2019 Frankrijk, Meuse

Dagtrip Meuse

4 januari 2019

Vandaag gaan we een ritje door het noordelijke deel van de Meuse maken. Om 10.25 uur starten we de motor en rijden door het bos over de Tranchée de Calonne richting Verdun. Het is helder, zonnig winterweer.

Soldatenkerkhof

We vinden een kleine parkeerplaats om koffie te drinken en zien dat we bij een oud Duits soldatenkerkhof staan en ook vlakbij het monument voor Alain Fournier. De soldaten zijn herbegraven op de kerkhoven van Troyon en Vieville sous les Côtes. Hier staan alleen nog wat resten van grafstenen. Indrukwekkend.

herfst in de winter

We rijden verder door het bos, dat er met de zon uitziet alsof het herfst is. In een weiland zien we ganzen en in een meertje er vlak achter zwanen.

Na anderhalf uur zijn we in Marville, waar we eerst naar het cimetière St. Hilaire rijden (omdat dat de eerste aanwijzing is die we zien). Een heel oud kerkhof, met veel onleesbare grafstenen, een kerk die op slot is en een ossuaire (knekelhuis), waar de beenderen zijn weggehaald i.v.m. restauratie.

erg oude grafstenen

In het ossuaire staat geschreven: “Wij waren zoals U, U wordt zoals wij, bid voor ons”. Het is de moeite waard om gezien te hebben.

Daarna zoeken we een restaurant, maar in Marville zijn ze allemaal gesloten. We zoeken via de GPS andere adressen, maar komen twee keer bij een ongezellige snackbar terecht. We besluiten richting Montmedy te rijden. Onderweg vinden we in Iré le Sec een “Routier”, waar we gezellig en lekker gegeten hebben. Als we verder rijden spettert het even en de rest van de dag laat de zon zich niet meer zien.

Parkeerplaats (evt. om te overnachten) Marville

Om half vier zijn we bij de Butte de Montfaucon. Een Amerikaans gedenkteken voor de vele Amerikaanse soldaten, die tijdens de eerste wereldoorlog hier gesneuveld zijn.

Resten van de 1e wereldoorlog tegenover de Butte de Montfaucon

Butte de Montfaucon

Op de terugweg richting huis zien we in het Bois de Souilly een paar prachtige reeën.

Om vijf uur staan we weer thuis voor de deur en hebben we 221 km gereden. We proberen de tank een beetje leeg te rijden, omdat er nog zomerdiesel in zit. Als het hard gaat vriezen krijgen we daar problemen meer.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>