23 december 2016

Ik begin de camper vast in te pakken. Opeens kan ik de deur niet meer met de handgreep open maken. We ontdekken, dat het kabeltje voor het ontgrendelen van de deurstop los zit en dat het een beetje kapot is. Dealer bellen. Kunt u langs komen, dan kunnen we even kijken. 5 Kwartier heen rijden, half uur wachten, nee dat hebben we niet in voorraad, provisorische reparatie, 5 kwartier terug rijden. Het is echt elke keer hetzelfde. Als we weg willen is er iets dat niet meer werkt. Nu zoeken we in Spanje wel een FIAT dealer, die dat kan repareren.

Dinsdag 27 december 2016 (1)

Route: Deuxnouds aux Bois, St. Mihiel, Lerouvile, Ligny en Barrois, St. Dizier, Joinville, Chaumont, Chatillon s. Seine, Tonnerre, Mailly le Château: 303 km.

Het heeft vannacht flink gevroren, maar nu is het mooi zonnig weer.

Mailly le Chateau
Mailly le Chateau

We zeggen Jetse en Martina gedag en drinken koffie bij Annemarie en Fred. We vertrekken om 11.10 uur, maar…. Nico heeft water gevuld, maar er komt geen water uit de kranen. IJs in de leiding? Pomp stuk gevroren? Zekering kapot? Moeten we uitzoeken dus. We vertrekken toch. Alles is prachtig wit aangevroren. Bij St. Dizier rijden we ineens in de mist. We zien niets. Om kwart over een zijn we eindelijk uit de mist en kunnen we weer zien waar we rijden. We vinden een mooie plek om te lunchen in Bricon. Als we verder rijden schijnt de zon volop. De akkers en weilanden liggen te dampen in de zon. We zien veel roofvogels in de weilanden. Om 16.20 uur zijn we in Mailly le Château. De officiële CP is op dinsdag en donderdag niet te gebruiken volgens een jongeman, die op een straathoek met een biertje in zijn hand staat. Hij verwijst ons naar een parking in de bovenstad. Een erg mooie plek op een plateau met schitterend uitzicht. Terwijl we er op draaien, ziet Nico water onder de camper vandaan komen. De vorstbeveiliging van de boiler is er uit gesprongen  en zo loopt al het water weg. Uit voorzorg hebben we de hele dag de kachel aan gehad. Onbegrijpelijk dus. De knop weer ingedrukt en het lekken houdt op.

Mailly le Chateau
Mailly le Chateau

We gaan meteen onze benen strekken en maken een mooie wandeling over een steile trap en een keienpad naar beneden.  We zien de rivier met een watervalletje en de St. Nicolaas kapel op de brug. Op het plein staat het “wolvenstandbeeld”. We lopen daarna over de weg weer terug omhoog naar ons “huis”.

 

Woensdag 28 december 2016 (2)

Route: Mailly le Château, Clamecy, Varzy, Nevers, Moulins, Mont Marault, Clermont-Ferrand, N-75 met viaduc de Millau, Ste Eulalie de Cernon: 521 km

Dat is mooi wakker worden. De bevroren heuvels aan de overkant worden beschenen door de rood/oranje opgaande zon. Het is prachtig, alles is wit aangevroren.

Zonsopkomst
Zonsopkomst

We vertrekken om 9.10 uur. We doen onderweg in Varzy een paar boodschappen. Tijdens de koffiepauze vragen we TomTom een andere route, want hij stuurt ons nu wel over erg kleine wegen. Dat schiet niet op. Het is mooi zonnig, maar in deze tijd van het jaar staat de zon zo laag, dat die onder de zonneklep doorschijnt. Af en toe zien we helemaal niets. We zetten een pet met een klep op, dat helpt wel klein beetje. Soms rijden we opeens even in de mist. 12.45 uur: We zien de vulkanen van de Auvergne voor ons verschijnen met daarvoor mistbanken, waar we bovenop kijken. Erg mooi. We tanken bij de Aire de Veyre, maar kunnen er niet parkeren om te lunchen. Dat doen we dus een kwartier later op de Aire de Val d’Allier. Om 14.00 uur lijkt het alsof we de vorst achter ons hebben gelaten, maar een uur later rijden we op 1070 m. hoogte en dan liggen er nog sneeuwplekken onder de bomen. De hoogvlakte van Aubrac is erg mooi. Daarna door het gebied van de Gorges du Tarn en de Causes de Cevennes. Prachtig, vooral met de zon erbij. We betalen tol en rijden over het viaduct van Millau. Het blijft een spectaculair gezicht. Om 16.25 uur parkeren we in Ste. Eulalie de Cernon.

Ste Eulalie de Cernon
Ste Eulalie de Cernon

ste-eulalie-de-cernonWe lopen het stadje in en ontdekken mooie huizen, een poort, straatjes, steegjes, trappetjes. Een mooi middeleeuws stadje. Wat ook leuk is, dat de bomen zijn versierd met gebreide lappen en slierten. Erg kleurrijk en weer eens iets anders dan kerstballen. We zijn om 17.10 uur terug en verplaatsen de camper naar een iets vlakker plekje. Erg moeilijk, alles is scheef hier. Na het eten zoeken we waar de zekering van de waterpomp zit. We vinden hem onder de bank en hij blijkt inderdaad stuk te zijn. We hebben een reserve, dus dat probleem is opgelost.

 

Donderdag 29 december 2016 (3)

Route: Ste. Eulalie, Beziers, Narbonne, Perpignan, La Jonquera, Figueres, Girona, Palamós: 350 km

 

Vannacht heeft het weer flink gevroren, maar het is nu bij  ons vertrek, mooi zonnig weer. Vandaag rijden we weer een flink stuk over de autoroute en de autopista. We willen naar een CP in Palamós aan de Costa Brava. Het plan is daar oud- en nieuw te vieren. Het zou er wel eens druk kunnen zijn, daarom willen we niet al te laat aankomen. We rijden door een echt zuidelijk landschap. We zien cipressen, wijnstokken, rietpluimen en parasoldennen. De Pas d’Escalette is een enorm lange afdaling van 7%. Koffie en boodschappen bij een heel grote supermarkt iets voorbij Narbonne. Het is nu warm in de auto, we hebben geen kachel meer aan, maar laten frisse lucht blazen. Bij het Etang de Salsa zien we in de verte de besneeuwde toppen van de Pyreneeën. Om 13.50 uur zijn we aan de Spaanse grens en dat merken we alleen omdat opeens alle opschriften in het Spaans zijn. Om 15.10 uur zijn we op de CP in Palamós. Net op tijd; er zijn nog maar twee plaatsen vrij. We vullen eerst water en zetten dan de camper op zijn plek. De tafel en de stoelen er uit en lekker buiten in de zon met een kop thee. Om 17.00 uur is de zon achter de heuvels verdwenen en gaan we naar binnen. De beheerder loopt rond om te noteren wie erbij gekomen zijn. We vragen hem meteen een nieuwe fles gas. Gisteravond was onze Spaanse fles leeg en schakelden we over de Franse fles. We blijven hier een paar dagen.

 

Vrijdag 30 december 2016 (4)

Mooi zonnig weer bij het opstaan. Na het ontbijt en de afwas lopen we naar de “Mercat Municipal” in Palamós.

Markt
Markt

Gezellige drukte. Als we onze inkopen hebben gedaan op de markt strijken we neer op een terras (langs de straat) voor een café americano.

Koffie in Palamos
Koffie in Palamos

Even na 12.00 uur zijn we terug. We gaan lekker buiten zitten met nog meer koffie. Nico maakt de voorruit van de camper schoon. We konden er nauwelijks meer doorheen kijken. Op lunchtijd komen er een paar wolken voor de zon, dus lunchen we binnen. Daarna de hele middag met een boek buiten in de zon.

Zaterdag 31 december 2016 (5)

Lekker rustige dag op de CP. Het is prachtig zonnig weer. We verplaatsen de camper naar een vrijgekomen plekje aan de overkant, waar meer zon is. Koffie en lunch buiten. Daarna lopen we naar de supermarkt (350 m.) voor brood en wat lekkers voor bij de CAVA (Spaanse champagne) vanavond. Thee en lezen buiten in de zon. Om middernacht wensen we elkaar een heel goed jaar en drinken daar nog een glaasje op.

Oud- en Nieuw
Oud- en Nieuw

Zondag 1 januari 2017 (6)

Mooi zonnig weer, maar het waait. We drinken koffie buiten en wensen onze Britse buren “Happy New Year” en onze Duitse buren “Frohes Neujahr”. We bellen Ineke’s moeder om haar een heel gelukkig nieuwjaar te wensen. Na de lunch wandelen we een stuk over het pad in het natuurgebied “Les Gavarres”, dat naast de CP begint. Als we terug zijn zetten we onze stoelen bij een stel Nederlanders, die ons aanspreken en drinken daar onze meegebrachte kop thee. Om half vijf is de zon verdwenen en is het weer tijd om naar binnen te gaan.

Les Gavarres
Les Gavarres

Maandag 2 januari 2017 (7)

En alweer moooi weer, maar af en toe een beetje sluierbewoking. We drinken buiten koffie. Tegen half een krijgen we bericht dat de hartoperatie van Ineke’s broer goed geslaagd is. Wat een opluchting. Die operatie is de reden, dat we hier zijn gebleven en nog niet verder naar het zuiden gereden zijn. Na de lunch wandelen we naar het strand (1 km. verderop)

 Naar het strand
Naar het strand

Het waait nu wel weer. Er zijn een aantal kitesurfers aan het werk, dat is leuk om te zien. We stoppen na een uur bij een cafétaria om koffie te drinken en lopen daarna terug richting camper. We doen onderweg nog wat boodschappen bij de supermarkt op de hoek. Om 17.00 uur zijn we weer binnen en zijn blij, dat we onze schoenen uit kunnen trekken. ‘s Avonds is het kil en komt ons nieuwe elektrische kacheltje (300 of 600 watt) goed van pas.

 

Dinsdag 3 januari 2017 (8)

Prachtig zonnig weer. Na het ontbijt en de afwas lopen we naar de grote wekelijkse markt. Enorm veel kramen en een gezellige drukte. We komen er natuurlijk niet met lege handen vandaan. Er is veel te koop voor heel schappelijke prijzen. Nico heeft nu een nieuw winterjack en twee spijkerbroeken erbij. Ik koop ook nog een paar bollen wol en een nieuw b.h. (niet echt spectaculair dus).

Koffie op de markt
Koffie op de markt

We drinken koffie op een van de terrassen en lopen dan weer terug naar de camper. We zitten om 13.00 uur lekker buiten aan de lunch. Daarna gaan we om de beurt onder de douche en maakt Nico de achterruiten van de camper nog even schoon. We zijn van plan morgenochtend hier te vertrekken.

Wijnkelder El Masroig
Wijnkelder El Masroig

[fusion_text]Woensdag 4 januari 2017 (9)

Route: Palamós, Granolles, Noord om Barcelona, Tarragona, Reus, El Masroig: 270 km.

Prachtig, zonnig weer. We legen vuil water en de WC en nemen schoon water in. Daarna betalen we onze schuld en vertrekken nadat we onze “buren” gedag hebben gezegd. We rijden naar de supermarkt om te tanken en boodschappen te doen. We drinken daarna koffie op de parkeerplaats en vertrekken uiteindelijk om 11.40 uur. De TomTom stuurt ons weer over een heel smalle weg, waar we niet harder dan 40km/uur mogen rijden. Het is er wel erg mooi. De bomen hebben hier in januari dezelfde kleuren als bij ons in de herfst. We besluiten wel, dat als we weer eens langs Barcelona rijden, dat we dan de AP7 (snelweg) zullen nemen. In deze route zitten een ontelbaar aantal rotondes en verkeerslichten. Onderweg meldt een thermometer dat het 18,5 °C is. We rijden, als we voorbij Barcelona zijn, langs de wijngaarden van de Penedes en later ook nog langs wat olijfbomen. En dan zijn we ineens in een meer bergachtig gebied met een paar passen van ± 500 meter.

El Masroig
El Masroig

Om 16.30 uur parkeren we op de CP van Celler El Masroig in El Masroig. Een paar plaatsen speciaal voor campers op een mix-parking met een mooi uitzicht op het dal en de bergen. We drinken thee en gaan dan El Masroig verkennen. Dat valt wat tegen. Het ziet er nogal armoedig uit. We kijken even in de kerk, waar we wel een heel mooie kerststal ontdekken. De drie koningen zijn duidelijk onderweg naar de stal. Op de terugweg kopen we in de winkel van het wijngoed een fles wijn. Een kleine (niet verplichte) tegenprestatie voor het feit, dat we hier gratis mogen overnachten. En hij smaakt erg lekker. Het is hier wel iets kouder dan aan de kust.

Donderdag 5 januari 2017 (10)

Route: El Masroig, Mora d’Ebre, Tortosa, Amporta, Casa de Fusta: 86 km.

Alweer zon bij het opstaan. We hebben een schitterend uitzicht op de bergen terwijl we ontbijten. Om 10.45 uur vertrekken we. We rijden langs wijngaarden en olijfboomplantages. Opeens is het gras aan de kant van de weg wit van de vorst. Wat later rijden we langs de rivier de Ebro en door de Serra del Boix. Heel mooi allemaal. We zien de eerste sinaasappelplantages verschijnen. In de Ebrodelta staan de rijstvelden nog gedeeltelijk onder water. We parkeren om 12.25 uur op de CP van de Casa de Fusta.

Casa de Fusta
Casa de Fusta

 

We lopen even het restaurant in om de WIFI code te vragen en daarna lopen we door naar de uitkijktoren. We zien eenden en in de verte flamingo’s. We lunchen vervolgens buiten en blijven lekker in de zon lezen. Vanaf 16.30 uur wordt het ook hier te fris om buiten te zitten. Om 20.00 uur lopen  we naar het restaurant, waar we heerlijk dineren. Anderhalf uur later lopen we onder een heel heldere sterrenhemel terug naar de camper. Het zou best weer eens kunnen gaan vriezen vannacht.

Vrijdag 6 januari 2017 (11)

Weer mooi zonnig weer. Ik haal een stokbrood in het restaurant voor het ontbijt. We hebben daarna een leuk gesprek met onze Zwitserse buren. We drinken lekker buiten koffie en  lopen daarna naar het informatiecentrum. Dat is helaas gesloten. We lunchen en blijven verder de hele middag van de zon genieten.

Casa de Fusta
Casa de Fusta

 

Zaterdag 7 januari 2017 (12)

Mooi weer, maar er staat een heel frisse wind. Ik haal weer stokbrood om te ontbijten. Handig hoor zo’n restaurant waar ze brood verkopen. Daarna een flinke afwas. Gisteravond hebben we zuurkoolstamppot gemaakt en daarbij de grote pan, twee koekenpannen en o.a. de stamper gebruikt. Voeg daarbij de borden, het bestek, de glazen en de kopjes en je hebt voor in de camper een grote afwas. We drinken koffie en besluiten een eindje te gaan wandelen. We volgen het fiets/wandelpad met links de delta van de Ebro en rechts de rijstvelden. Er staan verscheidene informatieborden over de werking van de bevloeiingskanalen, over de jacht en de visserij en de hier voorkomende vogelsoorten. Na een uur zijn we terug en raken in gesprek met Marie uit Perpgignan. Even later kopen we een enorme zak mandarijnen bij een jong stel, dat met hun auto hier op de CP hun waren komt verkopen. We wegen de zak: 6,65 kg mandarijnen waar we € 5,00 voor betaald hebben. Erg lekker. We lunchen buiten en blijven de rest van de middag buiten in de zon genieten.

Bijna 7 kg mandarijnen
Bijna 7 kg mandarijnen

 

genieten van de zon
genieten van de zon

               

Ebro delta
Ebro delta

 

Zondag 8 januari 2017 (13)

En weer zon, maar nog fris vanmorgen. En ze verkopen nog steeds stokbrood. Om 10.45 uur gaan we even lopen, maar Nico’s benen willen niet erg meewerken. We lopen nu wel even het informatiecentrum binnen. Om 11.20 uur zijn we terug en kunnen we weer buiten koffie drinken. Tijdens de lunch steekt er een beetje frisse wind op. Om 14.45 uur trekken we onze jas aan en gaan toch weer lopen.

De rietkragen
De rietkragen

 

Erg mooi langs de rijstvelden en de rietkragen. Om 16.10 uur drinken we thee buiten in de zon. De wind is weg nu. Je zou zeggen, dat de dagen gaan lengen, want nu konden we tot 17.00 uur buiten blijven.

 

Een van de vele reigers
Lekker in de zon
Lekker in de zon
Een van de vele reigers

 

[/fusion_text]

 

 

 

 

 

Maandag 9 januari 2017 (14)

Route: Ebro Delta, Amposta, Vinarós, Castello, Onda, Suera: 147 km.

Mooi zonnig weer, strakblauwe hemel. We hebben besloten dat we vandaag hier weer vertrekken Als we bij het water- en WC punt komen staat er al een camper te wachten tot ze de sloten er af  komen halen. De dame van die camper meldt, dat het een paar minuten zal duren. We roepen al in koor “zullen wel Spaanse minuten zijn”. We raken in leuke gesprekken met Fransen en een Duitser. De paar minuten worden uiteindelijk een half uur. We ruilen onze gasfles voor een volle, maar Nico krijgt de drukregelaar er niet op. De beheerder komt helpen, maar krijgt het ook niet voor elkaar. Hij haalt een andere fles en ja die klikt vast. Foutje in de flessenhals dus. Nadat we voorzien zijn van gas en water vertrekken we toch (na afscheid van Marie en Philippe uit Perpignan) om 11.10 uur. Ruim een half uur later stoppen we in Vinarós bij de supermarkt. We drinken koffie, doen onze boodschappen en lunchen. Omdat het veel later is dan gepland, wijzigen we onze bestemming. TomTom heeft geen bezwaar. Wat verder rijden we nu vol langs de sinaasappelplantages. De uitzichten zijn geweldig mooi. Er drijven wat witte wolkjes binnen, maar die zien er niet echt gevaarlijk uit. De CV-20 is een weg door een industrieterrein, waar alleen maar ceramiek- en tegelfabrieken staan (zeker wel 50, als het er niet meer zijn). In Onda wijst een thermometer 14°C aan.

Suera
Suera

 

Om 15.20 uur zijn we op een CP in Suera. Een kleine plek in de Serra d’Espadà. Mooi tussen de bomen, maar daardoor wel in de schaduw en de temperatuur is niet erg hoog. Als we uitstappen merken we dat het zelfs glad is. Een mede-camperaar meldt dat de temperatuur ’s nachts rond de 0°C is. Het voordeel is dat deze plek en zelfs de stroom gratis is. Na de thee lopen we omhoog naar het dorp, dat groter is dan we dachten. Het zijn wel weer allemaal smalle, steile straatjes. Ook hier staat in de kerk een heel grote kerststal. Een soort miniatuurdorp.

Deel van de kerststal
Deel van de kerststal

 

Suera
Suera

Dinsdag 10 januari 2017 (15)

Route: Suera, Onda, Nules, Sagunt, Valencia, A-7, Alicante, San Fulgenci, Bigastro: 358 km

Geen zon en dat komt niet alleen omdat we in de schaduw van de bergen staan, maar het heeft vannacht niet gevroren. Het is rustig weer onder een grijs wolkendek als we vertrekken. Er zijn vandaag erg veel wielrenners op de wegen. Bij La Poblade Farnals houden we koffie pauze. Wat verder in Valencia tanken we de auto  vol en rijden daarna door het Parc Natural d’Albufeira. We lunchen bij El Perreló en besluiten daarna een snellere route te nemen. We rijden een stukje terug en vervolgen onze weg over de A-7. Er staat inmiddels behoorlijk veel wind. De Puerto d’Albeida (700 m.) laat een erg mooi uitzicht zien. Ik zie nu ook amandelbomen, maar die staan nog niet in bloei. Later rijden we recht op Alicante aan en zien de zee er achter liggen. Vervolgens langs de zoutpannen bij Santa Pola. Dan blijkt, dat allebei de CP’s in San Fulgenci propvol zijn. We kiezen een camping iets meer van de kust verwijderd.

Valencia
Valencia

 

Op camping La Pedrera in Bigastro worden we heel vriendelijk ontvangen door een Française. Om 19.00 uur gaan we eten in de bar/restaurant van de camping. Heel erg lekker.

Dessert
Dessert

Woensdag 11 januari 2017 (16)

De zon is terug en de wind is een stuk minder dan gisteren. Bij navraag blijkt, dat we in het restaurant hier op de camping brood kunnen kopen. Tijdens de koffie zijn we nog binnen, de zon zit nog achter de dennen, maar we lunchen buiten. Ik stop een wasmachine vol, help een franse dame aan een twee euro muntstuk voor de droger en doe daarna de afwas. Daarna mag ik van de zon genieten. Voordat we weer binnen thee gaan drinken (de zon zit weer achter de bomen) doe ik de was in de droger en voor € 6,= is alles weer schoon en droog. Morgen gaan we weer verkassen.

[fusion_text]Donderdag 12 januari 2017 (17)

Route: Bigastro, Orihuelo, Bigastro, Torrevieja: 48 km

Alweer zon. Ik haal weer brood in de bar, waar de barman al luid loopt te fluiten en te zingen. We willen betalen om te vertrekken, maar de dame van de receptie is afwezig (naar de dokter zegt men). Oké, dan drinken we eerst nog koffie hier. Om 11.00 uur kunnen we toch weg. We rijden met veel moeite Bigastro uit. TomTom kent hier niet de doodlopende en eenrichtingsverkeer weggetjes.

Palmentuin Orihuela
Palmentuin Orihuela

Daarna kost het ook nog moeite om bij de Palmerai in Orihuela te komen. Maar om 11.30 uur zijn we er. We lopen ¾ uur door de prachtige palmentuin. Er staan enorm veel palmen. Ze zijn genummerd en we zien een 4000-nummer.  Er zijn er dus minstens 4000. Erg mooie tuin. Daarna rijden we verder tussen sinaasappel- en citroenplantages. In de verte ligt Torrevieja met daarvoor de zoutpannen, paars gekleurd door de algen. We rijden door de smalle straatjes van het centrum, waarbij Ineke voor GPS speelt. En we komen waar we willen parkeren. Een onbebouwde kaap aan zee net buiten het centrum.

Torrevieja
Torrevieja

Er staat nu wel een straffe wind. We lunchen en daarna houdt Nico siësta en gaat Ineke haken. Nico’s benen hebben even rust nodig. We hebben een zijraam open staan en opeens komt er een Française gedag zeggen. Ze heeft gezien, dat we uit departement 55 komen en daar woont zij ook. In Rouvrois sur Meuse (10 km. bij ons vandaan!). Om zes uur gaan we nog even naar buiten en lopen naar de naastliggende kaap, waar zij met nog andere campers staat.

Vrijdag 13 januari 2017 (18)

Route: Torrevieja, Cartagena, La Azohia: 101 km.

Weer volop zon en veel minder wind. We lopen even een stukje over de boulevard en terug over het strand. We worden uitgenodigd koffie te drinken bij de Fransen uit Rouvrois. Ze zijn behoorlijk bereisd en net als wij ook in Australië geweest. Leuke ontmoeting. We drinken in de camper nog koffie en daarna vertrekken we uit Torrevieja. Er is geen winkel op loopafstand en we kunnen hier ook niet buiten zitten. We vertrekken om 12.10 uur op km.-stand 87834. Bij een enorme Lidl-winkel doen we wat inkopen. Onderweg zien we dat overal sla wordt geoogst. Een eind verder rijden we door de Sierra de la Muela.

La Azohia
La Azohia

We nemen een afslag te vroeg en komen op een heel smalle maar onwijs mooie bergweg. Inmiddels is het al 14.30 uur. Op de eerst de beste plek, waar we kunnen staan, stoppen we om te lunchen. Als we weer afdalen zien we dat het hele dal vol staat met lelijke plastic kassen. Om 15.15 uur staat de km.-teller op 87935 en parkeren we op een enorm terrein langs de zee bij bar-restaurant Leon in La Azohia. We lopen een klein stukje over de boulevard en ontdekken vlakbij een SPAR-winkel. Als we terug zijn wordt het genieten van de zon. Om 17.00 uur komen er wat wolken voor de zon en is het dus afgelopen buiten voor vandaag.

 

Zaterdag 14 januari 2017 (19)

Richting Isla Plana
Richting Isla Plana

Zon alweer, maar wel veel wind. Na de koffie wandelen we ¾ uur over de boulevard richting Isla Plana. Er is een prachtig wandelpad waar aan twee kanten palmbomen langs staan. We kopen een paar kaarten bij de Tabacos, die vlak naast onze plek is. Nog even lekker buiten in de zon na de lunch, maar de wind steekt weer op helaas.

Zondag 15 januari 2017 (20)

Vannacht heeft het weer flink gewaaid. De zon is weer volop present. Net voor we koffie gaan drinken toetert de bakker. Dus koop ik, behalve brood ook iets lekkers voor bij de koffie. Een Fransman vraagt of ik Spaans spreek. Ik zeg van niet, alleen een paar woorden. Hij wil weten of de bakker ook op maandag komt. Dat kan ik wel vragen: Manaña aqui? Antwoord: Todos los dias. En weer iemand blij gemaakt, die zegt “zie je wel dat je Spaans spreekt”. In het land der blinden…… Na de koffie lopen we weer over de mooi betegelde boulevard, maar nu richting La Azohia.

Vanuit La Azohia
Vanuit La Azohia

Na een half uur zijn we in het dorp. Er liggen nog een paar vissersbootjes aan de kade. We drinken koffie op een overdekt terras, waar Nico oude foto’s ontdekt van de Amstel brouwerij in Amsterdam. Daarna aanvaarden we de terugtocht. We lopen nog even bij de SPAR naar binnen, waar Ineke Nederlandse oude kaas ontdekt. We lunchen binnen en blijven daarna ook binnen lezen, omdat het nog steeds te hard waait. Naast ons zijn mensen met drie heel kleine kef-hondjes. Vervelend gehoor.

Maandag 16 januari 2017 (21)

Route: La Azohia, Isla Plana, Las Palas, La Pinilla, Los Munoces, Alhama de Murcia, Totana: 79 km.

En weer een strakblauwe lucht. We vertrekken om 10.20 uur richting Isla Plana. Daar stoppen we even om brood te kopen en daarna verder over een lege weg langs ronde bergen met lage begroeiing. We houden koffiepauze langs de M-332 en genieten van het uitzicht. In de buurt van de pas La Cuesta op 352 m. mooie grijs/groene kleuren overal. We stoppen een paar keer om foto’s te maken. Daarna rijden we over een vlakte met amandelbomen, sla en varkensstallen. Die stinken net als overal.

CP Sierra Espuna
CP Sierra Espuna Totana

Om 12.30 uur parkeren we op een heel mooie CP aan de rand van de Sierra d’Espuña. Er zijn mooie vlakke plaatsen op grind, een klein gebouwtje met een douche, een wasmachine en een droger, stroom en gratis WIFI. We blijven de hele middag van de zon genieten. Het waait wel af en toe, maar we staan met de achterkant van de camper bijna tegen de muur van het bovenste terras en in de hoek met de camper zitten we uit de wind.

Dinsdag 17 januari 2017 (22)

Zon en wind bij het opstaan. Als we zitten de ontbijten toetert de bakker. Voor brood hoeven we dus niet op pad. Het is een beetje fris weer met af en toe wat wolken. We blijven dus binnen lezen. Voor de lunch gaan we allebei even onder een lekkere warme douche. Voordeel van deze CP. Om 14.45 uur hebben we de wandelschoenen aan en lopen we eerst langs het kanaal, waar citroenen worden geoogst en daarna door de Sierre d’Espuña.

Citroenen oogsten
Citroenen oogsten

 

Prachtig. We lopen over een smal pad, waar wilde tijm groeit. Een paar planten hebben mooie blauwe bloemetjes. Vandaag lukt het Nico te lopen, zijn stokken helpen daar goed bij. Af en toe stoppen we even om van het uitzicht te genieten en even uit te rusten. Het laatste stuk gaat over een asfaltpad langs nogal grote huizen, waar hekken om de enorme terreinen staan en waar gemeen blaffende honden ons proberen bang te maken. Om 16.30 uur zijn we terug. Wandelschoenen uit, een kop lekker warme thee en nagenieten van een prachtige wandeling. De temperatuur zakt nu behoorlijk. De kachel moet er weer aan te pas komen.

Wandeling Sierra d'Espuna
Wandeling Sierra d’Espuna

 

 

Wandeling door de Sierra d'Espuna
Wandeling door de Sierra d’Espuna

Woensdag 18 januari 2016 (23)

Vannacht hebben we de kachel heel laag aan gelaten, er was vorst voorspeld. Bewolkt vanmorgen. Na het ontbijt moeten we eerst water tanken, we hebben geen druppel meer. We legen ook gelijk de vuilwatertank. We zetten de camper op een plekje meer naar rechts, zodat we niet zo dicht naast de andere camper staan. Die had maar erg weinig ruimte over gelaten en dus hadden we het gordijn aan de zijkant steeds dicht om niet bij elkaar op tafel te kijken. Dit is trouwens het soort camperaars, waar we echt een hekel aan hebben. Ze zijn met twee campers, die ze zo ver mogelijk op de grens van hun plek zetten, zodat ze veel ruimte er tussen hebben. Daarna worden de fietsen en andere spullen , die niet direct nodig zijn op de naastliggende plaatsen gezet, zodat het lijkt of die bezet zijn en er niemand gaat staan!

Sneeuw!
Sneeuw!

 

We zouden naar de markt gaan, maar Ineke heeft  een licht hoofd en het gevoel dat ze loopt als een dronkenman (beetje Menière weer). We blijven dus hier. Geen spijt van, want het is gaan sneeuwen. Raar gezicht een palmboom in de sneeuw.

Donderdag 19 januari 2017 (24)

Het heeft de hele nacht geregend en dat doet het nog steeds. Geen hond, die zijn neus buiten de deur steekt. Nee, dat klopt niet, alleen de mensen met honden zijn buiten. Om 14.00 uur regent het nog steeds en het is buiten maar 2°C. We hebben een extra vest en warme sokken aan en de kachel brandt de hele dag. We lezen, kleuren en doen spelletjes. Wat later zien we een heel klein beetje blauw in de lucht, maar het blijft ook zachtjes regenen.

Palmboom in de sneeuw
Palmboom in de sneeuw

 

 

Vrijdag 20 januari 2017 (25)

Bewolkt, maar droog nu. Na de koffie gaan we even een rondje lopen om een frisse neus te halen. Om 14.00 uur is de zon terug. Ineke hangt de natte stoelhoezen en het tafelkleedje aan de waslijn en Nico maakt de matten van de camper schoon. Nog wel te fris om buiten te zitten.

 

Zaterdag 21 januari 2017 (26)

Regen en wind vandaag. De hoezen van de stoelen zijn nog steeds niet droog. Ineke verzamelt al het wasgoed en laat de wasmachine draaien. Daarna alles in de droger. Alleen, als het er uit komt is het nog vochtig. We hangen en leggen alles in de camper te drogen en pakken onze leesboeken weer. Er is hier een kast met allerlei boeken (vooral Engelse) en Ineke heeft een van haar favoriete schrijfsters gevonden: Maeve Binchy. Verder valt er niet veel over te zeggen. Het is erg slecht weer.

Zondag 22 januari 2017 (27)

Het lijkt er op, dat het weer voorzichtig de goede kant op gaat. Blauw in de lucht en de zon schijnt, maar het waait nog wel behoorlijk. We zijn van plan morgen hier vandaan te vertrekken en iets verder zuid/westwaarts te rijden. Daar lijkt het weer iets warmer te zijn. We zijn wel blij, dat we met dit slecht weer op een officiële CP staan, waar stroom en WIFI voorhanden is. Ons (nieuwe) elektrische kacheltje heeft goede diensten bewezen.

Op de CP Sierra Espuna in Totana

[/fusion_text]

[fusion_text]Maandag 23 januari 2017 (28)

Route: Totana, Lorca, Cuevas del Almanzora, Sobras, Nijar, Gabo de Gata, La Fabriquilla: 209 km

Mooi zonnig vanmorgen. We doen de 3 W’s en vertrekken om 10.15 uur. We rijden eerst door de prachtige Sierra d’Espuña en daarna door een breed dal met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen voor ons. Er liggen zelfs nog wat restjes sneeuw in de berm. Vandaag zien we een aantal keren enorme zonnepaneel parken. In Lorca zien we een aanwijzing voor een Carrefour supermarkt. Die blijkt op een enorm winkelcentrum te zijn. We moeten het helemaal doorlopen om bij de winkel te komen (en ook weer terug dus). Het boodschappen doen kost veel tijd deze keer; we hebben veel nodig, de winkel is enorm en we weten de weg niet. Alle paden door dus. Daarna is het een puzzel om alles in de koelkast en de kastjes te krijgen.

La Fabriquilla
La Fabriquilla

 

We lunchen meteen en rijden om 14.15 uur verder over het platteland, waar van alles wordt geoogst. Af en toe een grote Finca, maar meestel kleinere huisjes, soms wat armoedig. Het moet hier behoorlijk geregend hebben. Overlag liggen enorme plassen en ook het akkerland is kleddernat. We zien huizen, die in de rotsen zijn uitgehouwen. De aarde heeft hier de kleur van cement. We vervolgen onze weg door een prachtig gebied met lage bergen. Dan over een smalle weg, die door de bergen omhoog klimt naar Nijar. Prachtig, maar heel veel bochten, afgronden zonder vangrails, smalle bruggetjes. Bijna weer beneden lijkt het alsof we de zee zien, maar dat is een enorm woud van plastic tomaten kassen. Om 16.45 uur leert een thermometer ons, dat het 15°C is. Een kwartier later parkeren we in La Fabriquilla aan het strand. Door de voorruit zien we de zee. Vervolgens zien we zon mooi rood ondergaan.

Dinsdag 24 januari 2017 (29)

En ja, als we de gordijnen open doen schijnt de zon al over de zee en op de bergen in de verte rechts. Net voor het ontbijt is de Spaanse gasfles leeg. We draaien dus de Franse reservefles open. En ook hier toetert een bakker. Na de koffie wandelen we over een mooi pad met links de bergen en rechts de zee.

La Fabriquilla
La Fabriquilla

 

Drie kwartier later zetten we onze stoelen op het strand, maar voordat we daar gaan zitten geven we eerst een aantal GPS coördinaten van camperplaatsen aan een stel Fransen. Heerlijk op het strand met een boek. Na de lunch kunnen we nog even op het strand zitten, maar de wind wordt sterker en maakt het minder aangenaam. Van 16.45 – 18.00 uur wandelen we langs de zee en over de Paseo de las Sirenas. Eigenlijk een beetje ver voor Nico, maar wel lekker gelopen.

 

Woensdag 25 januari 2017 (30)

Heel mooi weer vandaag. Het duurt hier tot 10.00 uur voordat de zon boven de berg achter ons verschijnt, maar op zee is hij al een tijdje te zien. We maken er een rustige dag van. Klein stukje lopen en lezen op het strand. Het enig geluid dat we horen is het rollen van de branding.

La Fabriquilla
La Fabriquilla

Donderdag 26 januari 2017 (31)

Route: La Fabriquilla, Almeria, Aquadulce, Roquetas de Mar, Almerimar: 99 km

Mooi weer. Als we om 9.45 uur uit La Fabriquilla vertrekken is het 13°C. We gaan eerst even de gasfles ruilen. De prijs voor een fles van 13 kg is nu € 11,74. Ik begrijp niet waarom die in Frankrijk € 31,00 kost. We rijden weer door een grijsgroen landschap met voor ons bergen waar nog een heel klein beetje sneeuw op ligt. Af en toe schuilt de zon een beetje. We hebben in Almeria een beetje oponthoud, omdat de bomen gesnoeid worden. Na Almeria rijden we langs de zee, heel mooi, maar overal ook die lelijke plastic kassen. In Aquadulce wijst een thermometer 17°C aan. Dat begint ergens op te lijken. We stoppen voor koffie en rijden dan over een smalle weg met rechts kassen en links rietpluimen.

duidelijk?
Duidelijk?

Om 12.30 uur rijden we de CP in Almerimar op en worden ontvangen door een lachende Pedro. Een heel vriendelijke beheerder, die kennelijk weet dat je met honing meer vliegen vangt dan met azijn. De grappen zijn niet van de lucht. Na de lunch zitten we lekker buiten te lezen te haken. Om 16.10 uur wandelen we naar en over het strand. Terug lopen we over de boulevard en drinken wat in een bar/restaurant. Ik denk dat we daar morgen even wat gaan eten. Om 17.20 uur zijn we terug bij de camper.

Almerimar
Almerimar

 

Vrijdag 27 januari 2017 (32)

Almerimar
Almerimar

 

Het heeft de hele nacht gehoosd, maar als ik naar de bakker loop is het even droog. Daarna begint het weer. We vragen ons af of we wel naar het restaurant zullen lopen in de gietregen, maar het wordt zowaar weer droog. We hebben wel wat moeite droge voeten te houden onderweg, er liggen enorme plassen en het voetpad lijkt wel een voetbad. We eten heerlijk bij La Tavernetta. Als we om 15.00 uur teruglopen begint het weer te regenen, maar in de loop van de middag klaar het op. Alleen de wind wordt steeds harder. Het is nu 21. 300 uur en we zitten te schudden in de camper.

Zaterdag 28 januari 2017 (33)

Route: Almerimar, Motril, Malaga, Cartama, Ronda, Benarrabá: 338 km

Hoera de zon is terug en de wind is gaan liggen. We rijden naar de Mercadona en vertrekken daar vandaan om 10.10 uur. Er ligt veel sneeuw op de Sierra de Gásos. Na de koffiepauze rijden we over de A-7 met links van ons de Middellandse Zee. Als ik zou kunnen zingen dan zong ik net als Toon Hermans “Méditerranée  zo blauw, zo blauw”. Rechts hebben we bergen met op elk denkbaar enigszins vlak plekje plastic kassen. Een matrixbord boven de weg waarschuwt voor harde wind en dat voelen we inderdaad goed. We lunchen op het parkeerterrein van een enorm winkelcentrum vlak bij het vliegveld van Malaga.

Benarraba
Benarraba

 

We kunnen de vliegtuigen bijna aanraken, zo laag komen ze over om te landen. Verder over de A-357 het binnenland in. We zien onze eerste bloeiende amandelbomen, We rijden tussen ronde heuvels waar weilanden en akkers op liggen.  We tanken diesel en klimmen ten zuiden van Ronda de bergen weer in. Mijn oren zitten meteen dicht. Op de hellingen staat de brem in bloei. Bij de Mirador de Fraille stoppen we om van het mooie uitzicht te genieten. Er bloeien kleine blauwe irissen. Om 15.50 uur parkeren we op de CP van Benarrabá. 5 Plaatsen boven aan het dorp, die elk een eigen sanizuiltje hebben. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. We lopen een eindje naar beneden richting dorp, maar keren weer om. We hebben geen jas aan en de wind is een beetje fris.

Zondag 29 januari 2017 (34)

Heel erg mooi weer vandaag. Zon en geen wind. We zetten de stoelen achter de camper op het gras en drinken koffie met uitzicht op de bergen. We hebben bijzonder leuke gesprekken met de Engelsen uit de campers, die hier ook staan. Dit is echt genieten. Na de lunch komt er wat wind en gaan we even naar binnen. Kwart voor vier trekken we een jas aan om naar het dorp te lopen. De Engelsen staan met verrekijkers naar de overkant te kijken. Er zit een roofvogel zijn buit te verorberen boven op een rotsspleet. Mooi om te zien. We lopen daarna naar beneden, het dorp in. Een echt Spaans wit bergdorp. Smalle, steile straatjes, waar je met een camper onmogelijk door kan. Vandaar dat de CP boven aan de rand van de weg is.

kerkhof
Kerkhof

 

We kijken even op de begraafplaats. Muren, waarin de kisten geschoven worden met daarvoor gedenkplaten met namen en data en heel veel (plastic) bloemen. We klimmen weer een stukje omhoog en drinken koffie in het plaatselijke café. Het is er druk. Kwebbelende vrouwen, een paar eenzame mannen , een groep mannen die, heel serieus, domino speelt. Daarna klimmen we verder omhoog, terug naar de camper. We kunnen nog ongeveer 20 minuten buiten zitten, maar dan wordt het te fris.

Maandag 30 januari 2017 (35)

Leuke dag. Alweer mooi weer. We zijn de hele dag buiten. We kleuren, luchten het beddengoed, lezen, lopen een stukje. Om 16.00 uur lopen we nog een keer naar het dorp. Nu aan de andere kant van het dorp naar beneden. Weer kleine, smalle, steile keienstraatjes. Het winkeltje en de kerk zijn gesloten.

Benarraba
Benarraba

 

We klimmen weer omhoog, nadat we bij een oude molen, waar olijven geperst werden, hebben gekeken. Als we het café binnenkomen, zitten Berny en Christine er en even later komen ook Tony en Claire en de Schotten, die vandaag zijn aangekomen op de CP. Het wordt een gezellige boel. Om 19.15 uur zijn we terug en er volgt een gesprek met weer een andere Engelsman, die net is aangekomen.

Dinsdag 31 januari 2017 (36)

Route: Benarrabá, Cortes de la Frontera, Ubrique, El Bosque, Arcos de la Frontera, Jerez de la Frontera, San lUcar de Barameda: 158 km.

En alweer mooi weer. We nemen hartelijk afscheid van onze Engelse en Schotse “vrienden” en vertrekken om 10.10 uur. We rijden over een smalle bergweg door de Sierra d’Ubrique. Het dal beneden hangt vol wolken. Het is net of we uit een vliegtuig naar beneden kijken.

wolkendek
Wolkendek

Net als we koffiepauze willen houden, zijn we bij het Mirador Del Corcho in de Sierra de Grazalema. We kiezen een grote platte steen uit als stoel en genieten van de schitterende omgeving. Daarna verder over de A-373 langs kurkeiken, schapen en lammetjes over een heel slecht wegdek. Grote grijze granietrotsen rechts van ons. We rijden dwars door Ubrique, langs El Bosque, langs bolle groene akkers. We zien nu de wijnstokken van Jerez in een verder nogal kaal landschap. Zo mooi als het eerste stuk was, zo saai is het laatste stuk van onze route. We zijn om 13.40 uur op de CP bij San Lucar de Barrameda. Een grote camperparking met heel eenvoudige voorzieningen. Na de lunch gaan we even lekker douchen. Daarna zetten we de foto’s op de computer en om 16.00 uur kunnen we ons gaan melden bij de beheerder, die zich meteen voorstelt als Alfonso.

koffiepauze
Koffiepauze

 

Ik kan meteen de wasmachine gebruiken; vanaf 18.00 uur is hij gereserveerd. Nico spant een lijn en na een goed uur hangt alles te drogen. Er is ook internet, zodat we iedereen weer even op de hoogte kunnen brengen van ons doen en laten. Tegen zessen lopen we even naar het supermarktje (400 m.).[/fusion_text]

 

 

 

Woensdag 1 februari 2017 (37)

Er was regen voorspeld, maar het is heel mooi weer en dus blijven we nog een dag hier genieten van de zon. We hebben niet veel boodschappen meer in huis, daarom bakken we vanavond pannenkoeken.

San Lucar de Barrameda

Donderdag 2 februari 2017 (38)

Route: Sanlúcar de Barrameda, Trebujana, Lebrija, Los Palacios Villafranca, Dos Hermanas, Sevilla: 114 km.

Ze hebben boven kennelijk besloten, dat de planten vandaag water moeten hebben. Het regent flink. We verplaatsen ons vandaag weer. We betalen Alfonso en vertrekken om 9.55 uur na de gebruikelijke waterrituelen. We rijden door een nogal saai landschap richting Sevilla. Om 11.10 uur vinden we in Dos Hermanas een Carrefour supermarkt. We drinken koffie en gaan dan de voorraad aanvullen. Om 12.40 uur zijn we op de camperparking bij de haven van Sevilla. Niet de mooiste, maar vlak bij het centrum (15 minuten lopen) en er is een bushalte in de buurt. Het is op het terrein van een auto overslag bedrijf. Dus autotransporteurs die laden en lossen overdag, maar ’s avonds en ’s nachts is het rustig. We staan aan de Rio Guardira en horen een grindschip lossen en af en toe toetert er een trein. Het is trouwens na 14.00 uur langzaam droger geworden. Morgen schijnt het beter weer te zijn.

Vrijdag 3 februari 2017 (39)

 

Sevilla Torro d'Oro
Sevilla Torro d’Oro

 

Droog, maar bewolkt. De hele dag 17°C. Om 10.15 uur lopen we naar de bushalte van bus 41 (15 minuten; dus naar het centrum zou voor ons toch langer zijn dan de aangegeven 15 minuten). De tocht naar het centrum duurt iets langer dan we gedacht hadden (ook wegens een omleiding): ¾ uur. We stappen uit bij de Puerte de Jerez en lopen een café in voor koffie. Daar worden we aangesproken, door een Zweedse, die voor een busmaatschappij toeristische rondritten (en meteen ook voor dezelfde prijs de hop-on/hop-off bus en een romantische rondrit in de avond) verkoopt. Het lijkt ons wel een goed idee in verband met Nico’s moeilijkheden om lang achter elkaar te lopen. Om 12.30 uur stappen we in de groene bus en gaan op het open bovendek zitten voor een toer van 1 uur en 20 minuten. We zien erg veel moois. Daarna lunchen we bijzonder lekker in een heel gezellig restaurantje.

Alcazar Sevilla
Sevilla Alcazar

 

Vervolgens lopen we naar het Alcazar, waar we niet langer dan 10 minuten in de rij voor de kassa staan. We vergapen ons aan de prachtige poorten en ruimtes met schitterend stucwerk en de tuinen. Daarna is de kathedraal aan de beurt. Wat een glans en een glitter en prachtige plafonds. We lopen daarna weer naar ons eerste café vlak bij de Torro d’Oro, want daar hebben we op vertoon van onze buskaart recht op gratis koffie. We kopen er een gebakje bij, dat er lekkerder uitziet dan het smaakt: veel te zoet. En dan is het alweer tijd om naar de bus te lopen voor de Romantische Toer. Sommige delen hetzelfde als de toer van vanmiddag, maar ook mooie stukken die we nog niet eerder zagen door de zeer geanimeerde binnenstad terwijl het donker begint te worden. Om 19.20 uur stappen we weer uit bij de toren, waar we een taxi aanhouden om ons naar de camper terug te brengen. We hebben geen zin in weer zo’n lange busrit en dan nog een kwartier lopen. De taxi deed er 10 minuten over! Al met al een zeer geslaagde dag.

Alcazar Sevilla
Alcazar Sevilla

 

Alcazar Sevilla

Kathedraal Sevilla
Kathedraal Sevilla

Zaterdag 4 februari 2017 (40)

Route: Sevilla, Bullulos, Almonte, Matalascañas: 104 km.

Half bewolkt, maar wel droog vanmorgen. We doen water en WC, betalen de CP en vertrekken om 10.45 uur. We nemen de A-49. Het is erg rustig om Sevilla uit te rijden. Dat is het voordeel van in het weekend rijden, normaal is het hier heel erg druk.

Matelascanas
Matelascanas

 

Af en toe regent het even. We rijden langs parasoldennen, wijnstokken en weilanden door een beetje heuvelachtig landschap. Daarna een prachtig gebied met zandpaden en parasoldennen bij het natuurpark Doñana. Om 13.30 uur zijn we op de ons bekende plek bij het strand van Matalascañas. We lopen meteen even naar het strand. Er staan hoge golven. We lunchen en blijven vanmiddag lekker uitrusten van onze slenterdag gisteren in Sevilla. Af en toe regent het en het waait flink. De zee is groen i.p.v. grijs of blauw.

Zondag 5 februari 2017 (41)

Beter weer nu. We maken er een kalme ochtend van: beetje uitslapen, ontbijt, afwas, daarna een leuk gesprek met Fransen uit Bretagne, koffie. Na de lunch wandelen we een uur en tien minuten door de duinen en over het strand. Heerlijk uitwaaien. We drinken wat lekker buiten in de zon en ondertussen zet Ineke een mooie roodborsttapuit op de foto.

Matelascanas
Matelascanas

 

matalascanas 2
Matelascanas

 

Maandag 6 februari 2017 (42)

Heel mooi weer. We drinken koffie buiten in de zon en nu komen we in gesprek met Fransen, die in Pau wonen. Voor de lunch wandelen we ongeveer drie kwartier over de boulevard langs de zee. Na de lunch zitten we lekker in de zon te haken en te kleuren. Er komt een Nederlandse camper naast ons staan en er ontstaat weer een gezellig gesprek. Voordat we gaan koken, lopen we nog even naar de boulevard om foto’s te maken van de rood ondergaande zon.

zonsondergang Matalascanas
zonsondergang Matelascanas

Dinsdag 7 februari 2017 (43)

Mooi zonnig, maar wel fris vanmorgen. We vertrekken om 10.00 uur en rijden over de ons inmiddels bekende, door parasoldennen omzoomde weg, richting Mazagon. We zien een enorme pluk cactussen, waarvan de bloemknoppen op springen staan. Dan langs de aardbeienkassen en de raffinaderijen van Huelva. Over de rivier met op de oever het grote standbeeld van Columbus. In Huelva vinden we een Lidl voor de alweer nodige boodschappen. Koffie en dan weer verder. Het is nu lichtbewolkt. Op het laatste stuk voor de Portugese grens ook veel aardbeienkassen. Om 12.40 uur rijden we over de brug over de rivier Guadiana, Portugal binnen en dan is het meteen 11.40 uur. We registreren het kenteken van de auto i.v.m. eventueel over tolwegen rijden (zijn we niet van plan, maar je weet maar nooit).

Vila Real do Sto Antonio Portugal
Vila Real do Sto Antonio

 

Om 11.55 uur zijn we op de CP van Vila Real do Sto Antonio (VRSA), die al behoorlijk vol staat. Hij is beter dan voorheen, de ondergrond is geëgaliseerd, maar het personeel is nog steeds niet van de allervriendelijkste soort. We lunchen binnen en zetten daarna de stoelen buiten voor de camper. Zo zitten we uit de wind en hebben zicht op de rivier en op Ayamonte aan de overkant in Spanje. Even na 15.00 uur lopen we het stadje in op zoek naar het badhuis. Dat vinden we wel, maar er hangt een briefje “vanmiddag gesloten”.

Cafe Latte VRSA
Cafe Latte VRSA

 

Dan op zoek naar een kapper. En zowaar, we vinden er een, die tijd heeft om ons allebei te knippen. Daarna lopen we door de gezellige straatjes van VRSA. We drinken een cappuccino op het terras van café Latte. Vervolgens nog een paar boodschappen bij supermarkt Corvo en terug naar café Latte om wat te eten. Gezellige barman, die het leuk vindt om Frans te praten. Als hij weg is vervolgt zijn collega de conversatie in het Engels. We lopen door het leuk verlichte stadje terug naar de camper.

Woensdag 8 februari 2017 (44)

Mooi zonnig, maar frisse wind. We verplaatsen de camper naar een vrij gekomen plekje aan de rivier. Omdat het flink waait, drinken we binnen koffie.

Vila Real de Sto Antonio
Vila Real do Sto Antonio

 

Er loopt een vissersboot binnen en meteen gaan er mensen kijken, waaronder wij. Ze hebben geen vis. Er wordt ijs en zeewater in grote bakken aan boord gehesen en dan gaat de bemanning van boord. Wij wandelen verder langs de plezierhaven en daarna nog even het stadje in om een paar ansichtkaarten te kopen. De wind is nu een stuk minder. Na de lunch zitten we tot 16.00 uur lekker buiten in de zon. Daarna lopen we naar het postkantoor om postzegels te kopen en naar café Latte voor cappuccino en het  publiceren van het blog (gratis heel goede WIFI). We kopen op de terugweg een tafelzeil waarmee we de tafel en de stoelen kunnen afdekken als we die buiten laten staan.

 

Donderdag 9 februari 2017 (45)

Route: VRSA, Tavira, Pedras d’el Rei, Fuzeta: 43 km

Mooi zonnig vanmorgen. We vertrekken na de 3 W’s en het tanken van diesel en rijden naar Pedras d’el Rei. Wat een teleurstelling. Er staat een parkeermeter met een boom ervoor, alles is geasfalteerd. Weg het mooie wilde plekje, waar we zo vaak gestaan hebben. Natuurlijk is het uizicht nog hetzelfde en je kunt nog steeds te voet of met het treintje naar het strand van Barrill, maar buiten zitten bij je camper kan en mag niet meer. We rijden er toch even op, drinken koffie en vertrekken dan weer. “Daß war einmal”.

Pedras d'el Rei
Pedras d’el Rei

 

We rijden naar Fuzeta en parkeren daar bijna langs de waterkant. Buiten het seizoen is het daar toegestaan te parkeren naast de camping, maar wel in de parkeervakken en niet dwars, zoals een aantal grote campers deden. De politie stuurde ze niet weg, maar ze moesten net als iedereen in de parkeervakken gaan staan. Het valt ons trouwens op, dat er verschrikkelijk veel enorm grote campers staan overal. Om 12.00 uur lopen we langs de haven, waar hier nog veel gekleurde vissersbootjes liggen, en komen terecht op een heel leuk terras, waar we verrukkelijk eten. Zwaardvis en Kalfsbiefstuk gegrild op een enorme barbecue, die naast het terras staat. Het terras hoort bij een klein restaurantje aan de overkant van de straat. We zitten nog niet of er staat al een mandje brood, olijven en een salade op tafel. We worden bediend door heel gezellige obers, die Frans en Engels spreken. Het was helemaal niet de bedoeling, dat we zouden gaan eten, maar dat zijn de leuke dingen die spontaan kunnen gebeuren.

Fuzeta
Fuzeta

 

Het is 13.45 uur als we verder lopen door Fuzeta. Het centrum is nog steeds een authentiek, nogal armoedig vissersplaatsje. Er is aan de rand wel veel nieuwbouw bij gekomen. In een propvol winkeltje vinden we nog een paar cadeautjes. We lopen langs een pastelaria en hoewel ik tegen Nico zeg, dat hij zijn ogen dicht moet doen, lopen we even later toch met 2 gebakjes terug naar de camper. Even uitrusten van het lekkere eten en het slenteren over de ongelijke keitjes. Na de thee lopen we nog een rondje langs het strandje, de haven, een paar groepjes mannen die jeu de boules spelen, weer terug naar “huis”.

Fuzeta
Fuzeta

 

Fuzeta

Vrijdag 10 februari 2017 (46)

Route: Fuzeta, Olhão, Faro, Quarteira: 41 km

Hoewel er regen is voorspeld, schijnt de zon en het is licht bewolkt vanmorgen. Om 9.50 uur rijden we naar Quelfes om de gasflessen te laten vullen (GPS-coördinaten: N 37.06395 W 7.81260). We hebben een leuk gesprek met de huidige eigenaar (de zoon van de oude dame, die ons al die jaren van gas voorzag). Hij heeft 10 jaar in Brazilië gewoond, maar is nu terug. Veel te gevaarlijk daar. Hij meldt dat we, als dat zo uitkomt, gerust op zijn terrein mogen overnachten. We vervolgen onze weg over de N-125, die een erg slecht wegdek heeft op veel plaatsen. Om 10.50 uur valt de voorspelde regen.

Quarteira
Quarteira

 

We zijn om 11.20 uur op de CP in Quarteira. Een groot terrein, met in het midden een flink betegeld stuk, waar een paar elektriciteitskasten staan.  Je hebt wel een enorm lang snoer nodig en vaak zijn alle kasten bezet. Van dinsdag 12.00 uur tot woensdag 17.00 uur gesloten i.v.m. markt. Het giet nu, dus blijven we binnen. Na de lunch is het even droog en kunnen we de elektra aansluiten. Later in de middag wordt het droog en gaan we even een frisse neus halen. Er blijkt een Lidl winkel op 100 m. afstand te zijn. Dat is handig. Er is hier WIFI, maar alleen bij de ingang en heel zwak en heel traag. Na het avondeten begint het weer te gieten.

Zaterdag 11 februari 2017 (47)

Regen en wind vandaag. Mooie dag om de foto’s op de computer te zetten en het blog bij te werken. Versturen kan niet, de WIFI doet niets. We blijven binnen want het hoost de hele dag. Gelukkig hebben we hier stroom, het elektrische kacheltje bewijst zijn diensten. Kwart over vier wordt het eindelijk droog en dan gaan we dus nog even naar buiten. Het waait en de temperatuur is flink gezakt.

Zondag 12 februari 2017 (48)

Route: Quarteira, Lagoa, Portimão, Laos, Budens, Vila do Bispo, Carrapateira: 117 km

Zwaar bewolkt. We vertrekken om 10.55 uur en nemen de N-125. Er komt zowaar wat blauw in de lucht. Links zien we een thermometer die 18°C aangeeft en rechts een met 15°C. Het is niet druk op de weg vandaag. We stoppen in Odiaxere om koffie te drinken. De zon schijnt zelfs en achter de ruit is het warm. We rijden verder. In Budens moeten we linksaf, maar zien dat te laat. De GPS pakt ons weer op, maar nu moeten we door een paar wel heel smalle straatjes. De rechterspiegel draagt er de sporen van.

Carrapateira
Carrapateira

 

Om 12.25 uur parkeren we bij het strand van Boca de Rio. Een mooie kleine baai. Het is hoog water, dus geen strand te zien. We besluiten na de lunch hier te gaan wandelen. Dat gaat helaas niet door. Terwijl we zitten te eten, begint het te stortregenen. Omdat we op een kleine parking staan, besluiten we hier niet te blijven. We rijden over de N-125 en de N-268 langs een enorme hoeveelheid bloeiende mimosabomen naar het strand van Amado in Carrapateira. Gelukkig is daar nog niets veranderd. Nog steeds veel busjes met enthousiaste surfers ook. Het blijft alleen gieten van de regen, maar we hebben nog ongelezen boeken. Uit het raam zien we de zee, die behoorlijk onstuimig is.

Maandag 13 februari 2017 (49)

Vannacht nog wind en harde regen, maar bij het open doen van de gordijnen blauwe lucht. Na ontbijt en afwas gaan we even een stukje lopen; heerlijk over het strand. Deze baai is echt prachtig. Bij eb een enorm breed zandstrand, dat bij vloed volledig verdwijnt. De rotsen rechts hebben mooie rode en groene kleuren. Links zijn de rotsen grijs en begroeid.

Carrapateira
Carrapateira

 

Er lopen koeien boven over de heuvel en ze steken af tegen de blauwe lucht. Mooi gezicht. Na drie kwartier zitten we achter de camper, uit de wind en in de zon met koffie. Er verschijnen een paar parapenters. We gaan even kijken, Eerst lukt het ze niet erg en ze landen op het strand. Later starten ze hogerop en dan vliegen ze een aardig tijdje rond. Na de lunch zitten we nog tot 15.30 uur buiten te lezen en te kleuren. We hebben een leuk gesprek met mensen uit Slovenië. Volgens hun eigen zeggen zijn ze geen typische Sloveniërs: zij is half Hongaars en hij komt uit Argentinië. Er staat ook een  grote bus,die is omgebouwd tot camper. Een Spaans gezin met kinderen woont er het hele jaar door in.,’s winters in Zuid Portugal en ’s zomers in Noord Spanje. De kinderen volgen thuis onderwijs. Als we aan het koken zijn, kunnen we nog een prachtige zonsondergang op de foto zetten, daarna begint het weer even te regenen.

Dinsdag 14 februari 2017 (50)

Route: Carrapateira, Aljezur, Sao Teotonio, Vila Nova de Milfontes, Sines, Lagoa de St. André: 133 km

Ja, de zon is weer present. We vertrekken om 10.10 uur van onze prachtige plek in Carrapateira. We klimmen omhoog over de N-268 door lage bergen. Er staan hier ook enorm veel bloeiende mimosabomen en eucalyptus bomen lans de weg. In Aljezur stoppen we voor boodschappen en wat verder vinden we een plek om koffie te drinken op de parking van een sporthal. In Rogil zegt  de thermometer van de apotheek, dat het 20°C is. Nu staat er bloeiende mombretia in de wegkant en op elke paal zitten ooievaars op hun grote nesten. We rijden langs de haven van Sines en zijn om 13.40 uur bij het Parque de Campismo da Lagoa de St. André.

Lagoa de St. Andre
Lagoa de St. Andre

 

We worden aardig ontvangen en kiezen een plaats met uitzicht op het water. We zien onmiddellijk een zwerm van wel 30 ooievaars vliegen. Na een late lunch lopen we over het terrein, dat veel groter is dan we dachten. Een heel mooi toiletgebouw vlak bij ons en nog verschillende andere verspreid over het terrein. We hebben ons zoveelste leuke gesprek. Nu met Zwitsers, die het hele jaar in hun caravan wonen, dan hier, dan daar.  Terug bij de camper, stoelen naar buiten en lekker in de zon tot 17.00 uur. De zon verdwijnt dan achter de bomen en dat wordt wat fris. Het is heel rustig weer nu.

Woensdag 15 februari 2017 (51)

Prachtig weer. Na de koffie lopen we naar het dorp en door het bos weer terug. We zien prachtige bloemen en zelfs een enorme cicade (soort krekel). De rest van de dag is tussen het zonnen door min of meer een “huishoudelijke” dag. Bed afhalen, was in de wasmachine, was ophangen, was afhalen, was opvouwen, bed weer opmaken, waterflessen vullen, mail en nieuws lezen. En dan mogen we na vanavond eindelijk aan iedereen vertellen, dat we overgrootouders gaan worden.  Een van onze kleindochters is in verwachting. Zo leuk.

Donderdag 16 februari 2017 (52)

Alweer zon en strakblauwe lucht. We vervolgen ons huishoudelijk werk nog even: alle matten eruit en schoonborstelen en de stoffer door de camper en alles ziet er weer spik en span uit. Na de koffie (buiten natuurlijk) lopen we nog een rondje over het enorm grote terrein. Overal dennenbomen, die voor schaduw zorgen ’s zomers en over het hele terrein verspreid keurige toiletgebouwen.

Vijgen
Vijgen

 

Cicade
Cicade

 

We zien een vijgenboom met enorm veel (nog niet rijpe) vruchten eraan. We genieten enorm van dit heel rustige buitenleven.  Zodadelijk gaan we even naar het strand lopen. Daarvoor moeten we het terrein af, maar het is niet echt ver. We lopen om 14.30 uur door het bos en langs de rietmoerassen naar het strand. Prachtig en we komen uit bij een terras, waar we even uitrusten met wat te drinken en een ijsje.

wandeling
wandeling

 

Daarna nog even door de duinen over een heel lang rolstoelpad en vervolgens over de weg terug naar de camping. Daar zijn we weer om 16.30 uur. Eigenlijk was het wel een iets te groot stuk om te lopen. We trekken onze wandelschoenen uit en hebben een gesprek met een Fransman, die ons aanspreekt.

strand St. Andre
Strand St. Andre

 

Terras St. Andre

Vrijdag 17 februari 2017 (53)

Route: Lagoa de St. André, Grandola, Alcacer, Marateca, Canha, Coruche, Almeirim, Alpiarça, Chamusca, Vila Nova da Barquinha: 211 km

Prachtig weer. We legen en vullen water, betalen de camping en zijn om 10.45 uur weer op weg. Nu staan er overal kurkeiken langs de weg en we zien zeker 10 ooievaars fourageren in een weiland. Tussen Granola en Alcacer is het wegdek van de IC-1 erbarmelijk slecht. De grondsoort is hier zand met daarop dennen, kurkeiken, eucalyptussen en mimosa. Heel mooi om te zien. We komen ook nog langs wijngaarden en twee enorme parken met zonnepanelen. Bij Mahad Alta stoppen we om te lunchen. Als we verder rijden zien we af en toe een paar koeien en een stuk of twintig koereigers. Boodschappen doen kost ons ¾ uur en dan rijden we langs enorm veel ooievaarsnesten.

Vila Nova de Barquina
Vila Nova de Barquina

 

Vila Nova da Barquina
Vial Nova de Barquina

 

Om 16.00 uur parkeren we in Vila Nova da Barquinha vlak aan de Rio Tejo. We drinken thee op een bankje aan de rivier en maken daarna een wandeling over een mooi voetpad door een park met “kunst” langs de rivier.

Zaterdag 18 februari 2017 (54)

Route: Vila Nova da Barquinha, Tomar, Pereiro, Penela, Condeixe, Coimbra: 108 km

Een beetje heiig vanmorgen. We zijn omringd door kanovaarders, die zich gereed maken om naar een punt stroomopwaarts te rijden en daarna de rivier af te zakken. Even na tienen vertrekken we en rijden we omhoog en omlaag door en langs kleine dorpjes en olijfboomgaarden. Als we bij Pereira koffie drinken begint het te regenen, maar wat later komt de zon weer door. In en rond de dorpjes hier in het binnenland ligt nogal wat rommel, zoals veel oude auto’s. We zien heel kleine percelen met wijnstokken of olijfbomen, gescheiden door gestapelde muurtjes. Om 12.25 uur rijden we een P op in Coimbra, waar nog meer campers staan en die officieel is aangegeven als area de servicio. We lunchen en lopen om 13.15 uur over de mooie voetgangersbrug over de rivier Mondego, dan naar links en dan begint het te regenen. We hebben wel paraplu’s mee, maar het giet werkelijk. We zijn net bij een enorme Chinese winkel, daar gaan we dus naar binnen. Wat een enorme hoeveelheid spullen. We komen er niet met lege handen vandaan. Het wordt weer droog en we klimmen naar boven door heel steile, smalle keienstraatjes.

Coimbra bibliotheek
Coimbra bibliotheek

 

Coimbra universiteit
Coimbra universiteit

 

We komen bij  de nieuwe universiteitsgebouwen, die niet echt mooi zijn, maar onder de poort door zien we het oude plein met zijn prachtige gebouwen er om heen. Werkelijk heel erg mooi. We kopen kaartjes om de kapel, de via Latina en de bibliotheek te bezichtigen. Vooral de bibliotheek doet onze monden openvallen van verbazing. 60.000 Oude boeken in open eiken boekenkasten, versieringen met bladgoud, prachtige plafonds. Te veel om op te noemen. De kapel en de via Latina (zo genoemd, omdat er vroeger op de universiteiten alleen Latijn gesproken werd), zijn heel bijzonder. Als we weer buiten zijn dalen we over de vele trappen en steile straatjes een stukje naar beneden en bezoeken de kathedraal en het klooster.

Cafe in Coimbra
Coimbra studentencafé

Dan nog verder naar beneden en eerst wat drinken in een (studenten)café. Dan door de winkelstraat, waar ook weer trappen zijn naar het plein, waar we in een pastelaria koffie met een gebakje nemen. Als we een beetje uitgerust zijn, lopen we over de brug terug naar de camper. Daar doen we om 18.25 uur de deur weer open. Onze voeten zijn compleet versleten.

Zondag 19 februari 2017 (55)

Heel mooi weer. We maken er een rustige ochtend van. Het urenlange geslenter en geklauter van gisteren zit nog in onze benen. Om 12.30 uur lopen we weer naar het centrum, maar nu om de lunchen. We vinden een leuk terras onderaan in de stad. We eten gegratineerde macaroni, een glas witte wijn, een dessert en koffie voor € 7,50 p.p. Ongelooflijk, maar waar.

Lunch Coimbra

Coimbra
Coimbra

 

Half drie staan we op en lopen de winkelstraat door. Het is er gezellig. We zien een prachtige oude kapel, maken een praatje met een oude man, die gitaar speelt en lopen daarna terug over de brug door het park. Het is er erg druk met wandelende mensen en spelende kinderen. Om 15.20 uur zijn we terug bij en genieten na in onze luie stoelen in de zon.

Maandag 20 februari 2017 (56)

Route: Coimbra, Sao Jao de Areias: 55 km

Zon, zon en zon. We rijden om 10.40 uur weg uit Coimbra en kopen tijdens de koffiepauze twee sandwiches met kippenvlees voor de lunch (al het brood is op en we zien geen winkel onderweg). De rest van de route gaat langs de Rio Mondego, waar ook weer veel bloeiende mimosabomen langs staan.

Soa Jao de Areias
Soa Jao de Areias

Het is bijna twaalf uur als we de CP van Gerrit en Elly in Sao Jao de Areias oprijden. We worden onmiddellijk uitgenodigd om koffie te komen drinken als de camper op zijn plaats staat. Daarna lunchen we buiten en proberen vervolgens een soort route te bepalen voor de terugweg. De WIFI wil buiten niet werken en dan zegt Elly, dat we het binnen moeten proberen. Gastvrijheid is hier nog steeds de gewoonste zaak van de wereld. We drinken thee buiten in de zon en praten even met onze “buren”.

Dinsdag 21 februari 2017 (57)

Bijzonder mooi weer. Gerrit brengt ons broodjes. Dat is echt een service, die we nog nooit ergens anders zijn tegengekomen. We maken er een luie dag in de zon van.

Woensdag 22 februari 2017 (58)

Route: Sao Jao de Areias, Viseu, Vila Real, Ourense, Lalin, Milladoiro: 393 km

En alweer zon en Gerrit, die broodjes brengt. We vullen en legen water, nemen afscheid van Elly en Gerrit en de andere gasten en vertrekken om 11.00 uur. We hebben besloten naar Santiago de Compostela te rijden over de snelweg. Dan zijn we een flink stuk naar het noorden en kunnen we verder langs de kust. Het tolsysteem is bijzonder handig. We hebben onze auto bij het binnenrijden van Portugal gekoppeld aan onze creditcard en dat wordt automatisch afgeschreven. We hoeven nergens kaartjes te pakken en verder ook niets te doen. Af en toe verschijnt er een bord, waarop staat wat het afgelegde stuk heeft gekost. We rijden door een bergachtig gebied. Links toppen zonder bomen, rechts keien, lage struiken, groen, schapen en geiten. Links en rechts windmolens. Daarna rijden we door het gebied van de Portwijn. Enorm veel terrassen tegen de flanken van de bergen met wijnstokken erop. Om 12.45 uur bereikt de km.-stand van onze Adria-Twin het gedenkwaardige getal van 90.000. We lunchen in Vila Real en rijden daarna weer boven de boomgrens. Er is weinig verkeer op de weg. We genieten van de weidse, onbebouwde verlatenheid. Er staan alleen windmolens hier en daar. Om 14.15 uur = 15.15 uur zijn we aan de Spaanse grens. Adeus Portugal et obrigado. Behalve gele mimosa en gele brem, zien we ook een paar keer paarse hei en een hele groep ooievaars in een weiland. Als ik deze reis een kleur zou moeten geven, dan is dat geel. We hebben nog nooit zoveel bloeiende mimosa gezien.

MIlladoiro
Milladoiro

 

Om 17.15 uur zijn we op een mixparking in Milladoiro. Na een beker thee lopen we naar buiten om uit te zoeken waar de bushalte naar Santiago is. Onderweg stoppen we bij een cafetaria om iets te drinken en daar komen we aan de weet, dat de bus groen is en dat hij elk kwartier gaat. Ik vraag het nog aan iemand op straat en die wijst de juiste weg. De halte is schuin tegenover de parking. We kopen nog brood bij Mercadona op de hoek en zijn om 19.15 uur weer binnen.

Donderdag 23 februari 217 (59)

Grijs weer de hele dag. We lopen naar de bushalte voor de bus van 10.45 uur, maar we moeten wachten tot 11.15 uur. Elk kwartier was dus kwart over het hele uur (1x per uur). We hebben een jas aan, maar het is koud: 12°C. In Santiago gaan we eerst koffie drinken om weer een beetje op te warmen. Dan lopen we richting kathedraal. We komen eerst langs een heel mooie binnenplaats van de universiteit. Op het plein bij de kathedraal is het helemaal niet druk. Ik had verwacht veel pelgrims te zien, maar die zijn er niet. We zien er in totaal twee. In de kerk hebben we geluk.

Wierookvat Santiago
Santiago de Compostella wierookvat

 

Er is een mis, die bijna afgelopen is en er wordt een enorm wierookvat aan flinke touwen door 6 mannen omhoog getrokken. Het gevaarte zwiept met een enorme vaart heen en weer tot boven in het gewelf. Heel bijzonder. Dan is het tijd om een restaurant te zoeken voor de lunch. Dat lukt weer prima. We eten met z’n tweeën (3 gangen + wijn+ koffie) voor € 20,00. We lopen daarna terug naar de bushalte en halen precies de bus van  14.45 uur. Het centrum van Santiago is niet heel groot en we hadden het wel gezien. De bus stopt niet waar wij het verwacht hadden, maar de chauffeur (dezelfde als op de heenweg) waarschuwt ons dat we er uit moeten. Daardoor moeten we stukje lopen om thuis te komen. Het is inmiddels wel 15°C geworden. We rusten wat uit met een beker thee en lopen daarna naar de Mercadona voor boodschappen. Om 19.30 uur begint het te motregenen.

Vrijdag 24 februari 2017 (60)

Route: Milladoiro, Santiago de Compostela, Pereira, Berdeogas, Cee, Fisterra: 80 km

De zon is terug, maar de wind is een beetje fris vanmorgen.  Terwijl Ineke brood gaat kopen, doet Nico de afwas en daarna vertrekken we om 11.00 uur. We rijden naar het westen nu. We zien de “horreo’s”, voorraadschuurtjes, die op een verhoging van stenen staan om te voorkomen dat ratten en muizen binnenkomen.

Haven Fisterra
Haven Fisterra

 

Horreo's
Horreos

 

Langs de weg mooie gele brem en paarse hei. Om 12.30 uur zien we de zee vóór ons en ook dat het 14°C is. Tien minuten later zijn we op een mooie CP in Fisterra. We worden bijzonder vriendelijk ontvangen en kiezen een plekje met uitzicht op de baai. Om 14.00 uur lopen we door de smalle straat naar de vissershaven. Er komen een paar boten binnen en we kijken naar het afleveren en wegen bij de visafslag. Om de benen even rust te gunnen, drinken we koffie op een terras hoog boven het water. En we hebben als we terug lopen weer geluk: de kindercarnavalsoptocht komt voorbij. Erg vrolijk geheel. We lopen nog even de Chinese winkel binnen en zijn daarna om 16.30 uur terug bij de camper. Tijdens het aperitief verzorgen de meeuwen een ballet voorstelling op de thermiek.

Carnaval Fisterra
Carnaval Fisterra

 

Carnaval Fisterra
Carnaval Fisterra

 

Zaterdag 25 februari 2017 (61)

Route: Fisterra, Cabo Fisterra, Fisterra, Pereira, Cerceda, langs A Coruña, Pontedeume, langs Ferrol, Valdovino: 177 km

Half bewolkt vandaag. We vertrekken om 11.00 uur en rijden naar Cabo Fisterra. Het meest westelijke punt van Spanje en het echte eindpunt van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Mooi gezicht alleen maar zee te zien. Kan me voorstellen, dat ze vroeger dachten dat dit het einde van de aarde was en dat er daarna alleen nog maar zee was. Daarna rijden we terug en drinken koffie bij de Fonte Cabanas, waar we aan de  bron ook onze waterflessen vullen.

Fontein
Fontein

 

Cabo de Fisterra
Cabo de Fisterra

 

We tanken diesel in Fisterra en zien dat het inmiddels 14°C. is. Onderweg komen we nog langs een enorme hoeveelheid hórreo’s. Wel bijzonder, dat die zo goed bewaard gebleven zijn. Voor de lunch vinden we een plek bij de Ponte de Brandomil. Een Romaanse brug langs de Via Romana XX. En dan weer verder langs een enorme aanplant van dennen- en eucalyptusbomen. We gaan langzaam op huis aan en dus wordt het nu bijna elke dag rijden (niet te veel km. per dag). Om 16.00 uur zijn we op een parking aan zee in Valdovino. We gaan meteen even naar buiten, want we vrezen dat er uit de donkere wolken regen zal gaan vallen. We lopen een half uur over een mooi pad van planken door de duinen en langs het strand. De regen is gelukkig niet gekomen.

Valdovino
Valdovino

 

Zondag 26 februari 2017 (62)

Route: Valdovino, Vilalba, Mondoñedo, Ribadeo, Novellana, Gijon: 271 km

Bewolkt, maar niet koud. We ontbijten vlak aan zee. Daarna vertrekken we weer en zien onderweg prachtig bloeiende camelia’s. De hele morgen is het weer een beetje van slag. De lucht is één grote grijze soep. Na 12.00 uur wordt het weer beter. We rijden langs hellingen met groene weilanden langs de Golfo de la Masma en de Costa Verde. We zien nu geen mimosa meer, maar overal bloeiende brem, dus blijft het geel. Om 14.50 uur zijn we op een parkeerplaats in Gijon. Mooi naast een park. Van 15.00-16.15 uur wandelen we door het park naar de paseo, die hoog langs de zee loopt. Heel mooi: rotsen en strand.

Gijon
Gijon

Maandag 27 februari 2017 (63)

Mooi zonnig weer. We vertrekken om 9.50 uur richting Picos de Europa. In Cangas, waar we koffie drinken gaan we op zoek naar brood. We zien ook, dat er een areo de servicio is. Dus water leeg en vullen en de WC leeg. Zo kunnen we er weer even tegen. We rijden op de grens van het Parque Nacional de Picos de Europa langs een heel diep ravijn. Het is hier waanzinnig mooi. We lunchen tussen de bergen (Gargantas) bij de rivier Rio Carres. Schitterend. Daarna bezoeken we in Tama het Centro Visitantes over de streek.

Fuente De
Fuente De (Picos d’Europe)

 

Fuente De
Fuente De

 

Om 15.15 uur zijn we in Fuente Dé. Een keteldal aan het eind van de weg, waar een kabelbaan omhoog gaat naar een enorm hoge rotspunt (werkt nu niet). We lopen naar het cafetaria. Het is hier fris (trui en jack aan) in de bergen. We drinken een kop warme chocolademelk en zoeken daarna in de camper naar onze volgende overnachtingsplaats. Voordat we gaan koken, verplaatsen we de camper even, zodat hij in de lengterichting van de wind staat. Dat schudt wat minder.

Dinsdag 28 februari 2017 (64)

Ja nu regent het en de temperatuur is vanmorgen maar 3°C. Om 9.30 uur rijden we weg, we waren hier sinds gisteravond alleen en ook nu is er nog niemand. Jammer dat we door de regen niet veel zien van de prachtige route door de kloof. Gelukkig was het gisteren op de heenweg wel mooi. We moeten dezelfde weg terug tot Panes, een andere mogelijkheid is er niet. Het lijkt net of de smalle, bochtige weg nu korter is, dan gisteren op de heenweg. In Panes ruilen we onze lege Spaanse gasfles om voor een volle. Wat verder vinden we een supermarkt voor onze boodschappen en dus ook een parkeerplaats om koffie te drinken. De temperatuur is inmiddels 9°C. De route gaat daarna parallel aan de kust. De zee is bijzonder woest. Dat levert bij Comillas een paar mooie foto’s op. Om 14.15 uur zijn we op de CP van Somo, iets voorbij Santander. Het regent nog steeds. Geeft niet, we hebben hier WIFI en stroom en kunnen dus alle berichten weer even lezen, de foto’s op de computer zetten en het blog bijwerken. Vanaf 17.00 uur is het af en toe droog en de zon schijnt heel eventjes.

Woensdag 1 maart 2017 (65)

Route: Somo, Hoznayo, Bilbao, Durango, langs Mondragon, Beasain, Hernani, Errenteria: 223 km

De zon is er weer en het is lekker buiten. We vullen nog maar weer eens water en rijden dan 10.15 uur richting Bilbao tussen dik begroeide bergen. Na de koffie pauze rijden we langs de kust en zien af en toe prachtige zandstranden. Bij Bilbao is het verkeer erg druk. We hebben brood nodig en vinden een Hyper Simply, waar ook een kapper in het gebouw zit. Dus laat Nico zijn haar nog eens kortwieken. We zijn nu in Baskenland en alles is tweetalig, maar van het Baskisch snappen we echt niets. We zien bomen met prachtige witte en roze bloesem.

Errenteria
Errenteria

 

Om 14.55 uur parkeren we op Area de Listorreta in Errenteria. Mooi in een recreatiegebied met picknick banken en barbecues. We lopen een eindje tussen de bomen, maar het is erg ongelijk. Beetje moeilijk dus. Na de thee klopt Nico alle matten uit en Ineke haalt de stoffer door de camper. Dat was echt nodig. De zon schijnt nu uitbundig.

Donderdag 2 maart 2017 (66)

Route: Errenteria, Irun, St. Jean de Luz, Biarritz, Bayonne, Dax, Mont de Marsan, Casteljaloux, Caumont sur Garonne: 263 km

Mooi zonnig weer. Even na tienen vertrekken we en 25 minuten later zijn we aan de Franse grens. We zijn dus in Frans Baskenland en alles is nog steeds tweetalig en onbegrijpelijk voor gewone stervelingen. Het is hier ook heel erg druk. In Biarritz wijst een thermometer 15°C aan. We hebben zin in koffie, maar er is nergens een plek, waar we kunnen stoppen. Pas om 11.35 uur vinden we een kleine plek langs de weg. En ja hoor, als we verder rijden zijn er binnen een paar kilometer zeker vier fatsoenlijke parkeerplaatsen. We zien weer mimosa, brem en camelia’s, maar veel minder dan in Spanje en Portugal. Ik zie zelfs een pluk bloeiende narcissen.

Caumont sur Garonne
Caumont sur Garonne

 

Verder langs de dennenplantages van Les Landes. Beetje saaie rechte wegen, maar het rijdt wel lekker. Na de lunchpauze wordt het licht bewolkt en de zon schuilt af en toe. In Casteljaloux geven we de camper nog wat te drinken en dan zoeken we de CP van Fourques sur Garonne op. Daar rijden we gauw weer verder, alleen heel scheve plaatsen vlak bij de weg. Om 15.45 uur zijn we in Caumont sur Garonne. Een leuke CP langs het Canal lateral de Garonne. We lopen de brug over en gaan even kijken bij de rivier de Garonne. Daarna drinken we thee en om 17.30 uur lopen we het dorp even door. Heel grote huizen, een oude kerk, een broodautomaat, een leeskast. We praten even met een oude man, die voor zijn huis zit en zijn een half uur later weer bij de camper. We horen een specht hameren en later een uil roepen.

Vrijdag 3 maart 2017 (67)

Route: Caumont sur Garonne, Marmande, Montcaret, Chalais, Angoulême, Verteuil sur Charente: 209 km

Licht bewolkt vandaag, maar niet koud. We bellen zoon Arjen om hem te feliciteren met zijn verjaardag en gaan dan weer op pad. De route gaat langs de “Bordeaux”-wijngaarden in de Gironde en over een smalle weg door een mooi gemengd bos, dat nog in wintertooi is. Het is 15°C. Er vliegt een buizerd vlak voor de auto langs. We lunchen aan een bospad, waar heel veel gele vlinders rondvliegen.

Verteuil sur Charente
Verteuil sur Charente

 

Om 15.20 uur zijn we op de CP van Verteuil sur Charente. Leuk bij een park met speeltoestellen en vlak bij de rivier. We bekijken eerst, waar we morgen heen gaan en daarna tekenen we de hele route, die we sinds 27 december reden,  op de wegenkaarten. Dan een kop thee en vervolgens naar buiten. We lopen door het park, gaan de rivier over en lopen door het dorp. Een mooie kerk, prachtige huizen en een echt kasteel. Over de volgende brug de rivier weer over en terug naar de camper.

Zaterdag 4 maart 2017 (68)

Route: Verteuil sur Charente, Poitiers, Chatellerault, Amboise, Chenonceau, Vendôme, Chateaudun: 295 km

Gisteravond en vannacht heeft het hard geregend. Nu is het wel droog, maar zwaar bewolkt. Om 9.50 uur start Nico de motor weer en beginnen we aan de volgende etappe. Af en toe regent het even.

Chenonceau
Chenonceau

 

Tegen lunchtijd zijn we vlakbij het kasteel van Chenonceau. Omdat we daar nog nooit geweest zijn, besluiten we de route een beetje aan te passen. We lunchen en lopen dan langs de prachtige tuinen naar de ingang van het over de rivier gebouwde kasteel. Drie beroemde vrouwen, die o.a. in het kasteel woonden: Diane de Poitiers, Catharina de Medici en Louise van Lotharingen. Het is een schitterend kasteel, helemaal gemeubileerd en wat ik erg mooi vond, op de tafels in de vertrekken enorme bloemstukken met echte bloemen. We hebben lopen genieten. Om 15.30 uur vervolgen we onze weg tot we om 17.00 uur parkeren op de CP van Chateaudun, tussen de rivier en de voet van het kasteel. Nadat we wat gedronken hebben, lopen we naar buiten. Het is koud nu, als dat zo doorgaat moeten we onze winterjassen weer te voorschijn halen.

Chateaudun
Chateaudun

 

Zondag 5 maart 2017 (69)

Route: Chateaudun, Chartres, Dreux, Mantes la Jolie, Gisors, Grandvilliers: 224 km

Regen als we vertrekken. We rijden nu door een stuk, dat zo vlak is,dat het Nederland zou kunnen zijn. Na de koffiepauze wordt het zowaar droog en er zijn minstens 50 nuances grijs in de lucht. Langs de D-983 bij Mantes la Jolie zijn erg veel bomen aangeplant. Dat zal mooi worden als die groot gegroeid zijn. We tanken en lunchen in Magny en Vexin en daar begint het weer te gieten. Dat is de hele middag zo gebleven, soms heel even droog. We overnachten op een CP in Grandvilliers. Mooie plek, maar het water is afgesloten en de WC is ronduit smerig.

Grandvilliers
Grandvilliers

 

Maandag 6 maart 2017 (70)

Route: Grandvilliers, Amiens, Arras, Lens, Lille, Roeselare, Wingene: 232 km

Droog, bewolkt weer. We vervolgen onze route door Noord Frankrijk. In Rabempre is het 10°C. Wat verder zie ik een hele groep sneeuwklokjes, maar verder niets wat op voorjaar zou kunnen wijzen. In dit deel van Frankrijk zijn de huizen gebouwd van rode bakstenen. Om 13.45 uur rijden we België binnen en om 15.00 uur parkeren we op de CP bij restaurant/ijssalon Smart-IJs in Wingene.

Wingene
Wingene

 

Het is erg koud buiten. We legen en vullen water en doen het gevraagde geld in de brievenbus. Het restaurant is in deze periode van het jaar op maandag en dinsdag gesloten. Jammer. Als buren hebben we drie leuke ezels in de wei naast ons. Later komt er nog een Britse camper bij.

Dinsdag 7 maart t/m 12 maart 2017 (71t/m 76)

Morgen, dinsdag rijden we naar Nederland voor o.a. familiebezoeken en dan zullen we uiteindelijk zondag 12 maart weer thuis in Deuxnouds aux Bois komen. We hebben een heerlijke reis gehad, met af en toe wel wat slechter weer dan we gewend waren in het Zuiden, maar dat was geen echt probleem. Het was in ieder geval beter dan in Nederland en Frankrijk.

 

Overnachtingsplaatsen Spanje en Portugal 2016/2017

Mailly le Château (Frankrijk dep. 89 Yonne)

N 47°35’27” E 3°38’8”

Officiële plaats was onbruikbaar. We stonden: N 47°35’42” E 3°38’12”

Heel mooi uitzicht.

Ste Eulalie-de-Cernon (Frankrijk dep. 12 Aveyron)

N 43°59’1” E 3°8’15”

Nogal scheve plaatsen. Leuk stadje.

Gratis. Loospunt WC en grijs water. Waterpunt. Openbaar toilet.

Palamós (Spanje Cataluña)

N 41.85740 E 3.11467

Betaald, incl. Water, Loospunt WC en grijs water. Douche (€ 1,00).

Zeer vriendelijk.

El Masroig (Spanje Cataluña)

N 41°7’35”  E 0°44’1”

Bij wijnboer.

Gratis. Loospunt WC en grijs water. Waterpunt.

Amposta (Spanje Delta de l’Ebre)

Area de Cuixota (Naast Casa de Fusta)

N 40°39’30” E 0°40’28”

Gratis. Water en Lozen betaald.

WIFI, stokbrood, Repsol gas

Suera (Spanje Communidad Valencia)

N  39°57’12” W 0°20’4”

Gratis incl. stroom, water, WC en grijs water lozen

’s Winters in de schaduw

Bigastro (Spanje Communidad Valencia)

N 38°3’3”  W 0°53’53”

Camping La Pedrera

Wasmachine en droger aanwezig

WIFI

Torrevieja (Spanje Communinad Valencia)

N 37°59’07” W 0°39’23” (gedoogplaats)

Geen voorzieningen

La Azohia (Spanje Murcia)

N 37°33’49” W 1°10’25”

Gratis plaatsen naast restaurant (was in januari gesloten)

Geen voorzieningen (wel put met deksel vlak er naast)

SPAR winkeltje er naast in jan. en febr. open van 9.00-14.00 uur

Totana (Spanje Murcia)

Camperstop Sierra Espuna

N  3747’34” W 1°30’37”

Betaald, incl. water en lozen WC en grijs water.

Bakker komt op het terrein

Leuke CP met douche, wasmachine, droger, waslijnen.

La Fabriquilla (Spanje Andalucia)

N 36.73287   W -2.20762

Gedoogplaats vlak aan het strand

Bakker komt langs

Geen voorzieningen

Almerimar (Spanje Andalucia)

N 36°42’28”  W 2°48’33”

Betaald, incl. water, lozen WC en grijs water. WIFI (alleen bij het kantoortje)

Vriendelijke ontvangst

Benarrabá (Spanje Andalucia)

N 36°32’57”  W 5°16’44”

Gratis (5 plaatsen), incl. water en lozen WC (elke plaats eigen kraan en put)

Leuk wit dorpje met gezellig café en klein winkeltje

Mooie omgeving

San Lucar de Barrameda (Spanje Andalucia)

N 3645’41” W 6823’44”

CP tussen Chipiona en San Lucar.

Betaald, incl. stroom, water, lozen WC en grijs water. Douche in soort containers.

Sevilla (Spanje Andalucia)

N 3721’44” W 5°59’40”

Betaald, incl. stroom, water, lozen WC en grijs water.

Wasmachine

CP bij overlaadstation autotransporters. Overdag wat lawaai, ’s nachts rustig.

Bushalte op loopafstand. Centrum Sevilla evt. ook te lopen/fietsen

Personeel wat afstandelijk

Matalascañas (Spanje Andalucia)

N 36°59’01” W 6°31’44”

Gratis gedoogplaats aan het strand

Mogelijk in de zomermaanden betaald

Geen voorzieningen

Vuilnisbak iets verderop in de straat

Restaurant in de winter gesloten

Vila Real de Sto Antonio (Portugal Algarve)

N  37°11’57” W 7°24’57”

Betaald, stroom, water, lozen WC en grijs water.

WIFI (niet sterk), maar in het stadje veel WIFI punten bij café’s en restaurants

Openbaar badhuis in stadje

Fuseta (Portugal Algarve)

N 37°3’10” W 7°44’42 (Dit zijn de coördinaten van de camping. Als die vol is wordt door de politie toegestaan dat campers op de parkeerplaatsen buiten de poort staan. Wel in de vakken.) Leuk haventje met gezellige terrasjes.

Gasflessen laten vullen kan in Quelfes: N 37.06395 W 7.81260. Daar mag je van de eigenaar ook overnachten op zijn privé terrein.

Quarteira (Portugal Algarve)

N 37°4’23” W 8°4’38”

Betaalde plaats.

Gesloten van dinsdag 12.00 tot woensdg 17.00 uur dan elders in dorp plaats.

Niet op alle plaatsen stroom.

Water voorziening minimaal tegen betalaing

WIFI alleen bij de ingang.

Winkel vlakbij

Carrapateira (Portugal Algarve)

Praia de Amado

N 37.16925 W 8.90086

Gedoogplaats bij strand

Costa de Sto André (Portugal Baixa Alentejo)

Parque de Campismo da Lagoa de St. André

7500-024 Santo André (iets ten noorden van Vila Nova de Sto André)

Alle voorzieningen. Water ook bij de plaats.

Vriendelijke ontvangst.

WIFI bij restaurant/kiosk

Vila Nova de Barquinha (Portugal Beira Baixa)

N 39°27’28” W 8°25’56”

Gratis CP aan de rivier de Taag (Tejo) bij leuk park.

WC en afvalwater lozen. Geen stroom.

WIFI-spot in park.

Winkels, retaurants, postkantoor vlakbij.

Coimbra (Portugal Beira Litoral)

Parque Verde de Mondego

N 40°11’54” W 8°25’40”

Gratis plaatsen op mix parking.

Water, lozen WC en afvalwater gratis. Geen stroom.

Stad op loopafstand (750 meter)

’s Nachts rustig.

Sao Jao de Areias (Portugal Beira Alta)

Terra de Iguanas

N 40°23’27” W 8°5’9”

Betaalde CP, inclusief stroom, water, lozen WC en afvalwater, douche.

Gratis elke morgen 3 broodjes pp.

WIFI, Zwembad(je), BBQ

Zeer gastvrij.

Milladoiro  (Spanje Galicia)

N 42°50’47” W 8°34’49” (Travesia del Porto: P vlak bij de Mercadona).

Het servicestation ligt een eindje verderop, daar kun je niet parkeren.

Bushalte naar Santiago de Compostella naast de Mercadona. Terug stap je ergens anders uit!!!

Prima plaats om naar Santiago te gaan.

Geen verdere voorzieningen.

Fisterra (Spanje Galicia)

N 42°54’41” W 9°15’49”

Mooie CP boven de zee, strand vlakbij.

Supermarktje er naast

Bijzonder aardige ontvangst

Betaald, water, WC en afvalwater lozen, stroom

Leuk havenplaatsje

Cabo Fisterra is het echte eindpunt van de pelgrimsweg naar Santiao (km 0).

Valdovino (Spanje Galicia)

Parking aan het strand

Geen voorzieningen

Café op de parkeerplaats

Speelgelegenheid

Gijon (Spanje Asturias)

Parking El Rinconin

Strand 150 meter

N 43°32’51” W 5°38’11”

Geen voorzieningen behalve vuilnisbak

Speelgelegenheid

’s Nachts rustig

Fuente Dé (Spanje Picos d’Europe)

Aan doodlopende weg in de bergen

Gedoogplek bij Mirador del Cable.

Somo (Spanje Cantabria)

N 43°26’49” W 3°43’37”

Aan weg CA-433 (Bij de baai van Santander)

Betaalde CP. Water, WC en vuilwater lozen, stroom.

’s Zomers buitendouche.

Wandelingen.

WIFI prima.

Errenteria (Spanje Pais Vasco)

N 43°16’3” W 1°54’3”

CP in recreatiegebied met fraai landschap.

Gratis incl. water, lozen WC en afvalwater. Geen stroom.

Caumont sur Garonne (Frankrijk)

N 44°26’31” E 0°10’46”

Gratis CP aan het Canal Lateral de la Garonne, incl. lozen WC en afvalwater.

Water € 2,00. Stroom € 0,50 per uur

Erg mooie plek.

Verteuil sur Charente (Frankrijk dep. 16 Charente)

N 45°58’47” E 0°14’7”

Gratis CP bij park, incl. water, lozen WC en vuil water. Stroom € 2,00 (bellen voor aansluiting).

Chateaudun (Frankrijk dep. 28 Eure et Loir)

N 48°4’17” E 1°19’27”

Aan de voet van het kasteel

Gratis parkeren

Water, lozen WC en vuil water, stroom € 2,00

Grandvilliers (Frankrijk dep. 60 Oise)

N 4939’56” E 1°56’7”

Aardige CP in woonwijk.

Water afgesloten in maart

WC ronduit smerig

Wingene (België West-Vlaanderen)

N 51°4’25” E 3°15’54”

Smart-Ijs

Betaalde CP bij restaurant incl. water, lozen WC en vuil water, stroom

WIFI

Heel leuke plek

Vianen (Nederland Utrecht)

Parking Sluiseiland

N 51°59’31” E 55’48”

Geen voorzieningen

Vlak bij centrum en winkels

Tongerlo (België Limburg)

De Kieper

N 51°7’26” E 5°39’16”

Gratis. Lozen WC en vuil water.

Water € 1,00; stroom € 1,00/kWh

WIFI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *