2001 Frankrijk 1e reis camper

donderdag 8 november 2001

Het is negen uur in de avond en we zitten in de camper aan de koffie. Vanmorgen om negen uur zijn we vertrokken uit Deuxnouds om onze nieuwe aanwinst uit te proberen. We zijn eerst langs St. Dizier gereden om de nummerplaten te laten monteren en nog wat kleinigheden te laten verhelpen (richtingaanwijzer, stoel Nico). Het heeft de hele dag gegoten van de regen, maar er waren wel heel mooie herfstkleuren te bewonderen. We staan in Lure voor de gesloten gemeentecamping. Iets verderop staan een heleboel caravans van zigeuners. Ik ben bij hen gaan vragen of ze dachten dat de slagboom (doorrijhoogte 2m.) dicht zou gaan. Nee, dat dachten ze niet, maar over de beheerster van de camping waren ze niet te spreken. We wagen het er maar op. Het is nog een beetje wennen in de camper. Alles ligt, staat, hangt op een andere plaats dan in de caravan. Het duurde even voor we wisten hoe het gas werkt, maar nu gaat alles naar wens.

Vrijdag 9 november 2001

Toen we wakker werden, scheen de zon. Voor we onze reis vervolgden hebben we wat boodschappen gedaan en getankt bij de Intermarché in Lure. Om tien over elf waren we bij het Peugeot-museum in Sochaux (bij Monbéliard). Dat was heel erg leuk om te bezoeken. Tussen de middag hebben we er in de brasserie gegeten.

Bij het Peugeot museum

Om drie uur vervolgden we onze reis, nadat Nico eerst de sneeuw!! Van de voorruit had verwijderd. Onderweg kregen we nog meer slecht weer en de bomen en huizen stonden allemaal met een witte hoed. Net voor het donker vonden we een geschikt plekje op een parkeerplaats vlakbij (weer) een Intermarché in Quingey. We hadden weer gegokt op een plek vóór de camping, maar dat feest ging niet door. Er stonden borden, die dat verboden. Jammer, want het was daar erg mooi onder de bomen en aan de rivier.

Zaterdag 10 november 2001

Vannacht heeft het gevroren. We moesten de voorruit krabben. Het was bijna half tien toen we vertrokken uit Quingey. We namen schoon water in en lieten het vuile achter in St. George d’Espèrance, waar een aire de service is aangelegd, die helemaal gratis is. Het was de hele dag prachtig weer. Om 19.00 uur waren we in Vals les Bains bij Willy en Paul Timman. Daar hebben we gezellig gekletst, wat gedronken en heerlijk gegeten.

Zondag 11 november 2001

De hele dag bewolkt en een beetje fris weer. Nadat we de markt over waren gelopen, zijn we in Vals gaan eten met z’n vieren. Weer terug bij Willy en Paul een beetje aan de stamboom gewerkt en na het eten een leuk kaartspel gespeeld. We hebben er erg bij gelachen.

Maandag 12 november 2001

Toen we opstonden scheen de zon oranje boven de bergen. Om 9.45 uur zaten we weer in de camper en zetten we onze reis voort. Het was prachtig weer. Om 13.40 uur stonden we op het parkeerterrein van het Conservatoire des Ocres et Pigments in Roussilon.

Conservatoire des ocres

Daar bleek dat de rondleiding ’s winters niet op maandag wordt gegeven. Maar er werd een uitzondering gemaakt. We kregen een verkorte uitleg. Vervolgens liepen we naar Roussilon, waar we het Sentier des Ocres volgden. Prachtig rood gekleurde rotsen en zand in de oude okermijnen. We klommen omhoog naar Rousillon zelf; leuk klein stadje. Net voor het donker waren we weer terug bij de camper.

Roussilon

We dronken wat, kookten eten, aten en deden een paar spelletjes van het nieuwe kaartspel. En toen Nico tegen tienen naar buiten keek, bleek het te hebben gesneeuwd. Tenminste zo leek het, maar het was het licht van een lantaarnpaal dat op het grind scheen.

