dinsdag 30 juni 2015 (1) Deuxnouds aux Bois – Arendonk (B): 449 km

Omdat we naar de begrafenis van Nico’s broer gaan en vervolgens twee dagen later naar het 50-jarig huwelijksfeest van een andere broer, rijden we met de camper naar Nederland. In het departement Marne reden we langs velden vol goudgeel graan. Het was erg warm: tijdens de lunch al 32 °C.  Na de lunch reden we door de bossen van de Belgische Ardennen. De temperatuur was inmiddels gestegen tot 35 °C.  We volgden de Rue des trente-six tournants en staken daarna de Maas over. Om 17.30 uur waren we op de CP in Arendonk naast het zwembad.  Omdat het zo warm was, wilden we gaan zwemmen, maar dat lukte niet. Kon alleen tussen 19.00 en 20.00 uur. Toen hadden we net gegeten en zwemmen met een volle maag doe ik liever niet.

woensdag 1 juli 2015 (2) Arendonk – Aalsmeer: 209 km

We vertrokken om 9.50 uur. Tijdens de koffiepauze op Parkeerplaats Ooiendonk was het al weer 27 °C.  We zagen weilanden vol kievieten. We verlieten de snelweg en namen bij Brakel de pont. In de Alblasserwaard zagen we twee ooievaars in een weiland. We namen vervolgens bij Schoonhoven weer een pont en reden daarna door de Lopikerwaard.

Pont bij Schoonhoven
Pont bij Schoonhoven

Zo Nederlands: groene weilanden, slootjes, schapen, koeien, rietkippen en zwanen.  We hielden lunchpauze bij Linschoten en bezochten daarna onze familie in Amstelveen. Vervolgens reden we naar Aalsmeer, waar we overnacht hebben in de straat bij een van Nico’s broers.

 

 

 

 

 

 

donderdag 2 juli 2015 (3)

Droevige dag. We hebben Nico’s jongste broer begraven.

 

vrijdag 3 juli 2015 (4) Aalsmeer – Almere: 48 km

Na de lunch reden we om 14.30 uur weg uit Aalsmeer . Om 15.20 uur parkeerden we bij zoon Arjen in Almere voor de deur. Onze kleindochters waren zeer te spreken over ons voor hen onverwachte bezoek. Arjen en Nico hebben ’s avonds het vliegenhor (dat we inmiddels al een jaar hadden liggen) in de camper gemonteerd.  We hebben er lekker gebarbecued.

vliegenhor monteren
vliegenhor monteren

zaterdag 4 juli 2015 (5) Almere – Uithoorn – Zevenhoven: 56 km

Na de lunch reden we naar Uithoorn om het 50-jarig huwelijksfeest te vieren van Karel en Jannie. Droefheid en vreugde erg dicht bij elkaar dus deze dagen.  Na het feest reden we naar Zevenhoven, waar een CP zou zijn. Die konden we dus niet vinden. We parkeerden daarom in een parkeerhaven in een straat aan het eind van het dorp.

overnachting Zevenhoven
overnachting Zevenhoven

zondag 5 juli 2015 (6) Zevenhoven – Zwarte Haan: 240 km

Voor we van huis vertrokken hadden we besloten, dat we na onze familie bezoeken met de camper naar Friesland en Groningen zouden gaan om de gedachten wat te verzetten.

Om 9.25 uur begonnen we aan onze tocht naar het noorden. We reden langs de Kromme Mijdrecht, de  Vinkeveense plassen, de Loosdrechtse plassen en door de bossen van de Vuursche en genoten van al dat moois. We stopten voor koffie in de buurt van Zeewolde. Af en toe viel er een spetter regen. We reden door Flevoland met z’n windmolens en veel bloeiende aardappelvelden. Daarna reden we door de Noordoostpolder. Lunchpauze in Lemmer. We hadden geluk: in St. Annaparochie was een AH winkel open (dat was wel het laatste wat we hadden verwacht op zondagmiddag). Er brak terwijl we in de winkel waren een enorme regenbui los. Even na drieën reden we de CP van Zwarte Haan op. Een prachtig grasveld omzoomd door bomen en struiken, maar zonder voorzieningen.

CP Zwarte Haan
CP Zwarte Haan

Nog voor we de thee op hadden begon het te gieten. Een ware wolkbreuk, die bijna twee uur duurde. Na het eten liepen we naar de Waddenzeedijk om van het uitzicht te genieten. We zagen in de verte Ameland en Terschelling liggen.

wandeling
wandeling

maandag 6 juli 2015 (7)

We hielden het rustig vandaag. Het was half bewolkt vanmorgen, maar niet koud. We namen onze koffie mee naar de dijk en zochten onderaan een plaatsje een beetje uit de wind.

koffie onderaan de dijk
koffie onderaan de dijk

De rest van de dag brachten we buiten voor de camper door met o.a. het lezen van een enorm dikke Volkskrant. Hier geen vliegtuigen, maar blatende schapen en krijsende visdiefjes. Na het diner liepen we nog een keer naar de dijk om te genieten van de mooie zomeravond.

dinsdag 7 juli 2015 (8) Zwarte Haan – Lauwersoog:  57 km

Licht bewolkt, warm weer. Tussen 10.40 en 12.30 uur maakten we een wandeling, eerst een stuk over het fietspad tussen de aardappelvelden en de uitwateringssloot.

wandeling
wandeling

Daarna liepen we richting de waddenzeedijk. Het gemaal wordt verbouwd en aangepast zodat de glasaaltjes, die terug komen uit de Sargassozee (Mexico) beter kunnen passeren. Die jonge palingen zwemmen in drie jaar tijd 6000 km! We bleven staan kijken naar de werkzaamheden met een enorme hijskraan. Vervolgens liepen we de dijk op en wandelden een flink eind met uitzicht op de Waddenzee. We zagen enorm veel vogels.

wandeling
wandeling

Na de lunch vertrokken we. We deden boodschappen in St. Annaparochie en reden daarna naar Hegebeintum. Daar bezichtigden we de kerk, die op de hoogste terp van Friesland ligt. We ontdekten er de zgn. rouwborden, waar geboorte en sterfdatum van de welgestelde families op vermeld werden. Veel symboliek op die borden. Bijzonder interessante rondleiding.

Kerk in Hegebeimtum
Kerk in Hegebeimtum

Toen we dat gezien en gehoord hadden namen we een lekker ijsje in het bij het VVV-gebouwtje behorende café en daarna reden we naar Lauwersoog. We hadden een camping nodig omdat de WC bijna overliep en er hier nauwelijks camperplekken met voorzieningen zijn. Morgen willen we hier wandelen.

 

 

 

 

woensdag 8 juli 2015 (9)

Het was bewolkt en het waaide behoorlijk vanmorgen. We hebben voor morgenavond een “safari” met een 4×4 auto geboekt. Daarom blijven we hier ook nog twee nachten langer. Het was de hele dag heel wisselend weer: zon, regen, wind, maar tussen 14.00 en 16.00 uur hebben we “De booze wijf in het bos” wandeling gemaakt. Dat booze wijf is geen nijdig mens, maar de naam van een vroegere zandplaat in de Lauwerszee.

Mooi door duinachtig gebied en door het bos. We zagen veel verschillende bloemen: boerenwormkruid, jakobskruid, wilgenroosjes, teunisbloemen, klaver, rolklaver, orchideeën, duinroosjes, duindoorn. Net op het laatste stukje van de wandeling regende we nog nat. “Thuis” speelden we een paar spelletjes scrabble. Er staat nog steeds veel wind en er vallen behoorlijke buien.

Orchidee
Orchidee

donderdag 9 juli 2015 (10)

Vannacht en vanmorgen heeft het behoorlijk geregend. Na de lunch zijn we tussen 14.00 en 16.30 u. aan de wandel geweest. We liepen naar de waddendijk en naar de haven van Lauwersoog. We keken bij de sluis naar het schutten van een prachtig houten schip. Er was ook nog een informatiecentrum van Staatsbosbeheer. We waren heerlijk uitgewaaid en dronken op de terugweg koffie bij café-restaurant “Het booze wijf”.

Sluis Lauwersoog
Sluis Lauwersoog

Inmiddels hebben we besloten ons programma te wijzigen. De man van mijn nicht Sjanneke is overleden; daar gaan we dus naar toe zaterdag.  Vanavond tussen 19.00 – en 20.30 uur hebben we de safari gemaakt met een (heel oude) landrover van Staatsbosbeheer.  Onze chauffeur was een oud-boswachter. Een erg mooi gebied, waar je anders niet mag komen. De zandplaten die in de Lauwerszee lagen voordat de dijk werd aangelegd, zijn in rap tempo begroeid met o.a. kruipwilg en duindoorn. De schotse Hooglanders en koninkspaarden kunnen het niet bijhouden. We zagen bruine kiekendieven, een grauwe klauwier, een haas, orchideeën, teunisbloemen (die vooral ’s avonds hun kleur laten zien om nachtvlinders aan te trekken), en witte en (zeer zeldzame) rode ogentroost. Alleen de reeën wilden zich niet vertonen vanavond. Onderweg kregen we ook nog koffie. Dat was dus heel geslaagd.

Haas
Haas

 

safari
safari

Vrijdag 10 juli 2015 (11) Lauwersoog – Schagen: 192 km.

Na de waterrituelen vertrokken we om 11.00 uur uit Lauwersoog. Het was een beetje bewolkt, maar dat loste in de loop van de dag volledig op. De motor van de camper deed weer net zo raar als enige tijd geleden. Inhouden en stotteren en geen trekkracht. Er brandde ook weer een oranje waarschuwingslampje. We stopten bij een garage in Dokkum. Daar las het computersysteem een niet gevaarlijke storing in de luchttoevoer. De monteur verwijderde de storing via de computer en ja hoor het lampje was uit en we konden weer normaal rijden. Leve de electronica! We dronken onderweg koffie en we lunchten en reden daarna naar Workum. We wilden het Jopie Huisman museum bezoeken. Dat was de moeite waard.  Erg mooie en zelfs emotionele schilderijen.

schilderij van Jopie Huisman
schilderij van Jopie Huisman

IMG_6748

We liepen nog even door het gezellige stadje en dronken wat op een terras op een bijzonder leuk plein. Daarna beslisten we dat we naar Schagen in Noord-Holland zouden rijden. Daar vonden we een bijzonder leuke CP aan de haven. Terwijl we op de havenmeester wachtten om te betalen, dronken we een aperitief op een bankje aan de haven. Daarna eten gemaakt en vervolgens ging Nico nog even wandelen en ik schreef dit blog verder.

zaterdag 11 juli 2015 (12): Schagen – Bovenkerk – Gouda: 115 km

Half bewolkt weer vanmorgen. We vertrokken om 10.00 uur en constateerden, dat de auto weer “hikt”. Als de motor warm is, doet hij het weer goed. We reden naar Bovenkerk voor de begrafenis van Henk. Onze nicht stelde onze aanwezig zeer op prijs.  Na de lunch reden we via De Kwakel  helemaal binnendoor naar Gouda. De bruggen in  Vrouwenakker en in Papendrecht gingen allebei net open toen we er aan kwamen. Leuk om de schepen dan voorbij te zien varen. Om 15.10 uur waren we in Gouda op een prima CP vlak bij het centrum. Kosten € 8,00 inclusief alles. Alleen er zijn maar 8 stroomaansluitingen en die waren allemaal bezet. Voor ons niet erg, we hebben niet steeds stroom nodig. We genoten in het centrum van een enorme markt op het grote plein.

Gouda
Gouda

Daardoor konden we de prachtige gebouwen niet op de foto zetten, maar dat doen we morgen dan wel. Voor we terugliepen naar de camper trakteerden we onszelf op een lekker (niet al te groot!) ijsje. We aten daarna verrukkelijk buiten op het terras van Kruim bij de Chocoladefabriek.  Dat restaurant ligt, heel handig, naast de camperparking.

 

zondag 12 juli 2015 (13): Gouda – Geertruidenberg: 86 km

Vannacht heeft het geregend en vandaag was het de hele dag bewolkt. We liepen na het ontbijt naar het centrum van Gouda om boodschappen te doen. Nu was het heel rustig in de stad en konden we mooie foto’s  nemen.

Stadhuis Gouda
Stadhuis Gouda

Na de koffie vertrokken we om 11.45 uur. We reden prachtig langs het riviertje De Vlist en staken weer met de pontjes van Schoonhoven en van Brakel de rivieren over. In de buurt van Gorinchem gingen de spoorbomen dicht, nu niet om de brug te openen, maar om een treintje door te laten.

De Vlist
De Vlist

Om 13.50 uur waren we in Geertruidenberg op de CP bij de jachthaven. We werden bijzonder vriendelijk ontvangen. Na de lunch liepen we ook hier naar het dichtbij gelegen centrum. Veel oude gebouwen en huizen langs de markt.  We bezochten het museum waar een tentoonstelling over “meten en wegen” was. Bijzonder interessant. Daarna de St. Geertruidiskerk, waar tot onze verbazing een tentoonstelling te zien was over de oude Langstraatspoorlijn (bijnaam: de Halvezolenlijn). Aangelegd tussen 1882 en 1888. Erg leuk om te zien. Terug naar de camperplaats, waar we uitzicht hebben op de boten in het haventje.

Geertruidenberg
Geertruidenberg
maandag 13 juli 2015 (14)
Regen, troosteloze regen de hele dag. Later in de middag liepen we nog even langs de boten van de jachthaven, maar ook toen begon de regen weer. De enige beweging die we hadden: we gaven de landvasten aan een schipper van een boot die net kwam aanleggen.
dinsdag 14 juli 2015 (15) Geertruidenberg – Moerputten – Grave: 81 km
Vanmorgen was het droog, maar erg bewolkt. De rest van de dag heel wisselend, het leken wel maartse buien in juli. We vertrokken om 11.00 uur uit Geertruidenberg na de 4 W’s (douche, vuil water weg, schoon water in, wc legen).  Om 12.00 uur parkeerden we bij de Moerputten net onder ‘s Hertogenbosch. We dronken koffie en trokken onze wandelschoenen aan voor het “Halve zolenpad”. Mooi, maar nat door de vele regen. We liepen een eindje verder naar de spoorbrug.

Halve Zolenpad
Halve Zolenpad

Na de lunch deden we de wandelschoenen weer aan  voor de “Bruggenroute”. Erg mooie wandeling over het oude tracé van de spoorlijn Lage Zwaluwe – ’s Hertogenbosch. De brug (600 m.) is door Staatsbosbeheer gerestaureerd, zodat je nu weer over de moerputten (moerassen) kunt wandelen. Natuurlijk kregen we een enorme regenbui over ons heen. Er was een prachtig vlonderpad tussen het riet , leek wel een beetje Zweeds, compleet met muggen. Na 1 ¾ uur waren we terug bij de camper en hadden we erge dorst. Toen we dat probleem opgelost hadden reden we naar Grave, waar we weer op een parking staan bij de jachthaven.

Spoorbrug
Spoorbrug

 

Bruggenroute
Bruggenroute

woensdag 15 juli 2015 (16) Grave – Zeeland: 11 km

Af en toe buien vandaag. We liepen naar het centrum van Grave om bloemen te kopen. Daarna reden we naar Ineke’s broer om z’n verjaardag te vieren. Dat was erg gezellig.

We bleven bij hen voor de deur overnachten.

donderdag 16 juli 2015 (17) Zeeland – Bogny sur Meuse (F): 318 km

Heel erg warm weer (31 °C). Na ontbijt en koffie bij Leo en Marjan vertrokken we om 10.30 uur. We namen de Midden Peelweg. Lunch in Maaseik en daarna midden door België over een route, die we voor het grootste deel nog niet eerder gereden hadden. We probeerden een plekje aan de Maas in Givet, waar nog andere campers stonden, maar dat beviel ons niet. We parkeerden om 17.20 uur in Bogny sur Meuse op een officiële CP direct aan de Maas.

Bogny sur Meuse
Bogny sur Meuse

Het was vreselijk warm. Alle ramen en luiken en de deur open in de camper en wij onder een grote boom in de schaduw met een puzzelboekje. We liepen om 19.00 uur naar een café op de hoek bij de brug, waar we lekker gegeten hebben. Daarna buiten voor de camper tot 21.45 uur (toen begon het even te regenen). Daarna toch nog weer tot 22.15 uur buiten gebleven.

vrijdag 17 juli 2015 (18) Bogny sur Meuse – Deuxnouds: 154 km

Vannacht heeft het af en toe flink geregend, maar het was wel heel warm. We vertrokken om 10.15 uur, maar de motor van de camper had er weer geen zin in. Langzaam aan ging hij het wel weer beter doen, maar de garage moet er beslist aan te pas komen. Om 10.35 uur was het in Charleville-Mezières al 27 °C. We dronken koffie in Douzy op een bank aan het water en in de schaduw.

Douzy
Douzy

In Damvillers gaf een thermometer 35°C aan. Wat zijn we blij met de airco als we rijden. Tegen lunchtijd vonden we in Azannes een bank en tafel onder een enorme treurwilg. Daarna bracht de GPS ons naar huis over een route, die we voor het grootste deel nog niet eerder gereden hadden. Om 13.50 uur parkeerden we thuis voor de deur, waar we werden begroet door Jessye, Sophie, Fred en Annemarie.