2021 Frankrijk Rond deel 1

22.2.2021 Deuxnouds – Chiffaumont Champoubert: 108 km

25.2.2021 Chiffaumont – Mesnil St. Père: 115 km

26.2.2021 Mesnil St. Père – St. Dizier – Joinville: 114 km

27.2.2021 Joinville – Essoyes: 143 km

1.3.2021 Essoyes – Souppes sur Loing: 165 km

2.3.2021 Souppes sur Loing – Provins: 104 km

4.3.2021 Provins – Coulommiers – Chateau Thierry: 82 km

5.3.2021 Chateau Thierry, Soissons, St. Quentin: 106 km

6.3.2021 St. Quentin – Revin :117 km

7.3.2021 Revin – Deuxnouds aux Bois 187 km

________

Totaal 1241 km

Maandag 22 februari 2021 (1)

Omdat het coronavirus en Ineke’s chemokuren ons beletten lange en/of buitenlandse reizen te maken, hebben we besloten steeds reisjes van ongeveer twee weken te maken. Zo willen we alle departementen van Frankrijk bezoeken.

Frankrijk rond deel 1

We vertrekken om 13.45 uur uit Deuxnouds aux Bois in de Meuse (55) en rijden via Bar le Duc naar het Lac de Der. Het meer ligt half in de Haute Marne (52) en half in de Marne (51). Het is heel rustig weer en de temperatuur is hoger dan normaal (na een week erg koud winterweer met sneeuw). De windmolens draaien rustig hun rondjes. We hebben wel meteen pech. Een tegemoetkomende vrachtwagen trakteert ons op een steen: ster en barst in de voorruit. En op het dashboard brandt een oranje motorlampje. Geen idee waarom, alles werkt normaal. We stoppen om 15.40 uur op een parkeerplaats bij Eclaron. We drinken er thee en rijden daarna naar de CP van Chiffaumont. De slagboom staat open en er hoeft niet betaald te worden.

Het Lac du Der

We gaan even naar buiten en lopen langs de toeristeninformatie en een paar restaurant kiosken naar het meer. Op de terugweg nemen we kipburgers en frites mee voor ons diner. We hebben 1,5 km gelopen. Het blijft al behoorlijk lang licht. Het is om 18.30 uur nog niet donker. Wat later regent het even een beetje.

Route: Deuxnouds, St. Mihiel, Bar le Duc, Haironville, St. Dizier, Eclaron, Chiffaumont: 108 km

Dinsdag 23 februari 2021 (2)

Heel mooi weer vandaag, 19°C. Vanmorgen hoorden en zagen we de kraanvogels overvliegen. Prachtig. Na de koffie liepen we naar de toeristeninformatie. Heen en terug 800 meter. Daarna hebben we heerlijk buiten in de zon gezeten.

Kraanvogels

Na de lunch deden we de wandelschoenen aan en liepen we naar het Presque île de Champoubert. Daar staat de kerk nog van een van de drie dorpen, die verdwenen zijn in het water van het Lac du Der. We deden drie uur over 5,24 km. Elk bankje, dat we tegenkwamen was voor ons. We hebben er van genoten en beloonden onszelf met een ijsje. We konden nog ruim een half uur buiten in de zon uitrusten. We kregen wel een naar bericht. Onze vriendin Elly Lippe is overleden. We kenden elkaar meer dan 60 jaar.

wandeling

 

 

 

 

 

kerk van Chiffaumont

 

 

 

 

Woensdag 24 februari 2021 (3)

Een fijne dag met echt prachtig weer. We zijn de hele dag buiten. Vanmorgen vlogen er weer enorm veel kraanvogels over. Je hoort ze al van ver aankomen. Na de lunch zijn we weer gaan wandelen. Nu de andere kant op over de dijk, die het water van het meer tegenhoudt. Prachtige vergezichten.

langs de dijk

Het zwanenpaar, dat we gisteren zagen zwemmen, was nu ook van de partij. Vandaag liepen we 2,28 km in vijf kwartier. De rest van de middag lekker buiten in de zon.

Donderdag 25 februari 2021 (4)

Alweer zo’n prachtige dag. Om 10.15 uur vertrekken we. We rijden van het Lac du Der naar het Lac d’Oriënt via de Route des Eglises à Pans de Bois. Eerst  naar Chatillon sur Broué (5 km) dan naar Outines (5 km). Daar drinken we koffie. Onderweg naar de volgende kerk, zien we vier reeën in een weiland. Als we stoppen rennen ze de weg over en verdwijnen in het bos. Bailly le Franc is de volgende kerk (4 km), daarna Lentilles (12 km). De kerk in Soulaines heeft geen parkeerplaats, die slaan we dus over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 13.10 uur zijn we in Brienne le Chateau. We doen eerst boodschappen en lunchen op de parkeerplaats van de winkel. Vervolgens rijden we naar Mathaux, maar die kerk is helaas gesloten. Al die kerken zijn echt prachtig. Heel oude balken, oude tegelvloeren, glas in lood ramen en heel oude houten banken. Om 15.25 uur zijn we in Lusigny, maar we besluiten nog iets verder te rijden. Het wordt de CP van Mesnil St. Père, vlak bij het Lac. 0m 16.00 uur zitten we buiten aan de thee.

Vrijdag 26 februari 2021 (5)

Vandaag is een regendag. Ook in ons hart. Annemarie en Fred (onze dochter en schoonzoon) hebben Vidor, hun hond, moeten laten inslapen. Erg verdrietig.

We vertrekken om 11.30 uur. De waterpomp doet het al een paar dagen heel slecht en we besluiten terug te rijden naar de camperdealer in St. Dizier. We zijn er om 12.45 uur en lunchen eerst. Ze hebben middagpauze tot 13.30 uur. Gelukkig willen ze ons helpen.

JoinvilleJ

Om 15.00 uur rijden we weer en nu naar Joinville, waar we om 15.35 uur op de CP parkeren. We staan vlak langs het Canal de la Marne. We drinken thee en het wordt zowaar droog. We lopen even richting centrum. Een half uur later zijn we terug. Het is maar 7°C, dat is zeker 10°C lager dan de laatste drie dagen.

 Zaterdag 27 februari 2021 (6)

De zon schijnt, maar het is erg koud vanmorgen. We vertrekken om 10.30 uur en rijden naar Vignory, waar een heel mooie Romaanse kerk is. Helaas het dorp is onbereikbaar wegens werkzaamheden. Verder via Chaumont, waar we koffiepauze houden bij het viaduct.

Viaduct van Chaumont

We bellen even met Annemarie en Fred. Dan verder door het Fôret de Chateauvillain et d’Arc naar de Cascade d’Etuf (een versteende waterval). Weer pech. Het is nu een privé domein en er zijn werkzaamheden. Gesloten dus. We rijden vervolgens naar Essoyes. Na de lunch lopen we het dorp in en volgen de Route Renoir. Auguste Renoir is hier geboren en schilderde hier bijna zijn hele leven. Er zijn op sommige muren heel grote afbeeldingen van zijn schilderijen te zien.

Essoy

De hele familie is begraven op het kerkhof van Essoyes. We liepen 3 km en vanmorgen 1.2 km. We overnachten hier op de CP.

 

 

 

 

 

Zondag 28 februari 2021 (7)

Mooi zonnig weer, maar wel fris. Van 13.00 – 14.00 uur volgen we via Youtu.be de afscheidsplechtigheid voor onze vriendin Elly. Mooi, maar triest. Na de lunch gaan we nog even wandelen. Een klein rondje Essoyes van ruim 1 km.

Maandag 1 maart 2021 (8)

Weer zonnig en minder koud. Voor we vertrekken legen we vuil water en de WC. Daarna doen we boodschappen, kopen gas, drinken koffie en vertrekken om 11.30 uur uit Essoyes. We rijden een stuk over de Route Touristique de Champagne. Er wordt volop gewerkt in de wijngaarden. We lunchen in Fontvannes op een leuke parkeerplaats (zou geschikt zijn om te overnachten). Daarna rijden we een groot stuk dwars door het departement Yonne (89). We zien al geel speenkruid bloeien (de lente is in aantocht).

Souppes sur Loing

In het departement Seine en Marne (77) rijden we naar Souppes sur Loing. We zijn bij een Camper-Car Park. Normaal willen we daar niet heen (te commercieel), maar we hebben water nodig en dat is bij alle aires nog afgesloten. Het vervelende is, dat je behalve het bedrag voor de overnachting ook nog een lidmaatschapskaartje moet kopen. Toen dat geregeld was (via een betaalpaal), ging de toegangsboom niet open. Bellen dus: “Oh, hij is niet geactiveerd. Probeert u het nog maar eens”. En ja eindelijk kunnen we naar binnen. Het blijkt de voormalige camping te zijn. En: het hele toiletgebouw is afgesloten i.v.m. Covid. Enige voordeel: we hebben stroom. Wel een beetje dure stroom zo: € 12,32 + € 5,00 voor het kaartje. We zitten even later lekker buiten in de zon met een beker thee.

Route: Essoyes, Troyes, Sens, Souppes sur Loing: 165 km

 Dinsdag 2 maart 2021 (9)

Een beetje gesluierde zon vanmorgen. We kunnen hier zo waar water tanken. Dat valt dus mee. Onderweg tanken we diesel en dan hebben we weer alles wat we nodig hebben. Chateau Landon zou een Middeleeuws stadje zijn. Dat valt tegen. We lopen de kerk even in en hebben verderop wel mooie uitzichten. Om 12.00 uur rijden we verder langs de rivier de Loing en door het Fôret de Fontainebleau.

Fontainebleau

Drie kwartier later parkeren we achter het kasteel van Fontainebleau. Wat een enorme gebouwen. Alles is natuurlijk gesloten, maar het park is erg mooi. We lunchen ter plekke en gaan dan verder door het Bois de Valence. In Nangis doen we boodschappen voordat we om 15.55 uur stoppen op een mooie plek in Provins, met uitzicht op de stadsmuren. We genieten weer buiten van de zon tot 17.15 uur. We hebben vandaag al met al 3,6 km gelopen.

Route: Souppes sur Loing, Chateau Landon, Nemours, Fontainebleau, Nangis, Provins: 104 km

Woensdag 3 maart 2021 (10)

Vanmorgen eerst onze zoon Arjen gefeliciteerd met zijn verjaardag. Daarna koffie met een gebakje. We zoeken daarna uit hoe we de reis zullen vervolgen morgen. Na de lunch lopen we naar het Midddeleeuws centrum van Provins. We staan er vlakbij.

Stadspoort Provins

Het is schitterend en je kunt je goed voorstellen hoe zo’n belangrijke marktstad vol met allerlei handelaren en kopers was toen. Provins was de 3e belangrijkste stad na Parijs en Rouen. We volgen een flink deel van de stadswandeling, die ik vanmorgen bij het toeristenbureau heb gehaald. Heel erg mooie huizen, een marktplein met de oude waterput en een groot kruis, waaronder alle belangrijke zaken werden afgehandeld.

 

Provins

Daarna klimmen we de trap op en lopen over de stadswallen (die gerestaureerd worden). We zien de camper staan in de verte. Als we terug zijn (2,4 km gelopen) rusten we buiten in de zon uit. Om 20.00 uur feliciteren we Arjen nog eens samen met familie en vrienden via een ZOOM verbinding. Heel erg leuk.

 

 

Donderdag 4 maart 2021 (11)

Half bewolkt en een flink stuk kouder. We maken de camper schoon, drinken koffie en vertrekken om 11.15 uur. Bij Fringale zien we mooie picknickplekken in het Fôret Domaniale de Choquese. We maken er een kleine (1 km) wandeling en lunchen er. Het regent even.

Fringale

Om 14.00 uur rijden we departement Aisne (02) in. Coulommiers rijden we door, maar het is er druk en moeilijk om te parkeren. Dat slaan we dus over. Om 14.30 uur parkeren we op de CP van Château Thierry. Het begint weer te regenen. Als het droog is gaan we een stukje lopen langs de Marne (1,1, km). We staan hier naast de MacDo. Frites en kipnuggets dus, met sla die we zelf hadden.

Route: Provins, Coulommiers, Fringale, Château Thierry: 82 km

 Vrijdag 5 maart 2021 (12)

Bewolkt, maar droog. We doen het rustig aan. We slapen uit, ontbijten, doen de afwas, drinken koffie. Dan legen we de WC en rijden om 12.25 uur naar de supermarkt. Om 13.15 uur vertrekken we en rijden via Soissons, waar we lunchen, naar St. Quentin.

St. Quentin

Af en toe schijnt de zon, maar het blijft koud. In St. Quentin staan we op de CP langs het Canal de St. Quentin. Het is te koud en te winderig om buiten te zitten helaas.

Route: Château Thierry, Soissons, St. Quentin: 106 km

 Zaterdag 6 maart 2021 (13)

Blauwe lucht, zon en wind. Na de koffie vertrekken we en rijden door vlak land. Uitgestrekte landerijen, weilanden, omgeploegd land, knotwilgen. Als we de Ardennen naderen wordt het heuvelachtiger. Om 13.00 uur rijden we het departement Ardennes (08) binnen. We zien twee ooievaars op hun hoge nest zitten. Voorbij Rocroi rijden we door de Vallée de Misère. Om 13.45 uur zijn we bij de CP van Revin. Heel mooie plaatsen langs de Maas. We lunchen en vermaken ons daarna met lezen.

Revin

Route: St. Quentin, Guise, Hirson, Rocroi, Revin: 117 km

Zondag 7 maart 2021 (14)

Zonnig, fris weer. Na ontbijt en afwas lopen we het stadje even in. Veel winkels vlak bij de CP. We ontdekken, dat Revin vroeger drie havens had. Er werd vooral hout vervoerd over de Maas tot in Nederland.

Revin

We kopen bij de bakker, waar we in de rij moeten staan voordat we naar binnen mogen,  lekkere eclairs voor de bij de koffie en stokbrood. We laten het vuile water weglopen en vertrekken om 11.40 uur. We kiezen voor de route lange de Maas. De bermen zijn wit van de nachtvorst. Na de lunch rijden we soms langs de rivier, maar meestal langs het Canal de l’Est. Het is heel kalm weer en het water in het kanaal beweegt nauwelijks.

Canal de l’Est

Om 15.40 uur zijn we weer thuis en drinken thee bij Annemarie en Fred. Het oranje motor lampje brandt nog steeds, daar moet een garage aan te pas komen.

Route: Revin, Monthermé, Bogny sur Meuse, Chaleville Mezieres, Mouzon, Stenay, Deuxnouds aux Bois: 187 km

 

 

 

Category: camperreis, Frankrijk  Tags:
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Nic en Corry van Kasteren schreef:

    Wat leuk om weer een reisverslag van jullie te lezen . En fijn dat jullie er weer even op uit konden gaan , al kunnen er in zo’n korte tijd ook wel veel dingen gebeuren . Maar pluk de dag en geniet van de mooie dingen in het leven . Groetjes van ons .

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>