2015 Frankrijk, Dordogne

 

 23 september 2015: Deuxnouds aux Bois – Etang s. Arroux – 348 km

Nadat we Annemarie en Fred gedag gezegd hadden waren we om 11.10 uur weer onderweg. Het was bewolkt, maar droog. We reden via St. Mihiel, St. Dizier, en de Vallée de la Marne. Na de lunch verder via Chaumont, Chatillon s. Seine en door het Parc Naturel de Morvan. Het werd steeds mooier weer. De truien konden uit. We vonden de route, die de GPS voor ons had uitgestippeld erg mooi. Om 17.10 uur parkeerden we op de aire de service van Etang s. Arroux (grote mix-parking). We gingen de benen even strekken en vonden zo een leuker plekje om te overnachten. Bij een klein parkje aan het water. Nico haalde de camper en daarna genoten we met een glaasje port van het uitzicht en een mooie zonsondergang.

Etang s. Arroux

Etang s. Arroux

24 september 2015: Etang s. Arroux – Lamastre – 295 km

Mist bij het wakker worden, maar de leverde wel een mooie foto op. Tijdens het ontbijt konden we genieten van een zwerm foeragerende kool- en pimpelmezen. We kochten brood en nog wat andere zaken om de voorraad aan te vullen. We startten, maar de motor had er weer geen zin in. Heel veel rook en het oranje waarschuwingslampje brandde ook weer. Om 10.20 uur vertrokken we toch en na een aantal kilometers deed de motor weer normaal, maar het lampje bleef branden. We stopten in Varenne St. Germain voor koffie en kwamen daarna bij Marciguy in een flinke omleiding terecht over de D8, die wel heel mooi was. We lunchten op de Aire de Neulisse, maar konden niet buiten zitten omdat er net iets te veel wind was. We reden naar de aire de service van St. Agreve, maar vertrokken daar meteen weer. Een heel troosteloze plek. We reden verder over een heel slingerende weg naar Lamastre.

Lamastre

Lamastre

Dat was veel beter. Een groot terrein met aan de rand een rivier. We zetten de stoelen buiten en genoten in de zon van de mannen, die jeu de boules speelden. We belden mijn nicht Willy, die het gezellig vond als we morgen langs zouden komen. Onze route van vandaag voerde ons via Digoin, Roanne en St.Etienne.

25 september 2015: Lamastre – Vals les Bains – 114 km

De motor wilde vanmorgen weer niet, maar het oranje lampje bleef uit. We vertrokken om 10.15 uur en reden over de Col de la Couveure, waar we een prachtig uitzicht hadden. De bomen beginnen herfstkleuren te krijgen en er dwarrelen bladeren naar beneden. Na de koffiepauze reden we langs de Rhône. De mistral was goed merkbaar. We reden richting Valence en Privas over de Col de l’Escrinet (lunch) verder naar Vals les Bains. We parkeerden aan de oever van de Volane en liepen naar de flat van Willy en Paul.

Vals les Bains

Vals les Bains

Erg mooi en een mooi uitzicht over de rivier en de stad. We brachten de middag gezellig babbelend door. Willy is herstellend van een rugoperatie en kan nog niet erg veel. Paul nodigde ons uit voor een diner bij restaurant Celestine. Dat was heel gezellig en erg lekker. Om 21.15 uur liepen we terug naar de camper, nadat we afscheid van Paul en Willy hadden genomen.

26 september 2015: Vals les Bains – Laroquebrou – 273 km

Eerst naar de bakker en daarna ontbeten we met lekker vers brood. We moesten weer wachten tot de motor warm was voordat we om 10.20 uur konden vertrekken. We reden over de N-102 en dronken koffie vlak voor de Col de la Chavade. Een prachtige route. We stopten bij de aire de service van de Salaisons de Pradelles om de WC te legen. Terwijl Nico dat deed, ging ik er even een paar lekkere dingen kopen. Tegen enen stopten we bij de aire de service van Loudes naast het vliegveldje om te lunchen.  Daarna reden we door het dal van de Alagnon en de tunnel du Lioran naar Espinat, waar we even pauzeerden en uitzochten waar we heen zouden rijden. We stopten om 16.50 uur bij de camping van Laroquebrou. De aire konden we niet vinden. Eigenlijk wel prima, want dan kunnen we morgenochtend douchen.

Laroquebrou

Laroquebrou

27 september 2015: Laroquebrou – Sarlic l’Isle – 165 km

Heel mooi weer. De auto wilde weer niet weg. We lieten de motor warm worden terwijl we water vulden. Om 11.00 uur waren we onderweg. We deden boodschappen en reden over een heel bochtige weg door een mooi bos naar de D-120. We dronken koffie precies op de grens van de Cantal en de Correze. Even verder vloog er bijna een roofvogel tegen de voorruit. We reden verder richting Hautefort, waar Hans en Rieni hun tweede huis hebben. We hadden beloofd, als we in de buurt waren langs te komen. Om 15.00 uur liepen we in St. Agnan even over een kleine brocante. Na een keer vragen vonden we het huis van Hans en Rieni, maar ze waren er niet. Net toen we besloten hadden nog een half uur te wachten, kwamen ze aanrijden. We werden hartelijk ontvangen, bekeken het huis, dronken koffie en een glas wijn. Tegen half zes namen we afscheid en reden naar de aire de service van Sarlic l’Isle. We liepen het dorp even door en bekeken de Romaanse kerk. Daarna aten we een overheerlijke pizza en keerden terug naar de camper.

28 september 2015: Sarlic l’Isle – Les Eyzies-de-Tayac – 54 km

Weer prachtig weer. De motor had vandaag geen problemen! Om 10.20 uur vertrokken we richting les Eyzies de Tayac. We dronken koffie buiten op een bank. Om 11.50 uur waren we op de aire de service van les Eyzies-de-Tayac.

Les Eyzies

Les Eyzies

Er was markt, daar kochten we dus allerlei lekkers, o.a. een fles notenwijn. Na de lunch een kleine siësta en daarna deden we de wandelschoenen aan voor de Boucle de la Mouthe. Van 14.30 tot 16.30 uur genoten we van het mooie bos. Het was wel erg warm. We moesten aardig klimmen en dus vaak stoppen. Terug in les Eyzies kocht ik in de uitverkoop een leuke trui. Daarna een lekker ijsje, dat we oplikten op het laatste stukje naar de camper. Stoelen naar buiten en even lekker uitrusten.

Les Eyzies

Les Eyzies

29 september 2015: Les Eyzies-de-Tayac – Bezenac – 18 km

Weer mooi weer. We werden wakker van de man, die geld kwam ophalen voor de camperplaats. Na de koffie liepen we naar het dorp. Op dinsdag was het museum natuurlijk gesloten. We liepen een leuke steeg door net onder de rotsen. Voor de opgravingen waren we net een half uur te laat (het was 11.30 uur). We kwamen terecht bij het Atelier de taille du silex. We luisterden naar de uitleg en de interessante demonstratie. Na de lunch WC en vuil water leeg en daarna vertrokken we om 14.30 uur. Er moest nog even getankt worden en daarna reden we naar Bezenac. Leuk weerzien met Bouwe en Mariëtte. Na de thee maakten we een leuke rondrit in de omgeving en zagen we al dat er erg veel kastelen in de buurt van Bezenac zijn. Daarna een aperitief buiten en het diner binnen. Erg lekker en gezellig gekletst. Om 22.45 uur liepen we naar de camper, die naast het huis staat.

30 september 2015: Bezenac

Na het ontbijt reden we naar het Château de Milandes, waar Josephine Baker lang heeft gewoond met haar aangenomen kinderen uit alle delen van de wereld. Er was een flinke verzameling objecten en foto’s en in de tuin een mooie roofvogelshow.

Chateau de Milandes

Chateau de Milandes

Erg de moeite waard. Vervolgens reden we naar het vestingstadje Domme, waar we lunchten met uitzicht op de rivier de Dordogne. We liepen het stadje nog even door en keken in de Romaanse kerk. Daarna naar de Abri de Cap Blanche. Een prachtige prehistorische sculptuur van paarden, bizons en rendieren in de rotswand. Erg mooi. Op de terugweg deden we boodschappen in St. Ciprien en daarna dronken we in Bezenac op het terras een aperitief op basis van vijgen. We aten daarna binnen soep en brood (het dejeuner van ’s middags was nog goed te voelen). Mariëtte en Bouwe hebben vooral boeken waar de Dordogne en de Perigord noir in voorkomen in hun boekenkast (in Bezenac) staan. Ik kreeg een kookboek met recepten uit de Perigord en een boekje over Josephine Baker. Om 22.30 uur liepen we terug naar onze eigen slaapplek.

Domme

Domme

roofvogelshow

roofvogelshow

1 oktober 2015: Bezenac – Lanouialle 89 km

Een kleine wereld vanmorgen toen we de gordijnen open deden, maar vanaf 10.30 uur zonnig en warm. Na de koffie begonnen we aan een wandeling omhoog langs het huis door Bezenac en door het eikenbos. Om 12.30 uur waren we terug. We lunchten buiten, dronken nog koffie, maar namen toen toch echt afscheid van Bouwe en Mariëtte. We vertrokken om 15.00 uur zonder motor problemen. Een half uur later deden we boodschappen in Sarlat. We zagen onderweg behalve grote oude tabaksschuren nog een tabaksplantage (dat was hier vroeger het middel van bestaan). Verder natuurlijk heel veel notenbomen. Om 17.20 uur parkeerden we op de aire de service van Lanouialle.

2 oktober 2015: Lanouiualle – Jarnages 195 km

Zonnig weer, maar aan het eind van de dag bewolking. De motor wilde weer niet trekken vanmorgen. We wachtten dus tot die warm was en reden om 10.30 uur weg. We dronken koffie in Nexon. Om 12.10 uur waren we in Oradour sur Glane. We liepen naar het Memorial van de vreselijke gebeurtenissen op 10 juni 1944. Daarna door het Village Martyr. Het hele dorp is monument . Het is nog precies zoals de nazi’s het achterlieten nadat ze 642 mensen hadden vermoord of laten verbranden in de kerk. Vreselijk!

Oradour sur Glane

Oradour sur Glane

We waren om 14.30 uur weer bij de camper. Hoog tijd om te lunchen. Om 15.10 uur vertrokken we en volgden de Route de Haute Limousin. Om 16.50 uur waren we op de aire de service van Jarnages. Die ligt leuk bij een flinke visvijver. Te fris om nog buiten te zitten. We lazen ons boek dus binnen tot het tijd was om eten te koken.

3 oktober 2015: Jarnages – Chitry les Mines 225 km

Een bewolkte dag vandaag. De motor weigerde weer, het oranje waarschuwingslampje heeft de hele dag gebrand. We vertrokken om 10.35 uur en dronken een uur later koffie iets voorbij Montluçon. Daarna deden we boodschappen In Vallon en Sully. We beginnen steeds meer van onze TomTom te houden. Hij brengt ons over mooie wegen, door bossen, langs velden en door dorpjes op plaatsen waar we anders nooit aan zouden denken om er heen te gaan. In Amay le Château bv. kwamen we langs een prachtig kasteel met nog middeleeuwse muren er om heen. We lunchten in Le Pondy buiten aan het Ancien Canal de Berry. Daarna viel er af en toe een spetter regen. We probeerden de aire de service in La Charité sur Loire, maar reden er meteen weer weg. Wat een troosteloze boel. Om 16.50 uur parkeerden we op de aire de service van Chitry les Mines bij het haventje in het Canal de Nivernais. Het regende vanaf een uur of vijf.

4 oktober 2015: Chitry les Mines – Deuxnouds aux Bois 312 km

Erg bewolkt, maar droog. Na het ontbijt en de afwas maakten we nog een kleine wandeling langs het kanaal. Bij de sluis keken we even naar het schutten van twee schepen.

Sluis in het Canal de Nivernais

Sluis in het Canal de Nivernais

Van de medewerker van VNF (Voies Navigables de France) begrepen we dat ze met 3 personen vijf sluizen bedienden. In totaal zijn er zestien sluizen in het kanaal. Ze houden elkaar telefonisch op de hoogte van de schepen, die passeren en zorgen dat ze (per auto) op tijd bij de volgende sluis zijn. De motor van de camper weigerde weer dienst; we lieten hem dus warm lopen terwijl we het vuile water lieten weglopen. Om 11.00 uur reden we weg, maar het duurde bijna drie kwartier voordat de motor weer helemaal normaal werkte. We reden over de route des Vignobles zonder ook maar één druivenrank te ontdekken. Wat verder een prachtig geel veld met mosterdzaad. Toen we na de lunch verder reden stak er een mooie donkerbruine ree vlak voor ons de weg over. Daarna zagen we draden vol zwaluwen, die zich verzamelen om naar warmere streken te vertrekken. Twee keer een omleiding en daarna waren we om 17.15 uur thuis voldaan over een gezellige reis en leuke ontmoetingen met familie en vrienden. Overmorgen hebben we een afspraak bij de garage en hopen, dat ze nu eindelijk het probleem met de motor kunnen oplossen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>