2019 Oostenrijk

Woensdag 16 oktober 2019: Deuxnouds aux Bois – Aftersteg 299 km

We vertrekken om 10.15 uur, uitgezwaaid door Gerard en Everdien. Die zien dat we een kapotte gloeilamp hebben. We stoppen dus bij de garage in Vigneulles om er een nieuwe in te laten zetten.

Vertrek it Deuxnouds

Het miezert, maar dat verandert snel. De bomen hebben schitterende  herfstkleuren. We stoppen voor koffie op de Aire de Foret de Haye. Na de lunch rijden we door de tunnel bij Ste Marie aux Mines. De GPS laat ons over een heel mooie, maar smalle bosweg rijden. Bij Selestat hebben de wijnranken hun herfstkle(u)ren aan. We rijden over de Rijn en zijn dan in Duitsland.

Onderweg

Wat verder rijden we tussen de typische Schwarzwald huizen. Na een smalle weg met flink veel haarspeldbochten zijn we om 16.00 uur in Todtnau/Aftersteg bij het appartement, dat Fred en Annemarie voor een week gehuurd hebben. Gezellig gegeten met zijn vieren.

Aftersteg

 

Donderdag 17 oktober 2019

Wij ontbijten en drinken koffie bij Annemarie en Fred. Om 11.30 uur stappen we in de auto naar Todtnau. Daar winkelen we wat  (o.a. schoenen voor ons allebei). We lunchen op een terras. Het is prachtig weer.

Kabelbaan Feldberg

Daarna rijden we naar Feldberg. We gaan met de kabelbaan omhoog en bezoeken eerst het Schinkenmuseum. Alles over de bereiding van Schwarzwalder Schinken. Een interessant klein, museum. Daarna met de lift naar 11 hoog in de toren. Schitterende uitzichten met in de verte o.a. de Zugspitze en de Mont Blanc. Het waait wel stevig boven.

Feldberg

We gaan weer terug met de kabelbaan en rijden naar “huis”. Even rustpauze tot we om 19.00 uur eten bij Restaurant Bella Italia. Heerlijk en gezellig.  Thuis nog koffie en dan lopen we naar de overkant om in de camper te gaan slapen. In de late middag is het gaan regenen, maar nu weer bijna droog.

Uitzicht vanaf de Feldberg

Feldberg

Vrijdag 18 oktober 2019: Aftersteg –  Mittenwald 341 km

Bewolkt vanmorgen. De wolken hangen laag tussen de bergen. Na ontbijt en koffie vertrekken we om 10.40 uur uit Aftersteg. We rijden tussen de bergen door een schilderspalet vol herfstkleuren. Het is wisselend weer; soms volop zon, dan weer een mistbank, weer mooi weer, een paar regendruppels. We rijden langs velden vol zonnebloemen, die hier nog in de bloei staan en langs prachtig blauw vlas.

Oostenrijk = bergen

Om 15.30 uur nemen we bij Kempten toch maar de snelweg naar Füssen. Dan een stuk door Oostenrijk en weer terug in Duitsland. Precies om 17.00 uur parkeren we op de CP van Mittenwald in het Karwendelgebergte.  We drinken thee en lopen later het stadje in op zoek naar een restaurant. Prima gelukt. We gaan vanavond niet laat naar bed: ruim 300 km over binnenwegen is best vermoeiend.

Mittenwald

Zaterdag 19 oktober 2019: Mittenwald – Huben 116 km

Mooi zonnig. Na ontbijt, afwas en koffie appt kleindochter Sophie, dat ze de trein gehaald heeft en op de afgesproken tijd in Innsbruck aankomt. We vertrekken dus en rijden over een prachtige bergweg Oostenrijk in. We lunchen onderweg, daarna rijden we over een lange steile helling van 16% naar beneden. Sophie komt uit het station en we beginnen aan ons ritje naar het vakantiehuis in Huben, dat onze dochter en schoonzoon gehuurd hebben voor een week en waar we met 20 personen zullen verblijven.

Ons huis voor een week in Huben

We arriveren er als tweede, Annemarie en Fred zijn er al. Daarna komen langzaam alle anderen aan. We verkennen het huis en zoeken een kamer uit. Annemarie en Fred hebben lekkere pompoenlasagne gekookt. Een gezellige boel tijdens het eten. We gaan niet heel erg laat naar bed. Het diner: pompoenlasagne, Rode kool salade, citroenmeringue.

 

Zondag 20 oktober 2019

Bewolkt, maar droog. Na de koffie gaan we wandelen. We verkennen eerst het dorp maar eens.

Huben

Een best leuk dorp met wel veel vakantiewoningen, maar ook een bakker, een kleine supermarkt, een pizzeria, een pub, een kerk. We lopen even de kerk in en kijken op het kerkhof, waar hier allemaal smeedijzeren kruizen op de graven staan.

Om 12.30 uur zijn we terug. We lunchen en dan begint Ineke met Coos en Casper het diner voor te bereiden. Het is erg leuk: we hebben allemaal om de beurt een dag kookbeurt (met drie personen).

Eten maken voor 20 personen

Het diner: Wiener schnitzel, aardappelen uit de oven, sperziebonen/flageolets en als dessert appel/peercrumble.

 

Maandag 21 oktober 2019

Het regent als we opstaan en dat blijft een flink deel van de ochtend zo. Een paar van ons wilden een flinke bergwandeling maken, maar komen terug om toch te wachten of het nog droog wil worden.

Wandeling naar Längenfeld

Om 11.40 uur is het droog en beginnen we met zijn negenen aan de wandeling naar Längenfeld, langs de snelstromende beek. We lunchen in Längenfeld en Nico, Ineke en Sophie nemen de bus terug naar Huben. Om 15.00 uur zijn we terug, ontdoen ons van de wandelschoenen en houden dan even siësta. Daarna een borrel, eten en voor een deel van ons “biljarten” op het poolbiljard met onze handen, omdat de keus allemaal kapot zijn. Heel erg veel plezier. Het diner: Heerlijke zelfgemaakte pizza’s en chocolade mouse met slagroom.

 

Dinsdag 22 oktober 2019

Eerst een rustige ochtend. Het is schitterend weer vandaag. Na de lunch wandelen we van 14.20 – 15.30 uur aan de andere kant het dorp uit langs de beek en een stuk het bos in.

wandeling langs de beek

We lopen dezelfde weg weer terug. Heerlijk. Als we terug zijn, zijn er twee nieuwe keus en kunnen we “echt” biljarten. Het blijkt moeilijker dan gedacht, maar we hebben erg veel lol.

biljarten

Diner: Chinese Tomatensoep, Gado Gado, IJs met vruchten en slagroom

Woensdag 23 oktober 2019

We staan vroeg op en zijn om 8.30 uur klaar om naar Neuschwanstein te gaan met de auto (12 volwassenen en 2 kinderen). Een erg leuke dag. We gaan van de parking met de shuttlebus naar het kasteel, maar daar moeten we nog 15 minuten lopen.

Neuschwanstein

Het kasteel van Ludwig II is heel bijzonder en erg de moeite waard. We drinken koffie in het bijbehorende café, waar de bediening wel wat vriendelijker had gekund. We splitsen ons; de meesten lopen vast vooruit omdat ze de hangbrug willen bekijken. Wij lopen op ons gemak naar boven en wachten bij de bushalte op de rest.

Interieur

We rijden met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats en eten wat bij een Imbisch. Daarna weer 1,5 uur terug naar Huben, waar we om 16.30 uur weer binnenlopen.

Diner: Hartige taarten, hangop met noten en honing.

Uitzicht vanaf Neuschwanstein

 

 

 

wachten op de shuttle bus

 

 

 

 

Donderdag 24 oktober 2019

We vertrekken om 10.00 uur om te gaan wandelen in Hochgurgl. We drinken eerst koffie in het Motorradmuseum.

Hochgurgl

Brandt

Dan splitsen de groepen weer. Wij horen bij de rustige wandelaars. In plaats van boven in de prachtige bergwereld te wandelen, wil onze groep naar het bos. We stoppen in Aschbach en lopen omhoog naar Brandt, waar een mooi kapelletje staat. Terug beneden eten we onze broodjes op, op een bankje in de zon en daarna rijden we terug naar het huis.

Kapelletje

Diner: Linzensoep, goulash, warm appelgebak met vanille vla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 25 oktober 2019

Alweer prima weer. We hebben echt de hele week schitterend weer. We houden een rustige ochtend en lopen om 12.30 uur naar Peppa’s Pub om te lunchen. Heerlijk een Wiener Schnitzel met een witte Veltlinger. Daarna rijden we naar Umhauzen, waar we een mooie wandeling maken. En natuurlijk weer schitterende uitzichten. Vervolgens rijden we naar een bierbrouwerij, waar we meteen weer rechtsomkeert maken. Niets te beleven en onaardig personeel.

Umhausen

Umhausen

Diner: Chips met quaquemole, alcohol vrije cocktail, Mexicaanse wraps, mango tiramisu.

 

Zaterdag 26 oktober 2019: Huben – Weißenbach am Lech: 104 km.

Mooi weer, maar koud vanmorgen. Het heeft vannacht licht gevroren. We vertrekken om 9.15 uur, nadat alle overgebleven spullen verdeeld zijn. We komen erachter, dat de winkels vandaag gesloten zijn i.v.m. een nationale feestdag.

We rijden nu over de Fernpaß. We drinken koffie met apfelstrudl bij café Zugspitzblick. De serveersters hebben hier een dirndl aan. Om 12.00 uur staan we op een klein plekje boven de rivier de Lech.

Hangbrug over de Lech

Na de lunch wandelen we over een steil paadje naar beneden, over de hangbrug, dan een bosbouwpad en vervolgens een mooi bospad. We lopen dezelfde route weer terug en zijn na ± 2 km. weer bij de camper. We zetten de stoelen buiten en genieten met een glas almdudler van de zon. Er komt een fietser voorbij, die vraagt of we weten dat we aan een fietspad staan.

Uitrusten

Nee, dat weten we niet. Hij legt ons uit, waar een betere plek is en om 16.25 uur staan we op een plek omzoomd met wilgenstruiken. Daarachter stroomt een zijtak van de rivier de Lech.

 

 

 

 

Beter plekje

Zondag 27 oktober 2019: Weißenbach am Lech – Neuhausen ob Eck: 199 km

Prachtig weer, een strakblauwe lucht. We lopen eerst even naar de rivier om nog even van het heldere water te genieten.

Zijtak van de Lech

Dan vertrekken we om 10.20 uur. We zoeken een supermarkt en vinden er ook een, maar die is “Geschlossen”. Een dame zegt: “Est is Sonntag und wir sind Katholisch”. Geen boodschappen dus. We rijden verder eerst langs de Hallersee, daarna door het Tannheimer Tal, dat heel weids is.  Na een half uur rijden we bij Oberjoch de Duitse grens over. Er zijn erg veel kabel- en rodelbanen open en het is op deze mooie herfstzondag heel erg druk overal.

Neuhausen ob Eck

Tussen Immenstadt en Lindau rijden we over de Deutsche Alpenstraße en dus slingeren we weer omhoog en omlaag. Vervolgens noordelijk langs de Bodensee. In Meersburg vinden we een parkeerplaats met een Imbisch. Geen boodschappen dus, maar wel eten. Om 15.00 uur parkeren we op een gratis camperplaats in Neuhausen ob Eck. Er komt nu wel wat bewolking opzetten.

Om 21.00 uur regent het.

Maandag 28 oktober 2019: Neuhausen ob Eck – La Petite Pierre: 216 km

Vannacht en vanmorgen regen. We vertrekken om 10.00 uur. Na de regen rijden we in de mist. Niet veel te zien dus helaas. In Bad Dürheim doen we boodschappen in een biologische supermarkt. Goed voor onze planeet, maar iets minder goed voor onze portemonnee.

La Petite Pierre

Na de lunch geen mist meer, maar de wolken hangen laag en het motregent af en toe. We genieten van de mooie route door het Zwarte Woud. Daarna steken we de Rijn over en zijn we terug in Frankrijk. Een tunneltje van 2.40 m belet ons de doorgang. Er staan al twee auto’s achter ons en iedereen moet dus achteruit. We zetten de GPS op “snelste route” en dan kunnen we onze weg vervolgen zonder het tunneltje. Als we de snelweg weer af zijn, rijden we door het Parc National Regional des Vosges du Nord.

La Petite Pierre

In een klein dorp is er een omleiding en daardoor rijden we een groot stuk door een schitterend beukenbos. De uitgezochte parkeerplek is helaas afgezet wegens bosbouw werkzaamheden. Klein stukje terug staan we nu op de parkeerplaats bij het kasteel van La Petite Pierre. We halen wat informatie bij het toeristenbureau en lopen even naar het kasteel. Het is aardig fris buiten en de verkoudheid, die we allemaal om de beurt hebben opgepakt deze week, slaat nu toe bij Nico. Terug naar de camper dus en morgen het laatste stuk naar huis.

 

Dinsdag 29 oktober 2019: La Petite Pierre – Deuxnouds aux Bois: 176 km

We worden om 8.00 uur wakker van een enorm lawaai. Gemeentewerkers zijn met bladblazers alle mooie herfstbladeren aan het wegblazen. We vertrekken om 9.00 uur. Het is bewolkt, maar wel droog. In de Elzas zien we heel veel huizen, die lindegroen geverfd zijn. Dat zie je bijna nergens anders.

Bijna thuis

We stoppen voor koffie bij het Station van Morhange. Daarna verder langs de omgeploegde velden naar Ikea bij Metz om een bijzettafel voor in de keuken te kopen. We lunchen er meteen met “Zweedse gehaktballetjes”. Om 14.50 uur zijn we weer thuis. We halen vast alle etenswaren uit de camper. De rest komt morgen wel. Vanavond eten we gezellig bij Annemarie en Fred.

 

We reden deze reis in totaal 1451 km.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
3 Responses
 1. Bert Meijer schreef:

  Hallo Nico en Ineke,
  Bij toeval via facebook van Arjen op jullie site terechtgekomen.
  Zo te zien hebben jullie het heel gezellig met zn tween en Familie. (willen Marcella en ik ook wel)
  Las ook dat er gesukkeld werd met de gezondheid, hoop dat het weer goed gaat.
  Ik wilde toch even een berichtje achterlaten voor een oud collega.
  Veel plezier verder, dat gaat wel lukken denk ik.
  Ik moet nog twee jaartjes werken en dan mag ik misschien net zo genieten als jullie.
  groetjes Bert.

  • Ineke Hermanns schreef:

   He Bert

   Wat leuk iets te horen uit een “ver” verleden.
   Het gaat goed met ons. We proberen nog zoveel mogelijk re reizen. Onze gezondheid is weer in opgaande lijn (vorig jaar Ineke darmkanker operatie en Nico hartoperatie. Voor nu alles weer oke.
   Groeten aan Marcella ook van Nico
   Ineke

   • Bert Meijer schreef:

    Ik doe de groeten aan Marcella. Hoop dat jullie nog jaren gezond blijven en leuke reizen mogen maken. De site is heel leuk, ik blijf jullie volgen.
    groetjes Bert en Marcella.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>