Dinsdag 13 november 2001

We zijn om 9.40 uur weggereden uit Roussilon. In Minerbes zijn we naar het Musée du Tir Bouchon geweest. Heel leuk in een schitterend “mas”. We hebben daarna in Minerbes koffie gedronken en wat door de steile straatjes geslenterd. Vervolgens aten we wat in de camper, die op een parkeerplaats stond.

Menerbes

We reden terug naar Roussilon, waar we ons huis op een prima plek parkeerden en aan een wandeling begonnen, die ons liet klimmen en dalen. Schitterende vergezichten, door het bos, langs wijngaarden en over de bergkam.

 

Roussilon
wandeling Roussilon

Woensdag 14 november 2001

De zon was er vanmorgen niet. We liepen naar Roussilon voor een paar boodschappen. Het zomerseizoen is hier echt voorbij. De bakker hield vakantie, maar we konden brood kopen bij de slager. We dronken koffie in een van de twee café’s, die open waren. Volgens de vrouw achter de bar, is Roussilon zomers niet vol, maar overvol. Daar was nu helemaal niets van de merken. Nou ja, eigenlijk wel de meeste winkels en horeca gelegenheden waren dicht. Terug in de camper hebben we de route voor de terugweg uitgezocht. We waren van plan na de lunch nog een wandeling te maken, maar het begon te regenen. Dus veranderden we onze plannen en zijn we aan de terugreis begonnen. We hebben onderweg nog wat regen gehad en zagen en sneeuw op de bergen. In Sisteron vonden we een “Flot Bleu”, dat is een water tappunt, dat op inworp van 10,=F werkt. Heel handig. We dronken er meteen op de parkeerplaats een kop thee en reden nog een stukje verder. Het wordt echter in deze tijd van het jaar vroeg donker. Om half zes is het afgelopen met het daglicht. We vonden precies op tijd weer een Intermarché met een grote parkeerplaats, waar we wat achteraf, helemaal niemand in de weg stonden.

Donderdag 15 november 2001

Nadat we boodschappen hadden gedaan vertrokken we om 9.40 uur met schitterend weer richting Grenoble. We reden door een prachtig berglandschap vol met herfstkleuren en volop in de zon. Tegen half elf zagen we sneeuw langs de kant van de weg. Om kwart voor elf waren we op de Col de la Croix Haute (1179 m) en zaten we volop in de sneeuw en in de mist. De weg was gelukkig geruimd. We dronken koffie bij het onvermijdelijke restaurant op de pas. Niet bepaald vriendelijke mensen. We vervolgden onze weg en hoe verder we kwamen, hoe mooier het weer werd. Raar gezicht trouwens sneeuw op herfstgekleurde bomen.

sneeuw in de herfst

In Montferrat vonden we een plekje waar we konden parkeren om te lunchen. Jammer, dat het te koud was om dat buiten te doen. Om 16.30 uur stopten we in Ouroux sur Saone om te tanken en vonden een prima plek op een parkeerplaats bij een sporthal tegen de muur van het kerkhof. Na een kop koffie, liepen we het plaatsje even door. Mooie huizen en een heel oude boerderij in vakwerk stijl. Op de terugweg liet ik bij een van de twee plaatselijke kappers m’n haar kortwieken. Dat duurde aanmerkelijk langer, dan ik in Vigneulles gewend ben. Ik vreesde dan ook het ergste voor de rekening, maar dat viel niet helemaal tegen.

Vrijdag 16 november 2001

Vannacht heeft het flink gevroren. De ruitontdooier moest er aan te pas komen. Om 9.30 uur vertrokken we weer uit Ouroux. We reden met prachtig weer terug naar huis door een schitterend herfstbos in de zon. Een buizerd vloog rakelings langs onze auto. Tussen de middag aten we in een klein restaurant, waar de Beaujolais Primeur zo lekker was, dat we een paar flessen kochten. We deden in St. Mihiel boodschappen en waren om 18.00 uur precies weer thuis, na een geslaagde eerste camperreis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *