2020 Spanje en Nederland

donderdag 2 januari 2020 (1)

We doen de laatste spullen in de camper, zetten thuis de verwarming laag, drinken koffie bij Annemarie en Fred en vertrekken daarna om 11.15 uur voor onze rit naar het zuiden. Het is heel grijs weer en we zijn net Saint Mihiel door als het begint te regenen. De wolken hangen zo laag, dat we van de windmolens alleen af en toe een stuk wiek zien draaien. We rijden over een heel smalle weg en komen langs de abdij van Jovillers. Tijdens de lunchstop is het droog, maar daarna beginnen de buien weer.

Autun

Om 15.50 uur stoppen we even om te een overnachtingsplek te zoeken. Het wordt Autun. Daar stoppen we om 16.35 uur. Mooi uitzicht op een meer, maar regen. We gaan dus niet naar buiten

Route: Deuxnouds aux Bois, St. Mihiel, Ligny en Barrois, Joinville, Chaumont, Chattillon sur Seine, Montbard, Saulieu, Autun: 314 km.

vrijdag 3 januari 2020 (2)

Omdat we gisteravond vroeg naar bed gingen, zijn we vanmorgen vroeg wakker en vertrekken we vroeg. We waren van plan bij de MacDo aan de overkant te ontbijten, maar dat ging niet door: hij was nog gesloten.

De zon komt op

Het is nog donker als we om 7.50 uur wegrijden uit Autun. In Montceau geeft de thermometer 2°C aan. Bij de koffie pauze in Effiat is er wat blauw in de lucht. Om 11.30 uur draaien we de snelweg op. De A-75 is vanaf Clermont Ferrand tot vlak bij Beziers gratis. Er is ook bijna geen andere mogelijkheid op dit stuk, of helemaal over erg kleine wegen.

Alle vulkanen in de Auvergne zijn zichtbaar, alleen de top van de Puy de Dome zit verscholen achter een wolk. We rijden tussen de bergen, heel mooi, maar mijn oren houden er niet van. Ze zitten steeds dicht. Op de Col de Flageolle (1107 m) hebben we mooi uitzicht, hoewel in de verte wat nevel hangt.

Viaduct van Garabit

We stoppen om te lunchen bij het door Eifel gebouwde viaduct van Garabit. Daarna rijden we door het Parc de Grand Causses. De wolken zijn net zo gelaagd als de bergen. Om over het prachtige viaduct van Millau te mogen rijden moeten we tol betalen.

Millau

Na 15.30 uur zien we cipressen, grote rietkragen en wijngaarden. We zijn duidelijk in het zuiden. Het is goed weer om te rijden. Mooi kalm, grijs weer zonder laagstaande zon en niet te druk op de weg. Om 16.30 uur staan we voor de slagboom van de CP in Vinassan. Ik betaal en krijg 2 tickets. Daar zou op moeten staan met welke code de slaboom open gaat. Niet dus. Ik bel het hulpnummer.

Vinassan

Er komt iemand uit het gemeentehuis, die het ook niet snapt. Iemand op de CP meldt, dat er 3 tickets moeten zijn. En inderdaad: helemaal achterin het apparaat zit het derde papiertje. Na 10 minuten kunnen we de stroom aansluiten en thee zetten.

Route: Autun, Monceau, Paray et Monial, Le Donjon, La Palisse, Vichy, Riom, CLermont Ferrand, Viaduc de Garabit, Lodève, Clermont Herault, Beziers, Vinassan: 613 km

 zaterdag 4 januari 2020 (3)

Zonnig met wat wind. Na het ontbijt en de afwas lopen we het dorp even in. We komen langs een bakker en een piepklein kruidenierswinkeltje. We willen koffie drinken, maar het enig café/restaurant is gesloten. Dat doen we dus in de camper met wat lekkers van de bakker.

Koffie!

We vertrekken om 11.45 uur en rijden via Narbonne over de secundaire weg naar het zuiden. Langs heel veel wijngaarden en wijn châteaux. Inmiddels is de mistral gaan blazen, maar de zon schijnt volop. Na drie kwartier zien we sneeuw op de Pyreneeën in de verte.

Sneeuw op de Pyreneeën

We stoppen voor de lunch iets voor Le Boulou en tijden via het enorm drukke Le Perthus Spanje binnen. Bij Figueras slaan we af en rijden over een weg met heel veel bochten naar El Port de la Selva (aan de Middellandse Zee). We mogen er op een groot parkeerterrein staan om te overnachten.

El Port de la Selva

We lopen een straatje door en staan aan zee. Een wandeling over de boulevard en aan het eind een glas wijn buiten op een terras.

Langs de boulevard

Route: Vinassan, Narbonne, Perpignan, Le Perthus, La Jonquera, Figuera, Llança, El Port de la Selva: 163 km

zondag 5 januari 2020 (4)

Sinds gisteravond waait het flink, maar de lucht is vanmorgen stralend blauw. We vertrekken om 10.30 uur en zien onderweg in Llançin, dat het 17°C is. Heerlijk. We vinden een plekje voor de koffie in Serra de Daro. Wat verder zien we drie meer dan levensgrote, aangeklede, poppen, die de drie koningen voorstellen. In Spanje krijgen de kinderen cadeautjes met Driekoningen, zoals in andere landen met Kerstmis of Sinterklaas.

Lunch buiten in de zon in Palamós

Nadat we hebben getankt en boodschappen gedaan, arriveren we om 13.00 uur op de CP in Palamós. Rosalie (de beheerster) heeft vandaag een vrije dag (Driekoningen). Morgen dus even inschrijven. We lunchen buiten en blijven de rest van de middag van de zon genieten.

Route: El Port de la Selva, Figueras, Palafrugell, Palamós: 93 km

 maandag 6 januari 2020 (5)

Bewolkt vanmorgen. Goed weer om met het schrijven van het blog te beginnen. We kunnen daarna gewoon weer buiten lunchen.

Palamos

Vervolgens lekker buiten in de zon sokken breien en later in de middag een wandeling in het naast gelegen natuurgebiedje. Het waait vandaag niet, daardoor kunnen we langer buiten blijven dan gisteren.

dinsdag 7 januari 2020 (6)

Blauwe lucht bij het opstaan. Na het ontbijt en de afwas lopen we langs de supermarkt, over de door Eifel gebouwde ijzeren brug naar de markt.

Eifel brug

Enorm veel kramen met kleding, schoenen, beddengoed en speelgoed en op het laatste stuk groente en fruit. In de markthal is het rustig. De viskramen zijn allemaal gesloten i.v.m. de feestdag van gisteren.

Koffie in Palamos

We drinken onderweg koffie op een terrasje aan de straat. Terug bij de camper zien we dat we 3.7 km. gelopen hebben. De rest van de dag lekker buiten in de zon. Douchen had trouwens wat voeten in aarde vandaag. Ik deed de munt in de automaat, maar er gebeurde niets. Geen water. Weer aankleden en naar de andere douche, waar Nico net uitkwam. Die meldde dat het water wisselend was.

Bij mij was het net lauw. Niet echt aangenaam dus.

 

 

woensdag 8 januari 2020 (7)

Prachtige blauwe lucht weer. We vullen en legen water en wc en vertrekken om 10.00 uur. Dan eerst nog even boodschappen bij de Eclat, zodat we er weer een paar dagen tegen kunnen. We rijden vandaag over de snelweg om o.a. Barcelona te vermijden. Het is tot even voorbij Barcelona erg druk op de AP-7. Om 14.15 uur rijden we de Ebrodelta binnen. We zien meteen sinaasappel- en citroenbomen en bloeiende bougainville. De rijstvelden staan nog gedeeltelijk onder water. 25 Minuten later parkeren we bij de Casa de Fusta op de gratis CP.

Casa de Fusta Ebro delta

Er is nog plaats genoeg, maar de plaatsen zijn tegenwoordig afgebakend en niet al te breed. We zoeken een plekje op een hoek, zodat we maar aan een kant “buren” krijgen. We genieten tot 17.00 uur buiten van de zon.

Route: Palamós, over de AP-7 langs Barcelona en Taragona naar de Ebrodelta: 297 km.

 

 donderdag 9 januari 2020 (8)

De zon is present en ook wat wind. ’s Ochtends is het fris. In het restaurant verkopen ze nog steeds stokbrood. We zoeken wat eventuele overnachtingplaatsen op. Na de koffie is de wind weg en kunnen we weer buiten genieten. In januari buiten lunchen blijft bijzonder.

wandeling in de delta

Tussen de rijstvelden

Van 14.15 – 15.25 uur wandelen we tussen de lagune en de rijstvelden. In het mirador Del Carrete kijken we naar de watervogels in de lagune. In de nog niet droge rijstvelden zijn veel meeuwen en reigers te zien. Als we terug zijn is er weer wat wind, daarom rusten we in de camper een beetje uit van onze wandeling. Vanavond was onze Spaanse gasfles leeg. Gelukkig niet midden in de nacht. Ze verkopen hier gas, dus dat is geen probleem.

vrijdag 10 januari 2020 (9)

Bewolkt en harde wind. We halen brood en gas en blijven daarna binnen omdat het ook nog is gaan regenen. Om 13.00 uur lopen we naar het restaurant, waar we heerlijk eten.

aperitief

Vooraf krijgen we een warm aperitief van het huis op basis van pompoen. Daarna Nico een entrecote met portsaus, Ineke een dorade met lekkere gegrilde groente. Crème catalane en koffie toe.

Dorade

We zijn om 15.00 uur terug bij de camper en de zon is ook weer present. Om 18.30 uur zien we tegelijk in het westen de zon ondergaan en in het oosten de maan opkomen.

 

zaterdag 11 januari 2020 (10)

Zon en blauwe lucht vanmorgen. We vertrekken om 10.00 uur. We laten de rijstvelden achter ons en rijden langs de zee. Een half uur later doen we in Vinarós boodschappen. We drinken er meteen koffie op de parkeerplaats en om 11.40 uur rijden we weer. Het is erg rustig op de N-340. We rijden langs sinaasappelplantages, olijf- en amandelboomgaarden.

Orpesa del Mar

Om 12.30 uur parkeren we in Orpesa del Mar vlak aan het strand. Van 15.00 – 16.00 uur lopen we over een planken pad langs de zee. Het stadje is uitgestorven. De luiken voor de ramen van de flats zijn allemaal dicht en alle restaurants zijn gesloten.

Park

Maar we komen door een heel leuk park met een waterpartij waarin eenden, zwarte zwanen en karpers zwemmen. Er staan heel grote beelden in de stijl van Picasso en veel bankjes met mozaïek tegeltjes afgewerkt. We hebben bijna 3 km gelopen.

Park

Route: Casa de Fusta, St.Carles de Rapita, Vinarós, Torreblanca, Orpesa del Mar: 96 km.

 zondag 12 januari 2020 (11)

Prachtig weer. We vertrekken om 10.30 uur en rijden over de N-340 en daarna over een smalle bergweg tussen de sinaasappelplantages. Om 11.20 uur staan we op een mooie parkeerplaats net over de dam van het Embalse de Sitjar.

Embalse de Sitjar

En dan leven we de hele dag buiten. Koffie, boek lezen, lunch, siësta, stukje lopen. Om 17.00 uur verdwijnt de zon achter de bomen en leven we in de camper verder.

 

 

maandag 13 januari 2020 (12)

Blauwe lucht en zon. Om 10.00 uur zijn we reisvaardig en we zien op de weg, dat het vannacht heeft gevroren. We rijden over de snelweg, omdat we niet dwars door Valencia willen.

El Palomar

Om 12.30 uur zijn we op de camperplaats van El Palomar. Helaas raakt het opstapje de oprit en is het nu echt kapot. Terwijl we zitten te lunchen zien we een bekende Adria aankomen. De mensen, die we in de Ebrodelta ontmoetten, zijn nu ook hier. Rob biedt meteen aan, dat hij na de lunch even zal kijken of er iets te repareren valt. We hebben allebei niet het goede boutje om de boel vast te zetten, maar tyreps doen wonderen. We zullen onderweg langs een dealer gaan om te zien of ze iets voor ons kunnen doen.

Gesloten bakkers winkel

Van 16.35 – 17.25 uur lopen we naar het dorp (2 km). De bakker is op maandag helaas gesloten.

Route: Embalse de Sitjar, Sagent, Valencia, El Palmoral: 176 km

 

 

 

dinsdag 14 januari 2020 (13)

Blauwe lucht, maar ’s morgens is de wind fris. We lopen naar het dorp voor brood en gaan naar de apotheek. Nico heeft al een paar dagen een rood en opgezet oor. Ik vroeg om ibuprofen, omdat dat behalve pijnstillend ook ontstekingsremmend is. Ze vond, dat we langs de dokter moesten, omdat hij misschien antibiotica nodig had. De dokter was met vakantie. Omdat het al iets beter ging en hij al eens eerder hetzelfde heeft gehad (was na een paar dagen weer over) hebben we het maar zo gelaten. Terug bij de camper lekker buiten koffie drinken. We lunchen binnen, omdat in de zon de boter en de vleeswaren smelten waar je bijzit. De rest van de middag lekker buiten lezen en kleuren. We hebben nog een dag bijgeboekt hier. Het is een heel fijne plaats en het is prachtig weer. Vandaag hebben we 2,9 km gelopen. Om 17.00 uur gaan we naar binnen omdat de zon weg is. En na het avondeten gaat, zoals elke avond de kachel aan.

woensdag 15 januari 2020 (14)

El Palmoral

Mooi weer, maar met een frisse wind. De ochtend blijven we binnen met onze kleurpotloden. Na de lunch een lekkere warme douche en daarna buiten lezen en thee drinken. Een rustige dag dus vandaag. Morgen vertrekken we hier weer.

donderdag 16 januari 2020 (15)

Alweer schitterend weer. Na het water vullen en legen vertrekken we om 10.00 uur richting  Elche. Daar zit een camperbedrijf, waar we gaan vragen of ze naar het trapje kunnen kijken. We zijn er om 12.00 uur.

Bij de camper dealer

Er is een dame, die Engels spreekt. De monteur meldt, dat hij het kan repareren, maar of we om 15.30 uur (na de middagpauze) terug kunnen komen. We mogen op hun parkeerterrein blijven staan. Dus drinken we koffie en lunchen er. Van 15.30 – 18.30 uur wachten tot het klaar is. Wel lang, maar we zijn blij dat we meteen geholpen worden.

In het donker verder

Dat zou bij onze dealer in Frankrijk meestal niet gebeuren zonder afspraak. Daarna rijden we in het donker een half uur naar de parkeerplaats van het Parc Natural el Fondo (ten zuid oosten van Grevillent) om te overnachten.

Route: El Palomar, Elche, Parc el Fondo: 125 km

 vrijdag 17 januari 2020 (16)

Mooi helder weer. We gaan na het ontbijt een stukje lopen. Wat een prachtig gebied. Eerst even kijken in het bezoekerscentrum van het Parc Natural el Fondo.

Parc Natural el Fondo

Daarna doen we de groene wandeling over een plankier, dat dwars over het wetland en het moeras gaat. We zien slobeenden, dodaars, rietkippen, waterhoentjes en nog meer watervogels. Na een uur zijn we terug, drinken koffie en besluiten te vertrekken naar Los Dolores Cartagena.

loopbrug

We moeten boodschappen doen, maar vinden pas om 13.15 uur een kleine supermarkt in El Mojón. We lunchen er meteen ook. Daarna verder en we zien de eerste bloeiende amandelbomen. En de eerste plastic kassen zijn ook weer gesignaleerd.

watervogels

Het laatste stuk gaat door een vlak agrarisch landschap. De temperatuur tussen 21°C en 23°C. Om 15.30 uur zijn we op de beoogde camperplaats en kunnen we nog even van de zon genieten.  We worden bijzonder vriendelijk ontvangen, krijgen een plattegrond van Cartagena en allerlei informatie en onze persoonlijke WIFI-code.

Route: Parc Natural el Fondo, Albatera, Orihuela, Arneva, Zeneta, San Janvier, Aparecida, St. Ana/Los Dolores: 99 km

 zaterdag 18 januari 2020 (17)

De zon komt rood op, maar daarna komt de bewolking. Er is slecht weer op komst. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft zelfs de Nederlanders in Spanje gewaarschuwd. We zullen zien.

Area de Autocaravanas Cartegena

We staan hier beschut op een plek met stroom, goede WIFI en een goed gevulde boekenkast. Na het ontbijt zijn we even een rondje camperplaats gaan doen. Leuker dan we in eerste instantie dachten.

Olijfboomgaard

Achter de camperplaats is een olijfboomgaard en er zijn ook wasmachines, een droger en een soort huiskamer met TV. Om 11.15 uur begint het te regenen, maar als de bakker toetert om 12.30 uur is het weer droog.

 

 

 

 

 

 

zondag 19 januari 2020 (18)

Half bewolkt en wind. We krijgen een slecht bericht uit Nederland. Maaike’s vader is vanochtend overleden. We plannen om terug te gaan. We onderzoeken alle mogelijkheden, maar het is zulk slecht weer dat de vliegvelden van Alicante en Valencia dicht zijn. Ook op de weg is het niet best. Storm (die Gloria heet), regen en zelfs sneeuw. Misschien via Madrid, maar die kant op is het ook slecht. We wachten maar even af tot we horen, wanneer hij begraven wordt.

maandag 20 januari 2020 (19)

Regen en storm vannacht. Nu bewolkt en af en toe een spetter. Minder wind ook. We blijven hier tot we wat van Arjen horen. Hij appt dat Ron zaterdagochtend begraven wordt. We zoeken een vlucht. We vliegen vrijdag van Alicante naar Schiphol en dan maandag weer van Schiphol naar Alicante.  De regen is weer volop terug inmiddels. We besluiten dat we tot donderdag hier blijven. Ik bel mama even om te vertellen van Ron. Daarna bel ik Everdien om te vragen of we daar kunnen slapen. Geen probleem natuurlijk. Ze komen ons zelfs van het vliegveld halen. Ik bel met parking Umbrella in Elche om een plek voor de camper te reserveren t/m maandag.

dinsdag 21 januari 2020 (20)

Regen, heel veel regen tot ± 12.00 uur. Daarna gaan we even naar buiten. We kunnen hier alleen langs de weg lopen.

winkel

We vinden een supermarkt en doen meteen even een paar boodschappen. De rest van de dag zijn we binnen, want de regen is weer terug. We lezen, kleuren en spelen spelletjes.

woensdag 22 januari 2020 (21)

Beter weer nu. Half bewolkt en het wordt vanmiddag 15 °C. Na de lunch lopen we naar de bushalte en rijden met bus nr. 7 naar Cartagena.

Cartagena

We stappen uit op de Plaza d’España en lopen door de grote winkelstraat. Heel veel prachtige gebouwen en huizen en veel beelden overal. Aan het eind komen we bij de haven. Boven zee hangt mist. We zien dus af van het maken van een boottochtje. Bij een groot standbeeld van een treurende man (voor de slachtoffers van terrorisme) staat een groepje jonge mensen met een enorme, veelkleurige vlag. Ze vragen of ik foto’s van ze wil maken. Ik wil weten waar die vlag van is. Bolivia is het antwoord.

Cartagena

Op de terugweg drinken we wat op een terrasje. Dat kan weer, maar wel met een jas aan. We rijden terug met de bus en zijn om 17.15 uur weer “thuis” na 5,3 km gelopen te hebben.

Even uitrusten dus.

Cartagena

Cartagena

Cartagena

donderdag 23 januari 2020 (22)

Half bewolkt. We treffen voorbereidingen om hier weer te vertrekken. We betalen Theresa en rijden om 10.40 uur richting Alicante. Overal wordt geoogst in de velden. Door de regen is dat nu een modderig geheel. We stoppen voor koffie in San Pedro.

Oranje bloesem

Tijdens de lunchpauze maak ik foto’s van oranjebloesem en een bloeiende cactus. Na wat omzwervingen, omdat het adres niet klopte zijn we bij Parking Umbrella tussen Elche en Alicante vlakbij het vliegveld. We melden ons en spreken af, dat we er morgen om 9.00 uur zullen zijn. Ze brengen ons dan naar het vliegveld.

overnachten bij de duinen

We kunnen daar niet overnachten. We proberen op hun aanwijzingen een plek aan het strand te vinden. Beetje moeilijk, maar we vinden een prachtige plek tegen de duinen.

Route: Cartagena, San Javier, San Pedro, Torreviela, Elche, L’Altet: 122 km

vrijdag 24 januari 2020 (23)

Het is nog donker  als we opstaan. We vertrekken om 8.20 uur naar de parkeergarage. We moeten formulieren tekenen en moeten achter een auto aanrijden  naar de parkeerplek. Daarna met het busje naar het vliegveld.

koffie op het vliegveld

Door de controle, een kop koffie en naar de gate. Om 10.50 uur zijn we in de lucht. We lunchen aan boord. We landen keurig op tijd en lopen dan bijna 1 km. door de hallen op zoek naar de uitgang door de bordjes “arrival” te volgen.

lopen, lopen naar de uitgang

Ik stuur broer Gerard de verkeerde kant op, omdat hij meldde dat hij bij “departure” stond te wachten. Wat blijkt, dat we bij departure naar buiten moeten (logisch hè als je aankomt!). Na 20 minuten is Gerard weer op zijn uitgangspunt en rijden we naar Uithoorn.

Route: L’Altet, Alicante, Schiphol, Uithoorn

zaterdag 25 januari 2020 (24)

Everdien gaat met ons mee naar de begrafenis van Ron. Een heel verdrietig, maar mooi afscheid op de begraafplaats Buitenveldert.

sneeuwklokjes

zondag 26 januari 2020 (25)

Licht bewolkt. Na de lunch gaan we even een stukje lopen. De sneeuwklokjes staan in bloei. We eten weer overheerlijk.

diner

maandag 27 januari 2020 (26)

Gerard en Everdien brengen ons naar Schiphol. We checken in en beginnen naar de Gate te lopen, die helemaal aan het andere eind is. Halverwege kan Nico niet verder. Ik zie een balie waar je assistentie kunt vragen en dat doe ik dus. Hij wordt na een paar minuten wachten met een rolstoel en dus met voorrang naar Gate B15 gereden.

onderweg naar Alicante

We lunchen in het vliegtuig. In Alicante geldt de assistentie nog steeds. We worden met een speciaal vervoermiddel van het vliegtuig naar de hal gebracht en dan met een rolstoel naar buiten naar het meetingpoint. We bellen met Umbrella Parking en na 8 minuten staat het busje er weer.

overnachten El Fondo

We rijden naar de Parking, betalen en zitten om 17.45 uur weer in onze eigen camper. Om 18.25 uur staan we bij het Parc Natural El Fondo bij Crevillent om te overnachten.

Route: 24 t/m 27 januari 2020: 45 km

 dinsdag 28 januari 2020 (27)

Licht bewolkt vanmorgen. Om 10.10 uur vertrekken we om over kleinere wegen richting Lorca te rijden. We rijden tussen sinaasappel- en citroenplantages vol vruchten. En de amandelbomen staan ook in bloei. Prachtige witte en roze bloesem. In Fortuna is een Maxi Dia% supermarkt. Daar doen we dus inkopen en we drinken er koffie. Het is inmiddels 19°C. Drie kwartier later lunchen we in Pliego. Het is mooi zonnig weer.

sneeuw Sierra d’Espuna

Boven op de bergen in de Sierra d’Espuña voor ons ligt nog sneeuw. We rijden langs het natuurpark en de weg wordt steeds smaller en vol kuilen. Later gelukkig weer een betere weg. We parkeren op Finca Lerna bij Lorca om 14.40 uur. Een vriendelijke ontvangst op een terrein bij een manege (Nederlandse eigenaren).

Finca Lerna (uitzicht)

We zetten de camper op een plek met mooi uitzicht. De “buren” komen zich meteen voorstellen. Stoelen naar buiten en genieten van de zon.

Route: El Fondo, Albanilla, Fortuna, Yegla, Pliego, Casas-Nuevas, Lorca: 142 km

 

 

 

woensdag 29 januari 2020 (28)

Mooi rustig weer. De zon komt langzaam op tussen de bergen. Vanmorgen is die een beetje gesluierd. We drinken buiten koffie en daarna wandelen we over het terrein van de camperplaats.

Naar wc en douches

We aaien de paarden, die nog binnen staan en zien de ezels en de andere paarden buiten op de helling. Om 13.00 uur schijnt de zon weer voluit. Na de lunch lekker buiten lezen. Af en toe is de zon erg warm, maar in de schaduw is het net te fris.

Nico en paarden

donderdag 30 januari 2020 (29

De zon is volop present als we opstaan. Er is niet veel te melden. We zijn de hele dag buiten kleuren en lezen. Af en toe een gesprekje met de buren Peter en José en Leen en Yvonne.

vrijdag 31 januari 2020 (30)

We genieten van het mooie weer, de rust, de prachtige omgeving en onze leesboeken.

zaterdag 1 februari 2020 (31)

Prachtig weer. Rust en zon. Nico heeft een flinke verkoudheid en hoest behoorlijk. Daarom blijven we rustig hier genieten.

Bruno (de hond van de eigenaar)

 

zondag 2 februari 2020 (32)

Zomerweer. De was is al bijna droog als hij net is opgehangen. We zijn weer de hele dag buiten. Kleuren, lezen, breien. We zie een bijzondere kever: blijkt een roodgestreepte oliekever te zijn. We genieten op een bankje van het uitzicht en de paarden, terwijl we een leuk gesprek hebben met José.

rode oliekever

 

maandag 3 februari 2020 (33)

Heel mooi warm weer. We nemen afscheid van Peter en José, die verder trekken. Leen helpt ons even de luifel indraaien de stroom eraf, zodat we de camper een plaats naar achteren kunnen zetten, waar we ook ’s morgens meteen zon hebben. We maken alle matten weer even schoon en vegen het stof uit de camper.

wandeling

Dan lekker buiten koffie. Bruno (de hond) komt zoals elke morgen even langs om aangehaald te worden. Als hij vindt, dat het nog niet genoeg is duwt hij met zijn kop of krijg je een poot op je been.  Van 14.00 – 14.40 uur wandelen we langs de hekken omhoog en hebben een schitterend uitzicht. Het is nu heel warm. We zitten net aan de thee, als Leen komt vragen of we iets willen drinken. Heel erg gezellig. Leen is een rasechte Rotterdammer, die graag en veel vertelt. Hij was rechercheur bij de politie. We gaan pas om 19.00 uur naar binnen omdat het te koud wordt.

Nico op een topje

 

dinsdag 4 februari 2020 (34)

We worden wakker van een klop op de deur: “je brood en fruit ligt op de tafel” klinkt een Rotterdamse stem. Dank je wel Leen. Als we staan af te wassen komt Henri, de eigenaar vragen of we vandaag kunnen afrekenen i.p.v. morgen, omdat hij vandaag hooi voor de paarden moet bestellen en alvast een deel contant vooruit moet betalen. Het fruit hoeven we niet te betalen. We zitten weer de hele dag buiten in de zon, maar wel in de schaduw van een boom. Het is erg warm. Voor het eten drinken we nog wat met Leen en Yvonne en het is weer erg gezellig. Morgen gaan we allemaal weer verderop.

woensdag 5 februari 2020 (35)

Bewolkt en regenachtig. We vullen de watertank, legen het vuile water en de WC, nadat we afscheid hebben genomen van Henri en Irene en van Leen en Yvonne. Om 10.25 uur rijden we op weg naar de Eroski supermarkt in Lorca. Dat kost tijd, we lopen steeds tegen afgesloten wegen aan. Om 12.25 uur hebben we alles wat we nodig hebben en trekken verder.  Na 10 minuten drinken we koffie op de P. van het andere winkelcentrum. Daarna rijden we door een vlak landschap langs veel velden met kool en broccoli. Hier en daar wordt geoogst. We zien een paar palmbomen, die vol met dadels hangen. Hier en daar al plastic kassen en twee prachtig geel bloeiende mimosa bomen. Na de lunch rijden we door een soort maanlandschap geel/rood, grijs/groene heuvels, waar de weg tussendoor gaat. De wolken hangen laag vandaag en vaak regent het. We slingeren 20 km over een smalle bergweg omhoog, dus de wolken in. Nico draait zich wezenloos aan het stuur en met volle aandacht, want er is nergens vangrails. En opeens uitzicht beneden in het dal op een zee van plastic kassen. Om 16.15 uur zien we weer een beetje blauw in de lucht en de zon probeert het ook weer. Twintig minuten later parkeren we in Cabo de Gata niet ver van zee op een parkeerplaats, waar veel campers staan. De zon schijnt nu echt weer. Morgen gaan we het strand verkennen, Nico is nu te moe.

Cabo de Gata

Route: Lorca, Pulpi, Cuevas del Almanzora, Los Galardos, Sorbas, Nijas, Ruescas, Cabo de Gata: 183 km.

 donderdag 6 februari 2020 (36)

Half bewolkt en wat wind. Van 10.30-11.25 uur een wandeling langs het strand en over de boulevard.

Cabo de Gata

We lunchen daarna bij strandrestaurant Chiribus. Heel erg lekker. Tomatensalade, entrecote/frites/gegrilde paprika, citroenvis/gepofte aardappel/zeekraal, tiramisu, koffie. Lekkere witte wijn en bij het afrekenen nog een likeur van het huis. Zo veel en zo lekker gegeten en gedronken, dat we de rest van de middag in de camper “uitbuiken”.

Restaurant Chiribus

 

vrijdag 7 februari 2020 (37)

Beetje gesluierde bewolking vanmorgen. We vertrekken om 10.15 uur, maar stoppen bijna meteen weer om in een vogel kijkhut langs de weg naar de flamingo’s te kijken. We kopen onderweg brood en rijden langs velden vol agaven en onafzienbare kilometers vol plastic kassen. In Roquetas del Mar zien we meteen, dat dit geen plaats voor ons is.

Flamingo’s

We drinken koffie op het laatst beschikbare plekje en vertrekken dan gauw weer. Wel vlak bij het strand, maar allemaal in het gelid naast elkaar. Je ziet niets dan campers. We tanken diesel en verder op onze route wisselen we de gasfles, die vannacht leeg was. We rijden door de prachtige Alpujarras. Mooie ronde, groen begroeide bergen. Voor ons ligt nog sneeuw op de Sierra Nevada. Om 13.40 uur zijn we in Ugjíjar, waar we ons op de gratis CP installeren.

Ugijar

Route: Cabo de Gata, Almeria, Roquetas del Mar, El Eíjdo, Berja, Cherin, Ugíjar: 133 km.

 zaterdag 8 februari 2020 (38)

We worden wakker van de zon in de camper. Ontbijt en afwas en dan naar buiten. Om 10.25 uur lopen we omhoog naar het stadje. Erg leuk, veel winkels. De kerk is gesloten.

Ugijar

We drinken koffie op een terrasje in de winkelstraat. Lekker in de zon. Buiten bij de camper nog meer koffie. Na de lunch weer naar buiten, maar er komen wolken. Het blijft wel droog, maar we zijn  de rest van de middag binnen. Ik brei aan mijn vest, dat schiet lekker op zo.

 

 

Ugijar

zondag 9 februari 2020 (39)

En ja hoor, als de gordijnen open gaan is de zon present. Als we water staan te tanken, roept de oude man in de sinaasappel boomgaard naast de CP ons.

Ugijar

Ik begrijp dat hij 1kg sinaasappels verkoopt voor €  5,00. Ik haal geld, maar dat wil hij niet. Ik krijg 4 sinaasappels met een stortvloed van Spaans. Ik zeg, dat ik geen Spaans spreek. Maar dat helpt niet. Hij ratelt maar door. We vertrekken om 10.30 uur, rijden langs de DIA super, maar die is op zondag gesloten. Dan verder door de prachtige bergen. Het binnenland van Spanje is zo mooi. We houden koffiepauze op een van de vele uitzichtpunten langs weg A-348.

Koffie pauze A-348

Een geweldige plek met uitzicht op de groen golvende bergen en diepe dalen. Hier en daar een band van lila bloesem. De hele weg is genieten. Af en toe witte dorpjes tegen de berghellingen en prachtige kleuren van de rotsen. We zijn zo blij, dat we van de drukke kust zijn weggegaan. Opeens klimt er een steenbok links van ons tegen de rotsen op. Om 12.30 uur zijn we het Embalse de Béznar. Erg mooi.

Embalse de Beznar

We nemen het laatste plaatsje in en hebben wat moeite om de camper horizontaal te zetten. We lunchen buiten en lopen daarna over de stuwdam. Indrukwekkend, die betonnen dam, die al dat water tegenhoudt.

Route: Ugíjar, Cadiar, Torvizon, Embalse de Rules, Embalse de Béznar: 74 km.

 

 

maandag 10 februari 2020 (40)

wandeling Beznar

Mooi zonnig weer. Na de koffie gaan we even lopen door het bos naast het stuwmeer. Erg mooie uitzichten. Er zijn nu weer veel campers weg.  We verplaatsen ons niet, we zijn tevreden met ons plekje.  De rest van de dag buiten in de zon kleuren en lezen.

 

Embalse de Beznar

dinsdag 11 februari 2020 (41)

Prachtige blauwe lucht. We rijden om 10.10 uur weg bij het stuwmeer. Heel mooie route door de Sierra de Guajara. Om 10.45 uur doen we boodschappen in Salobrena en drinken ook meteen koffie. Een uur later rijden we weer verder, nu langs de Middellandse zee. Nog een uur later stoppen we voor de lunch met uitzicht op zee.

Middelandse zee

Het is 22°C. Bij Torre del Mar nemen we de A-7. Er zitten te veel drempels en rotondes in onze route. Om 14.50 uur zijn we op  CP Dos Alamos bij Alora. Een kleine CP van 6 plaatsen. Er worden ook huisjes verhuurd en er is een zwembad (nu niet in gebruik). We installeren ons buiten met thee. De beheerste komt langs om ons in te schrijven. Het blijkt dat we net meemaken, dat er een wisseling van eigenaar plaats vindt. Vanaf 29 februari is dat een feit. Daarom kunnen we nu niet eten hier in het restaurantje.

Dos Alamos

Route: E. de Béznar, Salobrena, Almuñécar, Nerja, Torre Costa, Torre del Mar, Malaga, Cártama, Alora: 176 km.

 

 

 

 

Dos Alamos

 

 

 

 

 

 

 

woensdag 12 februari 2020 (42)

Weer mooi weer met een beetje wind. Buiten in de zon uit de wind drinken we koffie. We gaan om de beurt even lekker onder de douche en daarna zitten we buiten te lezen.

Alora wandelen

Om 15.40 uur gaan we een stukje lopen. Een heel steil pad omhoog, maar dus gelukkig ook weer omlaag. We zien prachtige bloemen.  Een plant met knoppen (zoals de papavers). Als je ze aanraakt springen ze met een noodvaart weg en spuiten een soort water. Idiote gewaarwording.

 

donderdag 13 februari 2020 (43)

Bewolkt, maar niet lang. We betalen de baas van de camperplaats en vertrekken om 10.20 uur. We slingeren weer over de smalle A-343 omhoog en omlaag. Heel mooi, maar we komen in de mist terecht. Gelukkig duurt dat ook niet al te lang. Na een uur zijn we in El Torcal de Antequera.

El Torcal

Schitterende rotsformaties zo ver het oog reikt. We drinken koffie en gaan dan eerst naar het bezoekers centrum om wat wijzer te worden. Vervolgens eten we wat in het bijbehorende restaurant en dan lopen we naar het “mirador”. Geweldig mooi.  Een Spaanse jong man hoort ons Nederlands praten en zegt in het Nederlands gedag. Hij werkte ooit 3 jaar in Amsterdam. Hij maakt een paar foto’s van ons. Terug naar het beginpunt en dan gaan we aan de “groene” wandeling beginnen. Heel erg mooi, maar wel af en toe een beetje moeilijk over de rotsen klauteren. De zon is weer helemaal terug. We houden het ¾ uur vol. Daarna is Nico niet zeker meer van zichzelf en dus stoppen we ermee. Dat was genieten, zo mooi. Om 14.20 uur vertrekken we richting Cabra, maar komen in een opstopping terecht van boeren, die protesteren tegen de volgens hen te lage prijzen voor de olijfolie.

boze boeren

Het is een echte wegversperring met veel tractoren en auto’s en fluitende en schreeuwende mensen. We moeten achteruit terug en nemen daarna een andere (om)weg. Om 16.40 uur zijn we op de CP in Cabra.

Route: Alora, Torcal de Antequera, Antequera, A-459, A-92M, A-333, Iznájar, Rute, Zambra, Cabra: 159 km

 

vrijdag 14 februari 2020 (44)

Mooi weer, maar ’s ochtends is het fris. We doen vuil- en schoon water en rijden om 9.30 uur weg. We staan voorgesorteerd om rechts af te slaan, maar moeten wachten op alweer de tractoren en auto’s van protesterende boeren. Een enorme hoeveelheid. We besluiten ter plekke de andere kant op te rijden. We hebben geen zin weer tegen gehouden te worden. Het is een mooie route, maar we zien de hele ochtend alleen maar olijfboomgaarden. We zien een supermarkt en rijden de parkeerplaats op, maar daar is een drempel, die te hoog is voor ons opstapje. Het kraakt verschrikkelijk en het werkt niet meer. Weer kapot!

Tablas de Daimiel

Daarna rijden we door het Parque Natural de la Sierra de Cardeña. Er zijn waarschuwingen voor overstekende lynxen. We lunchen op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum en lopen er ook even naar binnen. Daarna verder door de Sierra Morena. We verlaten Andalusië en rijden Castilla La Manche binnen. Uitgestrekte weilanden en een ervan vol kraanvogels. In de verte voor ons een gebergte. Daarna rijden we tussen de wijngaarden. Om 15.45 uur parkeren we op een grote parkeerplaats van de Nationaal Park Tablas de Daimiel. We bezoeken ook hier het centro de visitantes en maken een kleine wandeling.

Route: Cabra, Priego, Baena, Bujalance, Montoro, Almovodar, Ciudad Real, Daimiel, Tablas de Daimiel: 286 km.

zaterdag 15 februari 2020 (45)

Een heel kleine wereld vanmorgen. Dikke mist tot ongeveer 11.30 uur. We drinken koffie en zien dat er veel auto’s op de parkeerplaats komen te staan. Als de mist is opgetrokken beginnen we aan de “rode” wandeling. Heel mooi rietland met een vogel kijk hut. Erg de moeite waard. We zijn om 13.00 uur terug en hebben 2,1 km gelopen.

Rode wandeling

Na de lunch lezen we eerst wat en daarna gaan we weer op pad. De “gele” wandeling nu.

Het is prachtig en we hebben het zelfs warm. Om 16.50 uur zijn we terug en hebben nu 4,1 km in de benen. Dat voelen we ook wel.

Gele wandeling

 

zondag 16 februari 2020 (46)

Weer mistig. We drinken koffie en kleuren allebei wat terwijl we wachten tot de mist optrekt. Om 11.35 uur vertrekken we over de smalle weg tussen de wijngaarden. Het hele stuk is zo vlak als Nederland, alleen andere begroeiing. Na de lunch zien we een hele rij witte molens op een heuvel. Daarna komen we weer in meer heuvelachtig, bebost gebied. In Torrebaja geeft een thermometer 21°C aan. We rijden langs de rivier Turia, waar enorm veel water door stroomt. Om 17.25 uur zijn we in Teruel op een parkeerplaats, waar ook campers mogen staan. We staan schuin tegenover het gebouw van de Guardia Civil. We drinken thee en gaan dan even lopen. We eten wat bij het enige restaurant dat we vinden: een MacDo.

Teruel

Route: Daimiel, Villa Rubia de la Ojos, Puerto Lapice, Alcázara de San Juan, Pedro Muñoz, Fuentes Salinas del Manzano, Torrebaja, Teruel: 356 km

 maandag 17 februari 2020 (47)

Mooi weer. Vannacht was het fris. We doen boodschappen bij de Mercadona aan de overkant en vertrekken dan om 9.40 uur. De A-23 ligt hoog. We rijden inmiddels op 1000 m. en de zon is af en toe verdwenen. We zoeken een camperdealer voor het opstapje. Het bedrijf in Villanueva de Gallego (ten noorden van Zaragoza)bestaat niet meer. We drinken koffie en zoeken een ander adres. Dat ligt ten zuiden van Zaragoza. Maar daar hebben ze pas over een maand tijd voor ons.

Huesca

We geven het op. Zonder opstapje gaat het ook wel. In de middag zien we een hele serie ooievaars op hun grote nesten op palen zitten. Om 14.50 uur stoppen we in Huesca op een CP midden in de stad.

Route: Teruel, Zaragoza,Villanueva de Gallego, Zaragoza, Cuarte de Huerva, Huesca: 307 km.

Huesca

 dinsdag 18 februari 2020 (48)

Mooi zonnig. Bij het water innemen zijn  we allebei kleddernat. Moeilijke kraan.  We vertrekken om 11.00 uur. De motor van de camper heeft weer hetzelfde probleem als een paar jaar geleden. Hij trekt niet en het oranje waarschuwingslampje brandt ook weer. We zien sneeuw op de toppen van de Pyreneeën.

Biescas

We zijn om 12.15 uur in Biescas, drinken koffie en gaan de omgeving verkennen. We staan op een grote open plek vlak bij de rivier, waar het water een soort watervalletje maakt over de rotsen. Prachtig. Na de lunch zitten we lekker buiten in de zon te lezen. Om 17.00 uur lopen we naar het dorp. De supermarkt heeft ons als klant en we zien een kapper en die hebben we echt nodig alle twee. Ze kan ons wel knippen, maar over ¾ uur.  We drinken dus koffie met een lekker stukje cake in een café er vlak bij. Om 19.15 uur lopen we terug naar de camper, maar nu is het koud buiten.

Biescas

Route:  Huescas, Biescas: 72 km

 woensdag 19 februari 2020 (49)

Vannacht heeft het flink gevroren, maar nu is het zonnig. We hadden uit voorzorg de kachel vannacht heel laag aangelaten. Om 10.30 uur rijden we weg, nadat we de motor eerst goed warm hebben laten draaien. We gaan naar het Nat. Park Ordesa over een heel smalle bergweg. Op 1423 m. ligt er nog sneeuw langs de weg.

Torla

Om 11.15 uur zijn we in Torla, waar het bezoekerscentrum van het Nat.Park is. We drinken koffie en lopen er heen.  Gesloten! Maar gelukkig wel een informatiepunt. We klimmen daarna het dorp in. Een mooi dorp met veel huizen in de kleur van grijze leien. We zouden nog een paar km. verder kunnen rijden, maar we besluiten terug te gaan naar Biescas, omdat de wandelingen daar te moeilijk voor ons zijn. Daar genieten we de rest van de dag buiten in de zon.

Biescas

Route: Biescas, Torla, Biescas: 124 km

 donderdag 20 februari 2020 (50)

Mooi zonnig, maar wel wel koud vanmorgen. Een paar boodschappen, tanken en een gasfles wisselen en dan vertrekken we weer. Nico heeft de motor warm laten lopen en het oranje lampje is uit en de motor reageert normaal. Probleem voorbij? We drinken koffie op een parkeerplaats tussen Jaca en Somport aan een snel stromende rivier. We rijden 10 minuten door de tunnel van Somport en ontdekken aan de Franse kant net zulk mooi weer als in Spanje. We rijden door de Vallee d’Aspe over de smalle bochtige weg tussen hoge bergen langs de Gave d’Aspe, die flink stroomt. We zien twee kuddes schapen en op een net geploegd veld een enorm aantal koereigers. We hebben de Pyreneeën achter ons gelaten en rijden nu door een veel kalmer landschap. De CP in Sauveterre de Bearn beviel ons alle twee niet en dus reden we door tot Salies de Bearn, waar we nu op een mooie plek staan om te overnachten. We blijven weer buiten tot 16.30 uur.

Salies de Bearn

Route: Biescas, Sabinanigo, Jaca, Somport, Sarrance, Oleron Ste Marie, Sauveterre De Bearn, Salies de Bearn: 156 km

vrijdag 21 februari 2020 (51)

Een heel grijze lucht vanmorgen. We betalen de CP ( € 7,60 incl. alles) en vertrekken om 10.15 uur. We dalen af door een heel breed dal. Beneden staan bloeiende narcissen en enorm veel primula’s, mimosa, camelia’s en tulpenbomen.  Even hebben we een regenbui. Is meteen de voorruit weer schoon. Na de koffie vervolgen we onze weg nog steeds over kleine D-wegen. Het wordt lichter in de lucht en de zon probeert het weer. Na Mont de Marsan rijden we over de rechte wegen door de dennenbossen van Les Landes. Er bloeit heel veel gele gaspeldoorn overal. Soms ook roze prunus.

Caumont sur Garonne

Om 14.20 uur zijn we in Caumont sur Garonne op de gratis CP aan het Canal Lateral de Garonne. Het staat wegens werkzaamheden droog, maar het is een prachtige plek. De zon schijnt nu volop, we zetten de stoelen achter de camper en installeren ons met onze boeken en een kop thee. We horen een specht hameren. Dit is weer puur genieten.

Route: Salies de Béarn, Puyoö, Habas, Montfort en Chalosse, Mugron, Souprosse, Mont de Marsan, St. Justin, Casteljaloux, Caumont sur Garonne: 170 km

zaterdag 22 februari 2020 (52)

Prachtig weer. We lopen na het ontbijt naar het dorp en ontdekken, dat de broodautomaat niet meer bestaat. Er staan heel veel grote, oude huizen te koop. Uit een boekenkast voor algemeen gebruik haal ik twee boeken, zodat ik nog wat te lezen heb. We drinken koffie en vertrekken daarna om 10.45 uur. In Marmande stoppen we om boodschappen te doen. Vervolgens rijden we langs de wijngaarden van Duras.

Hiersac

We houden lunchpauze bij een plein vol pétanque banen. En daarna omhoog en omlaag door kleine gehuchten en dorpjes. Er bloeien enorm veel bomen en struiken overal. Soms een laan vol paars/roze prunus bomen. Om 15.15 uur parkeren we in Hiersac vlak bij Angoulème op weer een gratis CP. Het is nog steeds mooi weer, maar net te fris om buiten te zitten.

Route: Caumont sur Garonne, Marmande, Duras, Port Ste Foy, Montpon-Ménestérol, La Roche Chalais, Chalais, Blanzac-Porcheresse, Hiersac: 168 km

zondag 23 februari 2020 (53)

Grijze wolken vanmorgen. We rijden om 9.40 uur weg over de N-10. We zien omgeploegde velden, groene weides en windmolens. Na de koffie probeert de zon het even. Af en toe hangt er een sperwer in de lucht. Om 14.00 uur zijn we in Chênehutte aan de Loire. Een mooie plek zonder voorzieningen vlak langs de rivier.

Chenehutte

Van 14.45 – 15.30 uur lopen we naar het dorp. We bekijken het prachtige Romaanse kerkje uit de XIe eeuw. We zien een restaurant en gaan reserveren voor vanavond. Het is koud buiten nu. Van 19.00-21.00 uur eten we erg lekker in restaurant “La Garahutte”. Daarna 15 minuten terug lopen naar de camper. Goed voor de spijsvertering. We kunnen geen pap meer zeggen.

Chennehute

Route: Hiersac, Angoulème, Poitiers, Loudun, St. Just s.Dives, Le Coudray Macouard, Saumur, Chênehutte: 228 km

Chennehute

maandag 24 februari 2020 (54)

Stil, grijs weer. Naast ons ligt de Loire, breed en rustig, rivier te zijn. Doet me denken aan het gedicht van Hendrik Marsman “ Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren, traag door oneindig laagland gaan”. Verder houdt de vergelijking op. Er is een bakker vlakbij en hij is op maandag open. Vers brood voor het ontbijt dus. Om 10.15 uur start Nico de motor (die het trouwens weer goed doet sinds een paar dagen). Drie kwartier later stoppen we om te tanken. Het is koud buiten en het miezert. Een half uur later houden we koffie pauze en ruim een uur daarna stoppen we voor de lunch.

Fontaine sous Joue

Er valt niet veel te melden. Al deze wegen lijken op elkaar. Af en toe een gehucht of dorpje, waar we doorheen rijden en dus verkeersdrempels. Opeens een prachtig manoir langs de weg en daarna verder over een smalle weg door bosachtig gebied. Het wordt beter weer, er zit weer wat blauw in de lucht. Om 15.30 uur zijn we in Fontaine sous Jouy bij restaurant 3 Etangs. We kunnen daar overnachten.

Route: Chênehutte, Gennes, Baugé, La Flèche, Le Mans, Savigné l’Evèque, Bellème, Logny sur Perche, La Ferté Vidame, Verneuil s. Avre, Evreux, Fontaine sous Jouy: 273 km

dinsdag 25 februari 2020 (55)

Blauwe lucht, maar gisteravond en vannacht heeft het geregend. We vullen water en vertrekken om 10.15 uur. In Vernon doen we boodschappen en het regent als we de winkel uit komen. Later hebben we dikke grijze wolken met af en toe een blauw gat. Dat geeft een mooie regenboog. De landerijen zijn kleddernat overal. In Proissy is het 10 °C en de zon is terug. Af en toe zien we mooie vakwerkhuizen, maar de meest huizen hier in Normandië zijn gebouwd van rode bakstenen. Er lopen twee fazanten hanen in de berm. We rijden door de Vallée de la Somme. Er zijn veel oorlogskerkhoven en gedenktekens uit de 1e wereldoorlog. Als we de CP van Bapaume zien, keren we meteen weer om. Heel klein, midden in de stad en er staat een vrachtwagen dwars op de camperplek.

Cerisy

We rijden een half uur terug naar een plek langs het Canal de la Somme, die we onderweg gezien hebben. We staan aan het eind van een pad langs het kanaal. Veel plassen, maar we staan op een stevige ondergrond. We drinken thee en gaan daarna even naar buiten. Het is droog en de lucht is blauw. We lopen een eind langs het kanaal en de sluis. In de Somme, aan de andere kant van het pad, veel ganzen, eenden en aalscholvers. Het is erg koud buiten en we houden het na een half uur voor gezien. Na het eten regent het weer voluit.

Route: Fontaine s. Jouy, Vernon, Gisors, Beauvais, Breteuil, Bapaume, Cerisy: 220 km

woensdag 26 februari 2020 (56)

Strak blauwe lucht en zon. We vertrekken om 10.10 uur. De blauwe lucht duurt niet lang, er zijn al weer wolken aan de horizon. We rijden door vlak, agrarisch gebied. Het waait flink. We houden koffie pauze op de parkeerplaats van een supermarkt in Arras. Om 12.40 uur rijden we België binnen en dan hebben we ongeveer 1300 km, van zuid naar noord door Frankrijk gereden. We krijgen een regen/hagelbui en tijdens de lunch ook nog af en toe een beetje hagelsteentjes.

Memorial Zonnebeke

We staan in Zonnebeke bij het Memorial Museum Passchendaele 1917. Van 14.30 – 16.20 uur bezoeken we het museum. Enorm veel informatie over de drie slagen bij Ieper (1e wereld oorlog). Veel materiaal, nagebouwde dugouts en loopgraven, waar we in afdalen en door lopen. Indrukwekkend.

Route: Cerisy, Bapaume, Arras, Lens, Lille, Houplines, Zonnebeke: 139 km

 donderdag 27 februari 2020 (57)

Regen, wind en natte sneeuw. We vertrekken om 10.10 uur en hebben dan ook nog mist. Kortom erg slecht weer. En het asfalt op de Belgische autowegen laat erg veel water opspatten. We rijden door de Liefkenshoektunnel en zijn om 12.30 uur in Nederland. Het wegdek is beduidend beter, veel minder opspattend water. In Hoogerheide vinden we bij een caravan en camper bedrijf een plek om de WC te legen, maar we blijven er niet. Het is op een industrieterrein en het giet van de regen. We rijden naar een parking in Hoogerheide, waar ook campers mogen parkeren om te overnachten. We lunchen er en besluiten daarna toch ook daar vandaan te vertrekken. We rijden eerst naar Bergen op Zoom om bij een canon dealer naar mijn fototoestel te laten kijken. Blijkt te oud, kan niet meer gerepareerd worden. Helaas! We tanken diesel en vervolgen onze rit over de snelweg. Nog steeds natte sneeuw. Het is maar 2°C. Om 16.15 uur zijn we in Weesp. Daar hebben we stroom en WIFI.

Weesp

Route: Zonnebeke, Kortrijk, Gent, Antwerpen, Hoogerheid, Bergen op Zoom, Ridderkerk, Gorinchem, Utrecht, Vinkeveen, Weesp: 329 km

 

vrijdag 28 februari 2020 (58)

Rustig grijs weer vanmorgen. En wij houden een rustige relax dag na een aantal rijdagen. Op ons gemak onder de douche, lezen, blog schrijven. Alleen jammer; gisteravond hadden we WIFI, maar vandaag doet hij het niet. Sinds een uur of vier giet het van de regen en het waait ook flink. Morgen gaan we naar Almere om de verjaardag van Arjen te vieren. We blijven daar zondag ook nog gezellig. Maandagochtend hebben we een afspraak bij Woutje (pédicure) en daarna rijden we langzaam weer terug naar Deuxnouds aux Bois.

De route:

2.1.2020 Deuxnouds aux Bois – Autun: 314 km

3.1.2020 Autun – Vinassan: 613 km

4.1.2020 Vinassan – El Port de la Selva: 163 km

5.1.2020 El Port de la Selva – Palamos: 93 km

8.1.2020 Palamos – Ebro Delta: 297 km

11.1.2020 Ebro Delta – Orpesa del Mar: 96 km

12.1.2020 Orpesa del Mar – Embalse de Sitjar: 44 km

13.1.2020 Embalse de Sitjar – El Palmoral: 176 km

16.1.2020 El Palmoral – Parc Natural El Fondo (Crevillente): 125 km

17.1.2020 El Fondo – Los Dolores (Cartagena): 99 km

23.1.2020 Los Dolores – L’Altet: 122 km

24.1.2020 Alicante – Schiphol – Uithoorn

27.1.2020 Uithoorn – Schiphol – Alicante – El Fondo: 45 km

28.1.2020 EL Fondo – Lorca: 142 km

5.2.2020 Lorca – Cabo de Gata: 183 km

7.2.2020 Cabo de Gata – Ugíjar: 133 km

9.2.2020 Ugíjar – Embalse de Béznar: 74 km

11.2.2020 Embalse de Béznar – Alora: 176 km

13.2.2020 Alora – Cabra: 159 km

14.2.2020 Cabra – Tablas de Daimiel: 286 km

16.2.2020 Tablas de Daimiel – Teruel: 356 km

17.2.2020 Teruel – Huesca: 307 km

18.2.2020 Huesca – Biescas: 72 km

19.2.2020 Biescas – Torla – Biescas: 124 km

20.2.2020Biescas – Salies de Béarn: 156 km

21.2.2020 Salies de Béarn – Caumont sur Garonne: 170 km

22.2.2020 Caumont sur Garonne – Hiersac: 168 km

23.2.2020 Hiersac – Chênehutte: 228 km

24.2.2020 Chênehutte – Fontaine sous Jouy: 273 km

25.2.202 Fontaine sous Jouy – Cerisy: 220 km

26.2.2020 Cerisy – Zonnebeke: 139 km

27.2.2020 Zonnebeke – Weesp: 329 km

29.2.2020 Weesp – Almere: 22 km

2.3.2020 Almere – Tongerlo: 202 km

3.3.2020 Tongerlo – Deuxnouds aux Bois: 328 km

Totaal: 6.434 km

Category: Nederland, Spanje
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses
  1. Frits en Ellen schreef:

    Wat leuk om op jullie website zoveel bekende plekjes te zien waar wij ook zijn geweest afgelopen overwintering. Nog heel veel jaren reisplezier. Hopelijk mogen we weer snel op pad.

    Groetjes, Ellen

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>