Departementen Sarthe 72, Loir et Cher 41, Cher 18.

 15/4/2023            Deuxnouds aux Bois – Gron                                                242 km

16/4/2023            Gron – Arnage                                                                         266 km

17/4/2023            Arnage – Le Mans – Arnage                                                   11 km

18/4/2023            Arnage – Le Mans – Le Lude                                                55 km

19/4/2023            Le Lude – Lavardin                                                                 65 km

20/4/2023            Lavardin – St. Georges sur Cher                                          71 km

21/4/2023            St. Geroges sur Cher – St. Aignan – Montrichard            50 km

22/4/2023            Montrichard – Romorantin                                                  54 km

24/4/2023            Romorantin – Dyé sur Loire                                                48 km

27/4/2023            Dyé sur Loire – Sully sur Loire                                           95 km

28/4/2023            Sully sur Loire – St. Aimand Montrond                         133 km

30/4/2023            St. Amand Montrond – Ainay le Vieil                              35 km

1/5/2023            Ainay le Vieil – Dun sur Auron                                            32 km

3/5/2023            Dun sur Auron – Apremont sur Alier                                48 km

4/5/2023            Apremont sur Allier – Auxerre                                          132 km

5/5/2023            Auxerre – Deuxnouds aux Bois                                         251 km

________

1588 km

Op km teller                                     1592 km

 

zaterdag 15 april 2023 (1)

We vertrekken om 11.10 uur met regen. Dat blijft de hele dag, afwisselend droog en regen. In Chonville zien we de eerste zwaluw van dit voorjaar, maar hij vliegt bijna tegen de voorruit aan. Overal zien we sleedoorn bloesem, tere groene blaadjes, bloeiende mirabellen bomen en in de bermen veel sleutelbloemen. De koolzaadvelden beginnen ook geel te kleuren. We stoppen voor de lunch op een camperplaats in Louze.

Camperplaats in Gros

Om 15.15 uur zijn we op de gratis CP van Gron, iets ten zuiden van Sens. Om 16.00 uur wandelen we naar het dorp over een leuk slingerpaadje door een park met bankjes, afvalbakken, gymtoestellen en een klein kinder speelplaatsje. We kopen bij de bakker croissants voor morgenochtend en gebakjes voor vanavond bij de koffie.

Route: Deuxnouds aux Bois – St.Mihiel – Lerouville – Ligny en Barrois – St.Dizier – Lac de Der  – Louze – Brienne le Château – Troyes – Sens – Gron: 242 km

zondag 16 april 2023 (2)

Zonnig weer bij het opstaan. We vertrekken om 10.35 uur. Koffie in Courtemain. We rijden over B-wegen. Door het Forêt d’Orleans is het mooi. We lunchen in Coulmiers. Het wordt steeds mooier weer. We zien enorm veel motorrijders op de weg. Als we bij Le Mans zijn, snappen we waarom. Van zaterdag 15.00 uur tot vanmiddag 15.00 uur was het de 24 uur van Le Mans voor motoren.

Arnage

We parkeren om 15.05 uur op de gratis CP van Arnage, iets ten zuiden van Le Mans. Net op tijd dus, voordat er nog veel meer motoren op de weg komen. We drinken wat en wandelen dan over een mooie pad, dat “Boulevard Nature” heet, langs de rivier de Sarthe. Daar staan we vlak naast met de camper. We zien heel veel bloemen. Het voorjaar is echt los gebarsten. Onderweg zagen we ook veel gele koolzaadvelden en bloeiende gele gaspeldoorn.

Route: Gron – Courtemain – Montargis – Châteauneuf sur Loire – Orleans – Le Mans – Arnage: 266 km

 maandag 17april 2023 (3)

Mooi weer vandaag. Na de koffie rijden we om 11.15 uur naar het “Musée 24h. Le Mans”. Leuk om de geschiedenis van de racerij te zien en veel wetenswaardigheden te lezen.

Museum 24h Le Mans

 

Voor Nico ook leuk, omdat er op veel auto’s koplampen e.d. van SEV-Marchal (waar hij voor werkte in Nederland) zitten. Na het museumbezoek naar de supermarkt (zo makkelijk dat je die via google-maps kunt opzoeken). Na de boodschappen tanken we nog diesel en rijden terug naar de CP in Arnage. We lunchen en gaan dan even lekker in de zon zitten op een bank achter de camper vlak aan de rivier. Daarna wandelen we een stuk over het jaagpad langs de Sarthe. En dat was weer een welbestede dag.

Route: Arnage – Le Mans – Arnage: 11 km

Nico
SEV-Marchal producten

 dinsdag 18 april 2023 (4)

En alweer mooi weer. We vertrekken om 10.00 uur naar Le Mans. Een parkeerplaats bij de kathedraal, waar de betaalautomaat moeilijk doet, maar waar het toch lukt uiteindelijk. De kathedraal is groot, maar wij vinden hem niet heel bijzonder.

Middeleeuws centrum van Le Mans

We lopen door de “Cité Plantagenet”, het middeleeuwse centrum van Le Mans. Dat is werkelijk de moeite waard. Keienstraatjes, veel vakwerkhuizen, mooie steegjes. Daarna koffie op een terras in de zon vlak naast de kathedraal.

Koffie bij de kathedraal

Daarna rijden we door een mooi bosgebied naar Le Lude. We parkeren om 12.35 uur op de CampingCarPark parking, die ons wat tegenvalt. Veel asfalt, weinig schaduw. Eerst lunchen, anders val ik letterlijk flauw van de honger. We blijven hier de rest van de dag (moeten even bijkomen van het geslenter in de Middeleeuwen) en ook vannacht.

Route: Arnage – Le Mans – Le Lude: 55 km

 

woensdag 19 april 2023 (5)

En de zon is weer present. Voor we vertrekken om 10.40 uur eerst de sani service. Vijf minuten later zijn we bij het kasteel van Le Lude.

Le Lude

We vinden nog net een parkeerplaats langs de muur van het kasteel. We bezoeken binnen de bibliotheek, verschillende slaapkamers, de bedienden verblijven, de Galerie Renaissance, de salons.  Heel veel origineel linnengoed en oud speelgoed in de kasten. De stallen en de tuigkamer, de calèches zijn ook de moeite waard. Om 12.10 uur rijden we weer langs weilanden vol bloemen. We stoppen nog even voor koffie en boodschappen en de lunch. Dan verder door de Vallée de Loir over heel smalle wegen.

Le Lude

Om 14.05 uur zijn we in Lavardin op een gratis parkeerplek omringd door groen. Om half vier beginnen we aan een wandeling. Eerst naar de andere kant van de rivier, waar we op een bank in de zon uitzicht hebben op het lavoir, met een mechanisme om de planken te laten zakken tot het niveau van het rivierwater. In de hoogte verderop zien we de ruïne van het kasteel van Lavardin. We vervolgen onze wandeling door het dorp en komen bij de kerk Saint Genest.

kerk in Le Lude

Hij is open en onze mond valt open van verbazing. Een romaanse kerk met een tonplafond en heel veel muurschilderingen. Ongelooflijk mooi.

Route: Le Lude, Château sur Loir, La Charte sur Loir, Lavardin: 65 km

 

 

 

donderdag 20 april 2023 (6)

Prachtig weer. We vertrekken om 10.45 uur. Een half uur later drinken we koffie op een picknickbank in Neuville sur Brenne. We rijden verder door het forêt d’Amboise. Het is er een explosie van groen. Om 12.35 uur zijn we op de gratis CP van St. Georges sur Cher, waar zelfs de stroom gratis is.

overnachten Saint Georges sur Cher

Na de lunch lekker buiten lezen op de makkelijke stoelen. Om half vier gaan we even kijken bij de winkels, die vlak naast de CP zijn (bakker, slager, bloemenwinkel, apotheek, supermarkt en een overdekte marktplaats). We drinken wat op een terrasje in de zon. Daarna nog even in de kerk gekeken. “Thuis” lekker buiten in de zon tot etenstijd.

St. Georges sur Cher

Route: Lavardin, Château Renault, Amboise, Montrichard, St. Georges sur Cher: 71 km

vrijdag 21 april 2023 (7)

En  nog steeds mooi weer. Ik loop eerst naar de bakker. Hij meldt, dat het morgen en overmorgen gaat regenen. We rijden na het ontbijt naar de Zoo de Beauval. Wat een drukte al om 10.30 uur op de enorme parkeerplaats. De Zoo is echt de moeite waard.

Zoo de Beauval

Schitterend aangelegd en heel veel verschillende dieren uit alle continenten. We gaan ook met de kabelbaan naar de dôme, waar we heel veel waterdieren zien in grote aquariums. Om 16.10 uur parkeren we op de CamperCarPark in Montrichard. We zetten de stoelen buiten en rusten uit  van bijna 6 km lopen in de dierentuin.

 

 

De beroemde panda tweeling
Sneeuwpanter

 

 

 

 

 

 

 

Even uitrusten

 

 

 

 

 

 

 

Route: St.Georges sur Cher, St. Aignan, en binnendoor naar Montrichard: 50 km

zaterdag 22 april 2023 (8)

Vannacht heeft het flink geregend. Vanmorgen half bewolkt en later op de dag zelfs zon. We houden het rustig vandaag na de dierentuin wandeling van 6 km. gisteren. We zoeken uit wat we de komende dagen zullen gaan doen.

wandeling langs de rivier

Later in de middag toch even de benen strekken. We lopen langs de rivier (1,3 km). Om 15.00 uur vertrekken we en rijden naar Camping Tournefeuille in Romorantin-Lanthenay. We hebben behoefte aan een lekkere douche. Om vier uur worden we vriendelijk ontvangen en mogen onze plek zelf uitkiezen.

Route: Montrichard, Selles sur Cher, Romorantin-Lanthenay: 54 km

 zondag 23 april 2023 (9)

Ja nu regent het. Ontbijt, afwas, koffie, breien, lunch. In de middag naar het Matra Museum en het Musée de Sologne.

Museum van Sologne

Het hoost af en toe buiten. Op de terugweg naar de camping ziet Nico een bakker, die open is op zondagmiddag. Hij zet de camper in z’n achteruit om in te parkeren en boem. De auto achter ons kon ons niet ontwijken. Wij hebben geen schade. De andere auto kleine schade aan de bumper. In de avond komen ze even langs om het “constat” in te vullen voor de verzekering.

 

maandag 24 april 2023 (10)

Bewolkt, maar droog. We drinken nog koffie op de camping, doen de sani service en vertrekken om 11.45 uur. Onderweg boodschappen en we lunchen op een CP langs de weg in Vernu sur Sologne. We rijden verder door het Parc de Chambord en het fôret de Boulogne.

overnachten Sant Dye sur Loire

Om 14.10 uur zijn we op de CP in Dyé sur Loire. Geen voorzieningen, maar gratis en vlak aan de Loire. We maken een mooie wandeling langs de rivier (2 km.).

St. Dye sur Loire

 

 

 

 

Route: Romorantin, Vernu sur Sologne, Dyé sur Loire: 48 km

dinsdag 25 april 2023 (11)

Bewolkt,  maar droog. We houden een rustige ochtend. Kleuren en breien met uitzicht op de rivier. Na de lunch lopen we naar het dorp.

Museum van vroeger

We bezoeken het Musée d’autrefois met heel veel oude spullen en daarna het Maison de Loire. Prachtige presentatie van de natuur en een fresque van de kade van Dyé sur Loire uit de tijd dat kasteel Chambord gebouwd werd. We eten een ijsje buiten op het terras en lopen terug naar de camper, waar we tot etenstijd nog lekker buiten zitten.

Heerlijk buiten

woensdag 26 april 2023 (12)

Licht bewolkt, maar aangename temperatuur. We lopen naar de aanlegplaats van de boten voor een tocht over de Loire. Helaas zijn ze vergeten ons te waarschuwen dat het om 11.00 uur niet door gaat omdat er te weinig deelnemers zijn.

Varen op de Loire

Nu gaan we vanmiddag om 15.00 uur. We blijven dus nog een nacht hier. Van 15.00-16.00 uur over de Loire gevaren met een Toue. Dit soort boten werd omstreeks 1519 gebruikte om materiaal aan te voeren voor de bouw van kasteel Chambord. Voordat “onze” toue toeristenboot werd, werd er vee mee vervoerd.

Op de Loire

Na afloop lopen we terug naar de camperplaats. De stoelen opgezocht en thee en een aperitief buiten. Er stopte een motor voor ons: was de schipper van vanmiddag, die nog even gedag kwam zeggen en zich verontschuldigen voor het feit dat ze ons vergeten waren.

Aperitief buiten

 

 

 

donderdag 27 april 2023 (13)

Prachtig weer. We vertrekken om 10.30 uur van ons mooie plekje in Dyé sur Loire. We rijden een stukje langs de 32 km lange muur, die om het domein van kasteel Chambord staat. Tijdens de koffiepauze op een picknickbank in Ligny le Ribault bellen we zus Marian voor haar verjaardag. Om 12.40 uur zijn we in Chateauneuf sur Loire. Eerst lunchen en dan naar het Musée de la Marine de Loire.

Museum van de Marine van de Loire

Leuke wetenswaardigheden over het transport over de rivier tot de trein het overnam. Om 14.20 uur rijden we verder langs de Loire. Een half uur later parkeren we op de CP achter het kasteel van Sully sur Loire. Dat hebben we al eens bezocht, dus dat slaan we nu over.

Route: St. Dyé sur Loire, La Ferté St. Aubin, Tigy, Chateauneuf sur Loire, Sully sur Loire: 45 km.

vrijdag 28 april 2023 (14)

Gisteravond heeft het veel geregend. Nu bewolkt, maar een aangename temperatuur. Na ontbijt, afwas, service en koffie vertrekken we om 11.25 uur. In Cerdon zijn bijna alle huizen gebouwd van rode bakstenen. Dat zie je in Frankrijk niet vaak. We rijden door een mooi bosgebied. In Bruere Allichamps zien we dat we in het centrum van Frankrijk zijn. Er staat een soort gedenkpaal midden in het dorp.

St Amand-Montrond

Om 13.35 uur zijn we op de CP van St. Amand-Montrond.  Eerst lunchen, dan naar de supermarkt aan de overkant van de weg. Dat was heen en terug en in de winkel toch 1,8 km. Later lopen we nog even naar het meer, waar we vlak bij staan.

Het meer bij St Amand

Route: Sully sur Loire, Cerdon, Neuvy sur Barangeon, Rondweg om Bourges, St. Amand Montrond: 133 km

 

zaterdag 29 april 2023 (15)

Prachtig weer. We zijn de hele dag buiten. We lezen en kleuren. Ik vul wat waterflessen en zoek een boek in de “Boîte à livres”. Verder niets vandaag.

 

zondag 30 april 2023 (16)

We vertrekken om 10.05 uur naar een P aan het Canal de Berry. We wandelen een stuk langs het kanaal en drinken daarna onze koffie. Vervolgens rijden we naar de abdij van Noirlac.

Abdij van Noirlac

 

Abdij van Noirlac

 

 

 

 

 

 

 

Heel erg mooi. We lunchen op de P van de abdij. Om 13.45 uur vertrekken we. In St. Amand-Montrond tanken we diesel en dan door naar Ainay le Vieil.  Leuke kleine CP. Niet duur, maar er is niemand geld komen halen. We zijn lekker de hele middag buiten.

Route: St. Amand Montrond, Noirlac, Ainay le Vieil: 35 km

maandag 1mei 2023 (17)

Erg bewolkt. Af en toe een spetter. Om 10.00 uur start Nico de auto en rijden we naar het kasteel van Ainay le Vieil.

Ainay le Vieil
Beffroi

 

Vooral het oudste deel uit de XIIIe eeuw is schitterend. Het “nieuwere” deel vanaf de XVe eeuw ook mooi, maar meer zoals zo veel kastelen. Wel bijzonder: sinds de XVe eeuw is het kasteel nog steeds bezit van dezelfde familie. Na de visite eerst koffie en dan naar een kleine camping in Dun sur Auron. De zon is gelukkig weer van de partij. Om half vier lopen we naar het stadje. Mooie vestingmuren en de Beffroi. We lopen door het oude deel van de stad. Na 1 uur en 20 minuten (2,38 km) zijn we terug bij de camper.

Vestingmuren

 

Langs de vestingmuren

 

 

 

 

 

 

Route: Ainay le Vieil, Dun sur Auron: 32 km

 dinsdag 2 mei 2023 (18)

Prachtig weer. Na de koffie lopen we even naar de bakker. Daarna lunch en douchen. De rest van de middag lezen we lekker buiten. Om 19.00 uur zijn we bij Pizz’pont en eten een heel lekkere, maar ook heel grote pizza. Een café gourmand als dessert. En weer een fijne dag voorbij.

Pizza

woensdag 3 mei 2023 (19)

Zomerweer. We drinken nog koffie op dit leuke kleine campinkje. We vertrekken om 11.10 uur. Doen onderweg nog weer eens boodschappen en zijn om 12.55 uur in Apremont sur Allier.  Er staan heel veel campers van een camperclub. Wij gaan dus wat verder naar achteren staan. We lunchen buiten.

Parc Floral
Af en toe even rusten

Daarna naar het Parc Floral. Heel erg mooi. Veel verschillende planten, bloemen en bomen, Een chinees bruggetje en twee kleine paviljoens en een museum in de vroegere stallen van het kasteel. We dineren ook buiten (voor het eerst dit jaar).

Chinees bruggetje

 

 

 

 

 

 

 

 

Apremont sur Allier

Route: Dun sur Auron, Sancoins, Apremont sur Allier: 48 km

donderdag 4 mei 2023 (20)

Heel mooi weer. We vertrekken om 10.05 uur en rijden meteen langs de rivier de Allier. We komen langs een sluizencomplex, waar ook nog een water in- en uitlaat uit de Romeinse tijd te zien is.

Romeinse sluis

We drinken daarna koffie aan de Loire (de Allier komt uit in de Loire). De route gaat een heel stuk langs het Canal latéral de Loire. Om 13.07 uur parkeren we in Auxerre op een grote P vlak bij de rivier, waar ook campers mogen staan. We lunchen. Om 14.40 uur lopen we over de voetgangersbrug naar het centrum. Bij de touristeninfo halen we een plattegrond.

Auxerre

De dame daar verzekert ons dat vanaf daar de straten “plat” zijn de terugweg naar de camper alleen maar zal dalen. Dat is wel fijn, want het is heel warm. We bekijken de kathedraal (heel hoog) en ontdekken nog veel middeleeuwse vakwerkhuizen.

Auxerre

We drinken wat op een klein terrasje en lopen dan weer richting camper. Het blijkt dat we 4,6 km hebben gelopen. Ik heb heel moeie voeten. Vanavond hebben we gegeten bij Le Veranda tegenover de voetgangersbrug. We vonden allebei wel, dat de lekkere porties iets groter hadden kunnen zijn.

 

 

 

 

 

 

Route: Apremont sur Allier, La Charité sur Loire, Varzy, Clamecy, Auxerre: 132 km

 vrijdag 5 mei 2023 (21)

Het regent en volgens de weerberichten zal dat de hele dag zo blijven. We besluiten daarom vandaag naar huis te rijden i.p.v. morgen. Om 10.00 uur vertrekken we uit Auxerre. Een uur later doen we boodschappen en houden koffiepauze. Om 12.00 uur naderen we Troyes en zien alweer veel vakwerkhuizen.

Vakwerkhuizen

Net als op de heenweg: regen, koolzaadvelden en lunch op de CP van Louze. We laten er meteen het vuile water weglopen. Om 15.40 uur zijn we thuis. We drinken thee bij Fred en Annemarie en halen de eetbare zaken en de medicijnen uit de camper. De rest komt morgen wel. We hebben genoten van deze 3 weken.

We hebben genoten
Thuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route: Auxerre, St. Florentin, Auxon, Troyes, Brienne le Château, Louze, St. Dizier, Ligny en Barrois, Lérouville, St. Mihiel, Deuxnouds aux Bois: 251 km

Eén antwoord op “2023 Frankrijk rond, deel 5”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *