooi, maar met heel veel bochten. Ik wordt er een beetje wagenziek van. We drinken koffie buiten op en bankje (mariabeeldje in een nis). Wat later stoppen we voor boodschappen in een heel klein winkeltje, waar we met handen en voeten een heel gesprek voeren met de bijzonder aardige eigenaresse. Om half drie parkeren we de Area de Sosta van Portovenere, hoog boven zee en het stadje. We drinken buiten thee en genieten van het uitzicht op de baai.

Portovenere

Om kwart over vijf lopen we de berg af naar het stadje. Leuk zo op het eerste gezicht. Bij de toeristeninformatie worden we wegwijs gemaakt door een aardige vrouw, die Frans spreekt. We kopen een paar kaarten, doen wat boodschappen en lopen de berg weer op (18.45 uur terug in de camper). Het is nu half negen en het waait en regent.

Vrijdag 18 april 2008

Vannacht heeft het flink geregend en geonweerd. Nu komt de zon weer door. Na de koffie lopen we eerst door de Via Capellini. Een smalle voetgangersstraat met allerlei winkeltjes. We komen vanzelf op het plein voor de San Pietro. We klimmen omhoog naar het kerkje, dat door de Genuezen op een rots boven zee is gebouwd tussen 1256 en 1277.

San Pietro

We dalen af naar de Grotte Byron en lopen dan naar de boulevard om een restaurant te zoeken. We eten buiten met uitzicht op zee. Vervolgens lopen we de via Capellini weer door om omhoog te klimmen naar de resten van twee molens en het kasteel Doria. Vandaar hebben we een prachtig uitzicht. Op de terugweg trakteren we onszelf op een heerlijk Italiaans ijsje (jammer voor de lijn!). We doen een paar boodschappen en klimmen weer omhoog naar de camper. Daar drinken we thee en dan ga ik even uitrusten op bed. Ik ben helemaal op. ’t Regent nu weer af en toe.

Zaterdag 19 april 2008

Na heel veel regen en harde wind vannacht, is het gelukkig vanmorgen weer goed weer. We vertrekken te voet naar Portovenere om de boot van elf uur te nemen naar Riomaggiore.

Portovenere

Daarvandaan willen we naar Vernaze wandelen en dan met de boot terug. Helaas, de boot gaat niet vanwege te hoge golven op zee. We besluiten om naar Isola Palmaria te varen (die boot gaat wel, omdat hij in de baai blijft). Om kwart over elf beginnen we aan de wandeling rondom het eiland. We moeten weer erg omhoog klimmen, maar het uitzicht is de moeite waard. We lunchen zittend op een blok graniet vlak aan zee.

Lunch

Daarna klauteren we richting Semafore en dan kunnen we eindelijk weer afdalen. Op de kade wachten we op een bank met uit-zicht op Portovenere op de boot van vier uur. We doen weer wat boodschappen bij het supermarktje en nemen de pendelbus naar Cavo (onze camperplek). Om half vijf zijn we terug bij de camper en dan zetten we de stoelen buiten om thee te drinken.

Zondag 20 april 2008

Het is warm en zonnig als we om kwart voor elf vertrekken. We rijden over de SP1 (Via Aurelia) en hebben moeite om een plek te vinden om koffie te drinken. Uiteindelijk is er een supermarkt met een grote parkeerplaats in Pietrasanta. Daar doen we ook meteen boodschappen en daarna lunchen we er. Om half drie parkeren we op de camperparking van Pisa op de via Pietrasantina. Om drie uur stappen we op de pendelbus naar het Piazza dei Miracoli. En ja hoor, hij is echt scheef de toren.

Pisa

Maar wat interessanter is, is het hele plein met de prachtige dom, het baptisterium,de composanto en de andere mooie gebouwen. Jammer van de souvenirstalletjes. We kopen kaartjes en bezichtigen alles. In het baptisterium gaan op een moment de deuren dicht en dan laat een medewerker met een prachtige stem de echo en akoestiek van het ronde gebouw horen. Prachtig! Om half zeven ploffen we neer op een terras voor een cappuccino. Die is lekker, maar ook heel duur. Hadden we natuurlijk kunnen weten vlak bij zo’n toeristische attractie. We lopen terug nar de bushalte en eten thuis in de camper de heerlijke, vers gekochte, pâtes met pestosaus.

Maandag 21 april 2008

We worden wakker met plensregen. Dat blijft de hele ochtend zo. Na de lunch stoppen we de paraplu’s in de rugzak en gaan lopend naar het centrum van Pisa. De buien houden niet op. We lopen eerst naar de Piazza dei Cavaleiri, waar het volledig beschilderde Palazzo staat. Daarna lopen we door de marktwijk en de overdekte Borgo Stretto naar de brug over de Arno. Aan de overkant lopen we richting S. Maria delle Spina. We worden overvallen door een enorme plensbui en worden tot onze knieën nat. De kerk blijkt ook nog gesloten te zijn. Even later lopen we over de Ponte Solferino weer terug naar de andere kant van de Arno en dan schijnt de zon weer. In een van de universiteitsgebouwen bekijken we een prachtige (gratis toegankelijke) fototentoonstelling (zwart-wit foto’s). We lopen weer door de Borgo Stretto en allerlei andere straatjes richting Piazza dei Miracoli. Voor we daar aanlanden drinken we een cappuccino, die nog geen derde van de prijs van die van gisteren is. We lopen tussen de enorme massa toeristen naar de halte van de pendelbus en zijn om kwart over vijf weer terug in de camper.

Dinsdag 22 april 2008

Het is bewolkt bij het opstaan en het waait. Om even over tienen hebben we water en WC geleegd en schoon water ingenomen en dan vertrekken we richting Lucca. Om half twaalf parkeren we daar op “Il Serchio”.

Lucca

We drinken eerst koffie en dan lopen we naar het supermarktje aan het eind van de straat. Niet voor te stellen, wat er allemaal in die kleine winkeltjes te koop is. Tijdens de lunch regent het. Om twee uur hangen we een rugzak om met voor alle zekerheid twee paraplu’s, die we gelukkig niet nodig hebben. Als we onder een van de vier stadspoorten door zijn, komen we terecht in een wirwar van smalle straten en pleinen en pleintjes. Als eerste lopen we binnen bij het Museo Nazionale di Palazzo Mansi. Prachtig beschilderde plafonds. Mooie zalen met meubilair (hemelbedden o.a.) en veel schilderijen, maar ook prachtige wandtapijten. Vervolgens slingeren we van steeg naar plein naar straatje terwijl we ondertussen een aantal kerken van binnen zien: Chiesa di San Michel in Foro, Duomo di San Martino, Chiesa di San Freddiano. We lopen over het ronde Piazza di Anfiteatro Romano. Dan lopen we door heel smalle straten met chique winkels. We lopen binnen bij Antico caffe Di Simo, ingericht in Jugend Still en naar we later lezen, voorheen een kunstenaars trefpunt. We kopen kaarten voor een concert (morgenavond) in het kader van de 150e geboortedag van Giacomo Puccini. Om half zeven zijn we terug bij de camper met heel moeie voeten.

Woensdag 23 april 2008

Voordat we de bus van 9.56 uur nemen, kopen we een carnet van 8 buskaartjes. We lopen naar het Piazza di Amfiteatro, omdat daar een grote markt zou zijn. Nee dus, wel de jaarlijkse week van de bloemenmarkt. We strijken neer op een terras voor onze cappuccino. Terwijl we er zitten komt een grote vrachtwagen zuigend onder de poort door om midden op het plein planten te lossen. Geen idee, hoe die gaat keren en er weer uit komt. We kopen brood en boter bij een wat ongeïnteresseerde man en lopen door een van de stadspoorten naar de wallen.

over de stadswallen

We lopen over de wal naar de volgende poort en nemen de bus van 11.49 uur terug naar Il Serchio. Bij ons supermarktje op de hoek worden we heel vriendelijk geholpen. We boeken nog twee nachten bij en lunchen met de heerlijke pâtes, die we net kochten. Daarna de afwas van gisteren en vandaag en dan een heerlijke lange douche. De rest van de middag proberen we ons bezoek aan Florence voor te bereiden. We eten vroeg en nemen de bus van 18.13 uur om naar het Mozart/Puccini concert te gaan. Dat was prachtig gezongen. Om 21.00 uur zijn we terug in de camper.

Donderdag 24 april 2008

Het weer wordt steeds beter. Om 9.13 uur rijden we met de bus naar Lucca, waar we om 9.45 uur de bus naar Florence nemen. We drinken eerst onze cappuccino en gaan dan Florence verkennen.

Florence

We lopen naar de Piazza del Duomo. De buitenkant van de dom is van wit, rood en groen marmer. Er vóór een enorme mensenmassa. Binnen lijken al die mensen heel klein (er kunnen er 10.000 in!). Weer buiten bekijken we de deuren van het baptisterium. Heel erg mooi. Als we verder lopen komen we in het “Bargello”, waar we gratis in mogen omdat we in de EG wonen en ouder dan 65 jaar zijn. Een bijzonder mooi museum in een prachtig oud paleis.

Florence

We lunchen eenvoudig en lopen daarna naar het Palazzo Vecchio. Ook daar weer heel veel mensen. We fotograferen de kopie van de “David” van Michelangelo, die er voor staat. Het palazzo zelf is gesloten. Vervolgens lopen we naar en over de Ponte Vecchio met al z’n juwelierswinkeltjes. We kopen geen sieraden, maar een ijsje.

Italiaans ijs

Dan gaan we naar het Uffizi. Maar daar is de rij wachtenden zo lang, dat we het opgeven (het museum zou bijna sluiten als we aan de beurt zouden zijn). We gaan naar de Santa Croce. Ook enorm groot en ook die wordt gerestaureerd, zodat we het beroemde kruisbeeld in de steigers zien. Daarna hebben we het wel gehad. ’t Is erg druk en lawaaiig in Florence. We lopen terug naar het busstation, waar we de bus van 18.15 uur kunnen nemen. Om 19.45 uur zijn we weer in Lucca. We lopen de stad in en eten heerlijk in een kleine pizzeria aan het Piazza Napoleone. Dan nog 20 minuten lopen en we zijn om 21.45 uur terug bij de camper.

Vrijdag 25 april 2008

Tot onze verbazing blijken alle winkels gesloten (feest van S. Zita en bevrijdingsdag) vandaag. We vertrekken om elf uur uit Lucca met bijzonder mooi weer. We rijden door allerlei dorpen en stoppen even na enen op een parkeerplaats in Certaldo. Op het balkon van een flat staat een vrouw met een bijzonder luide stem allerlei verhandelingen te houden (ze is duidelijk gek). Het houdt niet op, ze gaat maar door. We rijden naar S. Gimignano, maar de camperplek bevalt ons niet.

Castellina di Chianti

Verder dus tot Castellina in Chianti. Daar installeren we ons aan de rand van de parking met uitzicht op het dal. We gaan lekker buiten zitten lezen om een beetje bij te komen van al ons stadsgeslenter.

Zaterdag 26 april 2008

Zon volop bij het opstaan. ’s Morgens is het nog wel fris. We doen boodschappen, drinken koffie, lezen wat, lunchen en gaan dan om 13.55 uur wandelen. We bekijken eerst een Etruskische grafheuvel uit de 7e eeuw AC. Daarna beginnen we aan wandeling nr. 10 uit onze ANWB-wandel-gids. Over smalle paden door de Toscaanse heuvels langs jeneverbes-, brem- en braamstruiken.

Toscane

We zien ook kamperfoelie en orchideeën. En natuurlijk prachtige uitzichten met cipressen, die als vingers omhoog wijzen. Hagedissen zijn er ook en op de terugweg schieten twee prachtige donkerbruine reeën het pad over. Meteen daarna horen we het gebrul van een wild zwijn, dat we helaas niet te zien krijgen. Om 17.45 uur zijn we terug bij de camper. Tijd voor thee.

Zondag 27 april 2008

De zon is weer present. Na de koffie lopen we naar Castellina, dat een heel leuk dorp blijkt te zijn. We kopen brood en een halve meloen. Bij het toeristenbureau informeren we naar de bus naar Siena. Dan kopen we buskaartjes bij de Tabacchi. In een soort uitdragerij vinden we een riem voor Nico. We lopen een straat in, die helemaal overdekt blijkt te zijn. Halverwege is er een winkel, waar we lootjes kopen t.b.v. de plaatselijke muziekvereniging. We winnen twee flessen wijn en wat kleine rommeltjes.

overdekte straat

Terug in de hoofdstraat kopen we wijn als cadeautje voor Renée die een beetje op ons huis past. Daarna strijken we neer op een terras met een glas lekkere witte wijn en kijken mensen. Terug thuis lunchen we en maken er een rustige zondagmiddag van. We bereiden ons bezoek aan Siena voor en lezen wat. Om buiten te zitten is er helaas iets te veel wind. Tegen de avond lopen we nog een keer naar het dorp om een ijsje te kopen. We waren niet de enigen, die dat idee hadden. Het was er heel druk.

Maandag 28 april 2008

’t Is grijs weer als we opstaan, maar dat blijft gelukkig niet zo. We gaan met de bus van 9.09 uur naar Siena. Wat een prachtige, overweldigende stad. Het houdt niet op. Elke straat, bijna elk gebouw is mooi. En wat we binnen in de dom, maar vooral in de Libreria Piccolomini te zien krijgen, is onvoorstelbaar mooi.

Siena

Koffie op een piepklein terras in een smalle straat. Dan verder slenteren. Lunch bij “La Capitana”, waar een jonge ober ons een gerecht aanraadt, dat gemaakt is, zoals in de Middeleeuwen, zonder pommodori. Heerlijk. Na de espresso longo (die nog steeds even sterk is), maar het Batteserio, dat ook al zo schitterend is. De doopvont is magnifiek en ook het plafond. Daarna wandelen we naar de Campo. Mooi, gezellig druk. We verplaatsen ons naar de Pinoteca Nazionale. Daar hebben we pech. Gesloten op maandagmiddag. Dan maar naar het Museo dell’Opera del Duomo. Daar hebben we geen spijt van. Het begint meteen al met een prachtige Madonna met kind van Donatello. Natuurlijk klimmen we naar het balkon voor een uitzicht over Siena. Dan wordt het tijd om terug te gaan.

Siena

We lopen nog een keer naar de Campo (een plein om steeds weer naar terug te keren) en dan door de luxe, smalle winkelstraat naar de halte van de stadsbus. Dan een kwartier wachten en we rijden met de volgende bus terug naar Castellina, waar we om 19.10 uur de camper weer instappen.

Dinsdag 29 april 2008

Regen vannacht en vanmorgen. Het gebruikelijke ritueel van de WC legen, vuil water weg, schoon water innemen vindt dus in de regen plaats. Om tien uur rijden we weg uit Castellina. Tijdens tanken en koffie drinken in San Rocco in Pilli spettert het nog steeds. Om kwart voor een parkeren we in Albarese bij het natuurpark della Maremma en dan is het droog, mooi weer. We lunchen en gaan daarna het plaatsje verkennen. Daar is niet veel te beleven. We halen wat informatie bij het visitor center en gaan dan lezen in de camper met luiken en ramen wijd open. Nico heeft last van z’n been. Morgen willen we wandelen.

Woensdag 30 april 2008

De zon is weer present vandaag. We kopen een kaartje voor de bus en de toegang tot het Parco della Maremma. Om elf uur stappen we in de bus, die stampvol is en rijden naar Pratini in het park. Een kwartier later beginnen we aan wandeling 2A “La Torri”. We lopen eerst een stuk over een smal asfalt weggetje en gaan dan rechts door een hek. We hebben meteen uitzicht op een soort dal beneden, waar we twee zwijnen zien. We klimmen omhoog naar Torre di Castel-Marino, waar we een schitterend uitzicht hebben op zee met daarvoor een woud van parasoldennen.

Een van de torens

Er scharrelt een vos rond op zoek naar voedsel (net als de beren in het Yellowstone park). We zoeken een plek uit de wind tegen de muur van de toren om te lunchen. Daarna nogal steil naar beneden tot we op het strand uitkomen. Vlak voor we daar zijn komen we langs een kanaal, waar we schildpadden zien zwemmen. We gaan even lekker op een dode boomstam op het strand zitten om van de zee en de wind te genieten.

Bedelende vos

Daarna klimmen we weer omhoog, nu naar “Torre di Collelungo”, die gelukkig iets minder hoog ligt. Dan dalen we weer af en volgen het asfalt weggetje tot de bushalte van Pratini. Terug in de bus zien we aan twee kanten van de weg een grote groep reeën. Om tien over vier staan we weer voor de camper.

Donderdag 1 mei 2008

Bij het wakker worden ontdekken we, dat het hele plein vol met campers staat. Net als op 25 april (bevrijdingsdag in Italië) hebben de Italianen een lang weekend en gaan massaal op stap. Het lijkt wel of elk Italiaans gezin een camper heeft. We vertrekken om tien uur met heel mooi weer. Langs de weg staan prachtige gele schermbloemen. Om twaalf uur parkeren we in Pitigliano op de Piazzale Nenni in de schaduw van een grote den aan de rand van het plein. Na de lunch lopen we (1 km) naar het centrum.

Pittigliano

We komen terecht in Middeleeuwse straten en steegjes en trapstraatjes gebouwd op tufsteen. We bezoeken “La Piccola Gerusalemme” “Klein Jerusalem”, waar de Joodse gemeenschap haar toevlucht nam in de Middeleeuwen. We lopen binnen in de Chiesa de San Rocco (XIIe eeuw). Dan naar het Palazzo Orsini, waar we een Nederlandse beschrijving krijgen, die absoluut niet correspondeert met wat er in de zalen te zien is.

Zangkoor

We trakteren onszelf op een ijsje. Op het plein voor het Palazzo heeft zich een mannenkoor opgesteld. We blijven luisteren naar de mooie stemmen, die allerlei volksliedjes zingen begeleid door een accordeon. Om half zeven zitten we in Le Logge Bistrot om te eten: “Paperdelle con cinghali”. Heerlijk. Om kwart over acht zijn we terug bij de camper, die nu ook hier omringd is door Italiaanse campers.

Vrijdag 2 mei 2008

Prachtig zonnig weer vandaag. We doen wat boodschappen en rijden dan om tien uur weg uit Pitigliano. We rijden Umbrië binnen en de eerste indruk is groen en bredere open dalen. We zien een hop vliegen en langs de weg bermen vol donkerrode klaprozen en geel koolzaad. We drinken koffie buiten op een bankje in Grotte di Castro. We stoppen bij het Belvedère d’Orvieto om van het uitzicht te genieten. We vullen de tank uit een waterkraan, die op het parkeerterrein staat. We lunchen op een ander parkeerterrein onder een grote boom vlak voor Todi. Om 15.10 uur stoppen we in Assisi. We zochten de camperplaats, maar het opgegeven adres blijkt een camping te zijn. Daar staan we nu dus op een van de terrassen. We zetten tafel en stoelen buien en genieten van de zon.

Zaterdag 3 mei 2008

Volop zon bij het opstaan. We drinken buiten koffie en beginnen om half elf aan onze wandeling naar het centrum van Assisi. ’t Is er zoals overal, erg druk. We willen eerst naar de basilica di S. Francesco. We lopen de Porta Cappuccini door en komen op de Piazza Matteotti, waar markt is. We kopen rode slippers en onderbroeken voor mij en een overhemd voor Nico en ook nog twee aardappelschilmesjes. We lopen over de Piazza del Comune en door heel smalle (na de aardbeving van 1987) gerestaureerde straatjes.

Assisi

De basiliek is indrukwekkend. Prachtige fresco’s van Giotto (allemaal gerestaureerd na de aardbeving). We nemen ook een kijkje in het Museo della Basilica di San Francesco e collezione Perkins. Heel mooi. Veel (kleine) schilderijen uit de 12e/13e/14e/15e eeuw. Daarna is het lunchtijd. We vinden een leuk terras (schaduw) in de Via San Francesco en eten lekker (‘t gaat alleen niet erg vlug). We zijn omringd door toeristen: links een Chileen en twee Mexicaanse vrouwen, rechts een Spaans stel, dat in Luxemburg woont. Na de lunch lopen we naar de Basilica di S. Chiara (stichtster van de Orde van de Clarissen). We bekijken de kerk en de crypte (waar Clara’s lichaam wordt bewaard). Buiten is de zon erg fel na al dat halfduister. We weerstaan de verleiding van een ijsje niet en daarna beginnen we aan de terugtocht naar de camping. De weg stijgt steeds en Nico heeft veel last van z’n been. Om 17.20 uur zijn we terug bij de camper. We drinken thee en dan ga ik lekker lang onder een heel warme douche.

We hebben trouwens ontdekt, dat het geluid dat we de eerste dag van onze vakantie hoorden, helmaal geen relais was dat raar deed. Het was het scheerapparaat (op batterijen) dat in het badkamerkastje ligt. Dat begon opeens te draaien zonder dat we het aanraakten.

Zondag 4 mei 2008

Voor we vertrekken, eerst de gebruikelijke bezigheden: WC leeg, vuil water weg, schoon water tanken. Dan drinken we koffie buiten voor de camper. Om elf uur vertrekken we. Onderweg kopen we bij een fruitstal, meloenen, sinaasappels, mandarijnen en trostomaatjes voor maar € 8,00.

Montecucco

Om een uur hebben we een prachtige plek boven op de Monte Cucco. Het uitzicht is overweldigend. Na de lunch (raam wijd open) zetten we de stoelen buiten en lezen in de warme zon. Om vier uur besluiten we te gaan wandelen. We volgen de rood/witte strepen van wandeling 36 door een prachtig beukenbos. Boven komen we op een mooie bergwei, waar we de aanwijzingen van de wandeling niet meer kunnen vinden. We genieten van het uitzicht en ik fotografeer allerlei bloemen. Om vijf uur zijn we terug bij de camper. Na het eten zien we de zon werkelijk bloedrood ondergaan. We speuren naar beesten, maar zien niets. Het waait inmiddels flink.

Mont Cucco zonsondergang

Maandag 5 mei 2008

Regen vanmorgen en ook vannacht. Om 10.00 uur vertrekken we na een enorme regenbui. We dalen de berg weer af en rijden naar Gubbio. Daar doen we eerst boodschappen en we drinken koffie. Daarna op zoek naar de camperplaats, die we snel vinden. Prachtig aangelegde, grote plaats met een soort dubbele lanen met grindvakken om op te staan. ‘t Regent nog steeds.

Gubbio

Na de lunch bekijken we wat informatie over Gubbio in afwachting van wat minder regen. En dat lukt. We trekken onze jacks aan, nemen een paraplu mee en beginnen aan onze klim naar het centrum. Alle steden en stadjes, die we tot nu toe hebben bezocht, hebben een Middeleeuws centrum met hele smalle, steile straatjes. Zo ook Gubbio. Alleen het plein voor het Museo Civico is heel ruim. Gelukkig is er ook een lift naar een nog hoger deel van de stad.

De lift naar de bovenstad

We stappen uit en lopen naar het Museo Diocesana. Prachtige schilderijen en kerkelijke kunstwerken. Weer buiten wordt het weer steeds beter. We dalen af en drinken in een café een cappuccino. Daarna gaan we binnen in het Museo Civico Pinacoteca Communale in een prachtig paleis. We zien de “ceri”. Grote houten stellages, waar op 15 mei een grote optocht/wedstrijd mee wordt gehouden. Er zijn er drie, die elk door negen mannen, gekleed in drie verschillende kleuren, worden gedragen (± 400 kg). In het museum ook de Eugobine tafels. Zeven bronzen platen met teksten in het ombrisch (afgeleid van het Etruskisch). Ze verklaren veel van het ontstaan van de stad. De platen zijn van de 1e-3e eeuw AC. Ook schitterende schilderijen. We vinden in een winkeltje een cadeautje voor Jara en Gwen en lopen daarna weer helemaal naar beneden en langs het Romeinse Amfitheater terug naar de camper. ’t Is nog steeds droog.

Dinsdag 6 mei 2008

We vertrekken om tien uur met zon. We rijden door een mooi berggebied en dus door tunnels. We zien velden vol klaprozen. In Fossombrone stoppen we voor koffie. Om kwart voor twaalf staan we op de Area de Sosta in Fano.

Fano

Na de lunch lopen we naar het centrum. Alle winkels zijn nog gesloten voor de middagpauze. We lopen dus door naar het strand. Het is een heel schoon, breed kiezelstrand. We lopen een stukje, maar dat valt niet mee in het grind. We gaan zitten op een stapel tegels en genieten van de zee en de zoele wind. Daarna lopen we naar de haven. Heel veel kleine vissersbootjes en werk op de scheepswerf. Iets verderop de luxe jachten. We lopen door het centrum en kopen nog een keer een ijsje. Hier krijgen we waar voor ons geld: 3 bollen in een lekker hoorntje voor twee euro. We komen langs een herenkapper, een echte ouderwetse barbier. Nico laat zich knippen. Om kwart voor zes zijn we terug bij de camper.

Woensdag 7 mei 2008

Heel mooi, warm weer vandaag. We vertrekken om 9.50 uur uit Fano. Pesaro vinden we een aardige stad met heel veel bomen in de straten. Om tien over elf stoppen we bij een supermercato voor wat boodschappen. We drinken er meteen koffie ook. Voor de lunch vinden we in Ronco een heel groot, helemaal leeg parkeerterrein. Rond Bologna en Modena nemen we de autoroute. Om half vijf stoppen we in Rubiera om iets te drinken en meteen te kijken waar we een area de sosta kunnen vinden. ’t Wordt steeds warmer (26°C/27°C).

Fontanellato

Om kwart voor zes stoppen we in Fontanellato. De area is een enorm parkeerterrein vlak bij de snelweg. Het ziet er keurig uit. Er staat nog een andere camper, de van Nederlanders blijkt te zijn. We maken een praatje en gaan dan naar het stadje. Er blijkt een mooi kasteel te staan met een gracht er om heen. Terug bij de camper zetten we de stoelen buiten en we gaan pas om acht uur naar binnen als de zon achter de bomen verdwenen is.

Donderdag 8 mei 2008

Alweer schitterend weer. We vertrekken om tien over half tien en rijden door een stuk Italië, dat we absoluut niet mooi vinden. Lelijke huizen, veel industriegebieden. Heel even lijkt het er op: een weg omzoomd met grote toeven koolzaad en prachtige witbloeiende bomen. We drinken koffie in een plaats, die Rottofreno heet, we tanken in Tortona en lunchen in Marengo. We drinken thee in Villa Perosa.

Fenestrelle

Om vijf uur parkeren we op de area de sosta in Fenestrelle langs de SS23, ± 35 km van de Franse grens (vlak bij Briançon). Het is nog steeds zonnig, maar we zitten in de bergen en er is iets te veel wind. De krekels tsjirpen er lustig op los.

Vrijdag 9 mei 2008

Om 9.10 uur vertrekken we uit Fenestrella, het is maar 10°C. We rijden langs de besneeuwde bergen. Een uur later passeren we de Franse grens. Het is prachtig in de Alpen. Hogerop nog veel sneeuw, langs de slingerende wegen veel bloemen. We stoppen voor koffie in Briançon. Even verdop doen we boodschappen. We rijden dan door het dal van de Durance. Dat is heel mooi.

lac de Serre Poncon

Om te lunchen vinden we een schitterende plek aan het Lac de Serre Poncon (bij Crots). We zetten de tafel en de stoelen buiten en genieten onder het eten van het mooie weer en het uitzicht. Om zes uur staan we op de aire de service in Aubignas. Een piepklein bergdorpje met middeleeuwse straatjes. We lopen er even doorheen.

Zaterdag 10 mei 2008

Prachtig weer. We maken geen haast en vertrekken om elf uur na het gebruikelijke ritueel van WC leeg, vuil water weg en schoon water tanken.

Aubignas

Om kwart voor twaalf staan we bij het park in Vals les Bains en beginnen we aan de klim naar het huis van Willy en Paul. We genieten op het terras van een glas wijn en de lunch.

Vals les Bains

Daarna rijden we naar het kasteel van Vals en wandelen over een prachtig bospad een stuk het bos in en weer terug. Terug in Vals pikken we een terrasje en terug bij Willy en Paul zitten we net op hun eigen terras, als Hanneke op bezoek komt. We eten binnen en dalen om 21.45 uur weer af naar de camper.

Zondag 11 mei 2008

We ontbijten boven bij Willy en Paul en daarna beginnen we aan een wandeling omhoog door hun bos en vervolgens door Vals les Bains naar de markt. We belanden weer op een terras. Het is prachtig weer, 25°C. Vandaar lopen we terug naar de camper en we vertrekken om 13.00 uur uit Vals. Tien minuten later zitten we aan de oever van de Ardeche te lunchen. We rijden verder langs de Ardeche en later langs de Loire. Overal staat de brem in bloei. Het weer wordt slechter, af en toe spettert het zelfs. De temperatuur daalt ook.

S. Victor sur Loire

Om 17.40 uur stoppen we op de aire de service de S. Victor s. Loire net iets ten westen van St. Etienne. De lucht is nu dreigend donker en een kwartier later klettert het van de regen met een paar slagen onweer. Het blijft regenen tot acht uur.

Maandag 12 mei 2008

Bij het opstaan is het weer prachtig weer, nadat het vannacht flink heeft geregend. Om kwart over tien vertrekken we uit de jachthaven van S. Victor. Terwijl we koffie drinken in Feurs, zie ik iemand met brood lopen. Er is dus een bakker open op 2e pinksterdag. We vinden hem ook. Om te lunchen vinden we bij Iguerande een schitte-rende picknickplek aan de Loire.

Semur en Auxois

Om tien over vijf zijn we op de aire de service van Semur en Auxois. We zetten de stoelen in de schaduw van de camper en genieten van het mooie weer. Na het eten maken we een wandeling van een uur naar en door het centrum van Semur en weer terug. Het is nu 21.00 uur en buiten nog 24°C.

Semur en Auxois

Dinsdag 13 mei 2008

Nog steeds heel mooi weer. Om tien over negen rijden we weg. Overal staat het koolzaad knalgeel te bloeien. Na de koffie rijden we langs de champagne wijngaarden. Om half een zijn we op de aire de service van CLC (onze dealer) in St. Dizier.

We hebben een nieuw verbindingsstuk voor de tafel nodig. We bakken en eten pannenkoeken en doen de afwas in afwachting van de opening van CLC om 14.00 uur. Daarna rijden we via Bar le Duc naar Chauvoncourt. We doen wat boodschappen en zijn om 16.40 uur voldaan na een mooie reis weer thuis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *