26 aug. 2005            Deuxnouds-Almere                                                            475 km

29 aug. 2005            Almere-Balk                                                                        103 km

30 aug. 2005            Balk-Scharl (Roode Klif)                                                29 km

31 aug. 2005            Scharl-Wiers                                                                        72 km

2 sept. 2005            Wiers-Almere                                                                        157 km

6 sept. 2005            Almere-Deuxnouds                                                            506 km

_____________

Totaal                                                1.342 km

=========

vrijdag 26 augustus 2005

Omdat Gwen en Maaike hun verjaardag de 27e vieren en Annemarie haar verjaardag op 4 september, hebben we 5 hele dagen, die we in Friesland willen doorbrengen. We vertrokken om 14.00 uur uit Deuxnouds. Het was buiig weer, maar de hei stond schitterend paars te zijn in Nederland. We waren om 21.30 uur in Almere.

Zaterdag 27 augustus 2005

Gwen is alweer 1 jaar. Het was een leuke verjaardag.

Zondag 28 augustus 2005

Vanmiddag zijn we naar Almere Haven gefietst. We hebben pannenkoeken gegeten op de pannenkoekenboot. Langs een andere weg weer terug gefietst, waarbij we nog een kijkje namen bij “De Kemphaan”. We bekeken de apen van de stichting “AAP” en de koeien van educatieve boerderij. Daarna nog een ijsje en toen weer verder. Gwen viel natuurlijk op de fiets in slaap.

Maandag 29 augustus 2005

Nadat we Maaike met Jara en Gwen hadden uitgezwaaid, deden we boodschappen en begonnen aan ons rondje Friesland. We zijn helemaal door de polder gereden. Om 12.40 uur parkeerden we in Balk langs de vaart, die door het dorp stroomt.

Balk

We lunchten buiten aan het water en vertrokken daarna om 14.30 uur voor een fietstocht “Het Gaasterlânpaad”. De kerk in Wijckel was helaas gesloten, maar de route was prachtig. Op de heenweg wel tegenwind natuurlijk. We zagen een weiland vol kievieten, een reiger, een zwaan en in Nijemirdum en kalf, dat net geboren was. We bleven even kijken, tot hij op eigen benen kon staan. Bij het Mirnserklif stapten we af om op het terras met uitzicht op het strandje een ijsje te eten. Op de terugweg reden we vooral door het bos. De laatste kilometers werden een beetje moeilijk door zadelpijn. Om 18.15 uur waren we terug. Er ligt en grote Boeister Aak naast ons aangemeerd. Nadat we wat gedronken hadden besloten we naar de Chinees 100 m. verderop te lopen om te eten. Erg lekker.

Dinsdag 30 augustus 2005

We zijn wel bofkonten: al wekenlang was het veel te koud weer, zowel in Frankrijk als in Nederland. En nu fietsen we door Friesland met temperaturen tussen 25 en 28°C. We reden van Balk naar de Roode Klif. Daar dronken we koffie op het muurtje bij het monument ter gedachtenis aan de slag om Warns in 1345.

Aldefurdpaad

Om 12.00 uur stapten we op de fiets voor een rondje (17 km) Aldefurdpaad. Een heel mooie route. In Stavoren liepen we bij de VVV binnen en fotografeerden het “vrouwtje”. In Molwerdum vonden we aan de vaart een prima plekje om te lunchen. Eenden en rietkippen hielden ons gezelschap. Aan de Morra stopten we nog eens om over het meer te kijken. Hier was de route trouwens op z’n mooist. Er waren ook hele stukken, waar geen auto’s mochten komen. We zagen erg veel zwanen in de sloten en op de dijken. Even voorbij Mirns liepen we naar de vogelkijkhut bij de Mokkebank. Er stond een verrekijker opgesteld en er waren heel veel vogels te zien. Om 15.30 uur waren we terug bij de Roode Klif. We reden naar Stavoren, waar we ons op een parkeerterrein buiten de stad aan een vaart installeerden. Met een witbier en wat zoutjes hoefden we alleen maar te wachten op de gasten. Die kwamen vanzelf voorbij zwemmen: rietkippen, een fuut, een prachtige zwaan, een reiger en natuurlijk eenden.

Stavoren

Toen we stonden te koken, kwam er een man van recreatiebeheer vertellen, dat we daar niet mochten overnachten (er waren 3 campings in de buurt!). Hij was heel geschikt en verwees ons naar de parkeerplaats onder aan de dijk bij het Roode Klif (daar zou hij vandaag zeker niet langs komen).

Roode Klif

Woensdag 31 augustus 2005

We reden vanmorgen naar Franeker, omdat we daar wilden fietsen. In de weilanden onderweg zagen we veel zwanen, kievieten, koeien, schapen en windmolens. Alle bruggen waren open (er wordt nog heel veel gezeild). We besloten Franeker even in te lopen en dan na de lunch te gaan fietsen. Dat pakte anders uit. Er was zoveel leuks en moois te zien, dat we pas om 17.00 uur terug waren. Eerst liepen we de kerk binnen (prachtig tongewelf, fresco’s van allerlei heiligen en een mooie schilderijen tentoon-stelling).

Planetarium

Daarna het Planetarium van Eise Eisenga. Ongelooflijk! We lunchten toen maar even in de stad, want er was nog meer te zien. De theehuisjes, het korendragers huisje, het gemeentehuis en het kaatsmuseum. Daar kregen we zelfs koffie aangeboden! Tussendoor kochten we in de uitverkoop (75% korting op afgeprijsde artikelen) nog wat kleding. We reden daarna richting Tzummarum, maar de bedoelde parkeerplaats leek nergens op. Dan maar naar de camping, maar die bleek een bungalowpark geworden. Een aardige dame (we komen trouwens alleen aardige mensen tegen) verwees ons naar de theetuin annex minicamping in Wier. Daar staan we nu dus.

Donderdag 1 september 2005

De zon scheen alweer volop vanmorgen bij het wakker worden. Na het ontbijt heb ik eerst de prachtige tuin bewonderd. Overal leuke hoekjes met bankjes, prachtige borders, een stel stenen schapen onder een boom. Alles heel smaakvol.

Wier

Nadat we buiten in de zon koffie hadden gedronken, stapten we om 10.30 uur op de fiets. Ook dit was weer een prachtige tocht. We zagen drie roofvogels (buizerds of kiekendieven?) boven de dijk vliegen. We reden onder langs de dijk van de Waddenzee tussen heel veel schapen door. We reden naar boven en besloten boven op de dijk te lunchen: uitzicht op het wad; heel veel vogels en tientallen zeehonden! Lekker in de wind. De rest van de route ging over smalle fietspaden tussen de weilanden en landerijen door. De zon begon wat te schuilen en er kwam nog meer wind. Om 13.45 uur waren we terug in Wier. We bleven buiten lezen en dronken daarna koffie in de theetuin. We aten vanavond binnen en het regende een beetje, maar voor morgen wordt er weer goed weer voorspeld.

Vrijdag 2 september 2005

Bewolkt en wat spetterig weer vanmorgen. Om 12.15 uur stapten we op de fiets voor een tochtje van 15 km. We reden over heel smalle schelpenpaadjes langs vaarten en weilanden. We moesten zelfs een paar keer “klunen” met de fiets over hoge bruggetjes.

“klunen”

Om 14.30 uur waren we terug. We ruimden op en vertrokken om 15.30 uur richting Almere om Annemarie te helpen met de voorbereidingen voor de “High Tea” t.g.v. haar 40e verjaardag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *